לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה בן מאיטליה – אומר בונג׳ורנו, בת מצרפת – אומרת בונז׳ור. קאן מיפן – אומר אוהיו, כשהוא בא לביקור | עברי, דבר עברית והבראת! (אב״י) | מילים ומקורן | שגיאות בתקשורת | חידות היגיון | קורס לימוד לטינית בלעדי לפרש רוביק רוזנטל, אשכול האירוח חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > שפות ובלשנות
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 18-10-2012, 23:47
צלמית המשתמש של אור - ors
  משתמש זכר אור - ors אור - ors אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 11.08.04
הודעות: 5,005
צילום המצלמה של ביאליק

מתוך "בהתחדש לשון" לד״ר ראובן סיוון ז״ל [עמוד א | עמוד ב]:
ציטוט:
זמן קצר לפני פטירתו (בתש״א, 1941) של מו״ר, פרופ׳ דויד ילין, ביקשתי לראיינו בשביל פינת הלשון שבמדור ׳הסכת והשכל׳ ב׳קול ישראל׳ (אז 'קול ירושלים'). סיפר ילין: לעניין צילום שימש ב׳לשון הירושלמית׳ עד סוף המאה הי״ט השם ציור־אור והפועל צִיֵּר־אוֹר, שהציע אליעזר בן־יהודה. ההרכב המסורבל הזה לא נראה לי, ואז עלה בדעתי שהשורש צלם יתאים לכך, שכן המלה צֶלֶם משמעה גם דמות – בצֶלֶם אלהים ברא אותו – וגם חושך: אך בצֶלֶם יתהלך איש, וכן בביטוי חושך וצלמות, מה שמתאים לקָאמֵרָה אוֹבְּסְקוּרָה (לשכת האופל) שבפעולת הפוטוגראפיה.

כדרך אותם הימים לא נהגנו אנו, ׳מְפַבְּרְקֵי׳ המלים החדשות, להכריז על מרכולתנו, אלא היינו משלבים את הצעותינו ברשימות הספרותיות או בכתבות שפרסמנו בעיתוני הארץ או בעיתונים העבריים בחוץ לארץ. הייתי אז סופר העיתון העברי היומי ׳המליץ׳, שיצא ברוסיה, ושלחתי אליו, מדי פעם בפעם, כַּתָּבוֹת (המלים עיתוֹן, כַּתָּב, כַּתָּבָה היו חידושים של ׳הלשון הירושלמית') על הנעשה בארץ. החלטתי לשרבב את חידושי לכתבה על תהלוכה של נזירים נוצרים שנערכה על הר הכרמל (בתר״ס, 1900, בערך), מאורע נכבד בחיי ארץ־ישראל הקטנה של תקופת השלטון הטורקי. תיארתי את ההולכים, השרים מזמורי תפילה בדבקות, והוספתי: והצלם מצלם אותם. הודעתי על ׳המלה החדשה׳ לחבורה הקטנה של מחדשי הלשון הירושלמים וכולנו ציפינו, בקוצר רוח, ימים ושבועות, לבוא ׳המליץ׳ ובו מודפסת, שחור על גבי לבן, המלה החדשה.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
(Paul Falardeau, CC BY-ND 2.0)

וכשהגיעה סוף־סוף האנייה מרוסיה, מיהרנו אל הפוסטה (הדואר) לקבל את העיתון המיוחל, ובידיים רועדות פתחנוהו לראות את הכתבה על התהלוכה. זו נתפרסמה אמנם בהבלטה, אבל כשהגענו אל שלוש המלים האלה תמהנו להיוכח שעורך המליץ, שכנראה לא הבין את כוונתי, או אולי המ׳ הסופית שלי נראתה לו כב׳, הדפיס בעיתונו: וְהַצְּלָב מְצַלֵּב אוֹתָם... כראוי לתהלוכה של נזירים נוצרים.

הערות
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילההמילה צֶלֶם – הוראתה המקורית הקדומה הייתה, להשערתו של קליין: דבר כרות, חתוך. הוא משווה לערבית: صَلَمَ, צַלַמַ = חתך, קטע (אוזן, לדוגמה). ממשמעות יסודית זו צמח למילה מובן של דמות, צורה ותבנית בשפות שמיות אחרות: ארמית עתיקה (צַלְמָא), מנדָעית (צילמא), אכדית (ṣalmu), סורית (ṣalmā ).

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילהבהשפעת היידיש השתמשו דוברי העברית במילה צֶלֶם בהוראה של צלב נוצרי, כנראה מתוך צורך דתי לדיבור בלשון נקייה ("בין יהודים לנוצרים", א. לימור / "סמאנטיקה עברית" 4-5, ר. ניר).

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילהקליין ציין כי המילה צַלְמָנִיָּה (שמובנה הוא גם מצלמה וגם בית מלאכתו של הצלם) נוצרה בעקבות חידוש אחר של ילין – צַלְמוֹנִיָּה. שני החידושים לא הצליחו לשרוד עד ימינו.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
המודעה הקדומה ביותר המופיעה באתר "עיתונות יהודית היסטורית": "צלמוניה צדוק באסאן", בית העסק של הצלם היהודי הראשון שפעל בירושלים והיה יליד העיר,
(מבין אלה שנסרקו וזוהו בהצלחה, כמובן). 8/4/1914, מעט חדשים לפני מלחמת העולם הראשונה.

לפי מנוע החיפוש של האתר, השימוש במילה צלמונִיה פסק לקראת שנות ה־40 של המאה הקודמת, ואילו המילה צלמנִיה, שמילאה את מקומה של הראשונה, שרדה עד ראשית שנות ה־70.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילהאת המילה מצלמה הציע ביאליק "כדי לדחוק את הצלמנִיה", לפי הערתו של י. אבינרי ב"מלון חדושי ביאליק". צבי הר־זהב הציע ב"לשון דורנו" (1930) את המילה מִצְלֶמֶת, אולם חידוש זה לא התקבל (אולי משום שהוא עשוי להיקרא, כשאינו מנוקד, כפועל בבניין פִּעֵל: מְצַלֶּמֶת).
ביאליק אף הציע את החידוש צַלְמוּנָע כשם כולל לראינוע וקולנוע (ע"פ עדות שמיעה של אבינרי), חידוש שזכה לתמיכתו של ז'בוטינסקי, אך לא עשה לו כנפיים. אמנם קיים במקרא השם הפרטי צַלְמֻנָּע (אחד משני מלכי מדין שגדעון ניצח והרג), אך במקרה זה חיבר ביאליק את המילים צֶלם ונע ויצר חידוש שדומה מאוד לשם הלועזי cinématographe – רושם תנועה. הבלשן ראובן סיוון ציין בכתביו כי היו שהציעו בירושלים את השם "עַצְמוֹנָע" כתחליף למילה הזרה אוֹטוֹמוֹבִּיל (מכונית) ואף היו שהתחכמו ואמרו "אוֹתוֹ מובִֿיל" או רק "מובִֿיל" בהשפעת אביו.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילהנראה שביאליק הצליח עד מאוד במשימתו. על כך תספר נתיבה בן־יהודה ("דבר", 30 במאי 1975):
ציטוט:
מילים שנפסלו
בנבדל מהמילים שיוצאות מהאופנה, יש מלים שגרזן מכוון הונף עליהן. למשל גרזן האקדמיה ללשון. יום אחד החליטו: אויס "צלמוניה". מהיום יהיה – "מצלמה". (מודעה מס׳ 4). ועד היום עפה לי מהפה המלה צלמוניה, לקול צחוקם הפרוע של בני הנעורים בזמננו. זה מסגיר את הגיל שלי (– חה, חה, חה – הנה אחת משנת תרפפו!).
אבל לא רק האקדמיה פסלה, גם העם הפשוט. כשצצה משמעות חדשה למילה, בעיקר משמעות גסה, אז... מישהו ממשיך להשתמש במילה במשמעות הקודמת שלה – יוצאות לו מזה כל מני פורענויות גדולות.
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


נערך לאחרונה ע"י אור - ors בתאריך 19-10-2012 בשעה 10:02.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 18:21

הדף נוצר ב 0.06 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר