לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה "רק שני דברים הם אינסופיים: היקום והטמטום האנושי, ואני עדיין לא בטוח לגבי הראשון." -- אלברט איינשטיין ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > מדע, טכנולוגיה וטבע
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #4  
ישן 28-12-2007, 16:46
  Sam Weller Sam Weller אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.01.05
הודעות: 5,938
קצת יותר בפרוט
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי pimpf שמתחילה ב "תווח תדר אור נראה"

בעין האנושית העדשה יוצרת תמונה על הרשתית, והרשתית קולטת את האור והופכת את המידע לאותות עצביים שמגיעים למוח. ברשתית יש שני סוגים עיקריים של תאים עם קולטנים לאור: תאים חרוטיים, ותאים גליליים. התאים החרוטיים הם התאים שאחראים לראיית היום והם נחלקים לשלושה סוגים: ירוק, אדום וכחול. התאים הגליליים אחראים לראיית הלילה והם נמצאים בעיקר בפריפריה של הרשתית. הנה תרשים של שני סוגי התאים (החרוטי מימין והגלילי משמאל) :

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

החלק התחתון של התאים מתחבר לעצבים ומשם נשלח האות למוח. החלק העליון של התאים מציץ החוצה מפני הרשתית והוא בנוי כמגדל של דיסקות. כל דיסקה כזאת היא ממברנה שבתוכה כלואים, בין השאר, חלבונים שהם הרצפטורים של האור. בעין נורמאלית ישנם ארבעה סוגי חלבונים כאלה: רודופסין הוא החלבון שכלוא בדיסקות של התאים הגליליים, ובכל תא חרוטי כלואים בדיסקות אחד משלושה סוגי חלבונים שמכונים באופן לא מפתיע פיגמנט ירוק, פיגמנט אדום ופיגמנט כחול. הנה איור סכימתי של הרודופסין תקוע בתוך ממברנה:


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

הממברנה היא החוטים התכולים שבקצה שלהם כחול ואדום (אלה, אגב, הראשים הקוטביים של השרשרת הליפידית). הרודופסין מופיע בצהוב, ואפשר לראות איך הוא יוצר מעין שבעה סלילים שחוצים את הממברנה מצד לצד. בתוך הרודופסין אפשר לראות גוש כתום - זהו הרטינל - המולקולה שקשורה לחלבון והיא עצמה זו שקולטת את הפוטון שפוגע ברשתית. הרטינל הוא נגזרת כימית של ויטמין A שהגוף לא יודע לייצר, ולכן אומרים שלאכול גזר זה חשוב לראיה. כאשר פוטון פוגע ברטינל הוא גורם לשינוי מבני של המולקולה. השינוי הזה גורם לשינוי במבנה של כל החלבון וזה למעשה מתג מתוחכם שמפעיל חלבון אחר (שנקרא טרנסדיוסין) שנמצא סמוך לרודופסין מחוץ לממברנה. הטרנסדיוסין מתחיל שרשרת של תגובות כימיות בתוך התא שלבסוף יביאו לשליחת האות למוח. כל התהליכים האלה מהירים מאד כמובן.

עכשיו אפשר לדבר קצת על הצבעים שאנחנו רואים. כאמור יש לנו ארבעה רצפטורים (חלבונים) שממונים על קליטת הפוטונים. לכל רצפטור כזה יש רגישות מקסימלית לאור בטווח אורכי גל שונה מעט, לפי אורך הגל שבו בליעת האור על ידי הרטינל היא מקסימלית. הנה גרף שמראה את הרגישות של הרצפטורים:

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


בשחור אפשר לראות את הרגישות של הרודופסין שהיא מקסימלית על הגבול בין ירוק לכחול. שלוש העקומות הלבנות מראות את הרגישות של הרצפטור הכחול (השמאלי ביותר), הירוק (האמצעי) והאדום (הימני ביותר). החלבונים הללו מאד דומים זה לזה, ובכולם מחוברת אותה מולקולת רטינל בדיוק. הניואנסים הדקים במבנה החלבונים השונים הם שמשנים את הרגישות של כל אחד מהם. למשל, הרצפטור הכחול שונה מהרצפטור האדום רק בשבע חומצות אמינו מתוך יותר מ-300, ולמרות זאת אורך הגל של הרגישות המקסימלית של האדום (שהיא בכלל בתחום הצהוב) מוסט באופן משמעותי לעומת זה של הירוק. כלומר, האינטראקציה בין החלבון לבין הרטינל היא זו שמכוונת את הרגישות הספקטרלית של התאים.

בגרף אתה יכול לראות את טווח הרגישות של הרצפטורים, וזה מה שמכונה התחום הנראה. העין האנושית התפתחה אבולוציונית כך שהיא תהיה רגישה בתחום שבו האטמוספרה מעבירה את קרני השמש בצורה המרבית - האטמוספרה כמעט שקופה בתחום הזה (כמו שהקירות שקופים לקרינת הרדיו), ומכיוון שבני האדם פעילים בעיקר ביום, הרגישות לתחום הזה נותנת יתרון השרדותי. כפי שנאמר קודם, יש בעלי חיים שראייה בתחום האינפרה אדום נותנת להם יתרון מסיבות כאלה ואחרות, ואז הרצפטורים שלהם בנויים כך שהרגישות שלהם מקסימלית בתחום הזה.

כל בעלי החיים, ובני האדם בכלל זה, נתונים כל הזמן למוטציות גנטיות. בגנום האנושי מקודדים המבנים של החלבונים בגוף, ובתוכם גם הרצפטורים של הראיה. יש אנשים שאצלם יש פגם בקידוד של אחד או יותר מהרצפטורים, ואז הם עוורי צבעים (יש עוד סיבות לעוורון צבעים), או שהרגישות שלהם שונה מהנורמה. צריך אבל להפריד בין הראייה הפיסית שתוארה כאן, לבין הראיה הקוגניטיבית. המידע שמגיע מתאי הרשתית מעובד במוח, והמוח שלנו עושה הרבה מניפולציות באינפורמציה שמגיעה. האבחנה הקוגניטיבית בין צבעים (למשל איפה נגמר הכתום ומתחיל האדום) היא סיפור מורכב בהרבה, ומחקרים מראים שהיא אפילו תלויית תרבות.

לבסוף, אם היינו רגישים לטווח רחב יותר של אורכי גל, העולם היה נראה אחרת. אפשר לראות את זה כאשר משתמשים במכשירים הדמאתיים. מכשירי ראיית לילה תרמיים מראים לנו איך העולם נראה באינפרה אדום, יש טלסקופים שבנויים לאורכי גל בתחום הרדיו למשל, צילומי רנטגן מראים לנו את העולם באורכי גל קצרים מאד. מה המוח שלנו היה עושה לו הרשתית היתה מעבירה לו אותות גם על קרינה אולטרה סגולה, אי אפשר לדעת.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #13  
ישן 07-01-2008, 18:17
  Sam Weller Sam Weller אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.01.05
הודעות: 5,938
גלי הרדיו עוברים דרך החומר
בתגובה להודעה מספר 10 שנכתבה על ידי pimpf שמתחילה ב "אז בגלי רדיו לדוגמה ה..."

פוטונים בתדירויות הרלוונטיות הם בעלי אנרגיה נמוכה מאד שכמעט ולא יכולה לגרום למעבר בין רמות אנרגיה של חומרים (פרט למתכות) ולכן הם עוברים דרך רוב החומרים כמעט ללא הפרעה.

אפשר בהחלט להסתכל על העולם בתדרי רדיו על ידי הדמאה, ועושים את זה באמצעות טלסקופים למשל. אבל אם תסתכל על העולם שקרוב אליך לא תמצא דברים מעניינים במיוחד פשוט משום שהרזולוציה שנובעת מאורכי הגל בתחום הרדיו היא מגוחכת.

אחרי כל מה שנאמר, אני אבלבל אותך קצת יותר. בטכנולוגיה של תהודה מגנטית גרעינית ( NMR ו- MRI ) משתמשים בגלי רדיו כדי ללמוד על מבנה חומרים ורקמות. כאשר מפעילים שדה מגנטי חזק מספיק, לספין המגנטי של גרעיני אטומים מסויימים נוצרות שתי רמות אנרגיה נפרדות, אבל קרובות מאד זו לזו. הפרש האנרגיה בין הרמות הוא כזה שמתאים לתדרים בתחום הרדיו, ואז יש אינטראקציה בין הפוטונים מעוטי האנרגיה לחומר והחומר חדל להיות שקוף.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #15  
ישן 15-01-2008, 16:47
  Sam Weller Sam Weller אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.01.05
הודעות: 5,938
אינטראקציה בין החושים שלנו למערכת הקוגניטיבית
בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי Jony-G שמתחילה ב "[QUOTE=Sam Weller]האבחנה..."

אינטואיטיבית אנחנו חושבים על העין שלנו כאמצעי שהופך מידע ספקטרלי פיזי (אור ותמונה) לאותות עצביים שהמוח שלנו הופך חזרה בהתאמה של 1:1 לייצוג של המידע הפיסיקלי. באותה מידה אנחנו נוטים לחשוב שמערכת השמיעה שלנו מתרגמת את הגלים האקוסטיים לאותות עצביים והמוח מייצג אותם בהתאמה של 1:1. האמת היא, שהמערכת הקוגניטיבית שלנו מתערבת ביצירת התמונה או הקולות, ומה שאנחנו רואים או שומעים אינו בהכרח ייצוג נכון של המציאות הפיזיקלית.

בתפישה של צבעים, למשל, יש אינטראקציה חזקה בין המערכת הלשונית למערכת הראיה. ברור שבשפות שונות יש מספר שונה של צבעים עם שם מוגדר. בעבר חשבו שיש 11 צבעים אוניברסליים שכל השפות מזהות בשם. אבל, עם הזמן התברר שההנחה הזאת לא מבוססת. יש שפות של שבטים מבודדים שבהן יש אבחנה לשונית רק בין שני צבעים. ניסויים שנערכו באנשים משפות שונות הראו שהיכולת שלנו להבחין בגוונים, למיין צבעים, ולזכור צבעים קשורה באופן חזק לייצוג המילולי של הצבעים. בשפה שבה אין אבחנה מילולית בין ירוק לכחול, האנשים ייתקשו יותר לבצע פעולות שקשורות בהבדל גוונים מתאים.

דוגמא משעשעת לקונפליקט בין שני חושים שהמערכת הקוגניטיבית מתקנת באופן מוטעה הוא אפקט מק'גורק. אם תסתכל על מישהו שמבטא את הצליל גה ( GA ), אבל תשמע את הצליל בה ( BA ), המוח שלך יפרש את הצליל בתור דה ( DA ). הנה סרטון שמדגים את האפקט (כדאי להריץ את הסרט כמה פעמים לצפות בו עם קול, בלי קול, ולהאזין לו בלי להסתכל) :



מה שהאפקט הזה מראה, זה שהייצוג במוח שלנו נתון למניפולציות של המערכת הקוגניטיבית וידע העולם שלנו. לצלילים גה, בה ודה יש חתימה אקוסטית שונה. אם היינו מסתכלים על ייצוג גרפי שלהם במכשיר הקלטה היינו רואים גרפים שונים. למרות זאת, כאשר הדובר בסרט אומר בה, אנחנו שומעים דה, בגלל שיש התנגשות בין המידע הפיזי שמגיע (התמונה והקול) לבין ידע העולם שלנו (איך הפה שלנו מפיק צלילים שונים, או בפשטות, קריאת שפתיים - דבר שאנחנו עושים כל הזמן). צריך גם לשים לב שהמערכת הקוגניטיבית עושה את התיקונים מהסוג הזה באופן לא מודע, גם כשאתה יודע שפס הקול אומר בה, אתה ממשיך לשמוע דה.

הנה סרטון עם הסבר (הסוף של הסרט לא באמת דן באפקט מק'גורק להערכתי):


נערך לאחרונה ע"י Sam Weller בתאריך 15-01-2008 בשעה 17:06.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 09:48

הדף נוצר ב 0.12 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר