|
02-07-2005, 01:31
|
|
|
|
חבר מתאריך: 07.10.04
הודעות: 5,810
|
|
הנה לך מאמר מנענע שמסביר את הנושא... כדאי לקרוא... גם אם קצת ישן
כל מה שצריך לדעת כדי להפוך גוזלון שרק בקע מהביצה לתוכי לתפארת
מאת : FreeStyler
א. מהי החתמה?
הטבעת חותמת. משמע, האדם מטביע את חותמו על התוכי, שכתוצאה מכך חושב שהוא בן אדם קטן. תוכים הבוקעים בשבי מגודלים בהאכלת יד, ואין להם כל קשר להוריהם הביולוגים, שאת מקומם תופסים בני האדם. כך קורה שהגוזלים נקשרים אל בני האדם, מרגישים חלק מהחברה האנושית, ולכן גם מעדיפים אותה על פני חברה של תוכים אחרים.
ב. למה להחתים?
1.תוכי מוחתם יכול להסתובב בבית באופן חופשי, בתנאי כמובן שאין כלב או חתול, ששמים עליו עין, ושהחלונות סגורים. ניתן ללמדם גם לבצע פעלולים שונים.
2.לפעמים ההורים לא רוצים או לא מסוגלים לגדל את הגוזל. כך קורה למשל אצל הקקדו – בד"כ בוקעים שני גוזלים וההורים מטפלים רק באחד.
ג. מתי מתחילים לטפל במקום ההורים?
מרגע שהביצים הוטלו, קיימות שתי אפשרויות:
1.לקחת את הביצים ולהדגיר אותם במדגרה, או בדרכים חלופיות (פירוט בסעיף הבא).
2.לתת לתוכים לדגור על הביצים ולקחת את הגוזל הבוקע.
מגדלים מנוסים יכולים לקחת גוזל בן יום, המתחילים ייתנו להורים לגדלו ובתום שלושה שבועות יתחילו להאכילו, כמפורט בסעיף ה'.
ד. הדגרה מלאכותית
1.יתרונות ההדגרה המלאכותית: יותר ביצים ויותר גוזלים המופקים מזוג ההורים.
אצל הקקדו למשל במקום גידול פעם או פעמיים בשנה, אם ניקח את הביצים מרגע הטלתן, הנקבה מסוגלת להטיל 10 עד 12 פעמים בשנה!.
2.מדגרה (אינקובטור): מתקן משוכלל, בו ניתן לווסת את הטמפ' והלחות אשר הופך את הביצים כל כמה שעות.
3.אין מדגרה? תוכלו להכין מדגרה פשוטה:
*קחו קופסא מפלסטיק/זכוכית/קרטון, ושימו בו מכשיר מחמם למשל: מפזר חום, כבל חימום של זוחלים, בקבוק גומי עם מים חמים (צריך להחליף מים כל פעם שהוא מתקרר), מנורה חזקה. חשוב להקפיד (בעזרת מד טמפ') על טמפ' בין 39-41.
*את הביצה שמים בתוך סלסלה קטנה כשהיא (הביצה) עטופה בצמר גפן.
*כדאי לשים כוס מים אשר יוצרת לחות, לחות נחוצה כאשר החום מייבש את האוויר בקופסא – ואם לא אז היא לא מזיקה. לכן לשים בכל מקרה.
*צריך להפוך את הביצה כל 3-5 שעות (גם בלילה).
ה. גידול גוזל
.טמפ' הסביבה:
* מיום הבקיעה עד 3 ימים – 35 עד 36.5 מעלות.
* יום 3 עד 14 ימים – 31.1 עד 34 מעלות.
* יום 14 עד 40 ימים – 26.6 עד 29.4 מעלות.
* גוזלים מנוצים – 23.8 עד 26.6 מעלות.
לחות:
50%-70% לחות דרושים כדי לאפשר גיזול נאות של הגוזלים.
אפשר להניח מיכל מים, שמכסהו מנוקב בחורים.
יש לכסות את הקופסא במגבת, על מנת לשמור על סביבה לחה.
חומרי ריפוד:
חשוב להניח את הגוזלים על ריפוד כלשהו, כדי שנוכל לשמור על ניקיונם. הריפוד האידיאלי הוא מגבת נייר. אין להשתמש בנסורת עץ או בכל מצע אחר שהגוזל עלול לבלוע. אין להשתמש בבד, כיוון שחוטים שייפרמו משולי הבד עלולים להיכרך סביב רגל או אצבע של הגוזל ולגרום לקטיעתה. את הריפוד יש להחליף כאשר הוא מתלכלך.
המדגרה חייבת להיות בעלת קירות מרובעים! אם הקירות עגולים עלולים להתפתח עיוותים ברגליים.
ו. תזונה
גוזלים זקוקים למזון נוזלי, אין להגיש להם מזון מוצק עד תקופת הגמילה.
יש להכין דייסה טרייה עם כל האכלה. ניתן להכין כמות גדולה, לחלק אותה למנות בודדות ולהקפיא בעודה רותחת.
בדייסה העומדת חצי שעה בטמפ' החדר קיימת כבר התרבות חיידקים!
את הדייסה יש להגיש בטמפ' של 37-41 מעלות.
כדי לבדוק את חום הדייסה יש לטפטפה על היד, בדיוק כמו לתינוק.
אם מחממים דייסה במיקרוגל, יש לוודא שלא נשארו בשוליים נקודות חמות מדי!
כוויות בזפק הן תוצאה של דייסה חמה מדי ולצערנו הן נפוצות מאוד.
* המומלץ ביותר: להשתמש בדייסות מוכנות, שיש רק להוסיף להם מים. הן באות בצורת אבקה ונמכרות ברוב חנויות החיות.
* הדייסה המומלצת ביותר (לפי דעתי) היא: prestige nutribird, במידה וקונים אוכל אחר חשוב לבדוק שהוא יהיה מבוסס על דגנים!
* אפשר להאכיל את הגוזל בגרבר פירות, אבל עדיף את האפשרויות האחרות.
* חשוב לזכור – לתוכים מסוג לורי יש דייסה מיוחדת שמתאים אך ורק ללורים ואינו מבוסס על דגנים. לכן לא לקנות את הדייסה לתוכים אחרים.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://images.nana.co.il//Upload/42004/Article/Article_Paragraph_403514.jpg]
ז. האכלה
את האכלה ניתן לבצע ע"י שלושה כלים:
1.מזרק (בלי מחט)
2.מזרק עם צינורית האכלה.
3.בכפית ששוליה כפופים. – מחממים את הכפית ומכופפים את שוליה.
למתחילים, מומלץ להשתמש בכפית, אשר כפופה בקצותיה ונראית כמו צינור פתוח למחצה.
*יש לרחוץ ולחטא את כלי האוכל לאחר כל האכלה!
*מתי להאכיל:
1.אין להכריח גוזל לאכול, אם הוא לא מראה עניין באוכל.
2.גוזל רעב מניע את ראשו ומצייץ. לתנועה זו קוראים "תגובת האכלה".
אם הגוזל אינו מראה תגובה זו יש לבדוק:
1.האם המזון קר/חם מדי?
2.האם תדירות האכלה צפופה מדי?
3.האם הגוזל חולה? – פנו מיד לוטרינר!
ח. תדירות האכלה
את הגוזל יש להאכיל בד"כ כל שעתיים-שלוש בשבוע הראשון לאחר הבקיעה.
בין שבוע לשלושה שבועות יירד מספר האכלות ל4 עד 6 ביממה.
החל מהשבוע ה21 נרד ל3 עד 4 האכלות ביממה.
*האכלה בלילה- אין הסכמה בין המגדלים. יש הפוסחים על האכלה
לילית, מתוך הנחה שגם האם לא מאכילה את גוזליה בלילה. ויש
שמקפידים(לפחות שבוע הראשון) להאכיל גם בלילה.
*כאשר הזפק נפוח – נפסיק להאכיל!
הזפק חייב להתרוקן בין האכלות. במידה וזה לא קורה יש לבדוק מדוע.
לא לשכוח לנקות את הגוזל אחרי כל האכלה, אל תתנו לשאריות הדייסה להידבק לגוזל ולהתייבש.
ט. כמות המזון בכל האכלה
חובה על המגדל לשקול את הגוזלים בכל בוקר לפני ההאכלה.
משקל הגוזל צריך לגדול בהדרגה בכל יום. אם המשקל אינו עולה או אפילו יורד, יש להתייעץ מייד עם וטרינר!
י. גמילה
זאת התקופה בה הגוזל נגמל מהדייסות ומתחיל לאכול מזון מוצק. תקופה קשה וקריטית עבור הגוזל. בד"כ ייגמלו תוכים באופן עצמאי. גוזל שמסרב להיפרד מהדייסות, עלינו להקטין את כמותן כדי לגרום לו להיות קצת רעב ולנסות להגיש לו מזון חדש.
תקופת גמילה של תוכים, כמו אצל תינוקות, ניתנת להתייחסות גמישה.
בשלב הראשון של הגמילה נציג לגוזל את הדייסה אותה הוא רגיל לאכול מתוך קערה.
אחר כך נגיש לתוכי כופתיות, פירות וירקות, דגני בוקר של ילדים, ספגטי ועוד.
אל תציעו גרעינים בתקופת הגמילה – התוכי יעדיף גרעינים ויימנע ממזון מזין יותר!
בתקופת הגמילה מאבד הגוזל, לראשונה בחייו, מעט ממשקלו. יש להמשיך לשקול את הגוזל יום יום! ירידה עד 50% ממשקל הגוף – מותרת.
שימו לב, עצם החזה לא צריכה להיות בולטת, למרות הירידה במשקל: הירידה במשקל מתרחשת מאחר והמעיים והזפק מצטמצמים לממדים של ציפור בוגרת.
אם אינכם בטוחים – התייעצו עם הווטרינר!
יא. בעיות רפואיות
בעיות רפואיות של גוזלים שיצריכו את עזרת הווטרינר:
1.ירידה במשקל או עלייה במשקל שאינה לפי התקן.
2.ירידה בתאבון.
3.זפק שאינו מתרוקן בזמן (הזפק חייב להתרוקן לחלוטין כל 4-5 שעות) אם הזפק נשאר מלא עלולה להתפתח בעיה רפואית חמורה מאוד.
4.שינוי בהפרשות.
5.שינוי בהתנהגות הגוזל: פחות פעיל, אפטי, מדוכא.
6.בעיות אורטופדיות: צוואר מעוקל, רגלים עקומות, מקור עקום.
זוהי כמובן רק רשימה חלקית. בכל מקרה של ספק פנו מיד לווטרינר .
לקוח מתוך האתר נענע :http://forums.nana.co.il/Article/?ArticleID=109396
_____________________________________
|
|