לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה
לינקים שימושיים עידכון 23/5/2012 האביב כבר כאן, הקיץ עוד מעט מגיע, ואיתו ימים שטופי שמש - הגיע הזמן לעשות בעצמכם!
חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > תחביבים > עשה זאת בעצמך
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 22-11-2007, 04:46
צלמית המשתמש של chatulim
  chatulim chatulim אינו מחובר  
מנהלת בע"ח, מטיילים ותרמילאים
 
חבר מתאריך: 01.01.06
הודעות: 53,831
כתבה הירוק, הירוק הזה

קשה להגזים בתיאור התרומה של עשבי התיבול הטריים לשיפור המאכלים ולבריאותנו. הם נותנים הרגשה של בית ובעלי סגולות רפואיות רבות. ועוד לא אמרנו כלום על הניחוח

ורד ברלל

בכל פעם שמתארחים אצלי חברים מהעיר הגדולה אני נהנית להגיש להם לפחות מנה אחת שהכנתי מתבואת הגינה הפרטית שלי. כשמחמיאים לי על המנה אני מחייכת בידענות ומצביעה בגאווה לעבר גינת הירק. החברים מחייכים חיוך עצוב כשהם מספרים כיצד הם חיים להם שם, בעיר, ומקבלים את הבזיליקום או המרווה שלהם רק מהמדף בסופרמרקט.

גם במרפסת ואפילו על אדן החלון

מה שגיליתי לידידיי הוא שלא צריך חצר גדולה או גינה מאובזרת כדי לגדל בעצמם את כל צמחי התבלין שחשקה בהם נפשם. גם דירת גג, מרפסת שמש ואפילו חלון קטנטן בדירה שכורה בלב תל אביב, יספיקו בהחלט כדי למלא עציצים ואדניות בשלל צבעים ומראות ולבשם את האוויר בשלל ריחות של ירוק ופריחה - ובעיקר כדי להעשיר את הטעם של כל מאכל במטבח.

בישראל גדלים היום מאות מינים של צמחי תבלין, חלקם לייצוא בלבד. לא תמיד הצרכן הממוצע יודע עד כמה המבחר והמגוון גדולים, ולכן גם לא מודע לסגולות הקולינריות והרפואיות של כל מין ומין.

מבחינת העלות, שתילי צמחי התבלין לא עולים הרבה יותר מצרור צמחי תבלין שקונים בסופר, אך התמורה גדולה בהרבה. כדאי להתייעץ במשתלה הקרובה לביתכם על הצמחים המתאימים לכם ביותר.

מדריך עשבי תיבול

נענע - Mint
הנענע (מנטה) היא מצמחי התבלין הנפוצים והשכיחים במטבח הישראלי. בישראל ישנם עשרות סוגים של נענע. המנטה השוויצרית, המשווקת לשוויץ עבור תעשיית משחות השיניים; הנענע הספרדית, או הנענע ההודית המפלית שמשתרכת כלפי מטה ונהדרת לגידול באדניות וגם מסייעת לשיכוך כאבי ראש. כל סוגי הנענע מומלצים כמובן לחליטה, אך הם מרעננים מאוד בקינוחים ובסלטי קיץ. הנענע השוויצרית מעט חריפה, ולכן יש להשתמש בה רק במנות הדורשות חריפות כזו. הנענע תתאים לתיבול רטבים, למאכלי ירקות ופירות, גלידות או מיצי פירות. מומלץ לשתול את הנענע באדניות, בעציצים או בחלקה מבודדת בגינה: יש לנענע יכולת התרבות והשתלטות עצומה, לעיתים על חשבון צמחים אחרים. מצד שני, בדיוק בשל כך היא צמח נפלא לכיסוי משטחים. מומלץ לשתול את המנטה ההודית באדניות על החלון כדי לתת לה "לגלוש" באופן חופשי.
ערך רפואי: טובה לטיפול בגזים, נוגדת בחילה והקאה, ממריצה הפרשת מיץ מרה בכבד.

בזיליקום - Basil
הבזיליקום הוא צמח תבלין מבוקש ואופייני למתכונים מהמטבח האיטלקי. יש כמה סוגים של בזיליקום: הבזיליקום הירוק (הנפוץ) הוא הקל ביותר לגידול בעציץ (דרוש עציץ עמוק ורחב). הבזיליקום הסגול חריף יותר בטעמו, ולכן מומלץ להשתמש בו יותר לבישול או קישוט ופחות לתיבול. ככלל, הבזיליקום מתאים לשימוש ברטבים, תבשילי עגבניות, דגים, מרקים וגבינות. יש לו פריחה עדינה המופיעה פעמיים בשנה בקיץ ובסתיו, בצבעי לבן או ורוד.
ערך רפואי: דבש עם ריחן פועל כסירופ נגד שיעול ודלקות גרון, ומוריד את רמת הסוכר בדם.

עירית - Allium Schoenoprasum
שני סוגים עיקריים לעירית: העירית הבצלית (לעיתים נקראת בקיצור "בצלית"), בעלת עלים דקים וטעם עדין, והעירית השומית (או "שומית") שעליה עבים יותר וטעמה דומיננטי יותר ומזכיר את השום. העירית מתאימה לביצים, גבינות ולמאכלי חלב. מצוינת לסלטי ירקות.
ערך רפואי: העירית השומית מסייעת בהורדת לחץ דם.

רוזמרין - Rosemary
מכל צמחי התבלין, הרוזמרין מתחרה בכבוד על תואר "הנפוץ ביותר בארץ". לראיה - ניתן לראותו גדל בהמוניו בכל אי תנועה עירוני או מסלעה ציבורית. מומלץ לגדל את הרוזמרין בגינה. הוא גדל לשיח ענק ומרשים בעל פרחים עדינים לבנים או סגולים ומפיץ ניחוח נפלא. ישנו גם הרוזמרין המשתרע, העדין יותר למראה, שניתן לשתול גם באדניות ובמסלעות. רוזמרין הוא תבלין נפלא למאכלי גריל ובשר "על האש", לתיבול סטייקים, עופות, תפוחי אדמה ותבשילי ירקות ים תיכוניים.
ערך רפואי: הרוזמרין ממריץ, משכך כאבי ראש ובטן. מונע קרישי דם, משפר זרימת דם, נוגד חמצון ודוחה כיני ראש.

קורנית (טימין) - Thyme
הקורנית אופיינית למטבח הים תיכוני ומשמשת בעיקר למאכלי ירקות, דגים, פשטידות, סלטים, וכתוספת לרטבים ומאפים. הקורנית הלימונית עדינה יותר למראה ובעלת טעם לימוני קל.
ערך רפואי: הקורנית נוגדת דלקות במערכות הנשימה, העיכול והשתן וטובה לשיכוך כאבים.

טרגון - Tarragon
המין היפה מבין הטרגונים הוא "טרגון ארבע העונות", שכשמו כן הוא - ירוק עד (ואינו עונתי). הוא בעל פרחים יפהפיים בגוון צהוב עז ויכול בהחלט לשמש כצמח נוי בכל גינה. מתאים לסלטים, גבינות, דגים ובשר, וכתוספת לרטבים. הטרגון מעניק מעין טעם אניס קל ועדין לתבשיל.
ערך רפואי: לשימוש בעת דיאטה דלת מלח ולהקלה על כאבי שיניים.

לימונית (עשב לימון) - Lemon Grass
זהו ה"למון גראס" המופיע במתכונים רבים ממטבחי המזרח הרחוק. מצוין בטיגון, לתבשילי קדירה לבשרים ובעיקר עוף, לדגים לחליטת תה ולמשקאות. מומלץ לשתול את עשב הלימון בגינה, אבל אפשר גם בעציץ גדול.
ערך רפואי: מקל על כאבי בטן, מומלץ לרענון הקיבה אחרי ארוחה כבדה.

מרווה - Sage
משפחת המרוות הפכה באחרונה לתושבת קבע במטבח הישראלי, לאחר שבמשך שנים רבות היה לה מקום של כבוד במטבחים הערביים. המרווה משביחה טעמן של נקניקיות, עופות, דגים, ממרחים וסלטים וטובה לחליטה וכתוספת לשמנים. המרווה הסגולה ומרוות "טריקולור" היפיפיות טובות בעיקר לשתילה בגינה, ואילו את המרווה "יקטרינה" ניתן לשתול בעציץ.
ערך רפואי: המרווה המשולשת טובה במיוחד לטיפול בדלקת גרון, הצטננות, שיעול, זיהומים בדרכי העיכול, הסדרת המחזור החודשי, הורדת חום והורדת רמת סוכר בדם.

אזוביון (לבנדר) - Lavender
אין ספק שצמח התבלין היפה ביותר בגינה הוא הלבנדר, שגם הוא מופיע במגוון צבעים וסגנונות. ללבנדר יש ארומה ייחודית, המתאימה במיוחד למנות אחרונות. הוא משתלב נהדר עם וניל, ומהווה עיטור נאה למנות גלידה. אפשר לייבש את הלבנדר ולהוסיפו (יבש) לצנצנת הסוכר, שתקבל בתורה ניחוח רענן. ניתן לשתול את הלבנדר מסוג "קיו רד" (בעל תפרחת אדמדמה) אף בעציץ גדול בבית במקום שבו יקבל אור ישיר.
ערך רפואי: מצוין להרגעה ולהפגת מתחים. אנטי בקטריאלי ויעיל במניעת הצטננות.

שמיר - Dill
צמח חד-שנתי, מעודן בצורתו בעל פריחה צהובה, הפורחת בין אפריל ליוני. ניתן לשתול את השמיר בגינה או בעציץ, רצוי לזרוע באביב ויש להביא בחשבון שהוא דורש השקיה מרובה. השמיר עשיר מאוד מבחינה תזונתית, מכיל מגנזיום, אשלגן, חומצה פולית וויטמינים מקבוצה B. מומלץ לשימוש במאכלי דגים, גבינות, פסטות, וכן לכבישת ירקות.
ערך רפואי: חליטת שמיר יעילה להרגעת כאבי חניכיים ועוזרת לתינוקות בשלב בקיעת השיניים. מקל על כאבי בטן והפרעות עיכול ועוזר בהורדת לחץ דם.

פטרוזיליה - Petroselium/ Parsley
יש שני סוגי נפוצים של פטרוזיליה: פטרוזיליה שטוחת העלים היא הסוג המוכר - בעלת ניחוח וטעם דומיננטי מאוד. הפטרוזיליה המסולסלת מעודנת יותר במראה, במרקם ובטעם לכן מומלצת יותר לקישוט מזון. ניתן לגדל בעציץ, באדנית ובגינה, היא נוטה להתפשטות ומשמשת לכיסוי שטחים נרחבים ומסלעות. מומלץ לשתול את הפטרוזיליה בסתיו, והיא זקוקה להשקיה מרובה. במטבח משתלבת נפלא במאכלי בשר, דגים, גבינות, סלטים, תבשילים, תבשילי קדירה, מאפים, מרקים, ולתיבול ולהעשרת טעמם של שמנים. מומלץ להוסיף פטרוזיליה רק לקראת סוף הבישול או לפזר קמצוץ טרי על המנה, כך נשמר טעמו החזק והארומה של הצמח.
ערך רפואי: חליטת פטרוזיליה מומלצת לטיפול בזיהום בדרכי השתן, מחטאת ומשתנת. לדלקות חניכיים מומלץ לגרגר מי פטרוזיליה, למניעת ריח רע מהפה ולנטרול ריחות מומלץ ללעוס עלי פטרוזליה.

כוסברה / גד - Coriander
אחד מצמחי התבלין הפופולריים ביותר בעולם. קיים כמעט בכל עם ובכל עדה, ובמטבח התאילנדי, התימני, הגרוזיני והמקסיקני הוא ממש כוכב קבוע. ניתן לשתילה בגינה, בעל שורשים עמוקים, גדל לשיח קטן. טעמו וריחו חזקים מאוד, ונהוג להשתמש בו לאיזון חריפות במאכלים (לא לחינם הוא מהווה מרכיב חשוב בסחוג). הכוסברה מומלצת לשימוש בתבשילים, תבשילי קדירה, בשר, עופות, מרקים.
ערך רפואי: זרעי הכוסברה יעילים בטיפול בבעיות שיניים. חליטת עלי הכוסברה מומלצת לשיכוך כאבי ראש ומיגרנות.

אורגנו - Origanum
שייך למשפחת האזוביים (כמו גם הזעתר). בעל ניחוח עז, מומלץ לשימוש בגינה לכיסוי שטחים גדולים, בעל נטיית התפשטות. צמח עמיד מאוד דורש השקיה מועטה ושורד גם בתנאי מסלעות ואדמה קשה. האורגנו מהווה מרכיב חשוב במטבח האיטלקי, והוא מומלץ לשימוש במאכלי בשר, עופות, תבשילים, מאפים, פשטידות, סלטים, גבינות, תיבול שמנים וכמובן, פיצות ופסטות.
ערך רפואי: מקל על כאבי ראש.

אזוב מצוי - זעתר (ערבית)
תבלין חשוב במטבח הערבי והארץ ישראלי המומלץ להעשרת שמנים, סלטים, דברי מאפה, גבינות, סלטים מזרחיים כגון חומוס, טחינה ומאכלי קטניות. הוא פחות נפוץ אך אפשרי בתבשילים ועופות. קל מאוד לגדל את האזוב המצוי. הוא דורש השקיה מעטה והוא נוח לטיפול גם באזורים הרריים ומסלעות.
ערך רפואי: לשיכוך כאבי ראש ומניעת סחרחורות ניתן לשפשף את הרקות בשמן זעתר. חליטת עלי זעתר יעילה לשיכוך כאבי בטן.

לואיזה - Lippia
שיח גבוה יחסית לצמחי התבלין (כמטר), נשיר ועונתי. מומלץ לשתילה בגינה בחודשי הסתיו או האביב. דורש השקיה בינונית, בעל פריחה ורודה סגלגלה בחודשים אפריל-אוגוסט. במטבח מומלץ לתיבול שמנים, לחליטת תה, ולהעשרת משקאות העשויים מפירות, סלט פרות, וסורבה.
ערך רפואי: הלואיזה מרגיעה את הקיבה ומומלצת חליטת לואיזה אחרי ארוחה דשנה למנוע את תחושת "הכובד".

מליסה -Malissa
שיח בעל עלים רחבים ובשרניים וריח עדין. זהו צמח מתפשט, הגדל היטב בגינה ואף במסלעות וניתן לשתול אותו גם במיכלים ובאדניות רחבות. במטבח, הוא מוסיף ניחוח עדין וטעם מיוחד בקינוחים, דגים, בחליטת תה, שמנים ומשקאות.
ערך רפואי: חליטת מליסה יעילה לשיכוך כאבי ראש ומניעת סחרחורות וכן מרגיעה כאבי שרירים. הצמח יעיל גם לכאבי בטן ובעיות מעיים.





http://www.ifeel.co.il/page/7424
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 06:41

הדף נוצר ב 0.80 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2021 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר