לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > הסטוריה ותיעוד
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #2  
ישן 23-03-2007, 14:43
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
נחפר ע"י פטרי ב1926, ככל הנראה עיר מצרית
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי shlomz שמתחילה ב "תל גמה - מי מכיר?"

זוהה בתחילה עם גרר ובהמשך עם ירזה. ירזה מוזכרת במכתבי תל אל עמראנה וברשימות תחתמס כעיר הדרומית בכנען.
פטרי זיהה 5 מפלסי ישוב שבנמוך שבהם - נמצו חרסים פלישתיים ומיוחס לתקופה הישראלית. שכבות עמוקות יותר לא נחפרו על ידו.
[לקסיקון ארכ' של א"י]

תל גמה (תל ג'מה)

מבוא על תל גמה
נ.צ 097/088 . תל גמה שוכן כ-10 ק"מ דרומית לעיר עזה. על גדתו הדרומית של נחל הבשור. גודלו של התל כ-50 דונם. תל גמה מזוהה עם העיר ירזה ממכתבי אל-עמרנה.

חפירות ארכיאולוגיות בתל גמה
1926-1927 בית הספר הבריטי לארכיאולוגיה במצרים בראשותו של פ.פיטרי.
1970- המוזיאון הסמיתסוני בוושינגטון בראשות ג.ו ון ביק.
תולדות הישוב תל גמה
תקופת הברונזה התיכונה 2 בתל גמה נוסדה עיר גדולה ומבוצרת שהתפרסה על התל כולו. תל גמה בתקופה זו קשור כיתר תלי הדרום החשובים, בפרעוני החיקסוס שביצרו את האזור כולו כמערך עורפי לשלטונם בדלתא. בעיר נחשפו שלוש שכבות משנה. כמו כן נמצאו באתר כלים קיפריים מיובאים המעידים על קשרי החוץ של העיר, וכן כלים מטיפוס תל אל יהודיה.
אין עדות ממשית לישוב מתקופת הברונזה המאוחרת שלב 1, וכלל הנראה יש פער ישובי בין תקופת הברונזה התיכונה לתקופת הברונזה המאוחרת.
תקופת הברונזה המאוחרת שלב 2 העיר בתל גמה בשיא פריחתה. ישוב זה גדול ואינטנסיבי ולא פחות משמונה שלבי בניה מעידים על ההתפתחות והשינויים שחלו בעיר בתקופה זו.
במאות ה- 13-14 לפנה"ס הוקפה העיר שוב בחומות. בין הממצאים הרבים והמגוונים שנתגלו בשכבה זו יש לציין כלי חרס רבים מיובאים מקפריסין וממקניה וכן כלי חרס מקומיים עם עיטורים וציורים יוצאי דופן. מבנה מגורים גדול מטיפוס "בית המושל" נחשף בשכבה זו והוא משויך למאה ה-13 לפנה"ס. שכבה זו חרבה בשריפה.
תקופת הברזל 1 בתל גמה נוסד ישוב פלשתי כפי שהדברים עולים מהממצא החומרי.
ישוב זה היה מבוצר. ראוי לציון כבשן משוכלל לצריפת כלי חרס, היחיד שנתגלה עד כה בשכבת ישוב פלשתית. בין החרסים הפלשתיים הרבים שנמצאו, לא נמצא ולו חרס אחד עם מוטיב הציפור השכיח כל כך בכל האתרים הפלשתיים בארץ ישראל.
תקופת הברזל 2 השכבה הראשונה בתל גמה מאות 9-10 לפנה"ס, הממצא החומרי דל יחסית. נחשפו בתים מסוג "ארבעת המרחבים" האופייניים מאוד לתקופה זו, וכן כבשן גדול המיוחס לתקופה ושימש ככל הנראה לעיבוד מתכת הברזל.
בשכבה הבאה מהמאה ה-8 לפנה"ס, בתל גמה נחשפו מבני מגורים, וכן חומת העיר מטיפוס "חומת הסוגרים". עיר זו חרבה בשריפה ע"י האשורים.
השכבה הבאה משלהי המאה ה-8 לפנה"ס. בתל גמה נבנית עיר אשורית חדשה שהוקפה אף היא בחומת סוגרים. מהעיר האשורית נשתמר מבנה קמרונות מרשים וייחודי הבנוי לבנים (תוכנית של המבנה דומה מאוד לתוכניתם של מבנים שנחשפו במספר ערים באשור).
במבנה נמצאו שפע של כלי חרס בסגנון אשורי מובהק, תכשיטים, חרוזים ושני אוסטרקונים המכילים רשימת שמות (הדעות חלוקות אם השמות אשוריים או פלשתיים).
מבנה זה היה ככל הנראה מקום מושבו של אישיות רמת דרג במנהל האשורי .
השכבה הבאה מקבילה למאות ה-5-6 לפנה"ס. תוכניתו של הישוב בתקופה זו בתל גמה אינו נהיר, וכן לא ברור מי היו תושביו וכיצד הסתיים .
התקופה הפרסית הישוב בתל גמה הוא מהמאות ה-4-5 לפנה"ס. בתל נחשפה מצודה אדירה עם חצר מרכזית ומסביבה שורות חדרים. כלי החרס כוללים כלים מקומיים, וכמות רבה של כלים מיובאים מיוון.

מתוך: http://www.bibleage.com/

[ויש מידע אפילו בויקיפדיה]

נערך לאחרונה ע"י .ישראלה היפהפיה בתאריך 23-03-2007 בשעה 14:49.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #4  
ישן 23-03-2007, 18:19
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
אשתי אומרת ש'היה פה ים לפני שנולדתי' וש'לס' הוא למעשה משקע
בתגובה להודעה מספר 3 שנכתבה על ידי shlomz שמתחילה ב "תודה! ראיתי את הויקי, לא מי..."

של המסעדה הים תיכונית ע"ש טטיס שכיסתה את רוב ארצנו. זה בענין הצדפים.

* לענין השם 'תל גמה' להלן מספר אפשרויות מתוך 'ספר השמות הבלתי גמור של זאב וילנאי':

[1] תל גמה הינו למעשה עיוות הבטוי "תע'ל יא ג'מע". ותיקי הפלמ"ח זוכרים עדיין את הנקודה החביבה עליהם לקומזיצים וכאשר היה מישהו בנגב אומר 'תע'ל יא ג'מע' כולם היו מבינים כי הם מוזמנים לזלול תרנגולות בתל החביב

[2] מקור השם תל גמה הינו בשיבוש המילה 'גמע'. בסמוך לתל זה גמע אלעזר מן הכד שהגישה לו רבקה בבואו ללבן הארמי. חדי העין וזקני תל גמה זוכרים את הסלע הלבן המזוהה עם קבר לבן.

באתר דבקה מצאתי: 'תל גמה' קיבל את שמו לאחר ניסוי סודי אשר ערך חיל המדע בקרני גמא בבסיס הסודי הסמוך 457 של יחידה 807 אשר הוקמה לצורך איתורו של עימאד מורניה העומד מאחרי רצח לבן הארמי

בספרו של ספי בן יוסף 'מה שבראש' מתואר מקום שמו של התל הציורי 'תל גמה' שהיה מוקף שדות וכרמים ואשר בלילות הסתיו ניתן היה להבחין מראשו בקרני השמש הכתמתמות המשתברות מעל חופי הים הכחול ווהנקי של עזה. מקור השם 'גמה' הינו בשיבוש המילה 'גמל' והכוונה במקרה זה הינה לגמלו של עיסאם, שומר היערות הפלשתיני-מוסלמי של האיזור אשר כיהן במשרה זו עוד תחת המושל הכנעני תחת השלטון הפרעוני. עיסאם שמר על האיזור וטיפח את היערות העבותים בהם הילכו דובים. משמת עיסאם, הוריש את גמלו לבנו 'איבן-עיסאם' ומשמת איבן עיסאם עבר הגמל לרשות נכדו וכן הלאה... הפסטורליה נשברה רק משהגיעו אנשי אורים ורעים וגרשו את איבן-איבן-איב...-עיסאם מאדמתו. הם כרתו את היערות בכדי לחרוש ולזרוע והאכילו את הדובים בדבש עד שקיבלו כאב בטן. איבן-איבן-איב... עיסאם עלה עם גמלו מרוב צער לתל ותלה עצמו [זהו כמובן מקור המילה 'תל']. הגמל הנאמן נותר ליד אדונו התלוי עד שהפך לחלק מן התל שהיה קרוי בתחילה תל גמל. המתיישבים הארופאים אשר השפה העברית לא הייתה שגורה על פיהם שיבשו כמובן את השם לתל גמה וכו'

נערך לאחרונה ע"י .ישראלה היפהפיה בתאריך 23-03-2007 בשעה 18:21.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 26-03-2007, 01:41
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
צדפים שימשו לריצוף!
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי shlomz שמתחילה ב "תל גמה - מי מכיר?"

משהו בסגנון ריצוף הפסיפס (הלבן והגס) של התקופות המאוחרות יותר. בכל מקום שהיה מספיק קרוב לים בכדי להביא אותם - השימוש היה מאוד נפוץ. פרט לכך הם שימשו לעוד דברים (כמו תכשיטים ואפילו למירוק, כגון מירוק פן חיצוני של כלי חרס מסויימים המכונים לכן "ממורקים"), אבל המאסה העיקרית מקורה בחומר בניין. אגב: במקומות מסויימים יכול להיות שצדפים היו מעורבים בעפר שהובא לתל (למרות שלא בדקתי את זה במקרה של תילים המרוחקים מהים יותר מכמה מאות מטרים). סוד "מקצועי" הוא שרוב תילי הארץ, ןבכלל בלבנט, קיבלו את צורתם ה"תילית" לא רק בשל ההשתכבות של מאות שנים של בנייה בלבנים וחורבן, אלא לא מעט בשל עבודות פר עצומות שעשו הפסיכים שחיו בתקופת הברונזה התיכונה, ואשר הסוללות שבנו (כמו בחצור) כמו גם שפכי העפר שעטפו בהם את התילים (וזו הסיבה שתילים קטנטנים כמו תל קשת (דרומית לקריית גת) או תל קשיש (בעמק) קיבלו צורת תל שבחיים לא יכלו לקבל רק מחורבנות של היישובונים שעליהם), מספקים עד היום הרבה חומר לעבודות סמינריוניות, כמו אלף מאמרים סותרים, שכל אחד מהם צודק.

לגבי קירות הלבנים? תל ג'מה אינו גן לאומי, אבל זה לא ממש משנה כי גם שם לא משמרים לרוב. הארכאולוגים בארץ מאוד קנאים בעניין השחזורים ולא יקבלו משהו פחות מ-100% נאמן למקור (אולי הגזמתי... 95%). איש לא יעז להרוס קיר לבנים שאין מצב לעצור את התפוררותו ללא השקעה של הרבה מליונים ולבנות במקומו רפליקה. התוצאה היא שלא עושים לא לפה ולא לשם.

קבל קיר לבנים משכן של תל ג'מה - תל פרעה הדרומי (הידוע גם כתל שרוחן - גם הוא ליד נחל הבשור), סופ"ש האחרון:


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
_____________________________________
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 08:41

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר