לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה בן מאיטליה – אומר בונג׳ורנו, בת מצרפת – אומרת בונז׳ור. קאן מיפן – אומר אוהיו, כשהוא בא לביקור | עברי, דבר עברית והבראת! (אב״י) | מילים ומקורן | שגיאות בתקשורת | חידות היגיון | קורס לימוד לטינית בלעדי לפרש רוביק רוזנטל, אשכול האירוח חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > שפות ובלשנות
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #3  
ישן 19-09-2010, 21:17
צלמית המשתמש של פאקטשלי
  פאקטשלי פאקטשלי אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 09.12.06
הודעות: 12,669
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי אור - ors שמתחילה ב "אין פה קביעה מגבילה, והרשות..."

אגב, באותו הקשר - פרת משה רבנו (או מושית השבע) נקראת ככה משום שבעבר, בעידן שהחקלאות הייתה כמעט הכל, הייתה חשיבות לחרקים טובים מסוגה (הרי החיפושית אוכלת כנימות) ולכן היה נהוג לקרוא לה על שם בהמה טובה (AKA פרה) ועל שם נביא או איש חשוב לאותה עדה/ דת/ לאום (AKA משה רבנו )..

והנה גם הסבר בנושא שמצאתי באינטרנט:
ציטוט:
שלום לבלדד!
יש לי שאלה שמציקה לי מילדות....
למה לחיפושית משה רבנו קוראים ככה?


שלום מושית,
מה זה חיפושית משה-רבנו? פרת משה-רבנו! כך קוראים לה. וכדי לגלות כיצד היא קיבלה את שמה את אינך זקוקה לאנטומולוג (מומחה לחרקים) אלא לאטימולוג (מומחה להתפתחות מלים), אבל בצר לך תאלצי להסתפק בבלדד.


הצעד הראשון הוא הקל ביותר: "פרת משה-רבנו" היא תרגום נאמן למדי מיידיש של "משה-רבינו'ס קיהעלע", הכינוי הרווח לחיפושית האמורה בקרב יהודי ליטא. יהודי רוסיה קראו לה "משה-רבנו'ס פערדעלע", כלומר סוסון משה-רבנו, אבל נראה שזהו שם מאוחר יותר.

מאיפה הם הביאו את השם הזה? מהגויים סביבם. את מבינה, החיפושית הקטנה הזו לא רק משובבת עין, היא גם זוללת כנימות מושבעת וכמדבירת מזיקים היא מועילה מאד לחקלאות, ולכן תרבויות חקלאיות תמיד כיבדו אותה בשמות נאים. צרפתית: “החיה של האל הטוב", רוסית: “פרה-קטנה של האל", אנגלית: “ציפור הגבירה", גרמנית: “חיפושית-מרים". את שמה-לב לדפוס?

אבל מה יכול לעשות יהודי עם כל השמות הללו? אי-אפשר לשאת את שם האל לשווא על חיפושית, ומי היא הגבירה מרים עבורנו? אז מצאנו לנו תחליף הולם. חוץ-מזה, המאפיין העיקרי של החיפושית הוא צבעה האדום, והשם "פרת משה” מתחבר יפה לקורבן הטהרה המיוחד המוזכר בפני משה ואהרון בספר במדבר - פרה אדומה.

אגב, גם לשמה הרשמי של החיפושית החיננית הזו - "מושית השבע" - יש מקור משונה. "מושית" על-שם משה כמובן, אבל "שבע" על-שום שיש לה שמונה נקודות שחורות על הגב. כן, שמונה נקודות: ארבע על כל כנף. אבל אנחנו סופרים אותן בדרך-כלל כשהכנפיים סגורות, ואז שתיים מהנקודות מתאחדות, והרי לך שבע.

סוף-שבוע מצוין,
בלדד השוחי

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 27-04-2012, 13:08
  משתמש זכר teddy002 teddy002 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.04.12
הודעות: 1,110
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי אור - ors שמתחילה ב "[QUOTE=אור - ors]אני מפקפק..."

אתה רק מוכיח את טענתי.
שים לב שבערבית יש הבדלים בין דברים מוחשיים ללא מוחשיים, בין סיטואציה לסיטואציה, ישנם מילים מסוימות בערבית שמסוגלות לתאר משפטים שלמים. סוס, החיה, הסוס החופשית שדוהרת לה, נקראת חיסאן. בערבית ישנו הבדל לשוני משמעותי יותר בין פרש לבין סוס, שם נשתמרו אותם הבדלים. בעניין הנביא אתה שמת לב שצדקתי. עם זאת אני אהיה מוכן לקבל את ה"פרש" מכיוון שאין הכוונה שגמל השלמה הוא באמת סוג של גמל, לכן הוא בערבית לא באמת סוג של סוס, זה פשוט עניין תרבותי שהשתרש לשפה. ולכן זה הרבה יותר הגיוני שזה יהיה פרס אל-נבי, מכיוון שאין מדובר פה בסוס אמיתי.
_____________________________________

"זה לא מספיק שאנחנו עושים כמיטב יכולתנו, לפעמים עלינו לעשות את מה שנדרש"
- וינסטון צ'רצ'יל

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #15  
ישן 01-04-2012, 02:16
צלמית המשתמש של אור - ors
  משתמש זכר אור - ors אור - ors אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 11.08.04
הודעות: 5,005
מתוך אתר האקדמיה ללשון העברית:
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי Shai שמתחילה ב "הנקבה של "גמל שלמה" היא "נאקת שלמה"?"

גמל שלמה:
ציטוט:
תשובת חבר האקדמיה דוד טלשיר:

גְּמַל שְׁלֹמֹה הוא חרק טורף שייחודו בכך שרגליו הקדמיות אינן משמשות להליכה ולאחיזה אלא הפכו זרועות טרף. בשעה שהוא אורב לטרפו זרועותיו מקופלות וראשו נע ימינה ושמאלה, בדומה לאדם הקורא בספר תפילה. בגלל הדמיון הזה ניתנו לו בלשונות אחדות שמות הקשורים לתפילה: שמו המדעי הוא (mantis (religiosa, ופירוש המילה ביוונית ובלטינית הוא 'נביא'. באנגלית הוא נקרא praying mantis, ובדומה לכך בצרפתית mante religieuse; ברוסית bogomol, כלומר 'מתפלל'. בגרמנית יש לו שני שמות: Gottesanbeterin – 'מתפללת לאלוהים', וגם Nonne – 'נזירה'. בערבית הוא מכונה 'סוס הנביא' או 'סוס השטן' (פַרַס א-נַבִּי; פַרַס א-שׁיטַאן).

שיינהאק קרא לו בספרו "תולדות הארץ" (1841) בשם המבקש – על פי הגרמנית (Gottesanbeter), וזגורודסקי בספרו "מלון כל-בו לחקלאות" (תרצ"ט) קרא לו נזירה (תרגום של Nonne). לעומת זאת אהרוני בספרו "תורת החי, חלק ב: חסרי חליות" (1949) קרא לו טַרְפִּיָּד, כי ידיו משמשות לתפיסת הטרף.

בכיוון שונה במקצת הלכו בשנת תרע"ב מחברי ספר הטבע הפופולרי "שעורי הסתכלות" – אוזרקובסקי, קרישבסקי ויחיאלי – בהציעם את השם שהתקבל בסופו של דבר: גְּמַל שְׁלֹמֹה. החֶרֶק שבערבית דימוהו לסוס נדמה להם לגמל בגלל צווארו הארוך, ועל משקל "סוס הנביא" או "פרת משה" – הציעו את הצירוף "גמל שלמה". שלמה נשא את כפיו בתפילתו המפורסמת עם השלמת הקמתו של בית המקדש: "וַיַּעֲמֹד שְׁלֹמֹה לִפְנֵי מִזְבַּח ה' נֶגֶד כָּל קְהַל יִשְׂרָאֵל וַיִּפְרֹשׂ כַּפָּיו הַשָּׁמָיִם... וַיְהִי כְּכַלּוֹת שְׁלֹמֹה לְהִתְפַּלֵּל אֶל ה' אֵת כָּל הַתְּפִלָּה וְהַתְּחִנָּה הַזֹּאת קָם מִלִּפְנֵי מִזְבַּח ה' מִכְּרֹעַ עַל בִּרְכָּיו וְכַפָּיו פְּרֻשׂוֹת הַשָּׁמָיִם" (מלכים א ח, פסוקים כב, נד).

בעקבות המורים לטבע, מחברי "שעורי הסתכלות", נקרא החרק גְּמל שלמה במילונו האנגלי-עברי של אבן-שמואל קופמן משנת תרפ"ט, ובמיוחד ראוי לציון מרגולין שקרא לו כך בספר הזואולוגיה הנפוץ "תולדות בעלי החיים" (תש"). כך התקבע השם גמל שלמה בעברית.

פרופסור דוד טלשיר הוא מחבר הספר "שמות חיים – בעלי-חיים מקומות ואנשים" העוסק בגיזרונם של השמות, בזיהויָם של בעלי החיים, בגלגולי משמעויותיהם של השמות בעברית לתקופותיה ובהתגבשותו של המינוח המדעי בעברית המתחדשת.

http://hebrew-academy.huji.ac.il/sh...s/20031202.aspx

על פרת משה רבנו / ראובן מירקין (לשוננו לעם, מחזור מד, חוברת ג, ניסן-סיוון התשנ"ג, עמ' 134-129):
"השם העברי פָּרַת מֹשֶה רַבֵּנוּ אינו אלא תרגום שמותיה של החיפושית ביידיש: "משה-רַבֵּנוס-קיִעלע"
("קיעילע" היא 'פרה צעירה, עגלה צעירה'); "משה-רַבֵּנוס-בְּהֵמהלע" (ביידיש המלה העברית בהמה
פירושה 'פרה' או 'חיה' בכלל); "משה-רַבֵּנוס-פערדעלע" ("פערדעלע" – סוס קטן, סוסון'). כל השמות
הללו מעידים על החיבה היתרה הנודעת בפי דוברי יידיש לאותה חיפושית קטנה."

http://hebrew-academy.huji.ac.il/si...coccinella.aspx

למאמר המלא:
http://hebrew-academy.huji.ac.il/si.../coccinella.pdf או:
https://sites.google.com/site/haska.../coccinella.pdf
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #17  
ישן 11-05-2012, 18:47
צלמית המשתמש של אור - ors
  משתמש זכר אור - ors אור - ors אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 11.08.04
הודעות: 5,005
אנקדוטה מהשבוע החולף; "קל וחומר בן בנו של קל וחומר"
בתגובה להודעה מספר 16 שנכתבה על ידי זיו שמתחילה ב "ומן הסתם, בצורה כזו גם גמל שלמה צעיר יהיה "בכר שלמה""

שסיפר השופט צבי טל (מהמדור האחרון של רוזנטל, "הזירה הלשונית"):
ציטוט:
השופט צבי טל הוא אחד הגיבורים השקטים של הסערה הפוליטית. ... טל עצמו הופיע ביום שלישי בכינוס הפתוח של האקדמיה ללשון, במושב שעסק בשפת המשפט, ובו דיברו גם אהרן ברק וגבריאלה שלו.

שפת המשפט העברית-ישראלית נחשבת שפה מפותלת ובמקרים מסוימים כמעט שפת סתרים. סמלה הלשוני הוא "ו/או", שהונצח על ידי צמד הפרקליטים ב"ארץ נהדרת", ועליו כתב השופט חיים כהן כבר לפני עשרות שנים מאמר תחת הכותרת "סכלות ו/או איוולת". צבי טל סבור שתופעת ו/או, לה הוא קורא "יבלית", כבר כמעט אינה נשמעת בבתי המשפט. טל טוען דווקא שהמצב הפוך: למשפט הישראלי אין שפה מיוחדת, כל שופט כותב על פי לשונו. השפה המשפטית הנכונה לדעתו היא דווקא שפה נקייה ופשוטה. "מי שמסורבל במחשבתו", אומר טל, "לשונו מסורבלת".

טל מספר על השופט זילברג, שהיה ידוע בידע הכללי והלשוני העצום שלו. זילברג כתב באחד מפסקי הדין את הביטוי התלמודי "קל וחומר בן בנו של קל וחומר". "קל חומר" פירושו כידוע, שכאשר כלל מסוים חל על עבירה קלה, ודאי ובוודאי שיחול על עבירה חמורה ממנה. "קל וחומר בן בנו של קל וחומר" מדגיש את העיקרון הזה עוד יותר. מסתבר שלא כל מי שלמד משפטים מכיר את יסודות המשפט התלמודי, ובתשובת עורך הדין נכתב: "כדברי זילברג, קל וחומר נכדו של קל וחומר".

אגב, על ו/או דנו בעבר. משמח לקרוא (ו/או לשמוע ) את עדותו של שופט בישראל על היעלמות ה"יבלית".
http://www.fresh.co.il/vBulletin/sh...ad.php?t=514845
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 07:23

הדף נוצר ב 0.08 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר