לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > הסטוריה ותיעוד
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 23-03-2009, 20:37
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
אשכולו של mikigot : סבאתאני [Savtani] משה - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה"

(החומר שבאשכול זה נשלח לפורום ע"י מיקי. לצערי - איני מצליח להעלותו כקובץ ואף התמונות אינן עולות אך אני רואה לנכון להעלותו כטקסט ואפילו חסר. זאת בתקוה שאורי יצליח לצרף את הקובץ המקורי בהמשך]
__________________________________________________ ________
5.5.1940 - חיפה

סבאתאני [Savtani] משה - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה"
חלקה א-ב צילם: מיקי גולדשלג [איני מצליח להעלות התמונה]
שורה 2 קבר 8

למצֵבה: המקור של השורה הראשונה בארמית הוא ספור יפה בתלמוד הבבלי בְּרָכות דף ה' עמוד ב'
על רבי יוחנן היפה מכל בני דורו שהיה לו כוח ריפוי ותלמידו רבי אלעזר שחלה.

רבי יוחנן נכנס לבקרו. ראה ששוכב בחדר חשוך גילה זרועו המבהיקה! והחדר הואר.

ראה יוחנן שאלעזר בוכה שאלו על מה, אם על שלא למדת מספיק כָּתוּב אחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד

שיכוון לבו לשמים אם על שאינך עשיר אי אפשר לזכות בשני השולחנות גם תורה וגם כסף

אם על בניך שנפטרו גם שלי נפטרו. השיב אלעזר: "להאי שופרא דבלי בעפרא" כלומר אני בוכה

על היופי שלך שיתבלה לאחר מותך בקרקע השיב יוחנן על זה אכן ראוי לבכות ובכו שניהם. יפה לא? להלן הציטוט מהמקור:

רבי אלעזר חלש על לגביה רבי יוחנן חזא דהוה קא גני בבית אפל גלייה לדרעיה ונפל נהורא חזייה דהוה קא בכי רבי אלעזר אמר ליה אמאי קא בכית אי משום תורה דלא אפשת שנינו אחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכוין לבו לשמים ואי משום מזוני לא כל אדם זוכה לשתי שלחנות ואי משום בני דין גרמא דעשיראה ביר אמר ליה להאי שופרא דבלי בעפרא קא בכינא אמר ליה על דא ודאי קא בכית ובכו תרוי.

ההמשך אינו מהמקור הזה.

במסכת בבא בתרא דף ד' עמוד א' מסופר על בנין הורדוס שמי שלא ראהו לא ראה בנין נאה מימיו.

ואז מספרים שהבנין קושט בשיש כחול ומישהו הציע לצפותו בזהב אמרו חכמים עזוב הכחול

יפה יותר שדומה לגלי הים ומרגיע את הרואה. להלן המקור:

אמרי מי שלא ראה בנין הורדוס לא ראה בנין נאה [מימיו] במאי בנייה אמר רבה באבני שישא ומרמרא איכא דאמרי באבני כוחלא שישא ומרמרא אפיק שפה ועייל שפה כי היכי דנקביל סידא סבר למשעייה בדהבא אמרו ליה רבנן שבקיה דהכי שפיר טפי דמיחזי כי אידוותא דימא.

המלה האחרונה לא נזכרת במקורות שמצאתי.
אבל מצאתי במקום אחר בתלמוד שכל מה שלוקח מתבחלום מעלי(מעולה) אלא אם לוקח סנדלים!


בחזרה למצבה:
בשורה הראשונה חסרה המלה בעפרא. לא יודע מדוע.
ובסיכום מבכים את המת היפה שנרקב באדמה
ומוסיפים: יפה יותר ומעולה.
[צבי בונה]

נערך לאחרונה ע"י .ישראלה היפהפיה בתאריך 23-03-2009 בשעה 20:47.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #2  
ישן 23-03-2009, 20:39
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "אשכולו של mikigot : סבאתאני [Savtani] משה - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה""

". . . מנהלי הריגול האיטלקי בארץ היו: הרוזן מצ'וליני - מירושלים, מסרי מבירות, סבטיני- סגן מנהל בנקו די רומא בחיפה. כמקשר בין הקבוצה האיטלקית בפגישות בין ההגנה הלאומית לרוזן מצ'וליני נקבע מזכיר הקונסוליה בחיפה דימיטרי ולנטיני.

[את"ה, עדות משה רוטשטיין מיום 24.1.1946, תיק 15.14]
". . . המפקד שלנו היה מנשה ארמן - אגב מוסה נמצא אצלכם ברשימה, מוסה לוי, סבטני - זה שנהרג אח"כ (במוצקין) אני משערת - מכיון שזה הבחור שמסר רשימת האנשים שלנו לאנגלים.

הוא היה היחידי שאי אפשר היה להשתלט עליו. הוא תפס אקדחים ורצה להתפרץ מהבניין*. היו אתו בעיות. זה ככה, - הוא לא היה מוכן להניח את האקדח - מכל הערימה היו ראויים לשימוש אולי 3 או 4 אקדחים - והוא לקח אחד והתחיל לצעוק - נדמה לי שהמעשה היחידי, שבקושי עלה בידי לקחת את האקדח ממנו. הוא לא היה מוכן לתת את האקדח. הוא איבד את השליטה על עצמו, גם אחר כך כאשר היינו בדרך להדר - הוא קפץ מתוך האוטו - איך שהוא נתפס על ידי האנגלים או ש. . . איני יודעת מה, על כל פנים ממנו יצאו השמות.

[את"ה, עדות דבורה מר מיום 24.5.1972, תיק 106.6]
  • מדובר על התקפת הערבים על בית מילר בחיפה במאורעות 1929]
". . . היה זמן שסבאטאני היה כאילו איש ה"הגנה" ואחר-כך חיסלו אותו על-ידי ה"הגנה" כי הוא התחיל לעבוד עם הבולשת הבריטית.

[את"ה, עדות רשבא מיום 7.1.1971, תיק 129.16]


". . . זכרונות מהימים ההם מעלה משה פלטי, מי שהיה האחראי לש"י בחיפה, החל בשנת 1939:

ערב פלישת הגרמנים לבלגיה, קיבלתי הודעה משוטר יהודי שעומדים לערוך חיפוש במשרדי. נתתי מיד הוראה לטהר את המשרד מכל מסמך סודי שלנו. לפנות בוקר באה לביתי חוליית שוטרים בריטיים, ערכה בו חיפוש מדוקדק, אך לא מצאה דבר. אחרי זה ירדנו למשרד ושם נמצא תיק שנותר לא מוסתר. התיק הכיל חליפת מכתבים ביני לבין המחלקה המדינית של הסוכנות. אחד הדו"חות הכיל תיאור מפורט של ההפגנות נגד 'הספר לבן' ותוצאותיהן. הדו"ח הדגיש, שהייתה 'מסירה' למשטרה על הסידורים שנעשו בטכניון בקשר להפגנה, צוינו בו שמות השוטרים הבריטיים שנהגו באכזריות כלפי הקהל והעצורים. כן צוין בדו"ח שמו של המודיע אשר מסר את הפרטים למשטרה. בתקופה שבין ההפגנה לחיפוש נהרג המודיע. המשטרה שמצאה את התיק, לקחה אותי לחקירה בתואנה, שאני גרמתי להריגתו של המודיע הוא מוסה סבתאני. . .

["השוטר העברי בתקופת המנדט", עמ' 187 ]
". . . בחמשת החודשים הראשונים של 1940 חשפו הבריטים שישה סליקים של ההגנה. ראשי הארגון הנדהמים היו בטוחים שהדבר התאפשר בגלל הלשנה מבפנים. מתוך ספר ההגנה: "עם הגיוס ההמוני להגנה ולנוטרות בשנות המאורעות חדרו לשורות הארגון או הושבעו כנוטרים גם אלמנטים משולי הישוב המאורגן, מחוסרי הכרה לאומית או מאלה שלא היו מעורים בשפה ובמסורת ההגנה".

(. . . )

ראשי ההגנה היו בטוחים שהבריטים מפעילים רשת ריגול הנעזרת בבוגדים ומלשינים יהודים. אפרים דקל, מראשי הש"י, כתב בספרו: "על חבר מרכז ההגנה, שאול מאירוב, הוטל אז להקים 'מחלקת ריגול נגדי' (ר"ן). הוחל בעיקוב ובבילוש אחר חשודים. במרבית המקרים התברר כי אין יסוד לחשדות, או שהתברר שהנזק שהביאו אנשים אלה אינו רציני. כאשר נתגלו מקרים חמורים היה ראש הר"ן מעביר את החומר לרשות המפקדה הארצית. זו היתה ממנה בית-דין מיוחד כדי לדון בעניין: אם נמצא האיש אשם היה פסק-דינו מועבר לאישורו של הרמ"א (ראש המפקדה הארצית של ההגנה). פסקי-הדין המאושרים הוצאו לפועל על ידי חוליות מיוחדות".

בחודשים מאי-יולי 1940 הוציאה ההגנה להורג ארבעה יהודים שהואשמו בשיתוף פעולה*.

(. . . )

בחיפה נצטווה דב גולדמן להוציא לפועל את פסק-הדין נגד משה סבטני: "הוא היה בן 30, יהודי ספרדי ממשפחה מכובדת, גבה קומה, נשוי, בלי ילדים. היה מתלבש יפה, היו לו שני שומרי ראש שבאופן קבוע ליוו אותו ותמיד היה מזוין. ניסיתי לארגן התנקשות בחייו בחדר השינה שלו. בדקתי את הדירה ומצאתי שהוא ואשתו ישנים במיטה כפולה. חששתי מאוד שכתוצאה מההתנקשות יכולה גם אשתו לההרג".

גולדמן התאים מפתחות לדירתו של סבטני ונסע לתל-אביב להתייעץ עם יצחק שדה שביקש ממנו להכין תכנית אחרת. לגולדמן היה רעיון. הוא החליט להסתייע בהאפלה ששרה ברחובות חיפה (מחשש להפצצות של מטוסים איטלקיים), ומצא מקום בין השיחים, בקרבת חדר המדרגות של בית סבטני ברחוב ארלוזורוב בהדר הכרמל, שממנו היה אפשר לפתוח באש בלי להתגלות. גולדמן העמיד את אפרים בוכמן כזקיף בפינת הרחוב: "עם התקרב סבטני לביתו היה על הזקיף לצעוק 'רבקה, אני הולך הביתה'. בשעה עשר בלילה נשמעה הקריאה, סבטני נכנס לחדר המדרגות, וכשהדליק את האור, קמנו, הלל אולדק ואני, וירינו בו. הוא נפל מיד, והיות וקיבל כדור אחד באבר המין החל לצרוח באופן איום. ניגשתי אליו מקרוב וגמרתי אותו. מלוויו, במקום לפרוץ לחצר, ברחו. ברחוב הסמוך חיכה לנו דודיק אסטרחן עם מכונית והסיע אותנו משם".

["ולמלשינים לא היתה תקוה", יהודה קורן, "הארץ". 16.2.1990]

*משה סאבטאני -הוצא להורג על-ידי ה"הגנה בחיפה 3.5.1940

יצחק שרנסקי הוצא להורג על-ידי ה"הגנה" בתל-אביב 12.5.1940

ברוך מנפלד [וינר?, וינשל? כרמי?] - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה בחיפה 4-5.1940

וולטר שטראוס - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה" בתל-אביב 3.7.1940
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #3  
ישן 23-03-2009, 20:40
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "אשכולו של mikigot : סבאתאני [Savtani] משה - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה""

אסתרחן: יש עוד חזית אחת פנימית, אלה הבוגדים של אז כרמי ומוסה סבטני, זה נעשה במסגרת המחוזית או. . . ?

דורי: זה נעשה בהסכם עם המרכז אבל על ידי אנשינו.

[את"ה, עדות יעקב דורי מיום 2.2.1972, תיק 97.39]



". . . בענין הוצאתו להורג של המלשין היהודי (מוסה סבטיני) באתי אז לבית-החלים ואמרתי שלא ארגע עד שאדע שהוציא את נשמתו"

[את"ה, עדות ד"ר שטרנפלד חנה מיום 25.6.73, תיק 160.45]


"


מתוך ראיון עם ד"ר חנה שטרנפלד. המראיין: אסטרחן -

". . . היה בית החולים "הדסה", המנהל היה ד"ר פייזר ז"ל. איתו הייתי ביחסים טובים מאוד. היה כירורג טוב מאוד. הוא ידע שאחרי הצהרים הייתי באה לבית החולים זה סימן שאיזה דבר צריך היה לקרות. אה- דו ביסט שוין דא - וואס איז פאסירט. אם כי היה איש נאמן להגנה, אבל לא הכל יכולתי לגלות לו. כשהיו אנשים נפצעים והביאו אותם לבית חולים, ולפי הנוהג צריך היה אשית כל לרשום בספר שהאיש - שמו, נפצע, איפה נפצע? וכאן היה בתפקידי - כשהיו מביאים פצועים - אז בראש וראשונה אין רושמים בספר. זאת הייתי מודיעה לפני שהפצוע היה מופיע בכדי שלא יהיה רשום בספר מפני שאחרי זה באה משטרה, יש פצוע, ואיפה נפצע וכל החקירה. זה אי אפשרי היה למנוע אבל פייזר - איש לנו וכשהייתי אומרת לו "זה לא רושמים, קודם ניתן עזרה ואחרי זה נראהמה שיש". ככה זה היה מקובל, כאשר הייתי מופיעה לבית החולים אחר הצהרים. במקרה קונקרטי? בענין מוסה סבטני. זה היה בוגד. איש יפה, גבר חזק, היה יוצא באוטו בצבע בז', פתוח, גבר יפה ספרדי, היה נשוי עם גרמניה. הוא ואשתו הגרמניה היו מבקרים אצלי בבית. הם גרו ברחוב פבזנר. היא הייתה ידידה של פסח איטמן המנוח. היא הייתה יהודיה גרמניה והם היו באים אליו. אני ידעתי מי זה מוסה, ידעתי שהוא בוגד. ידעתי שפעם יבוא יום שחור שלו. והנה יום אחד בא אלי לוי אברהמי ושואל איפה אני אהיה אחר הצהרים? "אהיה בבית" ואחרי זה? "אני הולכת לבית חולים - אז הוא אומר לי - "היום את לא תלכי לבית החולים". אלה היו המלים שלו. הבנתי שזה כבר חתיכת עבודה. אני מחכה, היה יום יפה מאוד. גם מוניה מרדור השתתף. מסכן הוא היה אז אלטע זאכן אלטע שיך, היה מוכר, קונה. גם כן למטה ב"הדסה'., היה שם בחורצ'יק שלנו, לא זוכרת שמו נהרג, מוניה יודע בודאי. אז כבר ידעתי מדוע שאני אבוא לבית חולים "הדסה", לפנות ערב. אני באה ל"הדסה" לא היו רופאים. כאן זה מענין. דבר פסיכולוגי ורפואי. אומר לי פייזר, טוב שבאת, אין לי אסיסטנטים, הכנסי לחדר ניתוח, התרחצי, אנו נעשה ניתוח. שואלת: מה קרה, אמר לי: נפצע איש. שואלת, בשקט, מי נפצע? הכל בגרמנית. עשיתי עצמי טפשה. אני לא יודעת מי נפצע. מה קרה כאן? מה בחורים נפצעו, היתה התקפה? הוא אומר: את יודעת, את מכירה את מוסה סבטון? אני: - בפעם הראשונה אני שומעת את השם. פייזר: הוא נפצע. אני: מי הוא? פייזר התחיל לספר לי מי, מה. והיות וצריך להציל את חייו - תלכי ותעזרי לי. אני צריכה לכם: כאן אני מדברת עם עצמי, היתה לי מלחמה פנימית איומה. מצד אחד - רופאה אני. מצד שני: אני רציתי את מותו! מפני שאוי ואבוי היה לנו חס וחלילה הוא היה נשאר בחיים. אנשים רבים היו הולכים לבית הסוהר ואולי למות! אני נעמדתי, וכפי הנראה, צבע פני השתנה. פייזר שואל: חנה, מה איתך? אמרתי: אני לא יכולה לעזור לך בניתוח זה. תזמין את מי שאתה רוצה. אני מוכנה לעזור לך להזמין את הרופאים, אבל אני לא משתתפת. כאן היה הרגש של בן אדם. אני עכשיו מדברת, אני עוד חיה את הרגעים האלה.

אסטרחן: המעניין שאני לא ידעתי זאת. אני חשבתי שהוא נהרג במקום.

חנה: למה? (בחיוך) כאן היה הכח הלאומי כח של ה"הגנה" יותר חזק מהכח הרפואי ואז אמרתי לפייזר, נכנסתי לחדר והוא עוד נשם ואמרתי: תהרגו אותו! אז פייזר הבין, ואמר לי: חנה, גיי הראוס, איך האב אלעס פערשטאנדען. אתם מבינים? כאן קרט לא היה כלום, כי הרגש הלאומי היה יותר חזק מהרגש הרפואי. ה"ל [הלך לעולמו, ע' י'] כעבור 20 דקה. פייזר הבין את הדבר הוא יצא ואמר חנה בואי תקבלי. הוא כבר לא נשם. אמרתי תודה לאל. באתי לחדר, אל מוניה, היה גר ברחוב בלפור. מוניה היה במצב קשה מאוד כי בחור אחד חבר שלו נהרג, לקחתי אותו אלי הביתה.

אסטרחן: אני חושב שאת טועה קצת, ענין הריגה של החבר היה עם ברוך על המדרגות של הטכניון. אז נהרג ברוך זה היה ענין עם יורקוביץ', שלמה. הוא עוד חי שהיה איתו. זה היה מוניה. חיימקה לסקוב, שלמה ברודר וזה היה ברוך. מוסה נהרג ברחוב ארלוזורוב פינת בלפור תיכף שעולים מרחוב בלפור שמונה שמאלה - למעלה. וברוך נהרג איפה שנעמי היתה גרה בהרצליה למעלה, מצד שמאל. אני נאסרתי על סמך עדות של נעמי, שראתה את האוטו 237. בא אז קפרטה [קצין בריטי שהתפרסם בתקרית רמת-הכובש. ע' י'] ושבלת אלה באו ואמרו לי - טוב, נדבר על זה בפעם אחרת. זה ענין של ברוך, שנהרג, היה בחור שהגיע ל"מכביה" כמתגושש, הוא היה אלוף פולניה. זה היה בחור יוצא מן הכלל, יוצא דופן מכל העליה שהגיעה אז - הוא נהרג. ברוך ירה בו. זה אני יודע.

חנה: ומה היה עם מוסה? ועם מוניה?

אסטרחן: אולי של הפלוגה, של היחידה.

חנה: יתכן, אולי אתה צודק. את המעניין שציינתי את ההופעה הרפואית בנידון.

(. . . )

אסטרחן: נזכרתי בענין סבטני. אני זוכר שענין סבטיני היה בערב וברוך ביום.

חנה: סבטיני היה לפנות ערב. לוי אמר לי: אחרי 6 את הולכת לבית חולים. אני זוכרת, רואה את הרגעים האלה שפייזר אמר לי גיי, וואש דיך! ללכת לעזור, להציל בן אדם שרציתי להרוג אותו.

(. . . )

[את"ה, עדות הד"ר חנה שטרנפלד, תיק 190.3]


(. . . )

ש: אתה יודע על מקרים שההגנה פסקה לתת כדור?

ת: אני יודע על מקרה מוסה סבטני, השוטר ברוך.

(. . . )

[את"ה, עדות משה רוטשטיין, תיק /56 8א]




רציחתם של משה סאבטאני, יצחק שרנסקי, ברוך מנפלד, וולטר שטראוס ומשה יעקב מרקוס בתאריכים שונים על-ידי ה"הגנה".


'ספר תולדות ההגנה' (כרך 3, חלק 1:141) מפרט, בשבע-עשרה שורות, את הסיפור "עקירתם של מלשינים". קטע קצר זה אינו יכול להיות מספק. אם כי כל מאמצינו למצוא מידע נוסף לא הצליח לחלוטין, לכן כל מה שאני יכול לעשות זה לתת את המידע הזמין.

בקטע שצוין לעיל, 'סת"ה', מצהיר כי בשנת 1940 היה ברור שהשלטונות הבריטיים משתמשים במה ש'סת"ה' קורא כיהודים לא אחראים, תמימים ודברנים, אבל היו שגויסו, תמורת תשלום והיו למלשינים יהודים. תחנת השידור "קול ישראל" הזהרה את הבלשים היהודים והסוכנים שעליהם להפסיק את פעילותם או שהם ישלמו על כך בחייהם. שרות הריגול הנגדי של ההגנה (ה'ש"י') ניסה למצוא אותם. לפי 'סת"ה', כאשר בידי ה'ש"י' מספיק מידע מרשיע ו/או הוכחות, הובא החשוד בפני ועדה משפטית מיוחדת. 'סת"ה' (שם) מספר שפסקי דין מוות ניתנו, והוצאו לפועל בחמישה מקרים. ההוצאות להורג בוצעו על-ידי קבוצות קטנות של מפקדי ה"הגנה", או על-ידי חברים נבחרים, כשההרכב האישי של הקבוצות משתנה.

ה"הגנה" מספקת מתארת מה הן הגבולות המוסריים שאותם אסור לחצות במתן עונש מוות. פסק דין מוות, לפי אותם מקורות, מוגבל לבלשים שעבדו בשירות הבריטים ושאשמתם הוכחה, או למלשינים שמסרו על המקומות הסודיים של הטמנת הנשק של ה"הגנה" לבריטים. 'סת"ה' (שם) מצהיר בזהירות שהחשודים שנעצרו והוצאו להורג, חדרו ל"הגנה" בהליך הגיוס הרגיל וההמוני, שאפשר להם לא להתגלות. לפי 'סת"ה' חשודים אלה היו 'טיפוסים' שוליים חסרי כל מצפון פוליטי.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #4  
ישן 23-03-2009, 20:41
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "אשכולו של mikigot : סבאתאני [Savtani] משה - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה""

הנספח הניתן על-ידי 'סת"ה' (כרך 3, חלק 3:1630) נותן את השמות והתאריכים הבאים שנדונו למוות ופסק הדין בוצע:

20. אוסקר אופלר (ראה מקרה קודם).

21. משה סאבטאני, הוצא להורג ביום ששי, 3 במאי 1940, בחיפה

22. יצחק שרנסקי, הוצא להורג ביום ראשון, 12 במאי 1940 בתל-אביב.

23. ברוך מנפלד, הוצא להורג ביום שלישי, 25 ביוני 1940, בחיפה.

חיפוש בעיתונות התקופה לא מאשר את המקרים שלעיל ולא מביא כל מידע נוסף.

24/ uukyr ayrtuxת gukv jsa nthykhv ci 25ת bur knuu, crjuc ntv-agrho c,k-tchcת chuo ששי, 3 ביולי 1940. הוא נחשד שמסר לבריטים מידע שהוביל אותם לחפש את מחבוא הנשק הסודי של ה"הגנה" בגן-יבנה ב3- במרס 1940 (ראה גם 'סת"ה', כרך 3, חלק 1:127 ו"הארץ" "5.7.1940 : 8,

ו7- ביולי 1940: 4).

35. משה יעקב מרקוס, חייל בצבא הבריטי, בן 22, נמצא בשק, הרוג משלוש יריות אקדח, סמוך לכפר אתא, ביום שלישי 25 באוגוסט 1942. הניתוח שלאחר המוות הראה שהמוות נגרם ביום שישי הקודם, 21 באוגוסט 1942 ("הארץ" מ39- באוגוסט 1942: 4 ). אשל (1978:268-271) מתאר מקרה שהפו"ם בחיפה מוציא להורג חייל יהודי. אשל מזהה את החייל כ י. ק. תאור זה נראה ככמעט וודאי ש י' ק' הוא יעקב מרקוס.


אם כי לא מוזכר במפורש, לשפוט לפי המקרה של אופלר (ראה מקרה 20) וזה של קורפירסט (מקרה 52), יראה כהשערה בטוחה שבכל המקרים השימוש היה באקדח.

כמו כן איננו יכולים להימנע מלראות משהו מוזר בעובדה שמתוך ששה קרבנות, חמשה אותרו, זוהו נעצרו והוצאו להורג בתקופת זמן קצרה יחסית של ששה שבעה חודשים (ינואר- יולי 1940). ונדירים המקרים שלפניה ואחריה. ניתן לתהות אם זה משרקף גידול אמית הבמספר המלשינים בחלק הראשון של שנת 1940 או שזה משקף של קבוצה /ענף מיוחדים במשך תקופה זו.

ניסינו לחפש עוד מקרים מקורות אחרים, ונחלנו הצלחה מועטה. ניתן לשער בבטחה שמחלקת המודיעין של ה"הגנה" ה'ש"י' היה מעורב, או לפחות ידע על מקרים של הוצאה להורג (ראה מקרים מס' 53, ו82-). לרוע מזלנו, ארכיוני ה'ש"י' או שנעלמו פיסית או שהם קיימים היכן שהוא ללא כל אפשרות גישה אליהם.

דקל (1953) מספק את אחת החשיפות הנדירות והמועטות של ה'ש"י'. שם מוזכרים שני מקרים. שניהם מופיעים ללא שמות וללא תאריכים וחסרות כל מידע מזהה. הם יכולים להיות מאלו שכבר ידועים לנו, והם יכולים להיות מקרים נוספים. במקרה אחד דקל (1953:272-273) מזכיר "מסגיר" שהואשם ב'בית-דין' של ה"הגנה" בבגידה, נמצא אשם ופסק הדין היה שעל האיש לעזוב את פלשתינה. לפי דקל, איש זה כה התבייש במעשיו שבמקום לעזוב הוא איבד עצמו לדעת על-ידי יריה באקדח. המקרה השני (שם, 274-275) היה מעורב "מסגיר" אחר שסיפק מידע לבריטים ובין השאר מקום מחבוא סודי של נשק ה"ההגנה". לפי דקל הובא האיש בפני מה שהוא קורא 'בית דין צבאי' והאיש נמצא אשם ונדון למוות. "מסגיר" אלמוני זה הוצא להורג מאוחר יותר בתאריך בלתי ידוע, כפי הנראה ביריה. שום פרסום לא ניתן לאף אחד מהמקרים הללו.

כפי הנראה 'סת"ה', המביא את הגרסה ה'היסטורית' הרשמית של ה"הגנה" וארכיוני ה"הגנה" מאוד זהירים וחסכנים בלספק מידע. המקרים הללו הם נסיון ברור ומפורש. למרות ארבעים ושבע(!) שנים חלפו מאז ההוצאות האלה להורג, המחפש מידע נתקל במחסומים גבוהים בנסותו למצוא מה קרה, מדוע ואיך. זה הסבר משוער להתנהגות זו והסיבה לשמירת הסודיות אחת הסיבות שניתנת בדרך כלל היא זו ש: "חלק מהאנשים המעורבים עדיין בחיים". ואותה אי אפשר לקבל כרצינית. שני הארגונים לח"י ואצ"ל נתנו שפע של פרטים אודות ההוצאות להורג שבוצעו על ידם מבלי לתת שמות. הסיבה האמיתית היא, לפי חשד שלי, נוגעת לחוסר הביטחון לגבי תקפות ומהימנות ההחלטה על ההוצאה להורג. ארחיב על כך את הדיבור אחרי הדיון על מקרי וואגנר (מס' 54) טוביאנסקי (מס' 81).

[Political Assassination by Jews” " עמ' 163 165. התרגום מאנגלית נעשה על ידי באופן חופשי. ע' י']


כאן אביא קטעים המעידים על "קשר האיטלקי", כפי שמספר אותם משה רוטשטיין [זיתוני] שהיה אז איש "ההגנה הלאומית", [פלג רביזיוניסטי שפרש מה"הגנה"] במסמך מיום 24.1.1956, עדות שגבתה ממנו בחיפה בחורה בשם חיה. המסמך סווג בזמנו כ"סודי". משה רוטשטיין איש שנוי במחלוקת; בשנת 1939 ניסה האצ"ל לרצוח אותו ובשנת 1941 נחטף לשם חקירה על-ידי ה"הגנה" ואלה קטעים מדברי עדותו:

(. . . )

תוך ביקורים אצל הבדואים בארץ ובסוריה התגלו שבטים בעלי מסורת יהודית שבנקל אפשר היה להביאם להמרת דתם. הסתובבתי הרבה במדבר ונפגשתי עם שני אנשים אירופים - האחד היה קלייטון האנגלי והשני - זהותו הייתה בלתי ידועה לי. כרגיל כשאירופאים נפגשים במדבר, הם מתיידדים, מחליפים מלה, סיגרה וכו' וכך אירע גם בינינו. . .


ההגנה הלאומית קשרים עם האיטלקים

בסוף 1933 תחילת 1934 נאלצתי מבחינה כלכלית לעבור לחיפה, והתחלתי לעבוד בבנין. אחרי שלושה ימים בבנין האיטלקי בשכונת הרצליה, ניגש אלי מנהל העבודה ושאל אותי אם אני מכירו. - הסתכלתי היטב, נדמה לי שראיתיו באיזה מקום, אבל לא זכרתי ואז אמר לי שכבר נפגשנו פעם במדבר, ונזכרתי שזהו האירופאי השני - שמו ויטוריו מנילי, שנפגשתי איתו במדבר (הקבלן היה רנצו פסקואלה אדם ידוע באותו זמן בחיפה). ויטוריו הזמין אותי הביתה, שוחחנו בינינו שיחה ידידותית ותוך שיחה בא אלי בהצעה כזו: לאחר שהרביזיוניסטים קרובים בהשקפתם לפשיסטים האיטלקים, ולאחר שאנחנו עזרנו איש לרעהו במדבר, נמשיך ביחסי הידידות והזרה גם כאן. הצעה זו עניינה אותי מאד. שאלתיו למה הוא מתכוון בעזרה? ואמרתי לו שאני מוכרח להפגש עם מספר אנשים ולברר אתם את האפשרויות. הוא הסביר לי ומה שהשתמע מדבריו היה - הצעה לעזור להם בריגול במזרח הקרוב תמורת עזרה לנו בהשגת שאיפותינו.

פה עלי להסביר קשר שני - בתקופת עבודתי ב"הגנה" וקשרי עם הערבים, קשר אותי המרכז עם יהודי חיפאי בשם יוסף דוידסקו [הוצא להורג על-ידי לח"י ב21.8.1945-. ע' י'].קשר זה התחיל בקשר לפרשת שטל וזוהר [זוג צעירים שנרצח על-ידי בדואים ליד הרצליה ב28.6.1931-. ע' י']

(. . . )

דוידסקו היה פקיד באינטליג'נס הבריטי. ידעתי שכל מה שאני מדבר - למרות שפה נותק כבר הקשר עם ה"הגנה" - יבוא מיד לידיעת האנשים המתאימים. לאחר מכן הוסכם מתוך כמה שיחות שדוידסקו נהל עם אנשי ה"הגנה" ואיש "ההגנה הלאומית" - נחום לוין , שאקבל על עצמי את הפעולה.

אחת מדרישות "ההגנה הלאומית" הייתה שלפני קשירת הקשר בין התנועה הלאומית לפשיזם האיטלקי, תתקיים פגישה בין איש שלה לקצין האינטליג'נס בחיפה, ואני הוצגתי כמקשר בתוך כל המערבולת הזו של הריגול. . . ההחלטה משני הצדדים - הן מצד ההוראות שדוידסקו יקבל מאנשים שהיה הקשור ב"הגנה" והן מאנשי התנועה הלאומית, חייבה אותי להופיע לא כפעיל אלא כאיש התנועה. תוך זמן קצר הצלחנו לגלות את כל הקשרים. פה עלי לציין לשם הבהרת התמונה שאת חומר הריגול בשביל האיטלקים קבלנו ממשרדי האינטליג'נס הבריטי. זה היה חומר שבשביל הבריטים לא היה מסוכן, אבל הוכיח על יעילות הקבוצה שפעלה כלפי האיטלקים.

מנהלי הריגול האיטלקי בארץ היו: הרוזן מצ'וליני - מירושלים, מסרי מבירות, סבטיני - סגן מנהל בנקו די רומא בחיפה. כמקשר בין הקבוצה האיטלקית בפגישות בין ההגנה הלאומית לרוזן מצ'וליני נקבע מזכיר הקונסוליה בחיפה דימיטרי ולנטיני.

(. . . )

מתוך קשרים וידיעת הענינים העומדים הצלחנו לרכז בידינו את הריגול האיטלקי ועל ידו - את הגרמנים, ועם פרוץ המלחמה ניתן לבצע את מאסר הסוכנים האיטלקים והערבים שעבדו בכך למעשה תוך 24 שעות; הגעתי לדרגה פחות או יותר גבוהה במועדונם 'קאזה ד'איטליה' על-ידי קשרים עם דוידסקו שהיה מעביר חומר ל"הגנה" ולאינטליג'נס הצליחו לאסור את כל בכנופיה כמעט תוך 24 שעות.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #5  
ישן 23-03-2009, 20:42
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "אשכולו של mikigot : סבאתאני [Savtani] משה - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה""

יחסי אצ"ל לח"י

(. . . )

כשהבאתי את הצעת האיטלקים עוד ב1933-, קשר אותי דוידסקו עם נחום לוין - אחד ממפקדי ארגון ב' חיפה. הוא שהופיע בשם "ההגנה הלאומית". אחד מיסודות הפילוג בין אצ"ל ללח"י היה בשטח האיטלקי. יש גירסות שונות. אבל דעתי שהפילוג בא על סמך האורינטציה, ואם כי אינני יכול לתת פרטים על הישיבות שנתקיימו, הנה התוצאות ידועות לי.

לוין נפגש פעם אחת עם מסרי ופעם אחת עם מצ'וליני. לאחר שנפגש עם קצין האיטליג'נס הראשון בחיפה (מהשמו?) מצד אחד נקבע הקשר ושיתוף הפעולה בין נחום והקצין הבריטי, ומצד שני עם מסרי. היו נכנסים למכונית, עולים לכרמל ובדרך מדברים. הפגישה השניה של נחום היתה עם מצ'וליני, כבר בדרג גבוה יותר, בירושלים, לפני זה (ב1935- - 1936) הכרתי לראשונה את "גדעון" אח"כ נודע לי ששמו תהומי, עד אז לא ידעתי זאת, ואת דוד לובוצקי. הם קבעו לפני הפגישה את הקו שלנו, על הקשרים עם האיטלקים, הקו נמשך תקופה מסוימת אחרי המלחמה, ופעלנו לפיו. משנוצר האצ"ל - הועבר הקשר ביני לבין נחום שנסע לחו"ל אל פריצקר [ראש מחלקת המודיעין של אצ"ל בחיפה, הוצא להורג על-ידי לח"י ב3.9.1943- . ע' י'] . הוצגתי באחת הפגישות לפני פריצקר כאיש כרמי וינר - שוטר שהוצא להורג על-ידי ה"הגנה"

".. .גם הענין של כרמי וינר - שוטר יהודי בבולשת הבריטית בחיפה (שבזמנו היה עובד טכני במרכז החלוץ בוארשה) שנשלח ע"י הסי. אי. די. לרומניה לגלץ ולקוסטנצה להתחקות אחרי דרכי עליה ב'. אותו חיסלו בקושי רב, בהתנקשות הראשונה לא הצליחו. פה יש פרשה שקשה לי לספר אותה. בשלב הראשון השתתפתי באחת החוליות לעקוב אחריו, עלי הוטל להודיע עליו אצל ג'ול [אמסטר? ע' י'] איך הוא מרגיש היות והיתה לו כלה שעבדה בחנות למטה בעיר. ממנה נודע לי שעבר עליו זעזוע קשה מאוד אחרי ההתנקשות שלא הצליחה.

אסתרחן:

הוא הרג את אורי יורקוביץ, הוא ירה בו.

היתה שלישיה בפלוגה המיוחדת, שלמה ברואר, חיים לסקוב ואורי יורקוביץ.

יורקוביץ אחד מאלה שהגיע במכביה בשנת 1935, יורקוביץ היה אחד מהבחורים הטובים בפלוגה המיוחדת. כרמי ירה בו. הזהיר את כרמי שיפסיק, באו להזהירו שיפסיק.

אח"כ אסרו את שלמה. שלמה אמר שידבר איתו. במדרגות שהלכו מהטכניון למטה – חכו לו והוא הרג את יורקוביץ. אח"כ הוצא פסק הדין".

[את"ה. עדות שלום רשבא מס' 129.16 מיום 7.1.1971] "ההגנה הלאומית". לי לא שינה השם אז הרבה.

יום אחד הוזמנתי לפגישה עם יהודי שבא מתל-אביב ברחוב יוסף בחיפה - (באחד הבתים הראשונים). האיש הסביר לי שעבודתי בשטח האיטלקי הביאה לפילוג בארגון הצבאי הלאומי, והפילוג נובע מתוך זה שקבוצה מסוימת חושבת על שינוי האורינטציה האנגלית שהתנועה הלאומית נהלה לפי ז'בוטינסקי ושאיננה לרוחם, לאורינטציה איטלקית. אתה שמחזיק את הענינים האיטלקים מה אתה אומר על זה? נשאלתי ועניתי שאני מתפלא על השאלה. הרי אתה בענינים ויודע שכל הקשר בא ממקור בריטי, ואני מקשר עם האיטלקים, כיצד אתה מציג את השאלה השאלה ברורה לי, הישוב מחד וז'בוטינסקי מאידך הולכים עם האנגלים. ואז ענה: זהו מה שרציתי לשמוע מפיך! אח"כ נודע לי שזה היה רזיאל. כשבוע לאחר זאת הוזמנתי לרחוב טבריה בדירה של סבוראי, שם ישבו שני צעירים: יאיר וחנוך סטרליץ. יאיר דיבר איתי קרוב ל8- שעות והשתדל להסביר לי שאין תקוה לעם היהודי אלא עם האיטלקים. יש לחדול מהאנגלים ולהתחיל במלחמה אתם ועלי למסור את הקשרים שלי עם האיטלקים לידיו. מתוך שיחות עם שני האנשים שחלשו על הענינים הסתבר שרקע הפילוג הוא באורינטציה פרואיטלקית. לומר את האמת - לא שוכנעתי. התרשמתי מיאיר כמו "משוגע איש הרוח" לא רציתי לתת ידי לפעולה איטלקית - גרמנית. הם הרחיקו עד כדי כך שהציגו טופס של חוזה חתום בר"ת שהוכיח לאנשי אצל שהמגמה שלהם ליהפך לסוכנים איטלקים. החוזה הובא אלי כדי שיותן לאיטלקים להוכיח להם על מה מדובר. מצדם לא היה חשד באופי שלי, לא תארו שאעביר את זה לאנשי רזיאל במקום לאיטלקים. במובן זה מעלתי באמון שלהם. כשראו שמצדי אין הענות ואין תקוה, עשו פעולה אחרת - לקחו את דויד סיטון ונפתלי לובינציק (נעצר ונשלח לאריתריאה ואגב נסיון בריחה נהרג [ 20.4.1946, כנראה ממחלה. ע' י' ]) בתקופת וישי ורצו לשגר אותם כמשלחת ליצירת הקשרים שלא הצליחו. הודות לפעולת אצ"ל נתפסו על-ידי האנגלים כמעט על יד הגבול. (נפתלי היה פקיד בבנקו די רומא*, ידע איטלקית) כיון שהגורם למאסרם היה י. פריצקר, זו היא אחת הסיבות שהם הרגו אותו.

(. . . )


בשטח העבודה האיטלקית - בתקופה הראשונה היה ידוע לרפאל שפירא, אברהם בן-זיו, אליהו בן-גרא בתל-אביב ד"ר לובוצקי, (רפאלי - צבי קוליץ וגברת אחת פעלו מתוך תכונה טהורה - פשיזם אמיתי), ערי ז'בוטינסקי - נפגש עם האנגלים כמה פעמים, עו"ד ברמן, אריה פוסק (בירושלים).

בחור יהודי בשם מוריציו באלדואינו נמצא בירושלים (שמו העברי מנחם) עבד בשביל האיטלקים כמו שאני עבדתי בשבילם והמשיך לעבוד עוד בזמן המלחמה - את שמו לא הכנסתי כמובן לרשימת האסורים. הוא התחמק. החליף את שמו - והפסיק לעבוד.

(. . . )


. . . ראיתיו [את תהומי, ע' י'] כשעליתי עם דימיטרי וליטיני לקברה של שרה אהרונסון בזכרון (הלה רצה לראות את הפשיסטים היהודים). .

[את"ה, עדות משה רוטן (רוטשטיין), תיק 151.14]

*אותו הבנק בו עבד משה סבטיני.


בחקירתו על-ידי דוד שאלתיאל איש ה"הגנה" מספר רוטשטיין [החטוף] בין השאר כי:

(. . . )

ש: בענין הספור על הסוכן האיטלקי נפגשת רק עם פריצקר או עם עוד מי-שהוא?

ת: רק עם פריצקר.

ש: ממי קבל פריצקר את המסמכים? [מסמכים של ה"הגנה", ע' י']

ת: לדעתי נפתלי ליובמציק הוא היחידי שיכולהיה למסור את החומר. אין לי כל ספק שהוא מרגל ובוגד לטובת היטלר. לי אין חלק בזה. רק מלאתי פקודה של הממונה עלי.

(. . . )

[את"ה, תיק 56 / 8 א']


יאיר ספרן מקרית-חיים [טל' 04-8724690, הגדוד העברי 102, חיפה. פאקס' 04-8490795] מטלפן אלי ואומר לי כי לפי המידע שבידו סאבאטיני נקבר ב5.5.1940- והשאיר אחריו ארבעה ילדים. הוא מופיע בספרי חברה קדישא אבל ללא ציון מקום קבורתו. הוא משער שזה ליד הגדר היכן שהוא וצריך לחפש. בבית-העלמין ברחוב יפו.

לא מצאתי

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #6  
ישן 23-03-2009, 20:42
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "אשכולו של mikigot : סבאתאני [Savtani] משה - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה""

על השפעת האיטלקים על אצ" ולח"י:

"סבא שלי למד אצל מוסוליני בחינם. כחלק ממאמציו לייצא את התרבות הפשיסטית, פתח בניטו מוסולוני את האוניברסיטאות הפשיסטיות לסטודנטים זרים ללא תשלום. גם מחופי יפו נהרו לאקדמיות של הדוצ'ה מספר לא מבוטל של סטודנטים ציונים. כמה מהם מילאו מאוחר יותר תפקידי מפתח במדינה. סבא שלי [פרופ' רענן וויץ, ע' י'] ששימש לימים מנהל המחלקה להתיישבות של הסוכנות, חלק חדרון וצלחת פסטה בפירנצה עם משה וולמן, שהפך לפתלוג ידוע. הם יצאו לחופשה בימי החג הפשיסטיים, כמו ביום הציון ל"עלייה על רומא" [ההתקוממות הפאשיסטית בסוף 1922 כנגד ראש הממשלה דאז לואיג'י פאקטה בראשותו של בניטו מוסוליני, שהמלך {ויטוריו עמנואלה}{עד לעלייתו של מוסוליני איטליה הייתה מלוכה קונסטיטוציונית}הטיל עליו לאחר מכן את תפקיד ראש הממשלה.ע' י'], הקשיבו לקונצרטים, וחזו במופעי הפולחן ההמוניים לכבוד הדוצ'ה.

סטודנט אחד שניצל את קבלת הפנים הנדיבה של הדוצ'ה היה מנהיג הלח"י אברהם (יאיר) שטרן. שטרן, בניגוד לסטודנטים אחרים, לקח את האינדוקטרינציה הפוליטית ברצינות. בכל הזדמנות נהג להרצות בלהט על סגולות המשטר ועל כך שאיטליה הפשיסטית יכולה לסייע מאוד לתנועת התחייה בארץ ישראל. בשנת 40', תוך כדי מלחמת העולם השנייה, כשכבר פיקד על הלח"י בארץ, ניהל שטרן מו"מ עם האיטלקים. הוא הגה אז תוכנית סהרורית שבמסגרתה ירוכזו 40 אלף יהודים באירופה, יפליגו חמושים אל חופי הים התיכון ויפתיעו את הבריטים. שטרן הבטיח שכשהמדינה היהודית תקום, תהיה ישות פשיסטית במזרח התיכון שתעמוד לצידו של מוסוליני. לא הסתייע.

שטרן לא היה הציוני היחיד שפילרטט עם הפשיזם. אוהד אחר, מסטויג יותר, היה זאב ז'בוטינסקי. תנועת בית"ר הפנימה כמה גינונים פשיסטיים מובהקים. המדים החומים הזהים נתפרו בהשראת החולצות השחורות של הפשיסטים. איש "ברית הביריונים" אב"א אחימאיר, כתב טור קבוע בשם: "מפנקסו של פשיסטן". את ז'בוטינסקי כינה אחימאיר "הדוצ'ה".

עד אמצע שנות השלושים תמך גם הרודן האיטלקי בציונות. המומחה החשוב להיסטוריה המודרנית של איטליה, פרופ' דניס מק-סמית, שספרו "מוסוליני" יוצא כעת במהדורה מחודשת בעברית (הוצאת עם-עובד): "בארץ ישראל הוא מצא תומכים, באי רודוס הוא בנה סמינר יהודי כי הוא היה זקוק לתמיכה של היהודים. זה משהו שהוא עשה מתוך בחירה. הוא תמך ביהודים כי הוא היה זקוק לתמיכה במזרח התיכון נגד בריטניה. הוא לא עשה את זה בלב שלם, אבל המטרה - למשוך בזנב של האריה הבריטי - קידשה את האמצעים.

בשנת 34' נפגש מוסוליני עם חיים ווייצמן ואמר לו: "הרומאים החריבו את המדינה היהודית לחלוטין. אתם זקוקים למדינה". לשליח נחום גולדמן הוא הציע לסדר פגישה עם אדולף היטלר. גולדמן סירב. . . ."

(. . . )

". . . הפשיסטים של מוסוליני הפכו לביריונים של אנשי ההון, דיכאו שביתות בכוח. הציתו בתי דפוס של ביטאונים סוציאליסטיים. . . "*

(. . . )

". . . בתקופת שילטונו [של מוסוליני. ע' י'] דוכאו השביתות וניתנו הנחות מס רבות לאמידים. . "*

(. . . )

". . . המשיכו ביריוניו [של מוסוליני. ע' י'] לרדוף את מתנגדיו הפוליטיים. . . "*

(. . . )

". . . האופוזיציונר הבולט של מוסוליני היה הסוציאליסט ג'יאקומו מטיאוטי. . . . ב24-' נרצח מטיאוטי בידי ביריונים פשיסטים. . ."*

[גידי וייץ. "הליצן ששאג". "ידיעות-אחרונות - 7 ימים". 5.11.2004]

*לדעתי - מעשים אלה קסמו מאוד לפשיסטים הארץ-ישראלים [שהיו חלק ובתוך התנועה הרביזיוניסטית] , לא פחות מהרצון להילחם בבריטים. במציאות שהייתה אז בארץ, מעשים כאלה [המודגשים לעיל] היו 'חלום רטוב' עבורם, הזינו והיפרו את האידיאולוגיה שלהם [במרכיב פאשיסטי בנוסף למרכיב הלאומני] . שתוצאותיו יימשכו שנים רבות. ע' י'.


תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 23-03-2009, 20:43
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "אשכולו של mikigot : סבאתאני [Savtani] משה - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה""

על רשת הריגול האיטלקית:

הרגול האיטלקי בארץ

התחלת הריגול האיטלקי בארץ יש למנות מיום עלית הפשיזם באיטליה וההכרזה על הים התיכון כעל "מרה נוסטרום" ['הים שלנו'. ע' י']. הרגול האיטלקי מהתחלתו בארץ כבר פעל בשתוף םעולה מלא עפ הרגול הגרמני במסגרת שתוף הפעולה של "הציר". ברם לאחר שהאיטלקים חשבו את כל מדינות ים התיכון כשטח המחיה שלהם השתדלו להקדים את הגרמנים. בהשתדלות זו חפשו להם אפשרויות של חדירה לשטח היהודי וזה מתוך שתי סבות. הסבה הראשונה היא שהשטח הערבי היה כבר תפוס למעשה על ידי הגרמנים שהקדימו אותם ושנית וזה אולי העיקר לאחר שהם ראו את הסקטור הערבי כיקר מדי (הוצאות גדולות לעומת ההישג הזעום) ושנית מפני שהבינו שהיהודים כעם תרבותי יוכלו, באם יסכימו לכך, לתת הרבה יותר ובמחיר הרבה יותר זול.

מתוך שאיפה זו נתנה הוראה לקבלן האיטלקי דה-פסקואללה לקבל עבודות בנין ברחוב היהודי ולנסות את מזלו ביצירת קשרים. באותה התקופה הוא קיבל את ההוצאה לפועל של הבנין שנודע אח"כ בחיפה כבנין האיטלקי והנמצא ברחוב הרצליה, בעל הבנין יהודי ספרדי בשם שמואל דוד.

היה זה בשנת 1933, דומני, עת עזבתי את צפת לרגלי תנאים כלכליים ועברתי לגור לחיפה. בשעת הפילוג בארגון ההגנתי בצפת הכרתי את מר נחום לוין ובהעתיקי את מקום מושבי מצפת לחיפה היה זה הוא שנתן לי את הסדור הראשון בעבודה ויצאתי לעבוד בבנין הנ"ל. לא הייתי ממשיך לעבוד בבנין זה לאור סכסוך העבודה בין 2 הסתדרויות העובדים, אבל הענין שמצאתי במקום זה קשר אותי להמשיך בקורס עבודה זו, למרות הבדלי השקפות ביני לבין יתר עובדי הבנין ומקום עבודה זה הביא אותי לידי שתוף פעולה מלא קודם עם התנועה הרויזיוניסטית ולאחר מכן עם הארגון הצבאי הלאומי.

כבר ביום השני בהיותי בבנין זה ראיתי ופני מנהל העבודה הנוצרי מוכרים לי מאד. לא יכולתי להזכר איפוא ראיתיו עד שביום השלישי פנה הוא אלי והציע לי לשתות יחד משהו. מתוך שיחה ראשונה נעשה לי ברור כמה וכמה דברים. ראשית הוברר לי שפגשתיו כבר קודם לכן בין בדואי אל שמלוני (השבט הערבי שעמד בשנת 1925 בערך להתגייר) ובמדבר ערב ושנית הוברר לי הן מתוך שיחה זו ומתוך שיחה נוספת למחרת כי האיטלקים מעונינים לשתף את היהודים במלחמתם במזרח התיכון נגכד הבריטיים. כן הוברר לי שדבריו שנשמעה מהם הצעה ברורה אלי - באשר היה בטוח שאני בחור אחראי בעבודה והמבוגר בין העובדים הריני גם האחראי בתנועה הרויזיוניסטית.

הסברתי לו שהחלטה כזאת אינה יכולה להיות על דעת יחיד ואם יש בדבריו משום הצעה קונקרטית מוכן אני להביא את הדברים בפני הממונים עלי. ויטוריו מנלי - מנהל העבודה במקום שכנע אותי בכך ובו בערב מהרתי אל מר יוסף דוידסקו (שאותו הכרתי במסגרת עבודתי בארגון ההגנתי בצפת כמטפל בענינים ערביים מטעם הארגון ההגנתי) להתיעץ אתו מחד ומאידך מתוך בטחון שהוא יביא את הדברים לידיעת ההגנה במקום. מר דוידסקו לאחר ששמע דברי הדגיש את חשיבות הדבר, גלה לי שלמעשה הינו בתפקיד של קצין באינטליג'נס הצבאי הבריטי וכיהודי הוא קשור קשר אמיץ עם ההגנה. דעתו הייתה שלאחר שההצעה הופנתה אלי בחשבם שאני רויזיוניסט ובלי שתופם של אנשי התנועה אי אפשר יהיה בין כך לקדם את הענין הרי שעלי לפנות למישהו מהתנועה ולברר מה דעתם על כך. הסברתי לו שאני מכיר רק את מר לוין ואינני יודע מה הוא ומה עמדתו בתנועה. מר דוידסקו בתור חיפאי חייך ואמר שזה מספיק ואם הוא יתן את ידו לכך נוכל לפעול גדולות.

עזבתי את מר דוידסקו בקפה קצ'קה ואני עליתי להדר הכרמל לחפש את מר לוין ולאחר שמצאתיו והסברתי לו במה הענין כנס התיעצות קצרה בה השתתפו רפאל שפירא ובן-חורין ומר לוין הביע את רצונו לאחר פגישה קצרה זו להפגש עם מר דוידסקו. בפגישה זו שארכה כמחצית השעה הוחלט ששלשתינו עולים למשרד האינטליג'נס הצבאי שהיה אז ברחוב הלל בפקודו של קפיטן חיל האויר המלכותי מר סטרנג'. לאחר ספורי שתורגם לו על ידי מר לוין נערכה ביניהם התיעצות קצרה שבה הביע מר לוין את הסכמתו האישית שהתנועה הרויזיוניסטית תיכנס למשחק זה בהסכמת השלטונות הצבאיים בתנאי ששלטונות הצבא יעלימו עין מהתמורה שהתנועה תוכל לקבל מהאיטלקיים. עוד יושבים ושותים התקשר קפיטן סטרנג' עם המפקדה הראשית בירושלים לקבלת הוראות. התשובה היתה לשבת ולחכות עד שיתקשרו עם המפקדה המרכזית בקהיר.

בשעות הקטנות של הבוקר הגיעה תשובת המפקדה המרכזית באלחוט של המשרד הצבאי ובה הסכמת המפקדה לקשר. הוחלט שמר לוין יוצא לתל-אביב לקבל את הסכמת ה"זקן" (ז. ז' [כנראה זאב ז'בוטינסקי. ע' י']) ועבור מספר ימים חזר עם הסכמה לשתף פעולה.

הבאתי את הסכמת התנועה למר מנלי למחרת היום לאחר שמר לוין חזר ובצהרים קבלחתי הזמנה לביתו של הקבלן האיטלקי ל"עריכת תכנית עבודה בבנין". קבלו את פני הקבלנים ויטוריו ורנצ'ו די-פסקואללה בביתם בבת-גלים בדיוק על יד המחנה הצבאי הבריטי ולאחר כבוד קצר נסענו לקונסוליה האיטלקית, ושם השאירו אותי עם מר מסאררה, המזכיר הראשון של הקונסוליה וכפי שנודע לי לאחר מכן האחראי לפעולות הרגול בכל צפונה של הארץ. בפגישה זו הוחלט על שלושת חדשי נסיון ולאחר מכן על עריכת פגישה בדרג גבוה בין נציג המדינה האיטלקית לבין נציג התנועה הרויזיוניסטית.

לאחר שהחומר שהם היו מעונינים בהם ניתן לנו בשפע על ידי קצין הרגול הבריטי הרי קל לתאר את שביעת הרצון שהיה לאנשי הרגול האיטלקי מפעולת הקבוצה היהודית שהצליחו לרכשה. הבריטיים מאידך היו מעונינים לדעת יותר ויותר שמות של אנשי הרגול האיטלקי והגרמנים והערבים הקשורים אתם ובעיקר היו מעונינים לדעת מה ואל מה הדברים המענינים את הרגול האיטלקי לדעתם. לא עברו ימים מרובים ואני נכנסתי בסודם של אנשי הרגול האיטלקי שראו בי כנציג הקבוצה היהודית לא אדם העובד בעד בצע כסף, אלא, מתוך שחוף פעולה רעיוני. קבלתי תפקיד מיוחד ב"קזה די איטליה" המועדון האיטלקי ששרץ מרגלים וסוכני רגול ושם הכרתי לדעת את פעילי הכנופיות הערביות ששאפו השראה ממועדון זה.

כעבור כמה חדשים נערכה פגישה בין מר מסרי מביירות לבין מר נחום לוין בנוכחות מר מסאררה מחיפה ובנוכחותי. התחלת הפגישה התקיימה בקפה "בל-ויו" שעל הכרמל, והמשך הפגישה המעשית בתוך מכונית סגורה בדרך לדלית הכרמל. בפגישה זו נידונו בעיות העבודה, מטרת שתוף הפעולה ומוניתי כמקשר רשמי מטעם התנועה הרויזיוניסטית.

סמוך לכך התקיימה פגישה רשמית שניה בין מר לוין לבין הרוזן מצ'וליני שבאה לאשר את רשמיותו של מר מסרי ושיש לזה האחרון הסמכות המלאה לדבר בשם הממשלה האיטלקית.

למיותר לציין כי הקפיטן סטרנג' ידע למפרע על הפגישה בין מר לוין לבין מר מסרי והודות לכך נתגלה המרכז בביירות, אנשים רבים ששתפו פעולה הודות לכוון שניתן למומחי האינטליג'נס.

לא ארבה בדברים על מהלך הפעולה המשותפת והתסבוכת בה מצאתי את עצמי. מחד איש ההגנה ותנועת "החלוץ" ןומאידך כלפי חוץ איש התנועה הרויזיוניסטית. קצין רגול איטלקי מחד וקצין-ריגול נגדי מאידך. אזכיר רק שמות של עובדי הרגול האיטלקי אתם עמדתי בקשרים תוך התרופה הארוכה של 1933 - 1939. ויטוריו מנלי, רנצ'ו וויטוריו די-פסקואללה, מאסררה, מסרי ויטוריו די-גאידו, דימטרי ולנטיני, סבטיני ומוריציו בלדואינו.

הייתי בן בית הן בקונסוליה האיטלקית, הן בבנקו-די-רומא והן ובעיקר בקזה-די איטליה. אגב בקורים תכופים במקום הצלחנו לגלות כמה קשדרים שבין האיטלקים לבין הערבים. ידענו למפרע עובדות על פעילות אנשי הכנופיות לאחר שההדרכה ניתנה להם על ידי קציני בצוע גרמנים ואיטלקיים שמהם יש להזכיר במיוחד את שמו של פיטינגר (אח צעיר של קרל) שנהרג בזמן שאנשי לחי פוצצו את בנין מטה הצבא העירקי ברחוב אלנבי בחיפה בהתחלת מלחמת השחרור.

עוד בפגישה הראשונה שהתקיימה בין מר לוין, מר דוידסקו ואנוכי, הוסכם שמר דוידסקו יביא את עיקרי הדברים והידיעות שנצליח להשיג לידיעת הארגון ההגנתי ומר לוין יעשה זאת בתנועה שלו ובארגון ב'.

פעולות אלו הביאו לידי כך שהאינטליג'נס הבריטי יכול היה מיד עם פרוץ מלחמת-העולם השניה לחסל את כל מערכת הרגול שהקימו אנשי ה"ציר" כי הפרטים שאנו מסרנו להם על אנשי הרגול האיטלקי נתנו את האפשרות לעקב ולגלות כמעט את כל הקשרים. ולמעשה חוץ ממאוריציו בלדואינו, יהודי אילטקי לא נשאר בארץ אף אחד מסוכני הרגול האיטלקי. הוא נשאר לגור בתל-אביב וישראל פריצקר לקח אותו תחת חסותו - זמן קצר לאחר מכן נודע לי כי הוא הצטרף למעמד והיה פעיל מאד לצדו של פריצקר.

קשרים אלו בין האינטליג'נס הצבאי הבריטי נמשכו גם לאחר שמר סטרנג' עזב את הארץ ובמקומו באו הקצינים סופיאנו, מהרשק, ויטפילד, קר ולאחרונה ניומן. מכל הקצינים הללו לא דרש אף אחד את שתופם של אנשי הקבוצה בפעולה ישירה של מאסר סוכני רגול איטלקיים פרט לקפיטן קר שדרש בפגישה עם אנשי המעמד בתל-אביב השתתפות פעילה במאסרו של הסוכן האיטלקי האחרון שנשאר הארץ כוונתו היתה למוריציו בלדואינו. מר ברמן, עו"ד שצורף בתקופה זו למרכז ה"משי" של המעמד במקומו של מר [חסרות 3-4 מלים] עמד בכל תוקף על היענות לדרישתו של מר קר [חסרות 5- 6- מלים] זו מכמה סבות שהחשובות [חסרות 3 שורות]

ב) וזה העיקר לא היינו מעונינים שהסוכן היחידי שייעצר בזמן המלחמה יהיה דוקא יהודי - כי יתר הסוכנים כולם נעצרו עם פרוץ המלחמה מה שמקיל על גורלם בתור מרגלים. כך שמאחורי גבם של ברמן ופוסק מנענו את מעצרו.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #8  
ישן 23-03-2009, 20:44
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "אשכולו של mikigot : סבאתאני [Savtani] משה - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה""

דלגתי על פרטי הדברים והפעילות. נתתי רק בקווים כללים את תמצית הדברים. ייתכן כי אצטרך עוד לחזור לפרטים אלו באם אנשי משרד הבטחון ימצאו ענין בפרשה זו. הן כחומר הסטורי והן כחומר מדריך ומכוון.

למרות כמה בקשות שהופנו אלי ולמרות הרצון לענות למר ויינשל בקשר לספרו "הדם אשר בסף" - לא פרסמתי שום דבר מזכרונותי לאחר שמשוכנע אני כי רק משרד הבטחון רשאי לפרסם ורשאי גם לאסור פרסומים כאלו מבלי צנזורה מוקדמת. דעתי לאחר שאנו שוכנים באותו חלק העולם המתקרא אזור ים התיכון, ענינים ואינטרסים יכולים להיות לפעמים נוגדים ולפעמים משותפים ורק המוסד העליון במדינה - משרד הבטחון - רשאי לפרסם או להרשות לפרסם דברים מתוך נקודת ראות שלו.


סקירה זו לא תהיה שלמה באם לא אעמוד על עוד כמה דברים שנבעו ישירות מפעילות האיטלקים בארץ. ראשית כל קבוצות פרו-איטלקיות שונות שצצו אי-פה אי-שם מתוך שאיפה פשיסטית טהורה.

מבין חשובי הקבוצה הזאת של הפשיזם העברי בתוך התנועה הרויזיוניסטית יש לציין 2 קבוצות עיקריות. הקבוצה הראשדונה של רפאלי והשניה בראשותו של צבי קוליץ. קבוצות אלו גרמו דאגות למעצבי התנועה הלאומית ובקשיים מרובים הצליחו לחסל את פעולות קבוצות אלו בעזרת הקונסוליה האיטלקית. הסכנה בפעולותיהם של רפאלי וקוליץ היתה נעוצה בעובדה שהשם פשיזם שהודבקה לתנועה הלאומית הרויזיוניסטית עלולה היתה להעמיד את בית'ר, חלק ניכר מהצה'ר לתאוות שלטונם של הפשיסטים העבריים מסוגם של קוליץ ורפאלי. רק לאחר שלוין הצליח לשכנע את הרוזן מצ'וליני שהקבוצה העברית תהיה נאלצת להפסיק את פעולותיה למען איטליה באם קבוצות אלו ימשיכו להנות מחסות הקונסוליה ועל ידי כך יכוונו את זרקורי הבולשת הבריטית נגד אנשי קבוצה זו. איום זה השפיע והקונסול החל לדחוק את רגליהם של רפאלי וקוליץ.

את חסולם של קבוצות אלו יש לזקוף לפעולותיהם הדרמטיות של לוי נחום, ערי ז'בוטינסקי, ד"ר בנימין לובוצ'קי, ד"ר אריה אלטמן, אריה פוסק, ישראל פריצקר, דוקלר למעשה כל אלו שידעו על המשחק הכפול המתנהל וידעו על כך מחוץ לאלה שמניתי לעיל גם רפאל שפירא, אברהם בן-זיו, "גדעון" [תהומי. ע' י'] ומי שנהיה אחר-כך למפקד הארגון הצבאי הלאומי מר דוד רזיאל שהיה בין הלוחמים החריפים ביותר נגד הפשיזם ברחוב העברי. כן דומני שמר רוזוב המהנדס ידע מענינים אלו וכן גם המהנדס יונה קופ מחברת החשמל. כל אלו כל אחד מאתם לחוד וכולם יחד יכולים עוד להוסיף הרבה חומר נוסף לתקופה זו ולפרק זה.

גם לפלוג באצ"ל ידועה השפעה מסוימת ודי ניכרת לפעולה האיטלקית של הרויזיוניסטים ואצ"ל. מסתבר שכל חברי המפקדה בתקופתו של דוד רזיאל היו הטוחים שהמא ומתן עם האיטלקים מתנהל מתוך שאיפת המפקד הארצי למצוא בן ברית במלחמתו נגד הבריטיים. עובדה זו נודעה לי רק לאחר מכן.

היה זה זמן קצר לאחר פטירתו של ז'בוטינסקי כשנקראתי לבוא לאחד הבתים הראשונים ברחוב יוסף ושם הפגישו אותי עם אדם צעיר שלא הכרתיו קודם לכן. הציג את עצמו כחבר המפקדה הארצית. ספר על הפלוג בארגון הצבאי. לאחר שהתיק האיטלקי נמצא בידך חשוב הן בשבילי והן בשבילך לדעת מה עמדתך בפלוג. הסביר שרק לכמה אנשים ספורים ידוע האמת על הפעולה האיטלקית ומנה את כולם בשמותיהם (שהזכרתיהם לעיל). עניתי שלגבי אין כל ספק שגורלי קשור עם אותם האנשים אתם עמדתי בקשרים ובעיקר לאחר שידוע לי היטב עמדתו של ז'בוטינסקי בענין זה וכל חלופי המברקים ידויעים גם לי ולמעשה זה עמדתו של כל אדם ביישוב המאורגן ושאינו מאורגן מחוץ לקומץ יוצאי דופן. לאחר שהודה לי על עמדתי הוברר לי כי אני משוחח עם המפקד הארצי דוד רזיאל.

סמוך לכך נקראתי לביתו של משה סבוראי ברחוב מסדה ושם הפגישו אותי עם יאיר. את שמעו ותפקידיו במפקדה ידעתי. מבלי שיתן לי לחוות דעה השמיע הרצאה ארוכה שארכה שעות על גבי שעות בה השתדל לשכנע אותי שרק אויב אחד לעם העברי והוא הבריטי וכל מי שנגדם הוא ידיד לעם העברי וכו'. הוא השאיר עלי רושם של איש חזון ובעל החלומות. עמדתי במצב קשה למדי ראיתי לפני אדם מרכזי במעמד הסבור שקשרינו עם האיטלקיים היו לשמה. הוא גם לא חשד שיש כאן משחק כל שהוא בינינו לבין האיטלקים ומאידך לא יכולתי להבין איך אדם נאמן לעמו יכול בתקופת מאידנאק ואושבייץ לרצות לשתף פעולה עם אחת ממדינות ה"ציר". לגלות לו את כל הפרשה לאחר שחברו ומפקדו הישיר נמנע מכל כל השנים לא יכולתי. ושוב מתוך דבריו למדתי לדעת שהם לא יירתעו מכל דבר ויעשו את הכל כדי להביא ארצה את האיטלקים כלומר גם את הגרמנים מתוך שנאה עוורת רק לבריטיים. הייתי אובד עצות והודיתי לאל על הצעתו לבוא בדברים עם האיטלקים להביא בפניהם את פרטי הפלוג ולהיכנס למשא ומתן מידי לחתימת חוזה על שתוף פעולה הדדי.

באתי מיד עם מגע עם אנשי הקבוצה שהחליטו להגיש לו חוזה עם תנאים כה קשים שיוציא את הרצון לטפל עם האיטלקים מראשו ובעיקר להתחיל בסחבת. כך גם נהגנו ולמרות שהוגש הסכם שנערך על ידי המומחים לדבר עם תנאים קשים ביותר נחתם החוזה בראשי תבות. כשנוכחנו בכך התחיל ענין של סחבת כמה שבועות.

באותה התקופה היה לי גם חשד נוסף. הזמין אותי לפגישה משה סבוראי שבכמה מקרים קודמים ראיתי את להיטותו לשתף פעולה עם האנגלים שחרגה מגדר תפקידיו ב"מעמד" (היה מקרה שנמסר לו על חשד שבעפולה נמצא סוכן ריגול גרמני ובתוך הכוורת שלו ישנה תחנה אלחוטית וכן גם במערה מתחת לצריף. למרות שהיה עליו למסור ידיעה זו לי ועלי היה לפעול בהתאם לנוהג - רץ מר סבוראי אל מר דוידסקו ויחד למשרד האינטליג'נס והעמידו את כל מכונת הריגול על הרגלים. הייתי באותו היום בתל-אביב וכשחזרתי מצאתי פתק דחוף שמחכים לי לפעולה מיוחדת אצל הקצין ויטפלד. כשהגעתי לשם מצאתי לתמהוני שם את סבוראי וסופר לי הפרטים. כמו כן מסר לי מר סבוראי שנתן פקודה לאנשי המעמד להקיף את המקום עד שיבוא הצבא ורק אז הם יסתלקו. במקום יכולתי לשאול אותו רק אם הוא פעל לפי ההוראות או על דעת עצמו ועל כך קבלתי תשובה שלא היה לו זמן לקבל הוראות. על עצם החיפוש בעפולה ועל התוצאות האפסיות אעמוד בפרק אחר של זכרונותי הבאתי את המקרה להדגמה לחשד שהתעורר בהצעה זו של יאיר ובעיקר לאחר שפעולה זו באה לאחר סרוב למלאות אחרי הצעה משותפת של קר-ברמן לפעול נגד הסוכן האיטלקי כפי שהסברתי לעיל ולכתחילה בזמן השיחה וגם זמן מועט אחריה לא יכולתי להשתחרר מהרושם שפעולה זו בוימה על ידי מישהו.

רק לאחר מכן נודע לי מפי פריצקר שההסכם הובא לו על ידי העורך דין ברמן ושנסוחו (באיטלקית) ועריכתו נעשתה על ידי מיניסטר המדינה בקהיר, כלומר לא על ידי דליטנטים כפי שמנסה לטעון זאת מר ויינשל בספרו הנז'.אינני יודע אם היה זה הוגן כלפי יאיר מצד חבריו לשעבר במפקדה, ברם, כשאני נזכר בתקופה ובחשש שהיה קיים שיאיר ואנשיו היו אולי מסוגלים להכניס ארצה את האיטלקים שבלי ספק היו באים יחד עם הגרמנים הריני משוכנע שלא היה כל דרך אחרת למנוע מיאיר אפשרות זו. הידיעה שיאיר שואף להתקשרות עם האיטלקים נתן לדוד רזיאל אפשרות לפעול ולכוון את פעילות ה"משי" לכוון זה והודות לכך נתגלה בזמן הנכון ענין שגור המשלחת לביירות בראשותו של נפתלי לובינצ'יק שניסתה לבוא בדברים עם המשלחת האיטלקית שישבה אז לאחר הכניעה בוישי בביירות. אין לי כל ספק בכך שאנשי דוד רזיאל הודיעו על כך לבולשת הצבאית ושהודות לכלך סוכלה מזימה זו ונפתלי הנ"ל נעצרבגבול בחזרו משם.

מספר ימים לאחר הפלוג צלצל מר שמואל צדיק לקפיטן ויטפילד מפקד האינטליג'נס סרויס בחיפה. שמואל צדיק היה קשור עם ויטפילד הנ"ל מטעם הארגון הצבאי הלאומי ובקש ראיון אתו. על בקשתו של ויטפילד הנ"ל למשרדו ענה מר צדיק כי הפעם אין באפשרותו ועוד יותר מזה הוא מבקש את הבטחתו שלא ייעצר כתוצאה משיחה זו. מר ויטפילד הבטיח והפגישה התקיימה אי-שם בנוה-שאנן. בשיחה זו הסביר מר צדיק את סיבת הפילוג בארגון הצבאי באופן גלוי וציין את סיבת הפילוג בשינוי האורינטציה ונקיטת קו פרו-איטלקי ובשם הארגון הצבאי בישראל הוא דורש ממנו להמשיך בקשרים אתו. תשובתו של מר ויטפלד היתה בערך כך: הבטחתי לך שלא תיעצר לאחר פגישה זו ואקיים את הבטחתי, אבל לא הבטחתי לך [לא] להרביץ לך כדור והייתי עושה זאת מיד בעד הצעתך השפלה לאיש אינטליג'נס שיבגוד בעמו בעת מלחמה. קשרי אתך ועזרתי ליהודים למרות עמדתם המנוגדת של כמה קצינים אחרים אפשר להבין - גם יהודי הארץ שייכים כעת במסגרת של האימפריה הבריטית ודעתי שיש לתת לכם את המגיע לכם בארץ הזאת שאליה אתם קשורים. דעתי זאת היא גם דעתם של הרבה בריטים אחרים. אבל מדעה זו עד לתת את ידי לבגידה?

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 23-03-2009, 20:45
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "אשכולו של mikigot : סבאתאני [Savtani] משה - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה""

הארכתי במיוחד בפרק זה שהנו בדרך כלל פרק סתום כלפי הרבה מאד אנשים. לא ידוע לי ובאיזה מידה ומאיזה מקורות ידוע לכם משהו על ענין זה ועל תקופתה זו. ואם כי אי פה אי שם פורסמו כמה קטעים שהזכירו תקופה זו כבדרך אגב הרי נדמה לי שרוב הדברים לא ידועים ולא ברורים הם עד היום הזה. רק מר ויינשל בספרו הנז' מנסה זו הפעם הראשונה לתאר פעולה זו של יאיר. בהכירי את ויינשל ואת שיחו במיוחד בידעי את השבועה שנשבע לאחר מותו של ז'בוטינסקי לנקום את מותו מידי יאיר - והרי מלא כעת ד"ר ויינשל אחרי שבועתו. ואם כי מאות אנשים יקראו את הספר וכל אחד יגיב על המסופר בו כפי הבנתו הרי עצם הספר מיועד בשביל ההסטוריון שיוציא את המסקנה היחידה והמתבקשת מאליה שיאיר פעל למען מסירת הארץ לידי האיטלקים ושותפם (הגרמנים). ולמרות סילוף דמויות כדי לכתוב בצורה של אחוז "אמוק" לזכרו של יאיר הרי הד"ר ויינשל רצח אותו בשנית. לא את גופו הוא רצח, אלא את זכרו מה שגרוע ביותר. אינני סבור שהיה צורך בכך. נקמה כזאת ביאיר שבמידה מרובה היה לוחם אמיץ ודרכו היתה מכוונת לשחרור העם והמולדת ולו אפילו טעה בהתחלת דרכו - הרי יש בזה משום קטנות מוחין כשם שיש קטנות מוחין בציון העובדה שההגנה הציע מקלט ליאיר והמכוונת להגיד לאנגלים הרי לפניכם עובדת מהימנותה של ההגנה שהיתה כל כך נאמנה עליכם.

זהו מה שציינתי לעיל. יותר מדי חופש ניתנת על ידי משרד הבטחון לאזרחי ארצנו לכתוב מה שרוצים ואיך שרוצים. עובדה קטנה זו של הדגשה ההצעה לתת מקלט ליאיר ע"י ההגנה עלולה עוד להתנקם ביחסים פוליטיי-מדיניים עם בריטניה. על כן לא נתפתיתי לכתיבת זכרונות. . .

הארכתי אולי בנקודה מסוימת וקצרתי במקום אחר. באם יש עוד מה לברר נא לשאול. הרשות בידכם להשתמש בכל החומר ואפילו לא להשתמש בו בכלל כי לפי דעתי רק למשרד הבטחון הזכות להחליט על ענינים אלו לאחר שגם אנו וגם האיטלקים נמצאים באזור מחיה משותף ומי יודע מה ילד יום. ברם אהיה אסיר תודה אם תמציאו לפני ההדפסה מקטע זה העתק אלי.

בתוך הפרק נתתי שמות של אנשים שרובם חיים אתנו גם היום. רצוי מאד להפגש אתם ואם כי מסופקני אם יהיו מוכנים לשוחח באופן חפשי על ענינים אלו הרי לאחר שידוע לכם באופן כללי הספור במלואו יהיה גם בחצאי מלים משום אשור עובדתי להמסופר לעיל. גם הקצינים הבריטיים יכולים לספר הרבה ואפשר למצוא את הדרך ואת הגישה אליהם.

[עדות מ. רוטן, את"ה, תיק 151.16 (סודי)]


באמצעות ספר הטלפונים אני מאתר בקריית-חיים את יהודה סבטני [04-8413135], ביום 18.6.04 אנחנו מדברים. [יהודה הוא קרוב משפחה רחוק. אבל זה למעלה מארבעים שנה הוא נהג מונית בחיפה, ובמונית מופיע בבירור שם בעל המונית "סבטני". כך שהרבה מותיקי חיפה, שאלו אותו על מוסה או סיפרו לו על מוסה וכך, בנוסף ממה ששמע בבית כילד, הוא יודע את מה שיודע].

וכך רשמתי:

סבו של מוסה בא מתימן במאה ה19-' עליית התימנים הראשונה. [תרמ"ב]* הוא היה חלבן בירושלים, איש אמיד. העסיק ערבים ברפתות שלו והיה מוכר חלב. התלבש יפה, כמו תורכי חליפה עם כובע אדום, והפועלים עבדו ומכרו את החלב. אבא שלו היה סאלם. התגלגל לטבריה ושם התחתן. הוא התחתן עם מי שהייתה אחר-כך האמא של מוסה, ממשפחה טבריינית מכובדת ספרדית, משפחת פיאמנטה. [את שמה אינו זוכר]. נפטרה לפני 7 - 8 שנים. אחרי שמוסה נהרג היא תמיד לבשה שחורים והקדישה את חייה לעשיית מצוות. היא עבדה בטהרה בבית-קברות. במקצועה הייתה 'חייטה', תופרת. נולדה לה ולסאלם 3 בנות ובן - מוסה. סאלם עבר לחיפה ושם התעסק גם במסחר בקר לבשר, קנה בכפרים בשפרעם, כפר חסידים ועד ארגנטינה הגיע. יום אחד נסע לעסקיו לעדן ושם התחתן עם אשה שנייה בלי לגרש את הראשונה ובא אתה לארץ לירושלים, לבית של משפחתו. גרו מחוץ לחומות בשכונת "משכנות". [שם היו שכנים של הסבא של יהודה] שם נולדו להם 3 ילדים, שני בנים ובת. המשפחה הטבריינית שהייתה גדולה ומפורסמת, קבלה את זה קשה ונשבעו להתנקם בסאלם, רצו לרצוח אותו.

מוסה היה מעריץ גדול של האבא שלו, הוא עבד בתור סוכן של חברת 'רנו' והתעסק עם הבילוש הבריטי, וככה עלה על הכוונת של ה'הגנה', עשו לו בית-דין שדה ודנו אותו למוות. בחורה צעירה בת 18 באה מולו והרגה אותו ביריות.

אבא של מוסה שגר בירושלים פחד לנסוע ללוויה. האבא של יהודה שהיה שכנו והיה נוסע הרבה בסביבה וגם לחברון, היה לו אופנוע ואקדח, לקח אותו ללוויה של מוסה עם שומרי ראש. כי פחדו מהמשפחה הטבריינית.

מוסה היה גבר נאה הצליח עם נשים, גבוה, בהיר, מתלבש מודרני, היה גר בארלוזורוב בחיפה. התחתן. יש לו בן שהיה מנהל תחנת מוניות בתל-אביב. [יהודה אינו יודע את שם אשתו של מוסה וכן לא את שם בנו. הוא ניסה לאתר אותו אבל לא הצליח לפגוש אותו, הבן כנראה לא רצה, החליף את שם המשפחה או משהו כזה]. הבנות [האחיות של מוסה] - אחת היום היא משפחת סוויסה והשניה משפחת מלכה, אחד מבני משפחת מלכה, אבנר מתעסק ביעוץ מס-הכנסה, השני עורך-דין ירון או רונן.

למוסה היו כמה חברים אחד מהם ג'ול אמסטר שגם עליו יצא פסק-דין מוות - טוהר בזמנו של אבא חושי וקבל כפצוי מגרש חנייה.

גם את מוסה טיהרו.

מוסה נקבר בבית-הקברות הישן של חיפה ברחוב יפו.

על הבית בירושלים, שהיה שווה הון תועפות, שטח גדול על-יד רחוב אגריפס, הייתה מלחמת ירושה קשה - בני האשה השנייה רבו ביניהם. הבן של מוסה לא הופיע.

אחד החברים הטובים שלו [של מוסה] היה קנג'י ג'אק ממוניות "אביב" בחיפה.


*משפחת סבטני היא משפחה ותיקה בארץ. בזמן שהתימנים התיישבו בכפר-השילוח [1884] הוקמה במקביל שכונה תימנית בירושלים בשם "משכנות ישראל" [לא כאן מקום לעמוד על תכונת הפלגנות והסכסוכים בתוך העדה התימנית]. בשכונה זו הוקם בית-כנסת למתפללים בנוסח התפילה 'בלדי' [שהוא נוסח התפילה התימני המקורי, ויש אומרים שהוא עוד מימי בית-המקדש, להבדיל מהנוסח ה'שאמי' שחדר לתימן במאה ה17-, אומרים שמעיראק]. בית הכנסת מוקם בדירה ה13- של 'בתי גורל' שבשכונה ונקרא בשם 'בית-הכנסת הגורל'.

בין התורמים לרכישת מבנה בית-הכנסת היה יוסף בן סולימן צבטאני אשר ביקש בתמורה כי בימי חייו יאמרו לכבודו "מי שברך" ולאחר מותו ישאו עבורו תפילת ה"אשכבות". גם לוח זכרון נקבע בקיר בית-הכנסת ובו נכתב:
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #10  
ישן 23-03-2009, 22:59
  דובושכהן דובושכהן אינו מחובר  
יורם [דובוש] כהן ז"ל, איש כפר עזה, חבר בפורום הסטוריה וידיעת א"י
 
חבר מתאריך: 01.10.08
הודעות: 371
רציחות והוצאות להורג
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "אשכולו של mikigot : סבאתאני [Savtani] משה - הוצא להורג על-ידי ה"הגנה""

יהיה די מעניין - אולי באשכול נוסף, לבדוק כמה מההוצאות להורג של הארגונים: האצ"ל הלח"י וההגנה
הנה למשל שתי הוצאות להורג שבוצעו ע"י הלחי
של יהודה אריה לוי ב 1.2.1948
http://www.aplaton.co.il/story?id=392&NewOnly=1
ושל אליהו גלעדי ב 1942 1.1
http://www.izkor.gov.il/izkor86.asp?t=505591
...פרשת הירצחו בשנת 1942 של איש הלח"י אליהו גלעדי בידי חבריו אנשי הלח"י מאחר שאלה היגיעו למסקנה שהאיש מסוכן ורצחני מידי עבורם .פעולה שככל הנראה את ההוראה לה נתן יצחק שמיר מפקד הלח"י ולעתיד ראש ממשלה . האיש שהיה ידידו של גלעדי שביחד איתו אף נמלט מבית הכלא ..
על המקרה של אליהו גלעדי יש מקום להרחיב ע"י חברי הפורום.
בלקסיקון לח"י, נחמיה בן-תור. הוצאת משרד הביטחון, העמותה להנצחת מורשת לוחמי
חירות ישראל (לח"י) וחלליהם, הוצאת "יאיר", 410 עמ'. 2007
מרומז שהלח"י חיסל ללא היסוס בוגדים יהודים, שבוצעו ללא חקירה ראויה - כגון הודאת ילין-מור בפני בנימין אליאב, בעקבות רצח יהודה אריה לוי, שאין ללח"י יכולת פיסית, כמו ל"הגנה", לעצור נאשמים נאמר על יהודה אריה לוין כי "נפל בנסיבות טרגיות", בלקסיקון מונצח גם רצח אליהו גלעדישלא היה על רקע בגידה אלא יותר בעל אופי פוליטי פנימי ברגון.

...
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 21:53

הדף נוצר ב 0.15 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר