12-03-2007, 16:38
|
|
|
חבר מתאריך: 07.01.05
הודעות: 5,929
|
|
אמולסיה אינה חומר ספציפי
זה שם כללי לתערובת של שני חומרים (או יותר) שאינם יוצרים תערובת יציבה. ללא תחזוקה של האמולסיה ( emulsion ) או הוספה של חומר שיהפוך אותה לעמידה ( emulsifier ), האמולסיה בדרך כלל תפרד למרכיביה. במקרה של סרט צילום מדובר במלחים של כסף והלוגנים שנתונים בתוך ג'לטין. בתעשיית המזון יש הרבה דוגמאות לאמולסיות, ובהן מרגרינה (טיפות מים בשומן), ומיונז (שמן בחלמון וחומץ). חומרים מייצבים מוכרים הם חלמון ביצה וחרדל.
אמולסיה בעברית היא תחליב, והמילה העברית נפוצה בתעשיית הקוסמטיקה. תחליבי גוף ורחצה וקרמים למיניהם הם אמולסיות של חומרים שומניים ומים, וגם כאן כדי לשמר את האמולסיה יש צורך בחומרים מייצבים.
המילה תחליב מקורה כמובן בחלב שגם הוא אמולסיה של טיפות שומן במים. החומרים המייצבים בחלב הם פוספוליפידים בעיקר (אבל גם חלבונים) שמקיפים את השומן בשכבה אחידה (בדומה לפעולת הסבון) ומונעים איחוד של טיפות שומן והפרדות מהמים. כשמייצרים חמאה למשל, פוגעים בכוונה בשכבות הבידוד של השומן ומאפשרים הצטברות שלו כך שניתן יהיה להפרידו מהמים.
נערך לאחרונה ע"י Sam Weller בתאריך 12-03-2007 בשעה 17:07.
|