לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #2  
ישן 01-09-2006, 19:11
צלמית המשתמש של chatulim
  chatulim chatulim אינו מחובר  
מנהלת בע"ח, מטיילים ותרמילאים
 
חבר מתאריך: 01.01.06
הודעות: 53,831
כתבה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי chatulim שמתחילה ב "בלי רגל, בלי מורפיום- כתבה ממוסף שבת, "מעריב""

לא פעם מתחבאים מאחורי המונח השגור "פצוע בינוני" לוחמים שאיבדו את רגלם בקרב # את הימים הראשונים שבהם מורעפת עליהם תשומת לב מכל עבר עתידים להחליף ימים קשים של הסתגלות למצב החדש # "אני לא רואה משהו שלא אוכל לבצע", אומר סמ"ר ערן פרי, שאיבד את רגלו בלבנון # שיחה עם לוחמים ששמעו מהרופאים שהם יצטרכו פרותזה, אבל לא יכלו להפסיק לחשוב על חבריהם בשדה הקרב

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www1.idf.il/dover/site/Images_Site/tans.gif]


מאת כתבת 'במחנה', ליטל קפלן

חדר הפיזיותרפיה במחלקה השיקומית בבית-החולים "שיבא" בתל השומר עמוס במראות שלא מאפשרות למבט שלך לברוח לשום מקום אחר. סמ"ר ערן פרי מרפה את אחיזתו מהקביים ומשעין אותם על כיסא הגלגלים. הוא מנתר על רגל אחת קדימה ומתייצב בין מקבילי הברזל. תוך כדי תרגיל לחיזוק הגפיים העליונות, הוא לא מפסיק להתבונן בדמותו הנשקפת במראה שממול. הוא סוקר את גופו מלמטה למעלה. מבטו חולף על הגדם החבוש, על שרירי הידיים שעובדים עכשיו במרץ, ומשתהה על העיניים שהשתקפותן מישירה מבט נוקב חזרה. סמ"ר פרי, לוחם בגדוד 101 שאיבד את רגלו בקרב בכפר בינת ג'בל, מגלה את עצמו מחדש.

זוכר לפרטי פרטים

חודש לפני כן, במשך תשע שעות ארוכות, שכב פרי בחדר מדרגות לבנוני כשהדבר היחיד שמפריד בינו לבין המוות הוא חוסם עורקים שנכרך סביב ירכו. את מה שקדם לכך הוא זוכר לפרטי פרטים. קרב קשה עם מחבלים, היתקלות מאחור, תפיסת מחסה וטיל לאו אחד שנורה לו היישר אל רגל ימין וקטע אותה בו במקום.
"נפלתי על הרצפה והרגשתי שהרגל שלי חמה", הוא מתאר, "מעוצמת הפיצוץ כולם נפלו והכל התמלא אבק. כשהסתכלתי על הרגל ראיתי שהיא מלאה דם, את העצם והשרירים חשופים. צעקתי למ"פ 'אריק, הלכה לי הרגל, עפה לי הרגל'".
פרי נגרר על-ידי חבריו אל מחסה מתחת לגרם המדרגות, בחוץ המשיכה להתחולל לחימה עזה שמנעה את חילוצו המידי. "עוברת שעה, שעתיים, שלוש, ואני שומע כל הזמן סאגרים ופצמ"רים שעפים על הבית. המבנה מזדעזע כל כמה דקות. מחבלים נצמדים לבית, וחברים שלי משחילים עליהם רימונים. המ"פ בא אליי ומסביר לי - 'שמע פרי, יש לחימה בחוץ, אני באופן אישי אחלץ אותך אבל כרגע אי-אפשר'. אמרתי לו שיעשו את זה מהר כי אני לא יכול להישאר פה יותר מדי זמן".
במשך תשע שעות שנדמו כנצח שכב פרי על אלונקה ועישן סיגריות בשרשרת ארוכה. מעין ניסיון נואש להסיח את הדעת מהכאב האיום. מורפיום או משככי כאבים לא היו בנמצא. "רציתי רק לצאת משם בחיים, האמנתי בחבר'ה שהם יחלצו אותי", הוא מספר. "התחלתי לחשוב - אם אני יוצא, מה הולך לקרות איתי? כבר בשטח חשבתי על זה שמצפה לי דרך ארוכה, על הפרותזות ואפילו על מה יהיה עם המסיבות והטיולים שעשיתי תמיד. ידעתי שברגע שאצא מפה בחיים אני מתחיל לעבוד כדי לחזור לחיים נורמליים".
פרי הגיע לבית-החולים במצב קשה. כיום הוא מוגדר "פצוע בינוני". החובש שטיפל בו לקח את הרגל הקטועה משדה הקרב, בתקווה שאפשר יהיה לעשות איתה משהו, אבל פרי מספר שכבר אז הבין שקטיעה מעל לברך היא בלתי נמנעת. חיילים רבים שנפצעו במלחמה הצפונית ומצבם מוגדר "בינוני", שוכבים עדיין בחדרי בתי-החולים ברחבי הארץ. יש משהו מתעתע במושג "פצוע בינוני". מחוץ למסדרונות הלבנים של מחלקות השיקום זה נשמע לא כל-כך פצוע, או לא כל-כך נורא. המלחמה בארץ הלבנון אולי קרובה לסיומה, אבל פרי ולוחמים נוספים מתחילים רק עכשיו מלחמה אחרת, אישית וארוכה.
משלחת של שלושה רופאים מגיעה לחדר לבדיקה היומית. פרי מדלג למיטה והבד שמכסה את הגדם מורד. הרופאים בוחנים את הרגל מכל צדדיה. הכל מתקדם כמצופה. יש תפרים, אין זיהום. "בהתחלה לא יכולתי לגעת בזה או אפילו להסתכל על הגדם", הוא אומר כשהרופאים יוצאים מהחדר. "במקלחת, הייתי מסיט את הראש, כשהיו מטפלים בי וחובשים לא הייתי מסתכל. מאז למדתי להכיר את המצב. צריך להתרגל לרעיון ולהשלים עם הגוף שלך", הוא אומר ומלטף את הגדם החבוש כהוכחה.
הוא מספר שעד שהגיע לבית-החולים לא איבד את ההכרה ושלעובדה הזו יש לדעתו חלק לא קטן בהתמודדות שלו עם המצב החדש. "אני חושב שזה פתר לי את כל הטיפולים הפסיכולוגיים של אחרי זה. דבר ראשון, הבנתי שאין לי רגל ישר כבר אז והתמודדתי עם זה עוד כששכבתי במחסה. דבר שני, אחרי הכאבים שהיו לי שם בקרב שום כאב כבר לא יכול להציק לי באותה מידה. את הרגע הקשה ביותר שאדם יכול לעבור אני חושב שכבר עברתי, זה החישול הכי גדול שהיה לי. עכשיו הכל יותר נוח", הוא אומר בחיוך ומוסיף בשקט, "למרות שזה עדיין כואב".
הכאבים העיקריים שמטרידים את מנוחתו הם כאבי פנטום חדים ברגל שאיננה. פעם הוא מרגיש שמישהו מעקם לו את הבוהן, רגע אחד מישהו לוחץ לו על קשת כף הרגל, רגע אחר הוא חש דקירות בעקב הווירטואלי. עם הזמן, גם התחושות הללו עתידות לחלוף.

היה מת לחזור פנימה

פרי יוצא החוצה למרפסת הקטנה שצמודה לחדר אותו הוא חולק עם ג'ינג'י - לוחם בגדוד 51 של גולני. גם הוא נפצע בבינת ג'בל כמה ימים לפני שהצנחנים הגיעו למקום. "אנחנו מאותו הכפר", אומר פרי בחיוך, מתיישב ליד ג'ינג'י ומצית סיגריה. שניהם אומרים שהם לא מפסיקים לחשוב על החברים שעדיין נמצאים בשטח לבנון. "הייתי מת שתהיה לי רגל בחזרה ואכנס עם חברים שלי פנימה, למרות שאני יודע שזה מה שיכול לקרות", הוא אומר בלי לחשוב פעמיים. "לפני זה אתה בכלל לא מעלה על הדעת שיקרה לך משהו כזה. אתה אומר 'לי זה לא יקרה, אני חסין', ואז אתה שומע שבפלוגה אחרת זה קורה ואתה עדיין חושב 'זה לא ייגע בי', ופתאום, אוהו. אתה חוטף את זה ומבין שאתה כזה קטן", הוא אומר ומסמן עם שתי אצבעות כמה קטן אפשר להרגיש.
תהליך השיקום כולל הסתגלות הדרגתית להליכה עם פרותזה, אבל גם השלמה נפשית עם המצב החדש שנכפה עליך. פרי מקרין חיוביות אמיתית ומהותית. נדמה שזו חיוביות מפוכחת, כזו שלא מתעלמת מהקשיים הטכניים והנפשיים שעוד נכונו לו, אבל יכולה להם. "יש פה המון חולים שהם לא חיילים. מה אני קשור פתאום למחלות ונכויות?", הוא שואל בחיוך שובב. "לפני הפציעה הייתי ילד פעיל וספורטיבי, ועכשיו אני נראה קטן ושחיף ומסכן. בפעם השנייה שישבתי בפיזיותרפיה הייתה לי נקודת משבר. עשיתי תרגיל להזיז את הגדם, זה כואב בהתחלה. הפיזיותרפיסטית שמה עליי משקולת של איזה גרם וזה היה לי נורא קשה. חשבתי לעצמי איך זה קרה לי?! זה חלף אחרי רגע. לפני הפציעה יכולתי לסחוב 50 קילו קילומטרים. הגוף שלי היה כל-כך חזק, ועכשיו יש לי מגבלה וזה ממש לא נעים".
הוא שותק לרגע, מבין שגם כשמנסים לשמור על גישה חיובית אין צורך לנקוט בתקינות פוליטית וממשיך בפשטות ישירה, "זה באסה אחושרמוטה, אם להגיד את האמת".
פרי משקיע את כל מרצו ביעד הקרוב - לחזור ללכת על שתי רגליים. הוא בטוח בעצמו, מוקף חברים, ולוקח את המצב בקלות ראויה להערכה. "אני כמו שהייתי לפני הפציעה פחות או יותר", הוא מכריז, שותק לרגע, ומוסיף בחיוך, "רק בלי רגל".
כמה הוכחות חיות לכך הגיעו לבקר את פרי בזמן האחרון, ביניהן היו גם אל"ם פינקי זוארץ, שרגלו נקטעה ממטען, וניצב אורי בר-לב, שנפצע בלבנון והתקדם להיות מפקד יחידת דובדבן עם רגל אחת בלבד. פרי בקיא בעולם הסלבריטאים הלוחמים של קטועי הרגליים ויודע לספר גם על מג"ד אסף ומפקד מגמה בבא"ח גולני שהספיק להיות מפל"ג בשייטת, למרות פציעתו. "שום דבר לא יצמיח לי רגל חדשה, אבל יש פרותזות היום חבל על הזמן, שמדמות ברכיים ביוניות כאלה. אפילו לא רואים צליעה. גם בלי ברך אפשר לרוץ אחרי זה ולשחק כדורעף וכדורסל. בר-לב סיפר לי שהוא עשה שלוש פעמים מסע כומתה 90 ק"מ של יחידת דובדבן. אז יש חיים אחרי זה".

קללת הנ"ט

מהמרפסת של פרי וג'ינג'י אפשר להביט על המרפסת של כרמל הררי ואור בר-און, לוחמים מגדוד געש שנפצעו יחד כשנ"ט פגע בטנק שלהם במרון א-ראס. שתי רגליו של בר-און נקטעו מתחת לברך, הררי "יצא בזול" - רק חצי כף רגל נקטעה.
הררי הגיע למחלקה השיקומית לפני מספר שבועות ודאג לכך שבר-און ישוכן לצדו. המרפסת שלהם שוקקת חיים. בר-און יושב בכיסא גלגלים ומרים בידיו תינוק של חברים. הוא מכריז בחיוך רחב שהוא "מאוהב" ומתמכר לידיים הקטנות שבוחנות את ראשו בעניין. לצדם של הררי ובר-און יושבת הפ"פ של הגדוד וסרס"פ שכבר הספיק להשתחרר. בר-און בהומור עצמי בריא מדגים לנוכחים בעיטת קראטה עם הגדמים החבושים שמלוות בקריאות "האוווווה".
הטנק שלהם חטף אר-פי-ג'י שמונה ימים לאחר שהתחילה המלחמה. "מרון א-ראס היה גיהינום באותו יום", אומר בר-און בשקט. הוא חטף פגיעה ישירה בשתי הרגליים והבין מיד מה מצבו. "הפחד הכי גדול של המשפחה היה שאני אקום בבית-החולים, אראה שכרתו לי את הרגליים ואכנס לטראומה, אבל אני ידעתי מההתחלה. אני זוכר שהשכיבו אותי על הרצפה, הייתי חייב לדעת מה קורה לי עם הרגליים, אז קמתי עם חצי גוף קדימה וראיתי גידים ואת כף הרגל הפוכה מרוסקת לגמרי".
הוא חולץ תחת אש כבדה והגיע לבית-החולים במצב אנוש לאחר שאיבד ארבעה ליטרים של דם. הררי הטען נפגע גם הוא מהטיל הראשון שחדר את שלדת הטנק וזחל אל המסדרון האחורי. "לא ראיתי את הפציעה כשזחלתי. עוד לא הרגשתי כלום, רק חשבתי איך להציל את עצמי", הוא נזכר. "כשהייתי במסדרון פגע הנ"ט השני. פתחתי את דלת המסדרון, שמתי את הרגליים שלי על אדמת לבנון וראיתי מה קורה בכף הרגל שלי. היה לי פשוט חור באמצע כף הרגל. עקב, אצבעות וחור שדרכו ראו את הסוליה של הנעל. לא חשבתי מה יהיה עם הרגל, קודם חשבתי שאני צריך לחזור הביתה כדי לראות את אמא ואבא".
הררי צעק למפקד שלו שהלכה לו הרגל, וזכה לתגובה מפתיעה שבדיעבד עזרה לו להתעשת מיד. "ראיתי שהוא בשוק, אבל כדי לעודד אותי להתחיל לחלץ את עצמי משם הוא רק הסתכל עליי ואמר 'מה? זה שום דבר, תמשיך ללכת'. הוא נתן לי תמיכה על יד ימין ואני קפצתי על רגל אחת לדי-9. טיפסתי עם הברכיים על הכלי בכוחות עצמי ורק כשהגעתי למבנה, כשהאדרנלין ירד, התחלתי להרגיש את הכאב".
המסקנה הברורה והפשוטה של שניהם מאותו קרב ארור שהותיר אותם נכים, היא שאין דבר נפלא יותר מהחיים. מסקנה שיכולה להישמע כקלישאה חבוטה הופכת לאמת צרופה ובעלת עוצמה כשהיא יוצאת מפיהם. "לומדים להכיר את החיים מחדש", אומר בר-און. "אחרי שאתה רואה את המוות מול העיניים, אתה לומד להעריך את החיים הרבה יותר ממה שהערכת קודם".
"אני יכול להגיד לך שאם אני אפגוש מישהו שרוצה להתאבד, אני אעשה לו סדרת חינוך", אומר הררי בחיוך. בר-און סבור שמה שלא יילך במוח יילך בכוח, "אני פשוט אנגח בו".

ביום שאחרי תשומת הלב

מאז הפציעה הם מוקפים בתשומת לב, שמקורה במשפחה, בחברים, סתם אנשים טובים וגם בנציגי התקשורת. שמחת החיים הבלתי נתפסת של בר-און לוכדת את עדשת המצלמה עד שנדמה שמעטים האנשים שלא זכו לראות אותו בטלוויזיה מפליא בנגינה על הגיטרה החשמלית, ששוכבת לצד מיטתו בבית-החולים. כשהם נשאלים אם הם לא פוחדים ממה שיהיה בעוד חודשיים-שלושה, כשהסערה סביבם תשקוט והם יישארו עם ההתמודדות היומיומית, תשובותיהם שונות. "כשנגיע לגשר נעבור אותו", אומר הררי. בר-און מגלה שהוא דווקא כן חושב על זה. "אם ניצחתי את המוות אני אנצח גם את הדיכאונות וגם את המשברים הפסיכולוגיים. היום אני כבר לא מפחד מכלום, משום דבר. רק מאלוהים. ואלוהים כבר הוכיח לי שהוא איתי. הנה, אני פה".
"האובדן הכי גדול שלי במלחמה הזו זה לא הרגליים שלי, אלא חברים שלי", הוא ממשיך בשטף. "נהרגו לנו ארבעה חברים מהפלוגה, אחד מהם חבר מאוד טוב וקרוב שלי מהמחזור. יותר מכל טראומה אחרת הדבר הכי כואב זה חברים שלך. עד כמה שזה נשמע פלצני, כשאתה לוחם אתה באמת לומד מהי אחוות לוחמים ומהי אהבה של אחים שמסכנים את עצמם בשבילך, והולכים בשבילך עד הסוף. הם מסכנים עצמם עד מוות וכשהם הולכים זה כואב לך יותר מכל דבר בעולם. זו לא בושה בשבילי לבכות, אז לפעמים אני בוכה", הוא אומר ושותק לרגע, "אבל בסוף אני מחייך", חיוך ענקי נמשך על שפתיו.
"אני מעדיף לחשוב על דברים אחרים. משמחים יותר", אומר הררי בשקט, למשל, על זה שאור איתי פה, שאנחנו יחד".
לבותיהם, כמו אלה של פרי וג'ינגי, נמצאים עם החברים בצפון. הררי מגלה שהוא עוד מתכוון, אם יתאפשר לו, לחזור לפלוגה בתור מתנדב. הוא אומר את זה בשקט, בענווה, כאילו אין דבר יותר מובן מאליו. על אף ששילם בחלק מגופו הוא לא מרגיש שהשלים את חובתו. "אם הוא נתן שלוש שנים, אז אני גם יכול לתת שלוש שנים", הוא אומר ומצביע על הסרס"פ, ואם אבא שלי נתן שלוש שנים וחצי בגלל מלחמת לבנון, גם אני יכול". בר-און מתבונן בחברו לטנק ולחדר ומוחא כפיים בהערכה.
בין לבין הם לא מפסיקים לצחוק יחד וזה על זה. בר-און מספר שבבית-החולים "רמב"ם" הביאו לו בטעות נעליים וגרביים. הררי זורק לאוויר שמעכשיו כשיילך לחנות הנעליים יבקש מידה 47 ומידה 26 לרגל הקטועה. כל הנוכחים גועים בצחוק ונגררים לדיון סוער בדבר מידת הרגל החדשה של הררי.
"תנו לי גיטרה חשמלית, שיער ארוך, בירה גולדסטאר ואני מרוצה", אומר בר-און. הוא שש אלי קרב גם אם זה קרב מסוג קצת אחר, מצויד בנחישות וביכולת חיוך בלתי נדלית. "הפעמים היחידות שאני מרגיש חוסר אונים הן כשאני בבית ואבא שלי צריך להרים אותי ולקחת אותי לשירותים. אז אני מרגיש כאילו איבדתי את העצמאות שלי, אבל מיד אני חושב לעצמי שזה זמן שיעבור, זה חלק מתהליך ההחלמה והשיקום, עוד חודש-חודשיים אעשה הכל לבד", הוא אומר בביטחון. "הדבר שאני הכי שונא זה להיות תלוי, אני אוהב שיש לי אחריות על הכתפיים. בסופו של דבר אתה קובע את המטרות שלך. המטרות שלי הן לחייך כל החיים ושיהיה לי טוב. ויהיה לי טוב!".
בעוד חודשיים היה אמור סמ"ר ערן פרי להשתחרר. למרות הפציעה, על הטיול אחרי הצבא הוא לא מתכוון לוותר. "כבר תכננתי לנסוע לדרום אמריקה ואני לא הולך לשנות את התוכניות. קטוע שתי רגליים שביקר אותנו אמר שהוא עשה את זה עם משקלים והכל. אני לא רואה משהו שמישהו יכול לעשות ואני לא אוכל לבצע".
בחדר הפיזיותרפיה מלבישה המטפלת פרותזה זמנית על הגדם של פרי. הפרותזה קצרה מדי, או שפרי ארוך מדי. היא מחזיקה לו במותניים כדי לשמור על חלוקת משקל שווה בין שתי הרגליים. מוזיקה קצבית נשמעת ברקע והפיזיותרפיסטית לא מתאפקת ומנענעת את האגן של פרי לפי המנגינה. הוא מצדו משתף פעולה, מביט במראה ופורץ בצחוק משחרר. כשהיא שולפת כדורעף וזורקת לעברו, הוא מספר בעיניים בורקות שלפני הפציעה היה משחק כל קיץ, כל הקיץ, כדורעף חופים.
"אין לך מושג כמה את עושה לי חשק לים, בירה וכדורעף", הוא אומר בחיוך רחב. "ים ובירה זה אחלה, אין סיבה שלא תעשה את זה", היא עונה לו, "עם הכדורעף תצטרך קצת להמתין".
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #3  
ישן 01-09-2006, 22:35
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
ארגון הרפואה בשדה הקרב לא אמור להתנהל כך!
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי chatulim שמתחילה ב "בלי רגל, בלי מורפיום- כתבה ממוסף שבת, "מעריב""

תפיסת העבודה של חר"פ מתבססת על תאג"דים הנעים בצמוד לכוחות הלוחמים ופורסים מאות מטרים עד קילומטרים בודדים מקו המגע של הכח הלוחם העיקרי באיזור מוגן יחסית.
תוך התקדמותו של הכח הלוחם - נפתחים גם הצירים שאחריו ומהוים צירי פנוי ומתאפשרת הנחתת מסוקים באיזור מעט אחורי או הובלה יבשתית לאחור של הפצועים לפלוגות החטיבתיות ולפלוגות הכירורגיות ובעדיפות ישירות לבתי חולים. צירים אלו מאפשרים כמובן גם רענון ציוד התאג"דים והארכת זמן תפקודם בשטח.

התקדמות של מסות לוחמות תוך שמירת קו חזית שאינו חושף את אגפי הכח עומדת למיטב ידיעתי בבסיס תורות הלחימה המקובלות [תקנו אותי עפ"י צורך שכן ואיני מתיימר להבין בתחום] .

הצטרפותו של רופא או פראמדיק יחד עם חובש או שניים המשמשים גם כלוחמים לכח מחלקתי/פלוגתי בפשיטות עומק - הינה אילוץ בלבד. רופא ללא מרחב טיפול סביר, ללא נפח ציוד של תאג"ד וללא חובשים פנויים ומיומנים - יתקשה לתת מענה ליותר מפצועים בודדים ואף זאת באופן חלקי בלבד.
הדבר נעשה במקרים בהם פועל הכח מבלי שנוקה מרחב לוגיסטי כלשהו מאחריו [כדוגמת פעולת העומק האחרונה], מתוך ידיעה כי הדבר יעלה בחיי אדם ומתוך הבנה כי לבנת פנוי או טייס ינשוף משוגע ממתינים ונכונים למטרת פנוי פצועים במשימה זו בלבד.
דפוס פעולה דומה קיים גם בתנועת כוחות במעצרים בשטחים אך שם כמובן כמעט ואין בעיית פנוי.

כשלונו של חר"פ לתת מענה כבמקרה המתואר [וקרפ"ר יודע כי לא ניתן להתעדכן במצבו של כל פצוע בשטח/כי לא ניתן להבין או להעריך נכונה באופן אלחוטי מה מצבו של פצוע בשטח מרוחק/ ולחלופין כי כי צוותי פנוי 'מתאבדים' הינם שיטת עבודה מוצלחת] - נבע מכך שכל הלוחמה נוהלה/נגררה לידי פשיטות עומק של כוחות קטנים תוך ניתוקם מהדרגים הצמודים, מבלי לבצע תוכנית כיבוש שטח מסודרת ועיקבית.
במקרה הטוב [כמו בחלק מגדודי הסדיר] היו עם הכח רופאים או פאראמדים בעלי יכולת מענה מוגבלת וברוב גדודי המילואים אף את זאת לא היה. רופא מילואים גדודי אינו יכול לתת מענה לעשר מחלקות המפוזרות בתא שטח לא מטוהר של מספר קמ"ר.

תורת הרפואה הצה"לית נכונה ומתאימה לצבא המנהל לחימה הגיונית ומאורגנת. חבל כי רופא מכובד כקרפ"ר נאלץ להגן על שנעשה ואני בטוח כי הכעס והאמת בוערים גם בעצמותיו.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 02-09-2006, 23:06
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
צוותים בעלי יכולת כירורגית
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "אתה מכיר אותם?"

המדובר בצוותים רפואיים מעולים בעלי יכולת מענה כירורגית. הרעיון הינו זרוז הטפול ע"י נתוח בסמוך לזירת הקרבות במתארי פנוי ארוך זמן. מצויידים היטב וכ"א מעולה - הם טובים... אך מעטים.
מובן כי גם הם אינם יכולים לתת מענה באם לא יווצר בעבורם מרחב נקי המאפשר פריסת ציוד וצוותים חסרי הגנה לאורך זמן.
צוותים אלו לא מהווים את הפתרון לחיילים הנפגעים 1-5 ק"מ מגדר הגבול ולבעיה שתארתי מעלה שכן במקרים אלו עדיף כבר לפנות את הפצוע לבי"ח ממשי [גם הצוותים מוגבלים בכמות כ"א ובציוד..].
במתאר הלוחמה כפי שבוצע בפועל לאחרונה הרי שבחלק מהמקרים יכל הצוות הצוות דקות ספורות במרחק הטיסה/פנוי ממיקומו ומובן כי כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם מלא. עם זאת, תכנון טוב יותר, היה יכול להציל אולי עוד נפשות.
צוותים כירורגיים ממשיים פעלו בשל"ג ב'אדמה 30' הזכורה לטוב[?] בשוך הקרבות ולמיטב ידיעתי גם ברפידים ביומה"כ.
בניגוד לסברה המקובלת בצבור הרחב - אין הרופא היחידתי/הפאראמדיק מבצע ניתוחים של ממש אלא רק פרוצדורות מצילות חיים ראשוניות [אינטובציה=1/24 מהפצועים הניתנים להצלה ע"י טפול נכון בשעת הזהב, טרוקר=4/24 מהפצועים הניתנים להצלה - אלו אינם ניתוחים של ממש]
עצירת שטפי דם ברי עצירה כבגפיים שנעשית גם ע"י החובשים תסייע ל9/24 מהפצועים ברי ההצלה בשעת הזהב
10/24 מהפצועים ברי ההצלה סובלים מדמם בלתי נשלט בחלל הבטן/באגן/בחזה וינצלו רק אם יגיעו לחדר הנתוח בעוד מועד. לשם כך נועדו צוותי 10.
רופא בשטח אינו מיומן וגם אם היה מיומן - אינו מסוגל מבחינת ציוד ותנאי עבודה לפתיחת בטן/חזה [כלומר לנתוחים אמיתיים]. לצורך כך זקוקים לנסיון, לתאורה, לסטריליות, לציוד שאיבה, צריבה, תפירה, חיתוך ופיסוק רקמות, למנשמים מתוחכמים, לגזי הרדמה, למנות דם על הכרוך בדבר ועוד]. המנתח זקוק למנתח נוסף, לרופא מרדים מיומן המסוגל ליצב פצוע בהלם, לאח חדר ניתוח ולצוות פרמדיקים שיסייע בקליטה הראשונית.
במורשת חר"פ תוארו מספר ניתוחים 'ממשיים' הרואיים כגון אלו שבוצעו ע"י אנשים מיומנים מאוד אשר נקלעו באקראי למקום ולזמן בו יכלו להועיל.

נערך לאחרונה ע"י .ישראלה היפהפיה בתאריך 02-09-2006 בשעה 23:14.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #11  
ישן 02-09-2006, 23:31
צלמית המשתמש של מוקד
  מוקד מוקד אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 29.07.04
הודעות: 3,670
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "אתה מכיר אותם?"

ההיכרות שלי היא די מסיפורים של פראמדיקים שעושים שם מילואים..סופחו לשם וכו'..
מחר אני יוכל לברר יותר על זה..וגם על הפציעה של ערן פרי..אחותו מתנדבת איתי במד"א ובכלל אנחנו מכירים כמה שנים..

אבל בגדול זה צוות שמורכב מרופאים בתחומים שונים -מרדים,כירורג..וכו', אח (למרות ששמעתי שיש מישהו במילואים שעשה בארה"ב תואר שנקרה מסייע לרופא(בתרגום מהיר),זהו בעצם פראמדיק שעשה השלמה של עוד מספר שנים ובעצם נמצא על תקן רופא במקומות רבים ומטפל במקרים עד דרגה מסויימת,במקרה הזה הוא מחליף את האח חדר ניתות) פראמדיקים וחובשים שעוזרים בהזזת הפצוע,סיוע קל בטיפול,השגחה.
התפקיד שלו הוא(כמו שנכתב כאן) לטפל בפצועים שיש צורך מיידי לטפל בהם.
_____________________________________
חתימתכם הוסרה כיוון שלא עמדה בחוקי האתר. לפרטים נוספים לחצו כאן. תוכלו לקבל עזרה להתאמת החתימה לחוקים בפורום חתימות וצלמיות.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #18  
ישן 03-09-2006, 00:26
צלמית המשתמש של u-367
  u-367 u-367 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 17.05.04
הודעות: 7,801
היכולות של חדר הלם ברמת שטח הרבה יותר גבוהה מאשר לצורך דוגמא
בתגובה להודעה מספר 17 שנכתבה על ידי Tal53 שמתחילה ב "ייפה שנפתחו!"

צוות של תאג"ד או ניידת טיפול נמרץ
קודם מבחינת הרופאים שנמצאים בחדר הפרוס הנ"ל , ומבחינת ההתמחות שלהם , כאורטופדים כירוגים מרדימים וכ"ו
בצוות תאג"ד או נט"ן ישנו רופא אחד
שנית , מבחינת ניתוחי שדה , שזהו מעין מענה ראשוני לכול פצוע טראומה רב מערכתי לפני הבאתו למרכז טראומה בתוך ישראל . אני מדבר בעיקר ,כול מה שקשור לאינטובציות , טורקרים , נקזים-נידלים , קוניוטמיה וכ"ו . חשוב לזכור שלא לכול הכוחות הלוחמים ישנו מורשה בפרצדורות הנ"ל , כך שפריסת החדר הזה על הגבול הכרחית ויכולה לסייע כמענה ראשוני טרם הפינוי
כול הדברים הללו כמובן שנעשים ברמת נט"ן , אבל כאמור ,בסיוע של רופא אחד בלבד , שמה לעשות , לא תמיד תחום המומחיות שלו בעניין , ולא אחת ישנו גם רופא מתחום הרפואה הפנימית שלוקח חלק בתורניות כאלו
דבר שנעשה שם ולא נעשה אצל הכוחות הניידים, הוא ההליך של "פתיחת חזה" במקרים קשים מאוד.
לשאלתך , האם בוצע בהם הליך כול שהו . התשובה היא, כן
ואין מה להשוות בין פתיחה של חדר כזה, לעומת נניח, פריסה של תאג"ד
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


נערך לאחרונה ע"י u-367 בתאריך 03-09-2006 בשעה 00:30.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #19  
ישן 03-09-2006, 07:52
  kipodon kipodon אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.06.05
הודעות: 420
צוותי 10 ויכולות כירורגיות
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי chatulim שמתחילה ב "בלי רגל, בלי מורפיום- כתבה ממוסף שבת, "מעריב""

1. לא ידעתי עד כה שמותר מבחינת ב"ש לדבר עליהם...
2. יש בצה"ל יכולות שונות להביא כירורגיה מתקדמת ממש אל שדה הקרב.
3. בניגוד לגופים שנבנו בעבר הרחוק יותר (פלכ"רים לדוגמא או יחידות כירורגיות זירתיות) שהיו מסורבלים ביותר, הרי שצוותי כוח 10 ניידים כפי שראיתם ומסוגלים לנוע בזריזות ממקום למקום. מטרתם להגיע אל הפצועאך הם זקוקים לסיוע הלוגיסטי של גו0פים בשטח כמו תאג"דים פרוסים. הצוות כולל את כל האלמנטים הנדרשים לביצוע ניתוחים. ברור שאם נפגע אפילו חלק קטן מהצוות שלא לדבר על אחד הג'יפ קיימת פגיעה משמעותית ביכולתם. האם ניתן לביצוע בתנאי שדה? בהחלט כן. נבדק והצליח. הסטריליות ועוד עיניינים מתוחכמים של חדרי ניתוח סטנדרדים אינם שיקולים בהקשר זה. מה שמצופה מהכירורגיה הקדומנית הוא ביצוע מה שנקרא Damage contro surgery שזה אומר את המינימום ההכרחי כדי להציל את הפצוע ממות מדימום (בחללי הגוף הפנימיים כולל בטן-אגן וחזה), ומניעת זיהומים מאוחרים כתוצאה מפגיעות באברים פנימיים. כיום גם מנתחים באזרחות וגם בצבא עוברים הכשרה מתאימה במסגרת יחידות הטראומה ובצבא קיים אף קורס מתקדם ייעודי.
4. מלבד זאת אני מסכים בהחלט עם ידידי הקרוב יורם קליין המצוטט בכתבה. יש צורך לחשיבה עמוקה גם במסגרת חר"פ לגבי הפעלת הכוח.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #22  
ישן 03-09-2006, 11:31
  Cfox Cfox אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.08.06
הודעות: 2,784
צוות 10, מורפיום, והחר"פ
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי chatulim שמתחילה ב "בלי רגל, בלי מורפיום- כתבה ממוסף שבת, "מעריב""

דבר ראשון, אני לא בטוח שכל מה שנאמר כאן לגבי צוות 10 אמור להיאמר באינטרנט- אני ממליץ לבדוק את העניין (אני יודע שהאינסטינקט הראשוני הוא תמיד להגיד "מה כבר יכול להיות סודי ברפואה" אבל האמת היא שיכול להיות)

לא נראה לי שצוות 10 היה רלוונטי בעימות הנוכחי- כשאי-אפשר לפנות פצוע מבית, הצוות לא יבוא עד לבית ויפרוס שם. כשכבר אפשר לפנות אותו, ובית-החולים נמצא זמן קצר במטוס ולא תחת עומס שהוא לא עומד בו (רמב"ם היה עמוס- אבל במלחמה גדולה יותר כנראה שיהיה הרבה יותר) עדיף לפנות לבית-חולים. עם כל הכבוד לצוות 10, התנאים בבית-חולים יותר טובים, וניתן להזעיק כירורגים מהתמחויות שונות ברגע שנזקקים להם ולהביא ציוד נוסף אם יש צורך.
גם לגבי היכולת של צוות 10 כטיפול נמרץ/חדר הלם ניתן להסיג- אמנם יש מרדימים וכירורגים כלליים, אולם בבית-חולים רגיל ניתן להזעיק רופא מכל התמחות (נוירוכירורג לפגוע ראש, רופא עיניים לפגיעת עין, אף-אוזן-גרון לנפגע שאיפת עשן וכו') כבר לחדר ההלם וישנן יכולות הדמיה- X-Ray, CT, FAST.

לגבי מורפיום- אני נדהם לחשוב על זה עכשיו, אבל פחות משבועיים לפני פרוץ המלחמה היה בבה"ד 10 ערב סגל עם רע"ן טראומה, ושאלתי אותו אם תהיה פתאום מלחמה אם הוא מצפה מהחובשים לתת מורפיום IM- והוא ענה שכן, אבל הוא מכיר את הבעיה עם הסירטות (מה שלא נגנב לא בתוקף), ובודקים חלופות כמו מזרקים אוטומטיים או כדורים. והופ, הנה מלחמה, ואין מורפיום. וזה מביא אותי לנקודה הבאה.
בשנים האחרונות, מדברים בחר"פ, ובצה"ל בכלל על "עימות מוגבל" ושיותר לא יהיו מצבים של שעות לפינוי וכו', אבל אני רוצה להזכיר שגם באירועים הקודמים בגבול הצפון- כמו יום הקרב עם נסיון החטיפה בכפר ראג'ר, היו זמני פינוי ארוכים ואפילו ארוכים מאד- ומישהו היה צריך "לראות את הנולד".
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #23  
ישן 03-09-2006, 11:43
צלמית המשתמש של u-367
  u-367 u-367 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 17.05.04
הודעות: 7,801
מי הוא רע"ן טראומה ומה הכשרתו הרפואית ?
בתגובה להודעה מספר 22 שנכתבה על ידי Cfox שמתחילה ב "צוות 10, מורפיום, והחר"פ"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Cfox
ובית-החולים נמצא זמן קצר במטוס ולא תחת עומס שהוא לא עומד בו עדיף לפנות לבית-חולים. ".

אין מונחים כאלו ברפואת שטח , פצוע שלא יחזיק מעמד עד הגעה לבי"ח , יעוכב במקום ויטופל ואז יפונה . אין כוונה לנחות עם גופות בשום מנחת או בשום חדר מיון בבי"ח .
ציטוט:
במקור נכתב על ידי Cfox
לגבי מורפיום- אני נדהם לחשוב על זה עכשיו, אבל פחות משבועיים לפני פרוץ המלחמה היה בבה"ד 10 ערב סגל עם רע"ן טראומה, ושאלתי אותו אם תהיה פתאום מלחמה אם הוא מצפה מהחובשים לתת מורפיום IM- והוא ענה שכן, אבל הוא מכיר את הבעיה עם הסירטות (מה שלא נגנב לא בתוקף), ובודקים חלופות כמו מזרקים אוטומטיים או כדורים. והופ, הנה מלחמה, ואין מורפיום.".


היה מורפיום . ולא הבנתי מה הבעיה ..
החובשים הצבאים אחד הדברים שהם עושים הכי טוב .. זה לפתוח וריד . אז מה הבעיה להעריך נכון מצב של פצוע ולתת כבר IV { דרך הוריד} ?
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #28  
ישן 03-09-2006, 12:25
  Cfox Cfox אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.08.06
הודעות: 2,784
כנראה שלא בדיוק הבנת אותי
בתגובה להודעה מספר 23 שנכתבה על ידי u-367 שמתחילה ב "מי הוא רע"ן טראומה ומה הכשרתו הרפואית ?"

"אין מונחים כאלו ברפואת שטח , פצוע שלא יחזיק מעמד עד הגעה לבי"ח , יעוכב במקום ויטופל ואז יפונה . אין כוונה לנחות עם גופות בשום מנחת או בשום חדר מיון בבי"ח ."



לא כל פצוע ניתן "לייצב" בשטח. "צינור בכל חור" לא מייצב את מי שסובל מדמם בלתי-נשלט, ואלה הם הזקוקים להתערבות כירורגית- שתעשה או בבית-חולים או ביחידה כירורגית של צה"ל (כמו צוות 10). כאשר ניתן להגיע לבית-חולים- זה עדיף על הגעה ליחידה כירורגית של הצבא. (כמו שאמרתי- זה לא שצוות 10 יכנס לתוך הבית המופגז בשביל פצוע אחד וינתח אותו שם)
דרך אגב, במלחמה, זמן הפינוי ליחידה כירורגית עשוי להיות ארוך מזמן הפינוי לבית-החולים בעימות האחרון (שוב- מדובר על הזמן מהיציאה מהשטח- היחידה הכירורגית לא מגיעה לנק' הפציעה "לייצב" את הפצוע)

"היה מורפיום . ולא הבנתי מה הבעיה ..
החובשים הצבאים אחד הדברים שהם עושים הכי טוב .. זה לפתוח וריד . אז מה הבעיה להעריך נכון מצב של פצוע ולתת כבר IV { דרך הוריד} ?"

היה מורפיום באמפולות- אבל בסירטות היה חסר. לפתוח וריד זה דבר אחד ולתת תרופה ב-IV Push זה דבר אחר לגמרי. לחובש אסור לתת תרופות לווריד- מלבד במתאר של חל"כ. האמת היא ששקלו לאפשר לחובשים לתת מורפיום IV, אבל אני לא בטוח שזה נכון. אפילו לאחיות (מלבד בטיפול נמרץ) אסור לתת תרופות ב-IV Push, בטח לא על דעת עצמן.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #29  
ישן 03-09-2006, 16:28
צלמית המשתמש של u-367
  u-367 u-367 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 17.05.04
הודעות: 7,801
לא הכול אפשרי לנצח ,וזה אני יודע פועל יוצא של האימרה "רפואה אינה מדע מדוייק "
בתגובה להודעה מספר 28 שנכתבה על ידי Cfox שמתחילה ב "כנראה שלא בדיוק הבנת אותי"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Cfox
"
לא כל פצוע ניתן "לייצב" בשטח. "צינור בכל חור" לא מייצב את מי שסובל מדמם בלתי-נשלט, ואלה הם הזקוקים להתערבות כירורגית- שתעשה או בבית-חולים או ביחידה כירורגית של צה"ל (כמו צוות 10). כאשר ניתן להגיע לבית-חולים- זה עדיף על הגעה ליחידה כירורגית של הצבא.
דרך אגב, במלחמה, זמן הפינוי ליחידה כירורגית עשוי להיות ארוך מזמן הפינוי לבית-החולים בעימות האחרון

מסכים , בכול מה שקשור לדמם לא נשלט באברים פנימים { כבד , טחול וכ"ו } , זה אפילו לא חדר הלם אלא רק חדרי ניתוח , ואלו למען אמת המקרים היחידים שאני מכיר , שבהם דילגנו על חדר הלם ועלינו ישר תוך תיאום ישירות לחדרי ניתוח.
העימות האחרון , היה מצב נתון , מרחק הפינוי ארוך , חילוץ מהשטח ארוך כפליים אם לא יותר , זמן הטיפול לאחר הבאה לגבול לידי כוחות חילוץ .או לאותם חדרים פרוסים , שעכשיו בוודאות אני יודע שאלו לא היו צוות 10 , בכול אופן את המקסימום ומעבר לזה אפילו עשו שם

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Cfox
היה מורפיום באמפולות- אבל בסירטות היה חסר. לפתוח וריד זה דבר אחד ולתת תרופה ב-IV Push זה דבר אחר לגמרי. לחובש אסור לתת תרופות לווריד- מלבד במתאר של חל"כ. האמת היא ששקלו לאפשר לחובשים לתת מורפיום IV, אבל אני לא בטוח שזה נכון. אפילו לאחיות (מלבד בטיפול נמרץ) אסור לתת תרופות ב-IV Push, בטח לא על דעת עצמן.


יש עוד איזו אימרה ידועה בצה"ל , "שהיגיון לא עובר את הש"ג", בכול זאת ,לאפשר לחופ"ל צבאי לתת מורפיום IM ולא IV זה טימטום שלא ברור לי , חובש צבאי אני לא גם לא במילואים ,אבל באופן אישי אני מאמין שחובש צבאי לפני שהוא היה מחליט אם לתת או לא לתת הוא היה יודע להעריך נכון מצב של פצוע לפני שהוא מזריק .
אז בוא נמצא את ההבדלים ,הזרקת מורפיום , וריד או שריר . מלבד ספיגת התרופה בגוף כמובן ?!
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #30  
ישן 03-09-2006, 16:40
  Cfox Cfox אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.08.06
הודעות: 2,784
בתגובה להודעה מספר 29 שנכתבה על ידי u-367 שמתחילה ב "לא הכול אפשרי לנצח ,וזה אני יודע פועל יוצא של האימרה "רפואה אינה מדע מדוייק ""

"העימות האחרון , היה מצב נתון , מרחק הפינוי ארוך , חילוץ מהשטח ארוך כפליים אם לא יותר , זמן הטיפול לאחר הבאה לגבול לידי כוחות חילוץ .או לאותם חדרים פרוסים , שעכשיו בוודאות אני יודע שאלו לא היו צוות 10 , בכול אופן את המקסימום ומעבר לזה אפילו עשו שם"- אכפת לך לנסח שוב? לא ממש הבנתי

"אז בוא נמצא את ההבדלים ,הזרקת מורפיום , וריד או שריר . מלבד ספיגת התרופה בגוף כמובן ?!

קיימים הבדלים ב-peak concetration, זמן ומשך השפעה, ספיגה במצב שוק ועוד- בטח תוכל למצוא הכל ב-goodman&gillman's (חידה- מי העורך המפקח של goodman&gillman's? התשובה מפתיעה)

האמת היא שלמתן מורפיום IM חסרונות רבים וקשים, כמו למשל- מגבלת ספיגה בשוק, שהופכת לסכנה של טוקסיות כאשר משוחזרת הפרפוזיה הפריפרית, ואפקט תרפיוטי מוגבל לעומת מתן IV, ולכן יכול להיות שהתשובה הנכונה היא לזנוח אותו. יתרונות טכניים שיש לו בידי החובש הוא שהכמות מדודה וניתנת במזרק אוטומטי- אבל אני מניח שאפשר לאלתר משהו גם למתן IV.
אני לא יודע להעיד כל-כך על מתן IM כי בחיים לא נתתי ובחיים לא ראיתי מישהו מקבל- לעומת זאת ראיתי כמה פעמים איזה פלאים התרופה יכולה לחולל במתן IV.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 09:51

הדף נוצר ב 0.09 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר