לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 19-03-2009, 18:32
  גפשטיין גפשטיין אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
כתבה כתבות "במחנה" 19.3.09

"מה שלא קורה בשנים הראשונות, ייתכן שלא יקרה אחר-כך לעולם"

יום חמישי, כ"ג באדר התשס"ט, 19 במרץ 2009, 16:59

בשעה שראש השב"כ, יובל דיסקין, ועופר דקל שהו בקהיר, העניק שר הביטחון, אהוד ברק, ריאיון מיוחד ל"במחנה" • בשעות המתוחות שלפני ההכרעה הוא דיבר על שעת הכושר בעניינו של גלעד שליט: "אני חושב שבתהליך של משא ומתן ההתחייבות הפיקודית שלנו היא לאדם קונקרטי, שידוע שהוא חי היום" • על האיום האיראני: "אסור לנו לאמץ את האיום הזה רק לעצמנו" • ועל הישגי "עופרת יצוקה": "המבצע לא 'יהיה כלא היה'" • סוף קדנציה

יוני שנפלד וגילי כהן

הראיון עם שר הביטחון מתקיים בלשכתו בקריה, בשעות ההמתנה המתוחות לשובם מקהיר של ראש השב"כ, יובל דיסקין, והממונה על המו"מ מטעם ראש הממשלה, עופר דקל. את הראיון קוטע ברק מספר פעמים. מדי פעם הוא נקרא לחדר צדדי, ומקיים שם את שיחות הטלפון הדחופות. בימים האחרונים של הקדנציה לא נותנות לו הסוגיות הביטחוניות מנוח. גם רגע לפני שמפנה את כסאו, ההחלטות שצריכות להתקבל הן גורליות. הן נוכחות בחדר כל הזמן: מאחוריו, מונח באופן בולט לעין הספר "כשהכריש והדג נפגשו לראשונה" שנכתב על-ידי החייל החטוף בימים אחרים. לצדו, ניצבים גם תמונות ופיסלון של יצחק רבין ודוד בן-גוריון. ברק, בין אם הוא אומר זאת בקול ובין אם הוא רק מרגיש כך, רואה עצמו כממשיך דרכם.
כשברקע הבחירות האחרונות והחלפת הממשלה המתקרבת, כנראה שבישראל אי אפשר לעסוק בביטחון נטו. "סליחה רגע", הוא קוטע בחיוך את הראיון. "בוא נראה מה אומר הפרשן הפוליטי ב'לונדון וקירשנבאום'" ומגביר את הווליום במסך הפלאזמה במשרדו. שתי דקות אחר-כך הוא כבר ממוקד חזרה בביטחון.

אפשר לשנות את הנורמות

השבוע האחרון הוא תקופה של התנגשות בין הרצון לפתור את בעיית שליט - סוגיה כואבת שהפכה לבעיה לאומית - לבין ההשפעות ארוכות הטווח על ישראל. איך מאזנים בין הרצון לחבק את המשפחה במאהל לבין קבלת החלטה שלא תהיה בכייה לדורות?

"אני חושב שכמי ששלחו את החיילים אל המשימות, יש לנו מחויבות, פיקודית ומוסרית, להחזיר כל חייל הביתה, ואת גלעד שליט לשחרר משביו. צריך להיות מסוגלים לקבל החלטות, גם כואבות וקשות. אני לא רוצה לפרט יותר, כי זה עלול לפגוע בשיח שמתקדם ואינני יודע אם עד שהעיתון יתפרסם יהיה בזה שינוי.
"במשך 25 השנה האחרונות ישראל עלתה על מדרון חלקלק של מחירים שנויים במחלוקת, כמו עסקת ג'יבריל ועסקת אלחנן טננבאום, פרשת חלקי הגופות סביב אסון השייטת ואפילו העסקה האחרונה להחזרת גופותיהם של אהוד גולדווסר ואלדד רגב. צריך לטפל בנושא הזה באופן יסודי. יש משפט הלקוח מהתלמוד שאומר שאין פודים שבוים ביותר ממחיר דמיהם. הכוונה היא שאם יש וודאות קרובה לסכנת חיים גדולה יותר שתגרם בעקבות השחרור, אז צריך לשקול כיצד זה עומד מול הזכות לחיים של השבוי. זו דילמה קשה שאי אפשר להתעלם ממנה. אני חושב שבתהליך של משא ומתן ההתחייבות הפיקודית שלנו היא לאדם קונקרטי מסויים, שידוע שהוא חי היום. מה שלא קורה בשנים הראשונות, ייתכן שאחר-כך כבר לא יקרה לעולם. אני אומר את זה כמי שליווה מההתחלה את עניין רון ארד ועקב מקרוב אחר מקרים נוספים כאלוף וכנושא תפקידים בכירים. צריך להיות מודעים לכך בזמן שמקבלים את ההחלטות. לכן אני חושב שלא נכון לעשות את השינוי של הכללים כאשר מדובר באדם מסוים קונקרטי שנתון בשבי".

יש בעיניך אופציה ממשית שבישראל ינהגו אחרת?

"צריך להבין שיש מדינות בעולם שקבעו לעצמם כלל ברזל: הם לא דנים עם חוטפים. שם מוכנים להחליף אחד בעד אחד, פחות או יותר, או גופה בעד גופה ולא דנים בשום דבר מעבר. בין המדינות האלו אפשר למצוא ארצות רציניות כמו ארצות הברית, בריטניה ואוסטרליה. חלק מהן כבר עמדו במבחן הזה וגם שילמו את המחיר. אני בהחלט חשבתי שאנחנו צריכים לשקול את זה עוד הרבה לפני שהגעתי לתפקיד הנוכחי ולכן מיניתי את הצוות, בראשות השופט שמגר, יחד עם עמוס ירון והפרופסור אסא כשר, כדי שיגבשו עקרונות וכללים שבאמצעותם מדינה מתמודדת עם חטופים שבויים ונעדרים".

הם הציגו כבר משהו? הגיעו למסקנות ראשוניות?

"עד כה, הם ראיינו אותי בתור עד, בנוסף לאנשים נוספים שעסקו בנושאים האלה - לא רק אנשי ביטחון אלא גם בכירים בתחומים הפילוסופיה והחברה. המנדט שלהם מראש, הוא לא לעסוק במקרים פרטיים שעניינים נדון כעת. אני חושב שניתן לקיים דיון ציבורי רחב בנושא - כשאין חטוף מסוים עליו דנים אלא שיח על המשמעויות - אז אפשר לנסות להבין לאן המדרון החלקלק הזה שאנחנו נמצאים עליו יכול להוביל. אני לא מקבל את האמירה של חלק מהאנשים ש'טוב, אין סיכוי, אין שום טעם להשקיע בזה, כל ממשלה בסוף תיכנע'. ממשלה ריבונית יכולה גם לשנות נורמות".

בעיניך המבצע בעזה קשור לשעת הרצון שנוצרה עכשיו?

"אני חושב שכן, אני חושב שמבצע 'עופרת יצוקה' יצר תנאים להאיץ את התהליך".

גם מכיוונו של חמאס? באינטרסים של הארגון?

"כן. חמאס חטף מכה קשה מאוד, ואחת הדרכים לפצות או למתן את הטלטלה שתנועת חמאס עברה הוא על-ידי החזרת אסירים. אמרנו מראש שהמבצע יתרום להאצת התהליך, להאצת הדיונים, אבל לא חשבנו שזה ישנה את תנאי העסקה באופן מהותי".

המח"טים שפיקדו על הכוחות בעזה מביעים כעת הרבה תסכול על כך שהישגי המבצע הולכים ונעלמים. גם אתה שמעת זאת מפיהם כשנפגשתם. אחד המח"טים אף טען ש"תוך חודשיים-שלושה, אם לא נקבע משוואת מחיר אחרת על הפרות השקט, המבצע יהיה כלא היה".

"המבצע לא יהפוך ל'יהיה כלא היה'. בשביל לחשוב שהוא יהיה כלא היה צריך להיות בצד השני, להרגיש את עוצמת המכות שהם חטפו, כדי להבין ששום דבר לא יהיה אותו דבר בשביל חמאס. ובכל זאת, הזמן המתאים ביותר למצות את מלוא ההישגים של מבצע 'עופרת יצוקה' - שהיה יוצא דופן מבחינת צה"ל ומבחינת החזרה לעקרונות היסוד של הפעולה, של התכנון ושל הביצוע - הוא מיד בסיום. כשהטלטלה מתרחשת במלוא עצמתה זה הזמן הנכון להשיג את ההסדרה על כל ההיבטים שלה: גם השקט, גם הפעולה היותר יעילה לגבי ההברחות, גם ההבנות איך מטפלים במעברים, גם ההאצה בהתהליך החזרת גלעד שליט. לא הכל בשליטתנו, יש גם צד שני, לא כל דבר יוצא מושלם כמו שרוצים, אז זה לוקח יותר זמן. אני עדיין מקווה שנשכיל למצות את ההישג הזה כי הטלטלה שם היא עצומה ומזמינה את המימוש של שקט ארוך טווח. מבחינת צה"ל הושגו המטרות שהוצבו למימוש על ידו. בראייה היסטורית ממלחמת השחרור ועד מבצע קדש וכלה במלחמת לבנון השנייה מבצע צבאי הוא לא מטרה - הוא אמצעי. הוא מממש את התכלית שלשמה יצאנו אליו דרך סוג מסוים של הסדרה מדינית. תמיד חייבת לבוא סוג מסוים של הסדרה מדינית שמייצבת ומקבעת את התוצאות של המבצע".

לא מורידים אופציות מהשולחן

אחת המטרות המוצהרות של המבצע הייתה לחזק את כושר ההרתעה של צה"ל. במידה מסוימת, המשך הירי מפריך את ההישג הזה.

"הירי לא מפריך שום דבר. מנקודת המבט של חמאס, כושר ההרתעה של צה"ל הוא גבוה ביותר. זה נכון שקיימים ארגונים אחרים, וגם חמאס שמפעם לפעם יורה רקטה, אבל זה בין היתר בשביל להגיע למצב שההרתעה שהושגה תתורגם לשקט מעשי. צריך למצוא את הדרך לסוג מסוים של הסדרה. אין לי שום ספק שההרתעה התחזקה גם בפעולה הזו, אבל הרתעה זה לא מספיק. בצפון נתנו מכה חזקה מאוד לפני שלוש שנים כמעט, שיצרה הרתעה אבל היא מוחזקת גם, בין היתר, מכוח העובדה שיש הסדרה בין-לאומית באמצעות החלטה של מועצת הביטחון - יש שם כוח של יוניפ"ל. אז נכון, הם מתעתעים ביוניפ"ל והם שוברים אלמנטים אחרים של ההחלטה של מועצת הביטחון - כמו ההברחות או ההתארגנות בכפרים - אבל בסך הכל החוט הדק הזה של החלטת מועצת הביטחון גורם לכך שבמשך שלוש השנים האלה היו שלושה-ארבעה מקרים של ירי, לא יותר.
"כל התבונה שלנו היא לא להשלות את עצמנו שאנחנו יכולים לתת איזו מכת ברק והאיומים ייעלמו באבחת חרב אחת. הם לא נעלמים. צריך שכל, צריך לתת מכה חזקה כשצריך, להשיג הרתעה שתיתין לנו מרווח זמן ארוך. במרווחי הזמן בין המלחמות, משגשגת ופורחת מדינת ישראל. זו האמת של האזור שלנו".

הזכרת את הברחות הנשק ללבנון. במידה וחיזבאללה מקבל נשק שובר שיוויון, משהו שעוד לא ראינו, יש שלב שבו היית מקבל החלטה לתקוף שיירת אספקה בכביש בירות-דמשק?

"אנחנו אמרנו את זה, ולא פעם אחת, שיש סוגי מערכות נשק שאם הן תעבורנה מסוריה ללבנון, הן תשבשנה את האיזון שיש על אדמת לבנון או בשמיה, והן תחייבנה אותנו לשקול את תגובתנו. יותר מזה לא אמרנו ולא טוב שנגיד. לא צריך להגיד כל דבר, לא כל דבר הוא או מלחמה או כלום. החיים הם פחות בצבעי שחור או לבן מאשר היה נוח לנו לראות או מתאים לכל מהדורת חדשות עם כותרת ושורה תחתונה".

את הקדנציה אתה מסיים כשהאיום האיראני עוד מרחף מעלינו. האם כמי שאחראי על מוכנות מערכת הביטחון, על המידע המודיעיני ועל היכולת המבצעית, אתה משאיר מערכת שבמידת הצורך תהיה מסוגלת להתמודד מול האיום האיראני.

"העניין האיראני הוא איום על כל הסדר העולמי, ואני לא מציע לאמץ אותו רק לעצמנו.
האיום האיראני הוא אתגר לכל העולם ולא טוב שאנחנו ניתן לו שחרור מזה. זה נכון שבעבור ישראל מדובר באיום מרכזי שיכול להפוך פוטנציאלית, בעתיד, לאיום קיומי. יש המון דברים לעשות בתחום המודיעין, בתחום הסיכול המדיני ואחר, בנושא חיזוק הסנקציות. אנחנו ממשיכים לומר שאנחנו לא מורידים שום אופציה מהשולחן ואנחנו מתכוונים לזה".

ובמקרה כזה, יכול להיות שנדרדר למצב שהזרועות האיראניות הארוכות מופעלות: סוריה, חיזבאללה, חמאס. ישראל מסוגלת לעמוד בהתקפה מכמה כיוונים?

"ישראל מסוגלת להתמודד עם האיומים שהתייצבו בפניה, ועם האיומים שיתייצבו בפניה בכל עתיד נראה לעין, ובשביל זה היא צריכה לחשוב נכון, לפעול נכון, להתכוון כל הזמן להיות מפוכחים מאוד לגבי התוצאות האפשריות. האיומים שלפנינו הם מורכבים והם יכולים להפעיל אחד את השני. בעיצומו של 'עופרת יצוקה', חמאס חשבו שהם יוכלו למשוך את חיזבאללה פנימה או אולי גורמים אחרים, לבצע פגיעות בפינות אחרות של ישראל. לשמחתנו, התברר שעוצמת ההרתעה של ישראל החזיקה את הדברים האלה מוכלים. אני לא יכול להגיד בביטחון שזה תמיד יהיה ככה, אבל צה"ל נמצא היום הרבה יותר קדימה מאשר לפני שנים בודדות כתוצאה מהתנופה יוצאת הדופן שמובילים המטה הכללי והרמטכ"ל בראשו, בגיבוי שלנו. תנופה בנושא האימונים והתכוננות שראינו משהו מהתוצאה שלה בצורה ש'עופרת יצוקה'. ובכל זאת, אנחנו נערכים לדברים הרבה יותר רחבים, וגם לדברים שיכולים לקרות ביותר מזירה אחת או גבול אחד. אנחנו מתכוננים כי צריך להתכונן. צה"ל מוכן".

באפריל 1991 התמנית לרמטכ"ל. היום, 18 שנים אחרי, איום הטילים, הרק"ק והטק"ק עדיין נותר ללא מענה אמיתי.

"יכול להיות שהתחלנו להיערך לאיום הזה טיפה מאוחר. לקח לנו זמן עד שהבנו את ההיקף ואת העומק שלו. אני זוכר את דוד עברי כבר לפני 15 שנה ויותר אומר שזה הולך להיות מטרד אסטרטגי בשעה שהיה נהוג לזלזל באיום זה. זה מטרד קשה מאוד לעורף במיוחד כשזה מכסה יותר ויותר חלקים של המדינה. בשביל לפעול ביעילות ישראל צריכה מערכת יירוט רב שכבתית נגד רקטות וטילים, לצד היכולת ההתקפית שלה. זה נושא שאנחנו פועלים בו בכמה שכבות: 'כיפת ברזל' היא השכבה הנמוכה, 'שרביט קסמים' היא בשכבת הביניים כמענה לרקטות מהסוג שמגיע מדרום רמת הגולן ומערכת ה'חץ' כנגד האיומים היותר רחוקים. בראייה קדימה, צריך גם 'סופר חץ' שמסוגל לבצע שני יירוטים, גם רחוק ממדינת ישראל, כדי להגיע לכך שזה לא יהיה 90 אחוז סיכוי אלא 99 אחוז סיכוי ליירוט. על המערכות הללו אנחנו מוציאים סכומי עתק, גם יותר ממה שתכננו, אבל זה חיוני. האלטרנטיבה במזרח התיכון היא שאתה מוכרח לצאת לפעמים למלחמות, שהן לאין ערוך יותר יקרות, רק בגלל שאתה לא יכול להגן על האזרחים שלך באופן יעיל. הצירוף של הרתעה ומערכת הגנה רב שכבתית ייתנו תוצאות".

מתי אתה מקווה שזה יקרה? בשנים הקרובות, בעשור הקרוב?

"מערכת ה'חץ' קיימת אצלנו כבר כמה שנים. 'כיפת ברזל' תתחיל להיפרס מהשנה הבאה בפריסות מבצעיות ראשונות באזור עוטף עזה. 'שרביט קסמים' זה עניין של עוד כמה שנים. בין חמש לעשר שנים יהיו כל המערכות האלה פרוסות באופן רחב. אנשים רגילים להתעסק בזה כמו בעתידנות, אבל אנשים בגילי יודעים שגם חמש או עשר שנים עוברות מהר מאוד, ואם לא מתחילים להיערך לדברים היום, אז כשמגיעים לנקודת הזמן העתידית זה איננו".

יש גם אבידות של חפים מפשע אנחנו מבקשים לחזור רגע לעזה למבצע "עופרת יצוקה". איך אתה מתייחס לאלו שמאשימים את צה"ל וחייליו בהפעלת עוצמת אש לא מידתית עד כדי ביצוע פשעי מלחמה?

"אין שום צבא שאחראי שקול ומוסרי יותר בעולם מאשר הצבא שלנו, ואין לנו מה למצמץ או להתבייש בפני אף אחד בעולם. אמרתי לא מזמן לאחד העיתונאים הבכירים בישראל, שגם היה לוחם בעברו, שאני מעדיף שירו כמה שצריך לבית חשוד, שיש בו מלכוד או משהו, מאשר שיתמקמו בו בלילה ואז הבית הזה יקרוס על האנשים שבפנים. יש לנו אחריות לשמור על החיים של החיילים שלנו. החוק הבין-לאומי מתיר לירות במקום שיורים בו, וקובע שהאחריות היא על מי שיורה מתוך השטח המאוכלס. אני לא מכיר עוד צבא שמפזר מיליוני כרוזים ומקיים עשרות אלפי שיחות טלפון בשביל להזהיר אנשים לפני מתקפה. אני לא מכיר מערכת כזו בעולם. בעבר, עקבתי אחרי קלינטון ובלייר, שני שמאלנים במדינותיהם, שתקפו בסרביה כשהיה שם משבר והתקיפו מהאוויר במשך שבעים יום. אני לא חושב שיש מקום כמו מדינת ישראל שבו מטלפנים גם לבתים של מחבלים, ואחר-כך נותנים לפינה של הבית חימוש קטן יותר כדי שיבינו שאנחנו רציניים, נותנים להם זמן להתפנות ועוקבים מהמזל"ט שהם מתפנים ומוודאים שוב, ורק אז יורים. בלחימה בשטח בנוי, צפוף, כשמי שכופה אותו הוא הצד השני, יש גם דברים כאלה: יש גם אבידות בנפש של חפים מפשע. אבל אני חושב שלאנשים שלנו מגיעות גם מחמאות וגם גיבוי מהמערכת המשפטית והמדינית של ישראל. כרגע מדברים בעיקר על הקצינים הבכירים, ראשי מערכת המודיעין, על ראש הממשלה ועליי, אבל אני חושש יותר למצב של התפשטות התופעה, שינסו לחבר בין קצינים שפעלו בשטח לבין אירועים מסוימים שקרו. אני חושב שזו אחריותנו לעשות כל מה שניתן להעלות על הדעת כדי להגן על הקצינים מפני האפשרות הזו".

היינו במתיחות גבוהה עם סוריה כמה פעמים במהלך הקדנציה שלך, שכעת קצת נרגעה. אם היית יושב עם אסד, באותו חדר, אתה מאמין שהיית יכול להגיע איתו לאיזה שהוא הסכם?

"לא יודע, אבל אני יודע שסוריה מכבדת את מדינת ישראל. היא למדה לכבד את מדינת ישראל, את צה"ל ואת ממשלת ישראל על רקע ההתפתחויות בשנים האחרונות. גם מצד יכולותיה של ישראל לקבל החלטות וגם מצד יכולותיה לשלוט בעצמה ולא להביך את הצד השני כשאין בזה צורך. אני חושב שסוריה, במדיניות שלה בתמיכה בארגוני הטרור והיותה על אותו הציר עם איראן, היא בסופו של דבר גורם מאוד שלילי ביציבות האזור".

יש סיכוי שהיא תתנתק מהציר הזה?

"אני חושב שיש לישראל עניין לבחון כל הזמן, האם ניתן להגיע להסדר ששומר על האינטרסים הביטחוניים והחיוניים של מדינת ישראל ומוציא את סוריה מתוך הקשת הזו של הציר הרדיקלי. להוצאת סוריה מהציר הזה יש משמעויות מפליגות לכת, על כל המערכות, על הטרור, על מרחב התמרון של הפלסטינים ואפילו על מעמדה של איראן באזור. ברור שיש לנו הרבה דרישות בהרבה תחומים: ביטחון ופירוז, התרעה מוקדמת, מים, כלכלה ודברים נלווים שקשורים ללבנון. אני חושב שעמדה ישראלית שאומרת: 'אנחנו לא רוצים, אנחנו רוצים רק משהו שיושג בכוח ורק ביותר כוח', היא לא עמדה חכמה".

לא לקצץ - להוסיף

אתה ניצב רגע לפני סיום כהונתך. במבט לאחור, באילו נקודות השפעת בשנתיים האלה על צה"ל?

"התפקיד של שר ביטחון הוא לתת את הנחיית הדרג המדיני, להעניק גב למערכת הביטחון ולבודד אותה ממצבי רוח, לחצים ושאר דברים שלא משרתים את המטרה. שר ביטחון צריך לתת גיבוי בנושא התקציבי, לנסות להביא את המשאבים וליצור את המעטפת מסביב. שר ביטחון טוב בעיני צריך לתת מעט הנחיות ושתהיינה חשובות ונכונות. הייתי רמטכ"ל של רבין כשכיהן בתפקיד ראש הממשלה ושר הביטחון, והוא תמיד היה מספר לי כמה הוא נהנה מזה שאשכול נתן לו חופש פעולה כרמטכ"ל ואיך זה משפיע עליו שהוא נותן לי חופש פעולה. היום, אני מנסה לנהוג באותה הדרך".
"אני מאוד אוהב את אחדות המטרה שישנה בתוך המערכת הזו. הצבא נרתם, לצד מערכת הביטחון, לקידום נושאים שהם לא רק מבצעיים. נושאים שמשפיעים בעקיפין על רוח העם, מתוך תחושה כמעט אינסטינקטיבית של המטה הכללי שמדינה חזקה היא מדינה שהחברה שלה חזקה. אני חושב שעשינו מאמץ גדול לצמצום תופעת ההשתמטות. זה מאמץ שחייבים להמשיך אותו כל הזמן כי הוא לא רצוף ולא נגמר בקלות. סוגיית הייצוא הביטחוני, לצד חיזוק התעשיות שלנו ושמירה על מערכת קשרים בין-לאומית ענפה היא נושא מרכזי. אלו הנושאים העיקריים שאנחנו מתעסקים בהם. המערכת ענקית, והתקציב נראה גדול מאוד, אבל בסופו של דבר האתגרים עצומים והם קשורים לחיים של כולנו. לפני שיש איכות חיים צריך להמשיך את החיים עצמם. אנחנו חיים בסביבה קשה שאין בה חסד לחלשים, לא תהיה שום הזדמנות שנייה למי שלא יוכל להגן על עצמו, ואנחנו לכן צריכים להיות פה חזקים וערניים".

אתה מדבר על הצורך בתקציב גדול בשעה של משבר כלכלי חריף. למערכת הביטחון יש מאיפה לקצץ?

"אני בכלל חושב שצריך להוסיף, היות ואנחנו מחזיקים תעשיות ייצור שפעלו השנה בתקציב של שישה מיליארד דולר בייצוא. כלי השיווק העיקרי הוא העובדה שצה"ל קונה את הדברים האלה ומשתמש בהם. מדובר בתעסוקה במאות מפעלים בכל הארץ ואם סופרים את ספקי המשנה זה מתפרס על כל המדינה. אני רואה מעט דברים שהם גנרטורים לצמיחה וגם מגנים על התשתית האנושית כמו הפרויקטים שלנו. מעבר צה"ל לנגב היא דוגמה לכך לצד פרויקטים רבים אחרים. אם נהיה חכמים - לא צריך לקצץ. אני לא מדבר על כך שאם אנחנו נקצץ, אז באמריקה - שם כבר הגיעו ל-12 אחוז גרעון - יגידו: 'מה, אנחנו השתגענו? הם מקצצים בתקציב הביטחון ואנחנו ממשיכים לגבות מכל משלם מיסים אמריקאי ולהעביר לישראל לתקציב הביטחון שלהם? נקצץ גם אנחנו מהסכומים שאנחנו מעבירים להם".

יש דבר מה, רגע מסויים, בתפקידך שאתה מתחרט עליו? כזה שהיית משנה לו יכולת?

"רק על זה שלא הצלחתי לבלות יותר זמן עם החיילים. יש יחידות שעוד לא הגעתי אליהן.
בסופו של דבר, יש מגבלה של זמן. יש פרויקטים של משרד הביטחון שאני לא הספקתי לבקר בהם והם חשובים מאוד. זה קורה בגלל העובדה ששר הביטחון בישראל הוא לא כמו אצל האמריקאים. שם ממנים אדם לתפקיד הזה, פה זה גם ראש מפלגה פוליטית וגם עוד כל מיני דברים - אין ברירה".
בסוף הראיון מבקש ברק להיפרד. "יכול להיות שעוד שבוע אני לא אהיה פה, בתפקיד הזה", הוא אומר. "אני רוצה למסור מכאן את התודה לכל האנשים שפעלו לצדי. תודה על התרומה לכל מה שכולם עשו. המנכ"ל, הרמטכ"ל, האלופים, סגן השר וכל החבורה שנמצאת פה בקריה ובכל מערכת הביטחון. לא היה לנו את כל הכוח הזה בלי האנשים הללו".


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #2  
ישן 19-03-2009, 18:36
  גפשטיין גפשטיין אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
מספר חיילי המקא"ם המשרתים בצנחנים - כפול משיעורם בכלל חטיבות החי"ר
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי גפשטיין שמתחילה ב "כתבות "במחנה" 19.3.09"

יום חמישי, כ"ג באדר התשס"ט, 19 במרץ 2009, 17:12


בחטיבה האדומה משרתים כיום למעלה מ-100 חיילים - כשליש מהם משמשים לוחמים • חיילי המקא"ם בחטיבה האדומה מהווים כשישית ממספרם בשורות פיקוד המרכז • "השאיפה שלנו היא להגיע בשנים הקרובות לתפוסה של כ-150 חיילי מקא"ם בחטיבה"

יהלי סער

מספרם של חיילי המקא"ם ("נערי רפול") בשורות חטיבת הצנחנים כמעט כפול משיעורם בכל חטיבת חי"ר אחרת - כך עולה מנתונים שרוכזו באחרונה בפיקוד המרכז. על-פי הנתונים, מהווים חיילי המקא"ם בחטיבה האדומה כשישית ממספרם בשורות פיקוד המרכז כולו.

מבין למעלה מ-100 חיילי המקא"ם המשרתים בחטיבת הצנחנים, משמשים כשליש מהם בתפקידי לחימה. בשנה האחרונה אף קבעה החטיבה תקדים כאשר משורותיה צמח הקצין הקרבי הראשון שהנו חייל מקא"ם, סגן ליעוז שעשוע.

"השאיפה שלנו היא להגיע בשנים הקרובות לתפוסה של כ-150 חיילי מקא"ם בחטיבה", סיפר קצין כוח האדם של הצנחנים, רס"ב אבי סעדה, שהפך את שילובם של חיילי המקא"ם בשורות החטיבה למשימה אישית. "זו פשוט הרגשה טובה לדעת שהחטיבה יכולה לתת לחבר'ה האלה הזדמנות שנייה. מעבר לכך שאנחנו דואגים למשוך את החיילים לשירות בחטיבה, אנחנו גם שמים דגש על שילובם בתפקידים מאתגרים. "בסופו של דבר", הוא הוסיף, "כשאני רואה ילד שהולך ונלחם למרות שזה לא היה מובן מאליו שישרת במסגרת קרבית, אני יודע שעשינו משהו משמעותי ושעזרנו לסלילת המשך דרכו".

"חטיבת הצנחנים היא זו שנענתה לאתגר שהוצב על-ידי חוות השומר ומקיימת קשרי עבודה קבועים עם סגל המחנה", ציינה רמ"ד מקא"ם באגף כוח האדם, רס"ן רותי שוקרון. "יש שם שיתוף פעולה נפלא מצד המפקדים שמתייחסים לכל העניין ברצינות רבה וכשהחיילים שחוזרים לחוות השומר לביקור מגיעים עם הכומתה האדומה, אין ספק כי בקרב חיילי המקא"ם נוצרת העדפה לחטיבה".

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #3  
ישן 19-03-2009, 18:37
  גפשטיין גפשטיין אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
הישג מנומר: המג"דים שצמחו בכפיר הפכו לרוב
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי גפשטיין שמתחילה ב "כתבות "במחנה" 19.3.09"

יום חמישי, כ"ג באדר התשס"ט, 19 במרץ 2009, 17:14


ארבעה מג"דים חדשים יקבלו בקיץ את הפיקוד על גדודי כפיר - כולם צמחו כמפקדים בחטיבה המנומרת • שניים מהם אף התגייסו לגדודי ה-90. גם סגן מפקד החטיבה הטרי צמח בשורותיה • "זהו מסר חשוב לדור העתיד", ציין המח"ט

יהלי סער

שנתיים בלבד מאז הקמת חטיבת כפיר כחטיבת חי"ר סדירה, יאוישו מרבית תפקידי המג"דים על-ידי קצינים שצמחו בשורותיה. בקיץ הקרוב יתמנו בכפיר ארבעה מג"דים חדשים - כולם עשו את מרבית תפקידי הקצונה שלהם בגדודי ה-90 - וישובצו בראש יותר ממחצית מהגדודים המנומרים. אל קצינים אלה יצטרף מג"ד דוכיפת, סא"ל יוסי פינטו, שהחל גם הוא את דרכו בגדודי החטיבה, וימונה לסגן מפקד החטיבה המנומרת.

ההישג, אליו הגיעה כפיר זמן קצר יחסית לאחר שאוחדו הגדודים הייעודים לחטיבה סדירה, מצטרף לקפיצת המדרגה שחלה בשנה האחרונה במיצוי הקצאות הקצונה בחטיבה, אותן הצליחו למלא באופן מקסימלי.

ארבעת המג"דים החדשים: רס"ן אוריה חצרוני, המשמש סמג"ד נצח יהודה, יתמנה למג"ד לביא; רס"ן ציון שנקור, המשרת כקצין האג"ם של החטיבה הצפונית של אוגדת עזה, יתמנה למג"ד שמשון; רס"ן רז שריג, המשמש קצין האג"ם של כפיר, יתמנה למפקד דוכיפת; ורס"ן כפיר כהן, המשמש קצין המחזור בבסיס האימונים החטיבתי, יתמנה למג"ד חרוב. כלל המינויים ייכנסו לתוקפם במהלך הקיץ.

שניים מהמג"דים המיועדים, רס"ן שריג ורס"ן כהן, אף החלו את שירותם הצבאי זה לצד זה בשורותיו של גדוד דוכיפת, שהפך מאוחר יותר לחלק מהחטיבה המנומרת.

"מינויים של ארבעה מבני חטיבת כפיר לתפקידי מג"ד במלאות שנתיים לחטיבה מעביר בהווה מסר חשוב לגבי הפיקוד על הגדודים בפועל", הבהיר מפקד החטיבה, אל"ם איתי וירוב. "יתרה מכך, מינויים אלה מבטאים מסר לדור העתיד של לוחמי החטיבה ומפקדיה באשר לפסגה אליה הם נדרשים לשאוף".

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #4  
ישן 19-03-2009, 18:40
  גפשטיין גפשטיין אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
ישראל חי
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי גפשטיין שמתחילה ב "כתבות "במחנה" 19.3.09"

יום חמישי, כ"ג באדר התשס"ט, 19 במרץ 2009, 17:34

הילדות בלטביה והעלייה לארץ • הדוד שנרצח בעקבות עניינים לא פתורים בעולם הפשע, האמא שנפטרה מסרטן • מכות הרצח שחטף בבית, ולבסוף - ההחלטה לברוח מהבית, המעבר לפנימייה והגיוס לגולני • סמל ישראל זובקוב עבר את הכל והחליט שהוא לא מוותר לעצמו ועל עצמו • עכשיו, המטרה הבאה שלו היא קורס קצינים • "אחרי שמישהו מאבד את כל מה שיש לו - הוא קורס, אבל אני לא נתתי לייאוש להשתלט עליי", הוא אומר. "אמרתי לעצמי: 'מפה, רק למעלה'"

רינת אביגור

ילד בן 13 וחצי יושב על המיטה ובוחן את חייו. רק לפני שעות ספורות נודע לו שאמו נפטרה אחרי מאבק במחלת הסרטן בבית החולים רמב"ם בחיפה. הוא כבר הספיק להזיל כמה דמעות, אבל יותר, הוא מחליט, הוא לא יבכה. יש לו זמן קצוב להתרסק. "כשהודיעו לי, כל העולם קרס עליי. זה היה אחד מהרגעים האלה בחיים שאתה מרגיש שאתה על סף עילפון", משחזר סמל ישראל זובקוב, מ"כ טירונים בבא"ח גולני, שעובר כעת הכנה לקורס קצינים. "לאורך תקופת המחלה שלה הייתי כל כך אופטימי והייתי בטוח שהיא תעבור את זה, כמו שילדים נוהגים לחשוב. אבל אז, אחרי שהיא נפטרה, התחלתי להתבגר בצורה מדהימה. זה היה ממש כאילו ירו אותי לפסגה. ישבתי בחדר, הסתכלתי על עצמי וידעתי: 'אני לבד. אין לי אף אחד בארץ'. אבל אז חשבתי: 'אני בסדר. אני אמשיך לחיות'. התחלתי לראות את העולם אחרת".

זובקוב יודע שציפו ממנו למשהו אחר. שיש מי שחשב שהוא יהפוך לעוד כותרת עצובה בעיתון על ילד בן 15 שהידרדר לפשע. אבל הוא סירב בתוקף להיכנס לסטטיסטיקה. "אני זוכר שבבית-הספר כולם התפלאו. בדרך כלל, אחרי שמישהו מאבד את כל מה שיש לו, הוא נופל, אבל אני לא נתתי לעצמי. הייאוש אכל אותי, אבל פשוט לא נתתי לו להשתלט. החלטתי ללכת קדימה. אמרתי לעצמי: 'מפה - רק למעלה'".

לעבר חוף חיפה

הוא רק בן 22, אבל הזיכרונות שלו זקנים. הוא כבר לא זוכר את רצף האירועים, רק יודע לציין מקרים מסוימים שמסמלים תקופות שלמות, אסופה של רגעים ששמורים אצלו בראש, ומתעוררים מחדש כשהוא מגולל את סיפורו. "אני לא זוכר דברים ספציפית", הוא מסביר. "החיים שלי מורכבים מקיטועים: מסיבת יום ההולדת שלי בגיל חמש או ביקורים בבית הנופש של הסבים שלי, אבל אני לא זוכר רצף. אני לא יודע איך להסביר את זה".
זובקוב נולד בריגה, לטביה, תחת השם ואדים. בגיל צעיר מאוד התגרשו הוריו. "מבחינתי, שם הסיפור שלי מתחיל", הוא מספר. "הייתי אז בן שש. לאבא שלי היו בעיות שתייה. לילה אחד, בסביבות חצות, שמעתי דפיקה בדלת. אבא שלי חזר הביתה, שפוך לחלוטין. אמא שלי צעקה עליו וביקשה ממנו ללכת. זמן לא רב אחר-כך, היא התגרשה ממנו".

אילנה, אמו של ישראל, פגשה בן זוג חדש, שהסב אושר לזובקוב לתקופה קצרה. "הוא היה אבא נהדר, והוא כל כך אהב את אמא שלי ואותי", נזכר זובקוב. "אבל הדברים לא הסתדרו והיא נפרדה ממנו. זמן לא רב אחר-כך, הוא התאבד". מהרומן הקצר ההוא, נולד לישראל אח קטן, יתום מאב.

את הילדות בריגה העביר כיהודי, אך הוא מודה שלא חש זיקה כלשהי לישראל. אחרי הולדת אחיו, נסעו השלושה לבקר את ויקטור, אחיה של אילנה שחי בארץ. הביקור הבודד ההוא היה הקשר הראשון שלו לישראל. זמן לא רב לאחר מכן החליטה משפחת זובקוב לעלות ארצה ולהתחיל את חייה מחדש. הם עברו לגור אצל הדוד ויקטור בחיפה. "דוד שלי גר באחד הבניינים שקרובים לאוניברסיטה, בקומה ה-15 מתוך 16. אני זוכר שפעם נשענתי על המרפסת והוא תפס אותי, כדי שאצליח לראות את כל הנוף של חיפה. זה היה מראה ממש יפה".

חודשיים בלבד אחרי שעברה משפחתו של זובקוב לארץ, נרצח ויקטור. זובקוב, שהיה אז בן שבע, לא היה מודע לסיבות הרצח. רק לפני כחצי שנה הוא גילה מה עמד מאחורי המקרה. "גיליתי ש'גוגל' עושה פלאים", הוא מספר. "כתבתי את שם המשפחה של דוד שלי וראיתי שהיה לו מכון ליווי ושהוא היה מעורב בעסקים בעולם התחתון עם שותף. הוא שקע בחובות בגלל העסק והשותף שלו רצח אותו".

אני לא יכול יותר

אחרי מות הדוד, נאלצה אמו של זובקוב להתמודד לבדה עם גידול הילדים בארץ החדשה, ועבדה במקביל בשתי משרות. זובקוב מסביר, שהיו לו אז שתי פנים. בבית היה ילד שקט שלא שואל שאלות מיותרות. בחוץ - ילד שמח, אופטימי, שמשתלב במסגרות ומוצא לעצמו חברים במהירות. בורח למקומות הנכונים. "תוך חצי שנה בארץ כבר ידעתי ממש טוב את השפה", הוא משחזר. "רציתי להיות בסביבת אנשים. בחיים לא יצא לי להיות זה שנשאר לבד". בינתיים, הכירה אמו חבר חדש בשם ארתור, שסימן בעבורו התחלה של תקופה קשה במיוחד. בן זוגה החדש של האם התגלה כאלים במיוחד, וזובקוב ואמו סבלו מסכת התעללויות שנמשכה כחמש שנים. "זאת מין תוכנית כזאת של מניאקים", מאבחן זובקוב בדיעבד. "הוא השתלב במשפחה ואז תפס את המקום שלו. יש מקרה ספציפי שאני לא אשכח בחיים. היה לנו כלב, והוא קנה לו מין שרשרת טבעות בצבע זהב. הוצאתי כמה טבעות ואחרי כמה זמן הוא שאל אותי אם לקחתי אותן. אמרתי שלא, כי ידעתי שאם אודה הוא ירביץ לי. הוא גילה שכן. הכלב היה גדול והייתה לו רצועה עבה, עם מעוינים בצבע שחור ואדום. הוא הכניס אותי לחדר והצליף בי. אני לא זוכר כמה זמן זה נמשך. באיזשהו שלב כמעט איבדתי את ההכרה".

"אני זוכר שבזמן שהוא עשה את זה אמרתי לו 'די, אני לא יכול יותר, תפסיק. אני מפחד ממך'", הוא ממשיך, "ואז הוא פשוט תפס אותי בחולצה והעיף אותי למיטה. הייתי אז רק בן 11 והוא פשוט פירק לי את הצורה. הוא ידע לא לפגוע בפנים אבל הסתכלתי על הגב שלי אחרי זה. הוא התנפח כמו הבאמפרים שיש בכבישים".

ישראל ואמו החלו להתמודד עם מציאות שונה מכל מה שהיו רגילים אליו בעבר. "הוא לא התחשב בזה שאני ילד קטן, לא הייתה לזה שום משמעות מבחינתו. אבל זה היה יותר נורא כשזה הגיע לאמא שלי. זה הכי קלאסי להרביץ לאישה. אני לא יודע למה הוא עשה את הדברים האלה, זה פשוט התנהגות של אדם רע. בלי רגשות, רק רוע".

זובקוב לא יודע האם מצב משפחתו היה ידוע לרשויות הרווחה. מה שכן היה ברור הוא שאיש לא נקט אצבע. "אני זוכר שהייתה לנו עובדת סוציאלית", הוא מתאר. "היא הייתה לוקחת את אח שלי ואותי לשיחות בעירייה. לפני השיחות, ארתור היה עושה לנו תדריכי יציאה: לא אמרו לנו מה להגיד, רק מה לא להגיד".

החברים והשכנים ידעו מה קורה בבית?

"כן, כולם ידעו. הייתי חוטף מכות ברחוב, מול חברים שלי".

בטח כעסת מאוד שאף אחד לא קם לעזרתך.

"כעסתי על ארתור. לא כעסתי על החברים כי לא ציפיתי מהם לספר. באותה תקופה נראה לי נורמלי שאנשים יודעים ולא עושים כלום. לא ידעתי שהם יכולים לעשות משהו".


התחלתי לבכות ולצרוח בגיל בר המצווה, החל להתפתח אצל אמו סרטן במוח. את המהלכים הבאים החל ליזום זובקוב לבד. "לאמא שלי התחילו כאבי ראש מאוד חזקים, שהיו מרתקים אותה למיטה. בסופו של דבר גילו לה סרטן במוח, כשהייתי בתחילת כיתה ז'. היא עברה ניתוח כדי להוציא את הגידול והוא לא הצליח לגמרי. אחרי שהיא עברה את הניתוח, הסרטן פשוט הרג אותה. חצי גוף שלה היה משותק. היה לה קושי בדיבור והיא לא הלכה. אחרי עוד ניתוח היא הצליחה להחזיק מעמד חצי שנה ואז היא נפטרה".

אחרי מותה, עשה זובקוב חשבון נפש, שהוביל להחלטות ברורות. "הסברתי לעובדת הסוציאלית בבית-הספר את המצב בבית והיא אמרה שהם יחפשו לי סידור", הוא מספר. "אבל המשיך להיות לי קשה. כששאלתי את היועצת אם יש איזושהי התקדמות, היא אמרה שהם עדיין מחפשים. כששוב חטפתי מכות, נשברתי. זה היה הקש האחרון ששבר אותי".

"התעוררתי באמצע הלילה ושמתי בגדים בתיק בית-הספר", הוא משחזר. "בבוקר התנהגתי כאילו הכל כרגיל. נכנסתי לחדר המורים ופשוט התחלתי לבכות ולצרוח. כולם נלחצו וניגשו אליי. רכז השכבה שלי תפס אותי והכניס אותי לחדר היועצת. הביאו מפקחת שישבה איתי שלוש שעות. אני לא זוכר בדיוק מה סיפרתי לה אבל באותו יום עברתי להוסטל בחיפה. לקחתי איתי רק את הבגדים ואת התיק שהיה עליי. הייתי שם שבוע עד שמצאו לי סידור".

אחרי שבוע הועבר ישראל למשפחת חירום במגדל העמק, שהתאהבה בו ואימצה אותו לשנה. הם נמצאים בקשר עד היום. בהמשך, הגיע ל"כפר הילדים" בכרמיאל, פנימייה המיועדת לילדים ולבני נוער ממשפחות הרוסות. "כשהגעתי לכרמיאל אמרתי לעצמי: 'פה אני רוצה להיות'", הוא מספר. "היו שם ילדים במצבי, כל אחד עם החבילה שלו".

זובקוב מסביר שבפנימייה הרגיש שמצא את מקומו. על אף החוקים הברורים שהציבה המסגרת המוגדרת, הוא מצא דרכים משלו להביע את עצמו. "בהתחלה כולם קראו לי ואדים", הוא מתאר. "הייתי אמור להיות עידו או עידן, אבל בסופו של דבר החלטתי לשנות את שמי לישראל בגיל 18, כי זה השם שהכי מחבר אותי למקום שבו אני חי".

ברז של דם

את התקופה האחרונה בחייו, ישראל לא זוכר. במקום לזכור, הוא ממספר. הוא שוכח שמות, מקומות ואירועים, אבל את השעות, המרחקים ומספר התפרים שסגרו לו את הראש לאחר שנפגע מרסיס ב"עופרת יצוקה" הוא זוכר בהחלט.

כשעמד רגע לפני הגיוס, בחר זובקוב בגדוד 13. "יש בחור בשם אבי בן-הרוש, שהתגורר בפנימייה ונהרג בפיגוע בבנימינה בשנת 2001. אמנם לא הספקתי להכיר אותו, אבל בגלל שהוא שירת בגדוד 13 היה לי ברור שאני אתגייס לגולני. רציתי לעשות בשבילו את מה שהוא רצה לעשות ולא הספיק".

אחרי שסיים טרום-טירונות בחטיבה החומה, הוא התחיל את דרכו בקורס חובשים ולאחר מכן יצא גם לקורס מ"כים. מעט אחרי שהתחיל לפקד על טירונים בבא"ח, הוא נקרא לעזה. "הייתי בבית, אצל המשפחה המאמצת שלי במגדל העמק, ופתאום קיבלתי קריאה מ'נכס לאומי'. שמחתי מאוד. אמי המאמצת, חנה, נבהלה. היא אמרה לי: 'אתה מתקשר אליי כל הזמן ומודיע לי לפני שאתם נכנסים'".

שבעה ימים המתינה המחלקה של ישראל בצאלים עד לרגע הפקודה. "אנחנו היינו הראשונים. ב-14:00 בצהרים כבר התחלנו להתארגן על הציוד. ב-2:00 בלילה בדיוק, הגדוד נכנס. הכל הלך חלק, בדיוק לפי התוכנית", הוא משחזר. "ב-8:00 בבוקר למחרת, שמעתי שמחלקת הסיור עלתה על זירת מטענים וכמה חיילים נפצעו. ב-9:10 התחלנו להפציץ. הסברתי לחיילים איך לסדר את התחמושת, כש-80 מטר ממני בערך, עמד נגמ"ש".
"ב-9:32, שמעתי שריקה חזקה. לא עבר זמן רב, ופתאום הכל נהיה שחור. התעוררתי מטרים ספורים מהנגמ"ש שראיתי. ב-9:33, פתחתי את העיניים. הרגשתי שהפנים שלי רטובות וניגבתי אותן. ראיתי שהן מלאות בדם. ניסיתי לקום ונפלתי. התחלתי לזחול לעבר הנגמ"ש. עמדתי על ארבע ומהפנים שלי נזל ברז דם. נגעתי לעצמי בראש והרגשתי חור גדול בעורף".

הרסיס שפגע בזובקוב חדר דרך האוזן, חלף ליד המוח ויצא דרך החלק האחורי של הראש. "שמו לי תחבושת אישית אבל הדם המשיך לזרום דרכה", הוא מספר. אחרי ששוכנע להתפנות ולא לפנות בעצמו פצועים נוספים, נלקח ישראל לבית-החולים סורוקה, פצוע באורח בינוני.

"23 תפרים עשו לי באוזן ו-15 סיכות בראש כדי לסגור את החור. המשפחה ממגדל העמק באה לבקר אותי ואמא שלי התחילה לבכות", הוא מחייך. "בבית החולים קיבלתי מלא שיחות, כל הזמן היו טלפונים. הסלולרי שלי נשאר בדרום כי לקחו מאיתנו את הטלפונים לפני הכניסה, אז דיברתי ממכשיר של מישהו אחר וכמעט גמרתי לו את הסוללה".

הבנת שאתה כבר לא לבד?

הוא מחייך. "מבחינה ביולוגית - אני לבד, אבל מבחינת אנשים שאוהבים אותי - לא חסר".

נדמה שזובקוב מצא בצה"ל בית. כעת, הוא נמצא בימים האחרונים של ההכנה לקורס הקצינים, ובקרוב מאוד ימשיך לבה"ד 1. "כולם רוצים לנסוע להודו, לתאילנד, לאיביזה" הוא אומר, "אבל הטיול לא יברח לשום מקום. שירות סדיר יהיה לי רק אחד. אז נכון, בצבא קשה, אבל אני לא מחפש את השלילי: אני אופטימי".




תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #6  
ישן 19-03-2009, 18:42
  גפשטיין גפשטיין אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
עמוק באדמה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי גפשטיין שמתחילה ב "כתבות "במחנה" 19.3.09"

יום חמישי, כ"ג באדר התשס"ט, 19 במרץ 2009, 17:29
הטחב, המחנק ובעיקר החושך: לוחמי גדוד 101 חזרו אל המנהרות • את השבוע שעבר הם העבירו באימון במחילות המדומות כשהזיכרונות מרצועת עזה לא מרפים • אז איך נלחמים במנהרה שרק הולכת ומסתעפת? מה עושים כשהאויב מאגף מאחור? והאם את הידע הזה יצטרכו לנצל גם בשטחי יהודה ושומרון? • תיעוד מצולם של אימון קלאוסטרופובי במיוחד

יהלי סער

"בקרוב תתחילו לפחד", מזהיר מפקד האימון, סמ"ר אביגדור לאופר, את קבוצת הצנחנים שניצבת מולו. "יספיקו שלושה מחבלים שמסתתרים בתוך קומפלקס מנהרות כזה כדי לחסל כוח שלם. "בעזה, הפך האיום הזה לממשי ביותר על חיי חיילים, וב-97 אחוז מהמקרים, תורת הלחימה שלנו אומרת שצריך לפוצץ את המנהרות הללו כי מסוכן מדי להיכנס לתוכן". לוחמי חטיבת הצנחנים לא מתרשמים. אל מול הפחדותיו של לאופר הם נותרים אדישים לחלוטין. "אז מה אנחנו עושים כאן?" שואל סמ"ר אלי מלינוב, לוחם בגדוד 101, בעוד הוא נשען על חברו, וגורם לרחש צחקוקים בקרב הסובבים. "אתם תלמדו מה עושים בשלושת האחוזים הנותרים", מסביר סמ"ר לאופר וזוכה סוף סוף לתשומת הלב, "אתם עומדים ללמוד איך להילחם מתחת לאדמה".

לוחמי החטיבה האדומה, המצטופפים סביב לוע המנהרה בשטחי אימונים בצפון, מכירים את איום המנהרות היטב. כעת אמנם מתרגלות מחלקת הלו"ז (לוחמה זעירה - י"ס) ומחלקה אחת מהפלחו"ד לחימה מתחת לאדמה, אבל במבצע "עופרת יצוקה" הם פגשו ב"דבר האמיתי".

סרן אפרים אבני, מ"פ המבצעית, שכבר הביט מבפנים בקומפלקס המנהרות, משקיף כעת מהצד על חייליו המשתלשלים מטה. על פניו ניכר כי הוא מבין היטב את חשיבות האימון לפלוגה: במבצע האחרון בעזה יצא להם להיתקל לא פעם באותן מחילות תת קרקעיות בעת שסרקו את אזור אל עטטרה, רק ששם הם נאלצו להמתין לצוותי הסמור שירתמו לטיהורן. "אחת הפעמים הייתה שנכנסנו לקסבה של העיר", הוא משחזר. "התחלנו לבצע שם סריקות. עברנו וטיהרנו את החדרים. הכול עבר חלק עד שחפ"ק המ"פ מצא פתח שהוביל למטה. חיכינו שם שצוות של סמור יגיע. כשהם יצאו מהמנהרה הם דיווחו שחיכו לנו בפנים שבעה מטענים".

המנהרות הפכו למוטיב המרכזי ביותר של הלחימה בעזה. זיכרונות פעילי חמאס שתקפו את הכוחות עם כניסתם לשטחים הבנויים, וניסו לחטוף את החיילים לתוך הקומפלקסים התת קרקעיים, עוד יחסית טריים בראשם. עוד לפני הכניסה לרצועה הוזהרו הלוחמים: המחבלים יכולים להגיח מאחורי כל שיח ולהיעלם באותה המהירות אל פתח מנהרה שבתוך מבנה ישן. ואכן, במהלך המבצע, צצו המחבלים לפתע, יבקעו מתוך מרצפות הבתים בהם ישנו חיילים. לעתים, העדיפו המפקדים לשכן את חייליהם בשטח הפתוח מאשר להסתכן בכניסה לבית ממולכד. האפשרות של חטיפה אל תוך אחת המנהרות הדהדה בראשיהם של החיילים, במובן מסויים - אף הפחידה אותם יותר ממוות.

איך נפלו גיבורים

פתח הביוב נפתח וריחות של טחב מתפזרים בחלל האוויר. סמ"ר פאדי טבש שולח רגליו אל הסולם הנמשך מטה ומכוון את הקנה אל עבר החשכה. חברי המחלקה מתאספים סביב לוע המנהרה ומתכוננים להתחיל את האימון. כעת, הם מחפים על חברם היורד אל הלא נודע. סמ"ר טבש מהדק את אצבעו אל ההדק. הוא נושם עמוק ומנסה לקלוט איזו תנועה בתוך אותו גב שחור. את הדרך למטה אמור להעביר טבש בהתאם לתרגולת המבצעית המיוחדת שנקבעה למתאר זה, ולא בירידה קונבנציונאלית. כשהאישור ניתן, הוא מתכונן להתחיל לעשות את דרכו מטה, לפנות את הדרך בעבור חבריו שנמצאים עדיין מאחור. "רגע", הוא פונה אל סמ"ר איילון קופרמן, סמל המחלקה, "איך לעזאזל אני אמור בכלל לרדת למטה?" בשנייה אחת נשבר המתח, והופך לגיחוך המתפשט בקרב הלוחמים. "אתה לא יורד", ממהר סמ"ר אלי שורביץ להסביר, "אתה נופל". סמ"ר טבש מחליק מטה והלוחמים שעומדים סביב הפיר שומעים רק חבטה עמומה. "איך נפלו גיבורים", מוסיף סמ"ר דימה פקר, לוחם בגדוד, בידענות. "פששש", מתרשם סמ"ר נמרוד בורשטיין, ופונה אל המדריך לאופר: "מפה אנחנו נוסעים ישר לקומנדו האמריקאי, כן?".

לוחמי הגדוד מתייחסים לתרגול בחצי חיוך, אבל היום, אחרי עזה, הם יודעים עד כמה הוא משמעותי. את האימון התת-קרקעי עוברים חברי המחלקות במסגרת האימונים הגדודים של החטיבה האדומה בשבועות האחרונים. המטרה היא שבסופו של התהליך יוכשרו כל הגדודים לסוג זה של לחימה ויוכלו לספק לעצמם את המענה בשטח. חיילי הגדוד עצמם, עדיין אינם מבינים את הקשר בין האימון אל הקו הבא. את הפעילות הזו אמורים צוותי "סמור" של יהל"ם לבצע. חוליות קטנות מצטרפות לכוחות, בודקות את השטח, ובמקרה של מנהרה מטהרות אותה, בין היתר, בעזרת האמצעים הרובוטיים שעומדים לרשות היחידה. בצה"ל השכילו להבין כי את היכולת הזו יש ליישם בכל אחת מהחטיבות. האימון הייעודי הוקצה בשלב זה למספר מחלקות בכל גדוד. "אימוני לש"ב קיבלנו די והותר על חשבון עזה", מוסיף רס"ן איתמר בן חיים, סמג"ד 101. "מאחר והחטיבה עוברת עכשיו לקו שרוב הלחימה בו תהיה דומה למה שעברנו בעזה רק ראוי שנעשה עכשיו אימון שמכין אותנו למצבי קיצון. ברור שהאימון הזה, בתוספת העובדה שהחטיבה כבר לא נמצאת בעזה, מהווה נפילת מתח משמעותית לחיילים - אבל התפקיד שלנו הוא בדיוק להתמודד עם התופעה הזו ולשמור על החיילים במתח גבוה".

בן חיים מסביר שהלוחמים עתידים לעבור תהליך שינוי משמעותי בעקבות המעבר ליהודה ושומרון. "אחת מהזוויות של השינוי הזה היא שנצטרך לדעת לעבוד באופן יותר כירורגי", הוא מסביר. "אנחנו נפעל באזור שבו יש חיכוך מתמיד בין המתיישבים והפלסטינים, מקום שהוא חבית אבק שריפה. דווקא עבודה עדינה זה דבר מצוין לכאלו דברים, בדיוק כמו עבודה במנהרה".

מה מסתתר מאחורי הווילון?

הרוחות נרגעות, ושאר חברי המחלקה מצטרפים אל טבש, ויורדים אל חשכת המנהרה. כשהם צפופים, מוקפים בטון ויודעים שברגע אחד יכול מחבל אחד לחסל את המחלקה כולה, נודע לצוות כי מתחת לאדמה נשללות מהן מרבית הפריבילגיות להן זכו בלחימת הסבך או הלש"ב הרגילה. על סיוע אווירי הם יכולים, כמובן, רק לחלום. השימוש ברימונים, שבעזרתם תכננו לפרוץ את הדרך פנימה, נאסר לחלוטין. המנהרות משמשות גם כמחסני תחמושת וכל רימון יכול להפוך את המחילה למלכודת אש. המנהרה ארוכה וצפופה, מורכבת מאסופת מחילות צרות המסתעפות לכל עבר. לצד מחסני האמל"ח פוגשים שם הלוחמים גם חדרי מגורים. כל כמה מטרים עומד ווילון שמאחוריו חתיכות בטון, "בשביל שאתם לא תוכלו לראות אותם והם בינתים יוכלו לירות עליכם", מסביר סמ"ר לאופר.

הכוח מתחיל להתקדם באטיות אל מעמקי המנהרה. החלוץ הקדמי משתמש בקנה הנשק שלו ככידון ודוקר את חלקי הבד הפזורים בזמן שלוחם שני מחפה עליו באש. הכוח פועל מהר. פותח צירים ומטהר חדרים. מכת האש לא נפסקת כל זמן שהחיילים מתקדמים דרך המחילות הצרות. הם עוברים חדר אחר חדר וחושפים חדר מגורים ושני פתחים נוספים. אבל אז מתגלה סכנה נוספת: ייתכן שהמחבלים יצאו ואיגפו את הכוח מאחור.

בינתיים, עוסקים שאר לוחמי גדוד 101 באימון רגיל בשטח הפתוח. מבעד לסבך הירוק מבצבצות הנעליים האדומות. סביב פזורים אוהלי ההסוואה, ומתחת לאדמה מטיילים להם כבר כמה שעות טובות לוחמי מחלקת הלוחמה הזעירה בנבכי המנהרה. הם עושים דרכם בשקט מתחת לרגליהם של חבריהם, שלא חושדים בדבר. רעשי נפצים מתערבבים בשריקות הכדורים החיים וגורמים לכל שאר חיילי הגדוד להישאר מפוקחים. באופן פראדוקסלי, הופך הרעש שמעל מרגיע אל מול השקט שבמנהרה.

הלוחמים מתייחסים לאימון בחיוך. הם מתלוצצים בניהם שהאימון מיותר, ושייתכן שבשירותם הצבאי תהיה זו המנהרה האחרונה שיראו. אבל מפקדי החטיבה דווקא חושבים אחרת. "הגדוד שלנו מוכוון עכשיו בכלל לגזרת יהודה ושומרון", מסביר סרן אבני. "נכון, יש סיכוי גדול שבשביל הרבה מהחבר'ה האלה זו תהיה פעם ראשונה ואחרונה שהם רואים מנהרה. אבל אחרי עזה הבנו שהאימון הזה רלוונטי בכל מקום. זו כשירות קיצון: אתמול בצפון, במהלך מלחמת לבנון השנייה, היום עזה, ומי יודע אם מחר לא נזדקק לאותה יכולת גם באיו"ש?".




תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 19-03-2009, 18:45
  גפשטיין גפשטיין אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
תופעה בטקסים היחידתיים: חיילות עולות לשיר והמשרתים הדתיים יוצאים מהאולם
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי גפשטיין שמתחילה ב "כתבות "במחנה" 19.3.09"

יום חמישי, כ"ג באדר התשס"ט, 19 במרץ 2009, 17:25


חיילים מסרבים להיות נוכחים בהופעות של להקות צבאיות הכוללות חיילות • במקרים רבים לא ננקטו צעדים משמעתיים נגד משרתים שעזבו את האירוע עם תחילת הקטע המוזיקלי • בחיל הרבנות הצבאית ממליצים ליחידות למצוא פיתרון יצירתי לסוגיה • קצין החינוך והנוער הראשי: "אין לתת לגיטימציה להמשך התופעה"

יהלי סער וניר קוסטי

בצה"ל נתקלו באחרונה בתופעה יוצאת דופן: יותר ויותר חיילים מסרבים להיות נוכחים בהופעות של להקות צבאיות הכוללות חיילות מזמרות. החיילים, שהתנגדותם נובעת מטעמי דת בשם חוקי ההלכה, נוהגים לצאת מהאולם ברגע שהזמרות עולות על הבמה ולשוב לחלל האירוע רק בתום הופעתן.

רק בשבוע שעבר, במהלך מופע שנערך במסגרת אירוע של חטיבת הצנחנים בהיכל הקונגרסים בחיפה לציון סיום הלחימה ברצועת עזה, עזבו כ-100 חיילים את האולם לאחר שחיילת מהחטיבה עלתה לשיר על הבמה. כלל המשרתים התבקשו לשוב לאולם עם תום הקטע המוזיקלי.

במקרה אחר שהתרחש בפברואר אשתקד בטקס המורשת של גדוד צבר של חטיבת גבעתי, עזבו רבים מחיילי החטיבה את האירוע, בו נכחו למעלה מ-1,000 איש, לאחר שנוכחו כי קטע השירה בטקס יבוצע על-ידי זמרת. במקרים אלו לא ננקטו צעדים משמעתיים נגד המשרתים.

ברבנות הצבאית הדגישו כי אין שום הצדקה לחייב חיילים וקצינים דתיים להיות נוכחים במהלך חלק זה של הטקס ולכפות עליהם דבר המנוגד להשקפת עולמם הדתית. "על מארגני הטקס להיות ערים לבעיה זו", הסביר רמ"ד ההלכה ברבנות הצבאית, רס"ן הרב מנחם פרל, "ולמצוא דרך יצירתית לפתרונה: בין אם על-ידי שחרור החיילים הדתיים מכל הטקס, בין אם על-ידי שחרורם מחלק ממנו כשיציאתם אינה מופגנת, או באמצעות שינוי התכנים של הטקס עצמו".

לדבריו, ההלכה קובעת כי "קול באשה ערווה" ועל-פי שורת הדין, אין דרך להתיר לחיילים דתיים להקשיב לזמרת, אפילו במסגרת טקס צבאי. "עם זאת", הוא סייג, "אנו מתירים בדוחק למפקד ולקצין מקצועי שהשתתפותו בטקס חיונית, להישאר באולם בשעת ההופעה".

קצין החינוך והנוער הראשי, תא"ל אלי שרמייסטר, ציין בתגובה כי מדובר בסוגיה מדאיגה. "אין זה ראוי שבערבי יחידה החיילים יתפצלו ולא כולם יהיו חלק מהאירוע המגבש", הוא אמר. "חיל החינוך והנוער יודע לסייע בהפקת אירועים שמתאימים לכלל המשרתים בצה"ל, ואין לתת לגיטימציה להמשך התופעה הפוגעת בלכידות היחידה ובחשיבות האירוע".


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 19-03-2009, 18:47
  גפשטיין גפשטיין אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
טייסים המבקשים להיפטר ממשקפיים יוכלו לעבור ניתוח לייזר ללא חשש
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי גפשטיין שמתחילה ב "כתבות "במחנה" 19.3.09"

יום חמישי, כ"ג באדר התשס"ט, 19 במרץ 2009, 17:23

מחקר שנערך בירפ"א מצא כי כל אנשי צוות אוויר וצוות עזר אוויר שביצעו את ההליך הרפואי שבו לתפקידיהם ללא כל בעיות • חרף זאת, ביחידה העדיפו לא להמליץ למשרתים לבחור בניתוח לשיפור הראייה בשל האפשרות הנדירה להיווצרות סיבוכים

נטע סרוסי

לטייסים המעוניינים להיפטר מהמשקפיים כבר אין סיבה לחשוש: יחידת הרפואה האווירית (ירפ"א) קבעה כי ניתוחי הלייזר לתיקון ראייה בטוחים ואין מניעה כי המשרתים יחזרו לפעילות בתום השיקום.

בשנים האחרונות חל שיפור משמעותי במידת הדיוק של ניתוחי הלייזר לתיקון הראייה, והם החלו לצבור פופולריות בקרב מספר לא מבוטל של מרכיבי משקפיים בטייסות חיל האוויר. לאור זאת, הוחלט בירפ"א לגבש המלצות בתחום ולבדוק האם ההליך הרפואי עלול לפגוע בתפקודם של המשרתים.

במסגרת המחקר, עקבו בירפ"א אחר מצבם של כל אנשי צוות האוויר, פרחי הטיס וצוות עזר אוויר שעברו ניתוחי לייזר מסוג זה בחמש השנים האחרונות, מחודש נובמבר 2003 ועד נובמבר 2008. בתקופה זו נאספו נתונים על הניתוחים, נבדקה חדות ראייתם של המשרתים לאורך זמן ונבחן תפקודם לאחר חזרתם ליחידה, לצד סקירת ספרות המחקר העדכנית בנושא. בסיומה של הבדיקה התגלה כי כל אנשי צוות אוויר וצוות עזר אוויר שבו לאחר הניתוח לתפקידיהם ללא כל בעיות.

על אף הממצאים שהראו כי ניתוחי לייזר לתיקון ראייה הנם בטוחים למדי, הוחלט ביחידת הרפואה האווירית לא לעודד את אנשי צוות אוויר לבצעם לאור תופעות הלוואי האפשריות. בירפ"א אף הבהירו כי הטייסים שיעברו את ההליך הרפואי יידרשו לבצע בדיקה קפדנית טרם חזרתם אל כלי הטיס.

"הספרות המקצועית בתחום אמנם מאשרת שהניתוח בטוח יחסית", ציין רס"ן ד"ר איגור קייזרמן, רופא עיניים בירפ"א, "אך אחת למאות מקרים עלולים להירשם סיבוכים, דוגמת סינוור בעיניים. לכן, אנחנו לא מעודדים ניתוחים כאלה בקרב אנשי צוות אוויר".


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

נערך לאחרונה ע"י גפשטיין בתאריך 19-03-2009 בשעה 18:51.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #10  
ישן 19-03-2009, 18:48
  גפשטיין גפשטיין אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
הירפ"א: השתתפות בקורס טיס לא גורמת לאי-פוריות
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי גפשטיין שמתחילה ב "כתבות "במחנה" 19.3.09"

יום חמישי, כ"ג באדר התשס"ט, 19 במרץ 2009, 17:21

מלש"בים הלוקים בתופעת "דליות האשך" יורשו מעתה להתמיין לקורס הטיס • ביחידת הרפואה האווירית הוחלט לשנות את המדיניות לאחר שמחקר חדש קבע כי לא ניתן להוכיח שהמאמץ הגופני הנדרש מפרחי הטיס עלול להחמיר את מצבם הרפואי

נטע סרוסי

מועמדים לשירות הביטחון הלוקים ב"דליות האשך" (וריקוצלה) יוכלו מעתה להתמודד על מקום בקורס הטיס היוקרתי - כך הוחלט באחרונה ביחידת הרפואה האווירית (ירפ"א) של חיל האוויר. עד כה היה המצב הרפואי פוסל את המלש"בים מלהתמיין לתפקידים בצוות אוויר.

השינוי במדיניות הקיימת נקבע לאור ממצאיו של מחקר חדש, שהראה כי אין הוכחות חד-משמעיות לכך שהמאמץ הגופני הנדרש מהטייסים עלול להחמיר את התופעה או לפגוע בפוריותם, כפי שסברו עד כה בחיל.
על כן, הוחלט בחיל האוויר לאשר למועמדים הסובלים מווריקוצלה שמאלית בכל דרגות החומרה של המחלה להשתתף בקורס הטיס, ואילו השתתפותם של הלוקים בווריקוצלה ימנית תותר רק לאחר שיימצא כי אינם נמצאים בסיכון למצב הקרוי "פתולוגיה בטנית".

בצה"ל מגלים על אודות דבר קיומה של התופעה במסגרת הבדיקות שעוברים המלש"בים ביום הצו הראשון. בירפ"א הסבירו כי עד כה החשש העיקרי בעת בחינת מועמדותם של מתמייניים הלוקים ב"דליות האשך" היה כי חשיפתם לכוחות ג'י במהלך טיסות והמאמץ הפיזי הכרוך בהכנה לקורס ובמהלכו, עלולים להחמיר את מצבם הרפואי ולגרום לאי-פוריות בקרב המלש"בים.

תופעת "דליות האשך", המתאפיינת בהתרחבות של הוורידים הממוקמים לצד צינור האשכים, מהווה הגורם השכיח ביותר לאי-פוריות בקרב גברים. התופעה מתגלה בקרב 15 אחוז עד 20 אחוז מהגברים הבריאים ובקרב 40 אחוז מהגברים הסובלים מאי-פוריות. אחת אפשרויות הטיפול בתופעה היא ניתוח, אולם בירפ"א המליצו לאנשי צוות אוויר שהמחלה נתגלתה בקרבם לאחר גיוסם שלא לעבור את ההליך, שכן יעילותו טרם הוכחה סופית.


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #11  
ישן 19-03-2009, 18:51
  גפשטיין גפשטיין אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
משרתים מכל יחידות צה"ל יוכלו להתאמן ב"חדר הכושר המנטלי" של זרוע האוויר
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי גפשטיין שמתחילה ב "כתבות "במחנה" 19.3.09"

יום חמישי, כ"ג באדר התשס"ט, 19 במרץ 2009, 17:19

המתקן הייחודי שפותח בחיל האוויר, יקום בקרוב גם במרפאת בריאות הנפש בתל השומר • עד כה פעל המתקן רק בבסיס עובדה • כלל המשרתים יוכלו מעתה ללמוד כיצד להתמודד עם לחצי השירות ולרכוש טכניקות הירגעות שונות • המעוניינים להתנסות בטיפול יכולים לפנות לקב"ן היחידתי • "חדר כושר" נוסף עשוי להיפתח בפקמ"ז

נטע סרוסי ויובל עופר

גם חיילים שאינם משרתים בחיל האוויר יזכו להתאמן ב"חדר כושר מנטלי": בעוד כחודשיים ייפתח חדר הכושר הנפשי הראשון מחוץ לתחומי הזרוע, במרפאת בריאות הנפש המרכזית במחנה תל השומר. לצורך פתיחת המתקן הייחודי, יוכשרו מדריכים מטעם המרפאה במסגרת קורס ייעודי. בחיל הרפואה שוקלים כעת לפתוח "חדר כושר" דומה גם במרפאת בריאות הנפש של פיקוד המרכז.

השימוש במתקן יהיה מעתה פתוח בפני כלל המשרתים בצה"ל, שיופנו לטיפול על-ידי קציני בריאות הנפש ביחידותיהם. "הרעיון הוא ש'חדר הכושר המנטלי' יתפקד כחדר כושר רגיל", הסביר רע"ן קליני במחלקת בריאות הנפש במפקדת קצין הרפואה הראשי, סא"ל ד"ר אייל פרוכטר. "המטרה שלנו היא לבנות אצל החיילים בריאות נפשית טובה יותר בדומה לבריאותם הפיזית המתחזקת בחדר כושר רגיל".

"חדר הכושר המנטלי" פועל בשיטת ה"ביו-פידבק", שמטרתה ללמד את החייל לווסת את תגובותיו הפיזיולוגיות בהתאם ללחצים אליהם הוא נחשף במהלך שירותו הצבאי. ב"חדר הכושר" מחוברים חיישנים לקצות אצבעותיו של המטופל ואלה קולטים שינויים פיזיולוגיים בקרבו, ומתרגמים אותם לתצוגה חזותית וקולית ממוחשבת. תצוגה זו מאפשרת למשתמש להכיר את תגובותיו, לשלוט בהן ולהעריך אותן. לאחר שלב ההיכרות ורכישת טכניקות רגיעה שונות, כמו דמיון מודרך ושליטה בתהליכי חשיבה, נעזרים המטופלים במערכת הממוחשבת גם בשלב היישום.
לדברי סא"ל פרוכטר, הטיפול מתמקד באנשים בריאים לחלוטין הסובלים מרמת חרדה גבוהה. "בעזרת הביו-פידבק", הוא הסביר, "מצליחים החיילים ללמוד כיצד להתמודד עם החרדות והלחצים הנקרים בדרכם במהלך שגרת היום-יום".

"צלפים, למשל, לומדים להביא את הגוף למצב של רגיעה מוחלטת, מה שמשפר משמעותית את איכות הפגיעות שלהם", הוסיף רע"ן פסיכולוגיה בחה"א, סא"ל ירון עלימה.

עד כה, פעלה המערכת באופן שוטף רק בבסיס עובדה של חיל האוויר, ושימשה את החיילים, הצוערים והקצינים במחנה. השיטה נוסתה גם ביחידות לה"ב ושלדג של הזרוע.


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #12  
ישן 19-03-2009, 18:54
  גפשטיין גפשטיין אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
לאור העלייה בביקוש להלנה באזור המרכז: אל"ח תשלש את מספר המקומות המוצעים
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי גפשטיין שמתחילה ב "כתבות "במחנה" 19.3.09"

יום חמישי, כ"ג באדר התשס"ט, 19 במרץ 2009, 17:16


באגודה למען החייל מחפשים פתרונות הלנה לחיילים, בהם הקמת מתקנים נוספים באזור גוש דן וייתכן שגם בירושלים • בתוכנית: הפיכת "בית השריון" בתל אביב לבית החייל הגדול במדינה • עד כה הושקעו כ-6.5 מיליון שקל בשיפוץ כלל החדרים, בבניית שירותים ומקלחות צמודים ובהתקנת טלוויזיות 32 אינץ' שנתרמו מארה"ב

ניר קוסטי

האגודה למען החייל תשלש בתוך שנים ספורות את מספר מקומות ההלנה העומדים לרשות משרתים באזור המרכז - זאת, בעקבות הביקוש ההולך וגובר מצד הצבא להלנת חיילים במרחב גוש דן. באל"ח שוקדים בימים אלה על מציאת פתרונות לטווח ארוך, בהם הקמת מתקנים נוספים באזור המרכז וייתכן שגם בתוך ירושלים.

אחד הפרויקטים המתוכננים בשנים הקרובות הנו שיפוץ "בית השריון" בתל אביב והפיכתו לבית החייל הגדול ביותר בארץ. בשנה האחרונה עבר המקום שיפוץ מקיף בעלות של כ-6.5 מיליון שקל. במסגרת זו, נבנו החדרים מחדש בתוספת שירותים ומקלחות צמודים והותקנו מכשירי טלוויזיה בגודל 32 אינץ' שנתרמו על-ידי משפחת שכטר מארגון ידידי צה"ל בארצות הברית (FIDF). כיום מסוגל "בית השריון" לאכלס עד 170 חיילים, אך מספר זה יוכפל עד 2011, עם הקמת אגף חדש במקום בעלות של כ-17 מיליון שקל שתרמה משפחת שכטר.

"אסור לשכוח שאנחנו חיים בעידן של משבר, ובכל זאת אנו מתכוונים לשכפל את המודל של 'בית השריון' בבתי חייל נוספים", ציין סגן ראש מחלקת פרויקטים באל"ח, אורי סער. "מדובר בפרויקט הדגל של האגודה שילווה אותנו בשנים הקרובות".

"המשבר הכלכלי לא מעניין אותנו", פסק מנהל "בית השריון", ציון בן שושן. "חיילים מתקבלים וימשיכו להתקבל כאן מכל הלב, ללא קשר למצב המשק העולמי. אנחנו כמו משפחה, ומרגש שחייל שמגיע לפה מרגיש בן-בית".
"השנה אנו מתכוונים לשים דגש על פיתוח ושיפוץ מתקני האגודה למען החייל ברחבי הארץ והרחבתם", סיפר יו"ר אל"ח, תא"ל (מיל') אביגדור קהלני. "במקביל להשקעה במבנים בבסיסי צה"ל, חשוב לנו להשקיע גם במקומות שבהם שוהים החיילים בזמנם הפנוי - בבתי החייל ובמתקני הנופש של האגודה, על מנת לתת להם תחושה של בית מרווח ומפנק".

"האגודה למען החייל התאימה את עצמה בשנה האחרונה לשנות ה-2000, ואנחנו עוד נמצאים בעיצומו של התהליך", הוסיף ראש מחלקת פרויקטים באגודה, רמי יוגב. "בשנה האחרונה שדרגנו את בתי החייל ואת כפר הנופש אולגה, ואנחנו מנסים להעניק לחיילים תחושה של כבוד".


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #13  
ישן 19-03-2009, 18:56
  גפשטיין גפשטיין אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
האלוף נחושתן: "חה"א נבחן במבצע רק בחלק מיכולותיו"
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי גפשטיין שמתחילה ב "כתבות "במחנה" 19.3.09"

יום חמישי, כ"ג באדר התשס"ט, 19 במרץ 2009, 17:09

מפקד חיל האוויר סיכם את פעילות הזרוע ב"עופרת יצוקה" ביום תחקיר מיוחד שנערך השבוע בתל נוף • מטרת התחקיר, שנמשך עשר שעות רצופות, הייתה גיבוש לקחים תוך הפעלת ביקורת עצמית • מח"א שיבח את עבודת המודיעין ואת פעילות מערך הכטב"מים, והדגיש: "המטרות היו ברורות ופעלנו בהתאם להן"
נטע סרוסי

"חיל האוויר נבחן רק בחלק מהיכולות שלו ומהמשימות אותן הוא נדרש לבצע. המטרות שהוגדרו היו ברורות ואנחנו פעלנו בהתאם להן" - כך סיכם מפקד חיל האוויר, האלוף עידו נחושתן, את פעילות הזרוע במבצע "עופרת יצוקה".
האלוף נחושתן התייחס להיבטים השונים של תפקוד יחידות החיל בפעילות בסיומו של יום תחקיר מקיף בנושא, שנערך השבוע בבסיס תל נוף של הזרוע. במשך למעלה מעשר שעות רצופות סקרו הגורמים השונים את מגוון הפעולות שביצע החיל הכחול במבצע, בהן תקיפות של מאות מטרות.

"התוצאות של עבודת המודיעין של חיל האוויר היו טובות מאוד", הדגיש האלוף נחושתן, "בנוסף, פעל מערך הכטב"ם מעל ומעבר למה שהכרנו לפני כן". כמו כן, ציין מח"א כי התכנון המבצעי של הפעילות ברצועה היה טוב והתבטא, בין היתר, בקפיצת מדרגה בשיתוף הפעולה בין חיל האוויר לכוחות היבשה. לצד זאת, הבהיר האלוף נחושתן כי התקיפות האוויריות לא כוונו נגד האוכלוסייה האזרחית ברצועה. "נלחמנו נגד שלטון חמאס ברצועת עזה, נגד תפיסת העולם של הארגון", הוא הדגיש.

מטרת התחקיר המקיף הייתה לגבש לקחים מתפקוד חיל האוויר במהלך המבצע, תוך הפעלת ביקורת עצמית. "במהלך ימי המבצע ברצועה ביצע החיל פעילויות רבות והשיג תוצאות רבות, ואת הכל צריך לבחון לעומק", הסביר האלוף. "בצד השני לומדים טוב מאוד מהטעויות שלהם ולקראת הפעם הבאה עלינו להבין בדיוק אילו לקחים הם הפיקו ומה הם החליטו ליישם".


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #14  
ישן 19-03-2009, 18:57
  גפשטיין גפשטיין אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
עודכנו ההנחיות לפריקת כלי נשק - ומאז צנח מספר מקרי פליטות הכדור
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי גפשטיין שמתחילה ב "כתבות "במחנה" 19.3.09"

יום חמישי, כ"ג באדר התשס"ט, 19 במרץ 2009, 17:06

שיעור פליטות הכדור ירד בכ-67 אחוז מאז כניסת המדיניות החדשה לתוקף בחודש יולי האחרון • לפני השינוי נרשמו מדי חודש יותר משמונה פליטות, ולאחריו נרשמו בחודש רק 2.6 פליטות בממוצע • גם מספר הנפגעים כתוצאה מפליטות כדור הצטמצם במידה משמעותית • כעת רק שליש מהפליטות מתרחשות במהלך פריקת הנשק

גילי כהן

מספר פליטות הכדור בנשק קל ירד בכ-67 אחוז מאז שינוי שיטת הפריקה בנשק, שנכנסה לתוקפה בחודש יולי האחרון - כך עולה מנתונים שנאספו בזרוע היבשה. כמו כן, ירד באופן משמעותי מספר הנפגעים כתוצאה מפליטות כדור: שמונה חיילים נפגעו במחצית הראשונה של שנת 2008, לעומת שני חיילים בלבד בחצייה השני.

לפני השינוי בהוראות הפריקה, שהובילו מפקדת קצין החי"ר והצנחנים הראשי ומחלקת הבטיחות ובקרת האיכות (מבק"א) של זרוע היבשה, עמד ממוצע פליטות הכדור בחודש על יותר משמונה מקרים. לאחר החלת הנוהל החדש ועד אמצע חודש דצמבר, נרשמו רק 2.6 פליטות בממוצע בחודש.

גם הנתונים מתחילת שנת 2009 מצביעים על ירידה נוספת במספר התקריות: רק ארבע פליטות כדור מאם-16 ומרובה התבור נרשמו בחודשים ינואר ופברואר. כמו כן, אם טרם החלת ההנחיות המעודכנות התרחשו מרבית פליטות הכדור בעת פריקת הנשק, כעת ירד מספר הפליטות המתרחשות בנסיבות אלו לשליש ממספרן טרם התחלת הנוהל.

"ניתן לומר שהשיטה החדשה לפריקת נשק הוטמעה והופנמה בלמעלה מ-80 אחוז מהיחידות הסדירות בצבא", העריך סא"ל מייקי הרטמן, ששימש עד לאחרונה ראש תחום הקליעה בזרוע היבשה וניסח את ההנחיות המעודכנות. "גם הפליטות שהתרחשו בחציון ב' נעשו על-ידי חיילים שהמשיכו לפרוק את נשקם בשיטה הישנה, רובם חיילים ותיקים שכביכול מאומנים יותר בנשק".

במהלך "עופרת יצוקה" הוכשרו אלפי מילואימניקים בנוהל הפריקה החדש, ובכל תרגיל של גדוד מילואים מתודרכים המתאמנים לגבי השיטה המעודכנת. בנוסף, מועבר שיעור על הפריקה החדשה בכל קורסי הפיקוד בצה"ל. "שינוי דבר כל-כך בסיסי כמו פריקת נשק הוא תהליך מסובך מאוד שלוקח זמן", הוסיף סא"ל הרטמן. "אני רק מקווה שתימשך הירידה בשיעור הפליטות והכי חשוב, במספר הנפגעים".


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #26  
ישן 20-03-2009, 00:52
צלמית המשתמש של NehemiaG
  NehemiaG NehemiaG אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 17.03.07
הודעות: 11,647
בתגובה להודעה מספר 25 שנכתבה על ידי shruki שמתחילה ב "אבל גם בשיטה הקודמת היה צורך..."

זה לא כל כך דומה.
בדיקה היום:
שלושה שקשוקים, בדיקת בית בליעה בראיה.
בדיקה פעם:
שקשוק, בדיקת בית בליעה בראיה, פתיחת נצרה, נקירה, דריכה, סגירת נצרה.
פתיחה באש:
שקשוק, וידוא כדור, פתיחת נצרה, נקירה.

אתה לא מבצע בדיקה משולשת בפריקה עצמאית, זה מה שלימדו אותי, ולכן קיום המחסנית הופך ל-"שולי" כמו וידוא נצירה.
ובטירונות מרגילים אותך לפרוק במהירות בצורה אוטומטית מאוד. מי זוכר להוציא מחסנית..?
אני חושב שכולנו הגענו למצב קרוב מאוד לפריקה בהכנס. פעם היינו יכולים גם לירות ("לפלוט"), היום - לא..

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #28  
ישן 20-03-2009, 07:57
צלמית המשתמש של רגב06
  רגב06 רגב06 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 12.05.05
הודעות: 2,903
בתגובה להודעה מספר 26 שנכתבה על ידי NehemiaG שמתחילה ב "זה לא כל כך דומה. בדיקה..."

אתה מדגים בדיוק את הכשלון של הצבא ללמד את אנשיו איך להתייחס לנשק.
אתה זוכר את סדרת הפעולות שאתה עושה בנשק, ואף אחת מהן לא קריטית לעניין פריקתו.

פריקת נשק היא תהליך קטן שמיועד להביא את מפעיל הכלי לידיעה מוחלטת שבכלי אין כדור.
במילים אחרות- תהליך שהופך את כלי הנשק לבזנ"ט בוודאות.

כדי לעשות זאת עליך לסלק את מקור התחמושת (מחסנית) ולבסוף גם לבצע עם כלי הנשק פעולת חליצה ופליטת תרמיל, כמו אחרי ירי, משום שכך אתה יודע שאין כלום בבית הבליעה.
מה לעשות, שכדי לבצע פעולת חליצה ופליטה, אתה חייב לעשות משהו שקוראים לו "דריכה", כי ככה בנוי הכלי (מכונה מטומטמת כבר אמרנו?).
כדי להתגבר על אפשרות של תקלת חליצה\פליטה מוסיפים ביצוע של עוד דריכה (או שתיים- מכאן נולד ה"שלושה שקשוקים") וכך מגיעים למצב שבו המחסנית מופרדת מן הנשק (לא ייכנס כדור חדש) ובית הבליעה ריק (לא נשאר כדור מלפני כן).
עכשיו כדי לנצור M16 צריך שיהיה דרוך, ניתן להגדיר שלא נוקרים אלא פשוט לאחר בדיקת בית הבליעה נוצרים.

הרבה מלל שבהדגמה עם כלי מול העיניים מתבהר מייד.
למתמידים הצלחה וברכה.
_____________________________________
אם אתה מחזיק ביד ענף זית דק, כדאי מאוד שביד השנייה תהיה לך חרב חדה וגדולה.
(הפרשנות שלי לרעיון שמאחורי סיכת המ"מ)

"שבעה דברים בגולם ושבעה בחכם. חכם אינו מדבר לפני מי שהוא גדול ממנו בחכמה, ואינו נכנס לתוך דברי חברו, ואינו נבהל להשיב, שואל כהלכה ומשיב כעניין, ואומר על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון, ועל מה שלא שמע אומר לא שמעתי, ומודה על האמת. וחילופיהן בגולם.;" מסכת אבות- פרק ה', משנה ז'

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #29  
ישן 19-03-2009, 21:44
צלמית המשתמש של רגב06
  רגב06 רגב06 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 12.05.05
הודעות: 2,903
בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי גפשטיין שמתחילה ב "עודכנו ההנחיות לפריקת כלי נשק - ומאז צנח מספר מקרי פליטות הכדור"

מה זה החרטא הזה?
האם פליטות כדור מתרחשות מפני שנוקרים בסוף הפריקה?
או אולי מפני שלא מוציאים מחסנית ולכן ה"שקשוקים" (דריכות) מכניסים למעשה כדור לבית הבליעה?

אולי פשוט הפריקה מבוצעת ברשלנות עצלנות וחוסר הבנה.
נשק הוא מכונה טיפשה מאוד. אם יש כדור בבית הבליעה ומבוצעת נקירה, הכדור יצא. אם אין כדור, אתה יכול לנקור, אשתך יכולה לנקור, אמא שלך יכולה לנקור באוטומט, אבל שום ירייה לא תבוא.

מה הבעיה ללמד אנשים מיומם הראשון בטירונות שהצעד הקריטי היחידי בפריקת הנשק הוא בדיקה ובדיקה חוזרת שאין מחסנית בכלי טרם תחילת תפעולו? (שקשוקים, דריכות, 60 מעלות, 45 מעלות).

עד היום כל חייל שראיתי (גם מילואימניק) התנהג כאילו הדבר הראשון שעושים בפריקת נשק זה דריכה פעמיים או שלוש.
זה פשוט אנדרטה לטמטום של מערך ההדרכה הצה"לי, ואין פלא שאנשים יורים בעצמם ללא אבחנה.
_____________________________________
אם אתה מחזיק ביד ענף זית דק, כדאי מאוד שביד השנייה תהיה לך חרב חדה וגדולה.
(הפרשנות שלי לרעיון שמאחורי סיכת המ"מ)

"שבעה דברים בגולם ושבעה בחכם. חכם אינו מדבר לפני מי שהוא גדול ממנו בחכמה, ואינו נכנס לתוך דברי חברו, ואינו נבהל להשיב, שואל כהלכה ומשיב כעניין, ואומר על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון, ועל מה שלא שמע אומר לא שמעתי, ומודה על האמת. וחילופיהן בגולם.;" מסכת אבות- פרק ה', משנה ז'

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 21:58

הדף נוצר ב 0.13 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר