26-06-2024, 12:48
|
|
|
חבר מתאריך: 16.07.15
הודעות: 4,053
|
|
בתגובה להודעה מספר 88 שנכתבה על ידי t0mer שמתחילה ב "אני לא חולק עליך שאם ישראל הייתה נהפכת לדיקטטורה חובה"
אתה משווה את ישראל למדינה אירופאית. בניגוד אליהם, ולארה"ב, בישראל אין חוקה, ועל כן לא מעוגנים אצלנו איזונים ובלמים שהכרחיים לשלטון דמוקרטי.
הפרדת רשויות היא נדבך אחד ומרכזי בעניין. אפשר לקיים אותה גם ללא חוקה, אך באופן הרבה פחות רובוסטי. בכלל, המהות של הפרדת רשויות היא לא רק שיהיה פיקוח על המפקח, אלא שבכוונה לא כל הכוח יהיה בידי קבוצה נבחרת. כי אם גם בג"ץ נבחר אז הוא שיקוף של הכנסת, ולכן תהיה דה פאקטו רק רשות אחת, ולכן היא תהיה חסרת פיקוח. הרי החשש הגדול הוא שקבוצה נבחרת תבטל בחירות ותקים דיקטטורה, כמו שהיטלר הצליח כשעלה לשלטון. מי היו שאר הרשויות נגדו? כנמלים שכיף לדרוך עליהן. וכך הצעיד את גרמניה למלחמה שבסוף הובילה אותה לסף השמדה. אין בזה השוואה של דבר לנאציזם, אלא רק הדגמת התהליך.
בישראל ספציפית, כמו שאמרנו שאין לנו חוקה, האיזון והבלם העיקרי שקיים כנגד כנסת עריצה, הוא בג"ץ עצמו. שידון בחוקים שמציעה הכנסת, ויבטל אם הם נוגדים חוקים אחרים בעלי עדיפות.
מה שתמיד היה, וכנראה תמיד יהיה, הוא שחוקה ומערכת של איזונים ובלמים אמורים למנוע, או לפחות לעכב משמעותית, ניסיון של קבוצה נבחרת להמיר את הדמוקרטיה לדיקטטורה. כי זה תהליך ארוך. עד שאפשר לצפצף על החוק צריך ליצור את הסביבה לזה באופן חלק, מתחת לרדאר.
אבל ברגע שמגיעים כבר לדיקטטורה - שם כבר אי אפשר לעצור את זה. זו נקודת אל-חזור. וכדי לחזור לדיקטטורה, צריך ככל הנראה כבר להפעיל כוח פיזי ולצאת למעין מלחמת אזרחים.
בניגוד למדינות מכובדות אחרות בעולם, שחוו מלחמות אזרחים, לנו אין את הלוקסוס הזה. ביום שנתחיל מלחמת אזרחים יעלו עלינו כל מחבלי העולם וימחקו אותנו.
וכאן הגענו למהות המחאה:
לא לחכות שתתחיל דיקטטורה - אלא להתנגד לכל צעד שיקדם את הקמתה. והצעד החשוב ביותר לפגיעה בדמוקרטיה הוא ביטול האיזונים והבלמים.
אגע רק בעוד נקודה אחת, שהיא תפישת הציבור את הדבר. סקרים כמובן לא מדוייקים לרוב. אבל באופן עקבי אנחנו רואים בהם מכנה משותף אחד, שהקואליציה ירדה מ-60-64 מנדטים בבחירות נובמבר 2022, לאזור ה-50 הנמוכים עד ה-40 הגבוהים כתוצאה מניסיון ה"רפורמה". מה שאומר שרוב הציבור הישראלי לא רואה ב"רפורמה" זו דבר חיובי בכלל, ואף איום משמעותי.
אי לכך, גם אם אתה חושב שיש צורך ברפורמה משפטית כלשהי שתבטל את סמכויות בג"ץ, אתה לא יכול להתעלם מהעובדה שבשביל חלק גדול מאוד מהציבור, מדובר בפגיעה בדמוקרטיה עצמה, ועל כן זוהי השפעה עצומה על המוטיבציה שלהם להמשיך להתייצב.
|