לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 03-12-2021, 00:38
  ninesouls ninesouls אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 21.01.03
הודעות: 2,088
בטחון ישראל בעידן ההתגרענות האיראנית

עם פתיחת סבב השיחות בין איראן לבין הנציגים האירופיים (ובעקיפין האמריקאים), הגיע הזמן לומר את האמת שקברניטי המדינה חמקו ממנה עד לאחרונה, ולבחון את השלכותיה: המאמץ הישראלי לבלום אתתכנית הגרעין האיראנית נכשל. אין לישראל עוד דרך מדינית או צבאית למנוע מאיראן הגעה לנשק גרעיני, ואין כוח אחר שמסוגל ומעוניין לעשות זאת. לכן, ההגעה לנשק גרעיני היא, מבחינת האיראנים, רק שאלה של החלטה ועלינו לשקול איזו מדיניות בטחון מתאימה למצב החדש.

המאמץ לבלום את תכנית הגרעין האיראנית היה אחד המרכיבים המרכזיים של מדיניות החוץ והבטחון שלנו במשך קרוב לשלושים שנה. המאמץ הזה פעל בשני מסלולים עיקריים - מדיני ומבצעי - שנשענו על תשתית של מאמץ מודיעיני עצום. בעשור האחרון התווסף למסלול המבצעי גם מסלול סייבר. המאמץ המודיעיני הניב תוצאות מרשימות ביותר בקנה מידה עולמי, שתורגמו הן להצלחות מבצעיות בפגיעה באתרי הגרעין ובמדענים, הן לפגיעה ביכולתה של איראן להשיג את הציוד והידע הנדרשים, והן לפעילות מדינית להפעלת לחץ על איראן (גם בעבר, אך במיוחד בשנים האחרונות, התרחבה הפעילות המדינית גם לגיבוש קואליציות אזוריות למאבק משותף באיראן). אולם, על אף כל זאת, השגיו של מאמץ הסיכול היו טקטיים ולא אסטרטגיים: הוא הצליח לדחות ולעכב את התכנית בשנים לא מעטות, אבל לא לעצור אותה - וכעת אינו יכול עוד גם לעכב אותה באופן משמעותי.

הסיבה לכך שכעת קשה יותר לעכב את התכנית היא שהתכנית עברה פאזה. במשך שנים רבות, המאמץ העיקרי שנדרש מהאיראנים כדי להתקדם בתכנית היה העשרת אורניום. עיקר הפעילות היה בבניית מרכזי ההעשרה בנתנז ובפורדו והתקנת מספר גדל והולך של צנטריפוגות. לכן נראה היה שתקיפה שתצליח להרוס לחלוטין את המרכזים האלה ומספר מצומצם של אתרים אחרים עשויה להחזיר את התכנית שנים רבות אחורה. אולם - ולא בטוח שעובדה זו הופנמה בישראל - זה כבר לא המצב. ההימור על דחיפת ארה"ב לפרישה מהסכם הגרעין נכשל; מאז פרישת ארה"ב מההסכם, איראן העשירה אורניום בקצב מואץ ולרמות העשרה גבוהות ופיתחה צנטריפוגות מתקדמות יותר. היום היא מצויה במצב שבו היא יכולה להעשיר די אורניום לייצור פצצה בתוך פרק זמן שנמדד בשבועות, וגם לו היו מושמדים האתרים בנתנז ובפורדו היא היתה יכולה להגיע לאותו מצב באמצעות מספר לא גדול של צנטריפוגות חדישות, גם אם תוך זמן רב יותר. האורניום עצמו אינו ניתן להשמדה, וגם הידע שנצבר (הן בהעשרה לרמות גבוהות, הן בייצור הצנטריפוגות המתקדמות והן בייצור אורניום מתכתי הנחוץ לפצצה) אינו ניתן להשמדה. לכן, גם בלי להכנס לבעיות הקשות הכרוכות בתקיפה אווירית באיראן, ברור כי אפילו תקיפה כזו לא תביא ליותר מאשר עיכוב קטן יחסית - ועל אחת כמה וכמה פעולות בנוסח חיסול מדענים והטמנת פצצות באתרי גרעין. האיומים הישראליים בנושא זה ריקים מתוכן. הדרך היחידה לעצור באמת את תכנית הגרעין היא לשכנע את המשטר שהיא מזיקה ואף מסכנת אותו ולא מועילה.

בראיה האיראנית, להבנתי, מטרתה הראשונה והעיקרית של תכנית הגרעין היא להוות "קלף חסינות" למשטר כנגד התערבות חיצונית בנסיון להפיל אותו. האיראנים ראו כיצד סדאם חוסיין וקדאפי, שוויתרו או אולצו לוותר על תכניות גרעין, הופלו על ידי המערב, ואילו צפון קוריאה הגרעינית ממשיכה בהתגרויותיה ללא מענה. מכאן נובע שהמשטר יוותר על התכנית רק אם הוא ישתכנע שהמשך קיומה יהווה עבורו סכנה גדולה יותר מאשר הפסקתה. תקיפה ישראלית אינה יכולה לסכן את יציבות המשטר; רק לארה"ב כלים לתקוף באיראן באינטנסיביות וברציפות הנדרשות לכך. לכן, הדרך היחידה שבה תקיפה ישראלית היתה עשויה להביא לביטול תכנית הגרעין (ולא לעיכוב זמני בה) היתה תיאום עם ארה"ב כך שבעקבות התגובה האיראנית הצפויה לתקיפה כזו, ארה"ב תתקוף גם היא באיראן ותביא להפלת או הכנעת המשטר. אולם, שום ממשל אמריקאי, דמוקרטי או רפובליקאי, מאז קלינטון ועד היום לא היה מוכן להרפתקה כזו. גם הפעלת לחץ כלכלי דרך סנקציות לא הביאה לוויתור על התכנית - לא לפני ההסכם וגם לא לאחר פרישת ארה"ב מההסכם. בשיחות המתנהלות כרגע נראה שגם אם יושג הסכם כלשהו, הוא לא יוכל אפילו להחזיר אותנו למצב שלפני פרישת ארה"ב מהסכם המקורי. יתרה מזו, עצם השגת ההסכם תלויה בעיקר ברצונה הטוב של איראן; אף שהיא, לכאורה, הצד החלש והנתון תחת סנקציות היא מגיעה של השיחות כמי שבכוחה להכתיב תנאים. במקביל לכך, נראה שגם בחזית המדינית האזורית שהיו מי שבנו עליה כמעין קואליציה למאבק נגד איראן יש סדקים מתרחבים; אפילו היחסים בין סעודיה לאיראן נראים במגמה של הפשרה.

מכל האמור לעיל עולה בבירור המסקנה בה פתחתי - לישראל אין עוד יכולת למנוע מאיראן להתגרען, ואיראן היא זו שתחליט כיצד ובאיזה קצב: האם לחצות את הסף ולהציג פצצה, או להשאר מתחתיו ולידו וכיו"ב. זה מצב אסטרטגי חדש, וכאן נראה לי שיש מקום רחב לדון ואשמח לשמוע את דעות חברי הפורום: מה ההשלכות של המצב הזה, מה צריכה להיות מדיניות החוץ והבטחון שלנו תחתיו, וכו'. כדאי גם להביא כאן דעות מומחים. נכון לעכשיו, בקושי התחיל דיון ציבורי בנושא - בעיקר בגלל הנסיון של קברניטי המדינה להציג את המציאות כאילו יש לישראל אפשרות עדיין למנוע את ההתגרענות. ובכל זאת, התפרסמו בחודשים האחרונים כמה וכמה מאמרים העוסקים במצב החדש. אביא כאן כמה קישורים.
עמי רוחקס דומבה כותב על תקציב הבטחון בעידן הגרעין האיראני. לטענתו, גרעין איראני יהפוך תקיפה באיראן ללא רלבנטית ולכן יאפשר צמצום בתקציבים המיועדים לכך; תקציבים אלה להשקיע בתחומים אחרים שישקפו יותר את הלחימה הצפויה כגון טילים להגנה ולהתקפה, כלים בלתי מאויישים וכוחות מיוחדים.
אלון פנקס קורא לגיבוש אסטרטגיה חדשה מול איראן, שתביא לתקיפה ישירה שלה כמענה על המתקפות שלה כלפינו ע"י שליחים כמו חמאס וחיזבאללה; הוא אף מציע הקמת כוחות או ארגונים שליחים על ידינו כדי לפגוע באיראן בשטחה.
ההיסטוריון וחוקר הגרעין אדם רז טוען כי נתניהו נקט אסטרטגיה מחושבת שמטרתה להביא לביטול מדיניות העמימות של ישראל בנושא הגרעיני מתוך הנחה שחשיפה כזו תקל על יצירת הרתעה והתמודדות מול האיום הגרעיני. לעומתו, טען שמואל מאיר שרז (שחותר בעצמו זה שנים להפסקת העמימות) מתאר את משאלות הלב שלו כעובדות; לדעת מאיר, חשיפת יכולת גרעינית עלולה להביא את ישראל לעימות בנושא עם ארה"ב ולהפסקת הגיבוי השקט של ארה"ב ליכולת הגרעינית של ישראל.
יוסי מלמן סובר שעל ישראל לנסות להשיג מארה"ב מטריה גרעינית, כך שארה"ב תתחייב ותפרסם שאם איראן תתקוף את ישראל בנשק גרעיני ארה"ב תתקוף אותה בנשק כזה. לדעתו, ברית כזו עשויה לאפשר לישראל גם לשמור על עצמאותה הגרעינית בלי להפר את העמימות, וגם למנוע מאיראן לאיים עליה בנשק כזה. בתגובה, כתב לי-און הדר כי ספק רב אם מטריה כזו תועיל לישראל, שכן לעולם אי אפשר לדעת האם ביום פקודה ההתחייבות תכובד - ואילו במצבי מתיחות בין ישראל לאיראן, הרצון להמנע ממימוש ההתחייבות עלול להביא את האמריקאים ללחוץ דווקא על ישראל להתגמש כדי להבטיח שהמשבר לא יסלים.

כאמור, אשמח לשמוע כאן את דעת החברים וגם לקבל קישורים לניתוחים חיצוניים.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #2  
ישן 03-12-2021, 08:28
  mars_man mars_man אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.10
הודעות: 446
כמה הערות
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ninesouls שמתחילה ב "בטחון ישראל בעידן ההתגרענות האיראנית"

למיטב הבנתי:
1. המדיניות הישראלית של תמיכה בפרישת ארה"ב מהסכם הגרעין אכן לא הצליחה ואיראן כרגע יכולה לפרוץ לגרעין בזמן קצר יחסית. אבל גם אם לא היתה פרישה מההסכם, איראן היתה מגיעה למצב דומה ב-2030 (רק עם הרבה יותר כסף).
2. לאיראן נוח מאוד להיות מדינת סף גרעינית. לחצות את הסף יגרור כנראה תוכניות גרעין במספר מדינות יריבות לאיראן (ועוד סנקציות), כך שלא ברור שיש לאיראן אינטרס לא לשמור על עמימות.
3. אני לא רואה שום אינטרס ישראלי לצאת ממדיניות העמימות. יש רק חסרונות לשינוי המדיניות.
4. לקבל הבטחות להגנה מארה"ב זה כמעט בדיחה, אפשר לשאול את הרשימה הארוכה של בעלי הברית שהם "דפקו" כדי להבין מה הן שוות. עדיף לקבל נשק וסיוע עקיף ומשם להסתדר לבד.
5. הערה נוספת לגבי הזמן לפריצה - ברגע שיש אורניום מועשר בכמות מספיקה, בעייתי מאוד להניח שהאיראנים צריכים עוד זמן כדי לפתח את מנגנון הפצצה(זה מה שאמר למשל ראש המוסד לשעבר יוסי כהן בראיון). אפשרות סבירה היא שהם קנו ידע ו/או תוכניות ממדענים רוסים/פקיסטנים/צפון קוריאנים ואז הזמן להכנת פצצה מאוד קצר.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #3  
ישן 08-12-2021, 09:22
  ninesouls ninesouls אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 21.01.03
הודעות: 2,088
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי mars_man שמתחילה ב "כמה הערות"

לגבי 1: יתכן בהחלט שעם ההסכם היינו מגיעים ב-2030 לאותו מצב, מצד שני, כשאתה רואה כמה מאמצים הושקעו כאן בכל פעם כדי לעכב בשנה-שנה וחצי, אז שמונה שנים זה המון.
2. בהחלט יש לה אינטרס לשמור על עמימות. מצד שני, זה גם מגביל את השימושיות של הנשק הזה כהקרנת עוצמה ובסיס לסחטנות פוטנציאלית. באופן כללי, עמימות מתאימה יותר לשימוש הגנתי מאשר התקפי.
3. אני מסכים.
4. אני לא משוכנע שאי אפשר להסתמך עליהם; דרום קוריאה וטייואן מסתמכות עליהם זה שנים רבות, ואלה שתי מדינות שבקלות היו יכולות (גם כלכלית וגם טכנולוגית) להרים תכנית גרעין עצמאית (אני מנחש שיש לשתיהן תכנית גרעין בשלב עוברי, שאפשר להזניק בעת הצורך). אבל אני חושב שמלמן טועה בשני דברים. קודם כל בכך שהוא מניח שאפשר להגיע להסכמה שהאמריקאים גם מתחייבים למטריה גרעינית וגם מאפשרים לנו לשמר את היכולות העצמאיות שלנו - לדעתי זה או או. שנית, הסכמה כזו תחשוף את ישראל ללחץ אמריקאי מתמיד - לאו דווקא בהקשר האיראני. אפשר לדמיין ממשל שרוצה מאד שישראל תתקדם בערוץ מדיני כזה או אחר (מול הפלסטינים למשל), וכשהדברים לא מתקדמים לשביעות רצונו הוא מזהיר שזה עלול להביא "לשקילה מחדש" של ההסכם.

5. אני לא בקיא מספיק במה בדיוק השלבים הנדרשים כדי להפוך אורניום לפצצה מתפקדת (ובוודאי כזו שמותאמת לרש"ק של טיל - מבחינה זו טוב שהאיראנים נאלצו ללכת במסלול האורניום, שדורש מסה קריטית גדולה יותר ולכן קשה יותר לצמצם אותו לגודל של רש"ק). אבל אני לא בטוח שתכנון שאתה יכול להשיג מגורם חיצוני בהכרח יעזור לך בזה. קודם כל, כל המדינות האחרות משתמשות בפלוטוניום - כך שפצצה מבוססת אורניום בהכרח דורשת תכנון אחר. שנית, יתכן שיש להן גם גישה לחומרים ומרכיבים אחרים (רכיבי תזמון מדוייקים, איזוטופים עבור boosting וכו') ומנגנוני ייצור שלאיראנים אין. שלישית, הרש"ק האיראני צריך להיות מותאם לטילים האיראניים ולא לאחרים. כך שבכל מקרה יש תכנון לא טריביאלי לעשות. עם זאת, אני מסכים שלא כדאי להניח הנחות לגבי הזמן שעוד נדרש אלא אם כן יש מידע מודיעיני מוצק שמגבה אותן.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #6  
ישן 08-12-2021, 09:32
  ninesouls ninesouls אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 21.01.03
הודעות: 2,088
בתגובה להודעה מספר 4 שנכתבה על ידי קרן-אור שמתחילה ב "אני לא מבין את המדינות..."

על הנייר לסעודים יש יכולת צבאית כזו, אבל אני לא בטוח שבמציאות יש להם. חיל האוויר שלהם מצוייד במטוסים טובים, אבל אני חושב שרמת האימון שלו והנסיון שלו בתכנון מבצעים מורכבים ומימושם נופלים בעשר רמות מזה שלנו או של האמריקאים - והתוצאות העלובות של חיל האוויר הזה והצבא הסעודי בכלל מול החותים מרמזות שזה המצב.
אבל מעבר ליכולת לתקוף, מה שחשוב זה גם הצד השני של המשוואה: האם הממלכה העשירה והמפונקת הזו בנויה לעמוד גם בתגובה האיראנית. ראינו כיצד איראנים, במתקפה אחת של מל"טים, הצליחו להשבית מרכיב משמעותי בייצור הנפט שלהם. אם הם יפנו את כל היכולות הטיליות והמוטסות שלהם לפגיעה בנפט הסעודי, קרוב לוודאי שהם ישתקו את יכולת הייצור שלו; חיל הים שלהם יכול לשתק את תנועת המכליות ולעצור את היצוא. מה יקרה אז לממלכה (שתיאלץ אולי להתמודד במקביל עם טילים על ריאד)? ובינתיים מחיר הנפט יזנק בשיעור חסר תקדים, ויאלץ את ארה"ב להתערב. בדיוק כמו אצלנו, ארה"ב מאד לא תהיה מרוצה כך שמדינה-לקוחה משתמשת בנשק שקנתה ממנה כדי לגרור אותה לתוך עימות איזורי. עתיד היחסים האמרקאיים-סעודיים יהיה מוטל בספק (בפרט עם הירידה המתמדת בחשיבות הנפט בכלל והנפט הסעודי בפרט עבור ארה"ב). ואל תשכח שבניגוד אלינו, את סעודיה איראן מעולם לא איימה להשמיד. אז למה להם?
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #27  
ישן 15-12-2021, 10:04
  עםהארץ עםהארץ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 01.12.07
הודעות: 34
איום גרעיני מעצים את הקונפליקט הקונבנצינאלי
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ninesouls שמתחילה ב "בטחון ישראל בעידן ההתגרענות האיראנית"

המסקנה שלי מקריאת המתרחש בשנים האחרונות מביאה אותי למסקנה שהאיום הגרעיני כאן כדי להשאר. אם לא עשינו משהו עד עכשיו שעצר את זה, כנראה שלא נעשה בעתיד כשהתוצאות של תקיפה כזו חמורות יותר לסביבה.
לדעתי הפוקוס צריך לעבור לשני תחומים:
1. יכולת מכה שניה שתבהיר שאין טעם להשתמש בנשק הזה
2. יכולת קונבנצינאלית גבוהה - ברגע שהמאזן של נשק השמדה משתווה, החיכוך הקונבנציונאלי יעלה מדרגה. ישראל לא מראה תוצאות החלטיות במערכות "רגילות" מאז חומת מגן ואפילו להפך. אין הרתעה מצה"ל (יבשה, ים ואוויר) והדבר מעודד פעולות נגדנו במישור הזה, בתוך ישראל ובגבולות.
צבא יעיל מבצעית (בעיקר יבשה) ושימוש מלא בו יחזיר את ההרתעה ויעקר את מאזן האימה (אם לא ניתן לזה להגביל אותנו), אחרת אנחנו מזמינים לנו מערכה כבדה בצפון בדרום ובלב הארץ.

המחשבה וההפעלה האגרסיבית של צהל בשנות השישים המאוחרות צריכה לחזור, אחרת גם נושאת מטוסים של F35 לא תעזור פה ברגע האמת.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #32  
ישן 15-12-2021, 14:06
צלמית המשתמש של פסטן
  פסטן פסטן אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 14.12.09
הודעות: 9,751
בתגובה להודעה מספר 30 שנכתבה על ידי helpy4 שמתחילה ב "הרתעה היתה וישנה מאז 56..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי helpy4
הרתעה היתה וישנה מאז 56
הרתעה לא מחייבת שיופסקו כל התקיפות על ישראל
מספיק שהם יחשבו לעומק לפני תקיפה ויחשבו את הנזקים מול התועלת - גם ירידה ב40% מהתקיפות - זו הרתעה

מההתנהלות של איראן בשנים האחרונות אני למד שישנה הרתעה טובה מאוד מול האיראנים
תארו לכם שההתקפות שלנו מול איראן - החדרת וירוסים חיסולים ממוקדים פריצות לארכיון וחיסולים בסוריה
תארו לכם שהיינו תוקפים באותו סדר גודל, מדינה אחרת כמו רוסיה או ארהב

כמה זמן לדעתכם היה עובר מאז התקיפות לתגובה?

מה היתה מידת התגובה?

מסקנה: איראן לא תוקפת חזרה בגלל ההרתעה

השוואה מוזרה מאוד.
אולי איראן לא מורתעת יותר אלא פשוט מסוגלת פחות? שקלת את זה או שישר קפצת למסקנה שלך?

אולי הסלמה תסכן את היכולת של האיראנים להמשיך להתקדם בתוכנית הגרעין על אש קטנה ובינתיים יותר משתלם להם לספוג מכה קלה בכנף, עד הרגע שבו הטילים המחומשים ישבו באתרי השיגור?
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה(קרדיט למרשי)
אמר לה ינאי מלכא לדביתיה אל תתיראי מן הפרושין ולא ממי שאינן פרושין אלא מן הצבועין שדומין לפרושין שמעשיהן כמעשה זמרי ומבקשין שכר כפנחס

אמר פסטן: שניהם גרועים, אבל עדיף להיות טיפש מאשר שקרן.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #34  
ישן 16-12-2021, 22:53
  ariel_zuk ariel_zuk אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 16.07.15
הודעות: 3,893
איראן מכפילה תקציב ביטחון
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ninesouls שמתחילה ב "בטחון ישראל בעידן ההתגרענות האיראנית"

איראן מכפילה את תקציב משמרות המהפכה לשנת 2022 ומציבה בפני אויבותיה הוצאות ענפות על אמצעים שאיתם נצטרך להתמודד.

https://www.defensenews.com/global/...=Socialflow+DFN

לפי הכתבה, איראן תוציא 22 מיליארד דולר על משמרות המהפכה, אך גם משתמשת באופן מוזר באותו מספר לתקציב משרד הביטחון האירני שמחלק את התקציב בין המשמרות לצבא הרגיל.
ישנן הערכות שונות, עם פערים ענקיים אפילו, של כל מיני גופים בנוגע לכמות האמיתית שאירן מוציאה על ביטחון וגם איך היא מחלקת את הסכום, אך עיקר הדבר הוא שאחרי ירידה בתקציב בשנים קודמות וירידה חדה גם מיד לאחר יציאה מהסכם הגרעין ב-2018, אירן מעלה שוב את התקציב.
לרפרנס, מדובר על תקציב שיהיה דומה לשלנו (כולל סיוע), אך עקב שימוש בתעשייה מקומית ומשכורות נמוכות, לאירן יש יכולת קנייה יותר טובה משלנו ומשאר היריבות שלה.

הדבר הטבעי לחשוב הוא שהעלייה קשורה לשיחות הגרעין והאופציה של תקיפה ישראלית. נחיה ונראה, אני מניח.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #35  
ישן 17-12-2021, 12:24
  ninesouls ninesouls אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 21.01.03
הודעות: 2,088
בתגובה להודעה מספר 34 שנכתבה על ידי ariel_zuk שמתחילה ב "איראן מכפילה תקציב ביטחון"

מעניין על מה הם מוציאים סכומים כאלה. אצלנו חלק גדול מאד הולך לחיל האוויר. האיראנים לא קונים מטוסים חדשים, ולכאורה ההוצאות שלהם על תחזוקת הצי הישן לא יכולות להיות עד כדי כך גבוהות. אני משער שהם מוציאים סכומים גבוהים על הצטיידות במל"טים וחימוש לא מאוייש מתוצרת עצמית, ואולי תקציבי פיתוח גם כלולים בהוצאה הזו.

עוד נקודה שמסבכת מאד את הניתוח של התקציב שלהם היא שחלק גדול מהפעילות הכלכלית במשק האיראני נמצא בידי משמרות המהפכה והם גוזרים ממנו קופונים באופן ישיר, בלי לעבור דרך התקציב הממשלתי. מצד שני, כמובן, חלק לא קטן מהתקציבים שלהם (וגם של הצבא, מן הסתם) נבלע בכיסים פרטיים ולא משמש לשום הצטיידות. בקיצור, צריך משאבים של סוכנות ביון כדי להבין ולנתח באמת מה הולך שם.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #37  
ישן 22-12-2021, 10:58
  ariel_zuk ariel_zuk אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 16.07.15
הודעות: 3,893
בתגובה להודעה מספר 36 שנכתבה על ידי 5Karish שמתחילה ב "הריגה מוסדית"

יש פה 2 סיבות עיקריות שנוגהות בטווח הרחוק ולא בתגובות בטווח הקצר:

1. מתחת לכל אייתוללה יש עוד מאות או אלפי אנשים שמחכים לקחת את מקומו. סטייל היידרה. תפקיד מאוד נחשק, עם הכשרה מינימלית.

כמו כן, ההנהגה עצמה תבנה את עצמה מחדש מתוך משמרות המהפכה כי זה ארגון שלם שכל התפקיד שלו זה לדאוג שההנהגה תחיה לנצח.

אז עכשיו שביססנו שהשלטון הדתי ישאר שם להרבה זמן לא משנה כמה נהרוג את אנשיו:

2. האנשים שיחליפו את ההנהגה יהיו יותר wild cards בשבילנו. הרבה פחות צפויים וידרשו הרבה זמן למידה כדי להבין איך יתנהגו בתגובה למדיניות ולפעולות שלנו.
אותו דבר היה עם אסד - היו כאלה שאמרו שצריך לחסל אותו ואת השלטון שלו, אבל בסופו של דבר הוא היה צפוי ומוכר.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #40  
ישן 30-08-2022, 08:02
  romshibi romshibi אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 29.11.19
הודעות: 113
אירן מגדילה השפעתה בעירק
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ninesouls שמתחילה ב "בטחון ישראל בעידן ההתגרענות האיראנית"

מוקתדא א-סאדר, המנהיג הדתי השיעי רב ההשפעה בעיראק, הודיע אתמול (שני) כי הוא פורש מהחיים הפוליטיים וסוגר את כל מוסדותיו הפוליטיים בתגובה לקיפאון הפוליטי במדינה ןחוסר היכולת להרכיב ממשלה מתפקדת (כמו לבנון).
בעקבות הודעתו פרצו מהומות בבגדד עם סבירות גבוהה לזליגה בשאר עירק, לפחות בערים הגדולות.

לא ברור אם פרישה זו היא רצונית או שנכפתה עליו מטהרן.
בכל מקרה, הכרזתו נתפסת כהימור מסוכן, מאחר שתומכיו עשויים לפרש אותה כאור ירוק לעשות ככל שעולה על רוחם. גם הכוחות הפרו-אירניים עלולים לנסות את הצעד ולבצע מהלכים משמעותיים לקידום כוחה של אירן בעירק ולכניסה גדולה יותר של משמרות המהפיכה.
א-סאדר אומנם שיעי, אבל ממש לא רוקד לפי החליל מטהרן ואף הביע התנגדות בעבר לפעילות משמרות המהפיכה וטען שהן גורמות לחוסר יציבות בעירק. כיום הוא מסרב גם לשתף פעולה עם הממשלה הפרו-אירנית. התומכים שלו קוראים קריאות נגד התערבותה של טהרן בעירק.

בכל מקרה - התפתחות מאוד לא חיובית עבור כל מי שרואה באירן כמקדמת טרור במזה"ת. ימים יגידו אם זה הקש האחרון ששבר את גב הגמל והפך גם את עירק למדינת פרוקסי אירנית.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #41  
ישן 04-09-2022, 20:01
  first lightning first lightning אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 12.02.17
הודעות: 92
איראן- מחשבות ותהיות: מהי באמת דרגת האיום?
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ninesouls שמתחילה ב "בטחון ישראל בעידן ההתגרענות האיראנית"

רן אדליסט (מעריב), הזכור בעיקר לטובה ככתב שמציף את מה שרובנו חוששים לומר בפה מלא,

צועק Bull-Shit בכל הכח כנגד ה"איום האיראני" וגרורותיו.


למי שלא זוכר, אדליסט היה היחיד (כמדומני) שהעלה על הכתב את מה שרבים חששו ממנו בהקשר לאסון באנצריה. קישור:
https://www.maariv.co.il/journalists/Article-581416
כבר אז הערכתי אותו על אומץ ליבו, -בלי שום קשר לתחושותיי- אפשר להסכים או לא להסכים- זוהי דעתו וטוב שפרסם.


אתמול רן הכה שנית והפעם ב"איום האיראני" קישור:
https://www.maariv.co.il/journalists/Article-943011



אני לא יודע על בסיס מה בכירי מערכת הבטחון החליטו שברגע שלאיראן תהיה פצצה הם לוחצים על הכפתור. אני באופן אישי לא מסכים אם התובנה הזו משום שהיא מבוססת בעיקר על שטויות שאחמידינאג'ד מלמל לפני 12 שנה תוך כדי גסיסתו הפוליטית.



מעניין אותי לדעת מה אתם חושבים. האם באמת איראן היא מדינה שכל תכליתה ועצם קיומה הוא להגיע לפצצה ולהשמידנו (ועל הדרך גם את עצמם)? אם הבנתי את אדליסט נכון- הוא מציין בסוף הכתבה שהערכת המודיעין של אמ"ן מנוגדות לחלוטין לרעיון המטופש הזה.



שבוע טוב לכולם.




לצפייה במקור באתר YouTube,

לצפייה במקור באתר YouTube,

לצפייה במקור באתר YouTube, לחצו כאן...
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 07:36

הדף נוצר ב 0.09 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר