לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 17-12-2005, 20:58
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
כללי שבע שנים למבצע "שועל המדבר" - שנחשב למדוייק בהיסטוריה וכלל כמה נקודות ציון מעניינות

מאחורי הקלעים של המבצע המדויק בהיסטוריה

מאתר חיל האוויר

מבצע "שועל המדבר" ייכנס כנראה להיסטוריה כמבצע הראשון שבו לקחו חלק טלפונים סלולריים. בפעם הראשונה גם החטיאו טילי אוויר-אוויר משוכללים מסוג אמראם ופניקס את מטרותיהם ונוסתה בהצלחה פצצת הגלישה החדשה AGM-130



מעולם, כך נראה, לא עורר התאריך המדויק בו מסתיים חודש הרמאדן עניין רב כל-כך במסדרונות הפנטגון. שבועות ספורים חלפו מאז פגעו טילי הטומאהוק האחרונים בבירה העיראקית והמצב במפרץ נראה מתוח יותר מאי פעם. מפציצי ה-B-1B אומנם נותרו על הקרקע מאז המבצע, וסיירות הטילים של צי ארה"ב כבר לא נמצאות בכוננות מיידית לשיגור טילי שיוט, אולם היקף הפעילות הצבאית במפרץ נמצא בעלייה מתמדת. התקופה שלאחר המבצע הצבאי, הנחשב למדויק ביותר בהיסטוריה הצבאית, איפשרה לאמריקאים לבחון בתנאי אמת כמה אמצעי לחימה ושיטות פעולה חדשות.
לאחר שהאמריקאים שיחררו פרטים נוספים על מבצע "שועל המדבר", אפשר לקבוע שבניגוד לרושם הראשוני, התוצאות טובות קצת יותר - אם כי יעבור עוד זמן רב עד שתתברר מידת הנזק הממשי שנגרם למטרות המותקפות.
מאז סיום מבצע "שועל המדבר" כמעט שלא עבר יום ללא תקרית בין מטוסים אמריקאיים לבין מערכת ההגנה האווירית של עיראק. בעוד במהלך "שועל המדבר" העדיפו העיראקים לשבת בשקט, הרי שמאז המבצע חלה עלייה גדולה בשימוש שהם עושים בסוללות הנ"מ ובמטוסי הקרב שנותרו ברשותם. האמריקאים, שנמנעו עד כה מלפעול בצורה מאסיבית נגד מערכת ההגנה האווירית של עיראק, מעדיפים לטפל בכל התגרות עיראקית באופן נקודתי. אולם, הפנטגון מדגיש, כי אם יתקבל האישור הפוליטי לכך, יכולים הכוחות האמריקאיים להוציא לפועל בהתראה קצרה מבצע מקיף נגד מערכות הנ"מ ובסיסי חיל-האוויר העיראקי.
מאז הסתיים מבצע "שועל המדבר" לא נחשפו פרטים דרמטיים אודותיו שלא פורסמו במהלך מסיבות העיתונאים שקיים הפנטגון מדי יום. אולם כעת ניתן לספר קצת יותר על כמה מהאירועים הפחות שיגרתיים, שהתרחשו מאחורי הקלעים.
האם יש קשר בין טלפונים סלולריים לבין ההחלטה להשאיר את חיל-האוויר האמריקאי מחוץ לתמונה בליל התקיפה הראשון של "שועל המדבר"? כשמדובר במפרץ הפרסי, התשובה לכך חיובית.
מסתבר, כי קהיליית המודיעין האמריקאית גילתה שבכל פעם שמטוסים צבאיים אמריקאיים ממריאים מבסיסים בעומאן, כווית או ערב הסעודית, חלה עלייה דרמטית בכמות השיחות ממחנות הבדואים הסמוכים לבסיסי חיל-האוויר שבמדינות אלה לעיראק. לדברי מומחי מודיעין אמריקאים, צירוף המקרים הזה אינו מקרי. מערכת ההגנה האווירית של עיראק, כך נראה, מסתמכת פחות על מערכות המכ"ם שלה ויותר על טובות מצד ידידי עיראק באיזור המפרץ.
כחלק מהמאמצים לשמור על אלמנט ההפתעה של המועד המדויק לתחילת הפעילות ההתקפית במפרץ החליט הפנטגון, כי גל התקיפה הראשון יכלול רק טילי שיוט המשוגרים מהים ותקיפות של מטוסים הממריאים מנושאות המטוסים. טייסי חיל-האוויר האמריקאי נאלצו להמתין בסבלנות על הקרקע יום נוסף - הכל בגלל הטלפון הסלולרי.
"שועל המדבר" ייכנס להיסטוריה הצבאית כמבצע טילי-השיוט. אמנם, מאז מלחמת המפרץ שיגרו האמריקאים מאות טילי שיוט לעבר יעדים בעיראק, ביוגוסלביה ובאיראן, אולם הפעלה כה מאסיבית של טילי שיוט כפי שהיתה בארבעת ימי "שועל המדבר" היא חסרת תקדים.
טיל השיוט הוא מערכת נשק בעל יכולות ייחודיות, הגם שהוא סובל ממספר ליקויים מבצעיים, שנחשפו לא פעם בעבר. יחד עם זאת, מבצע "שועל המדבר", איפשר לצי ולחיל-האוויר האמריקאיים להדגים את השיפור הדרמטי שחל בדיוק הפגיעה של טילי השיוט.
במהלך המבצע שיגרו מפציצי B-52 כ-90 טילי שיוט אוויר-קרקע מסוג CALCM. הטילים ששוגרו היו מגירסה מתקדמת של הטיל שצוידה ברש"ק משופר במשקל של טון וחצי לעומת הרש"ק המקורי השוקל פחות מטון. לעובדה זאת משמעות מבצעית גדולה. בעוד הגירסה המקורית היתה מוגבלת מאוד ביכולתה לחדור למטרות מבוצרות, הגירסה שהופעלה ב"שועל המדבר" הוכיחה כושר חדירה בלתי-מבוטל.
גם דיוק הפגיעה של ה-CALCM השתפר בצורה דרמטית. במבצע "מהלומה במדבר", בתקיפה קודמת של טילי שיוט על עיראק בספטמבר 1996, דיוק הפגיעה של ה-CALCM היה פחות מ-60 אחוז, שכן מבין 13 הטילים ששוגרו, פחות מתשעה הגיעו לאיזור המטרה. ב"שועל המדבר", לעומת זאת, כ-80 טילים פגעו במטרה שלעברה שוגרו - דיוק מרשים של כ-90 אחוז. מתוך 70 יעדים שהותקפו על-ידי ה-CALCM, כ-65 נפגעו - דיוק של יותר מ-90 אחוז.
גם טילי הטומאהוק שהופעלו ב"שועל המדבר" הפגינו דיוק גבוה מזה שבמלחמת המפרץ ובתקיפות שהתרחשו לאחריה, אולם הנתון המדויק טרם פורסם.
ההצלחה הגדולה של טילי-השיוט ב"שועל המדבר" ובמבצעים קודמים יצרה בעיה לא צפויה. הטילים, שהחלו את דרכם כגרעיניים, הפכו להיות הכלי ההתקפי העיקרי של ארה"ב בשנים האחרונות. התוצאה היא, שמלאי הטילים במחסנים האמריקאיים הולך ואוזל. במקרה של הטומאהוק הבעיה קלה יותר לפיתרון, שכן הצי מתכוון לרכוש בשנים הבאות גירסה טאקטית של הטיל, שתהיה זולה ופשוטה יותר לשימוש ולכן ניתן יהיה לרכוש אותה בכמויות גדולות יותר. כיום שוקל הצי לרכוש טילים נוספים מהדגם הקיים שהופעל לאחרונה במפרץ, שכן יעברו עוד מספר שנים עד לכניסת הטומאהוק הטאקטי לשירות ובקצב השימוש הנוכחי בטילים, עלול להיווצר מחסור בשנים הקרובות.
הבעיה הגדולה יותר היא במקרה של ה-CALCM. התכנון המקורי האמריקאי באמצע שנות ה-80 היה להסב כמות מוגבלת של טילי ALCM נושאי רש"ק גרעיני לגירסה קונוונציונאלית שתשמש למבצעים מיוחדים. אולם, במרבית המלאי המקורי של הטילים, שהוסבו לגירסה הקונוונציונלית נעשה שימוש באופן מבצעי. המספר המדויק של טילי ה-CALCM המצויים במחסנים האמריקאיים מסווג מסיבות מובנות, אולם הוא נאמד בכ-140. במידה והאמריקאים יחדשו את הפעילות ההתקפית במפרץ, יהיה להם קשה לעשות שימוש נרחב בטילי CALCM, פשוט מפני שלא נותרו להם די טילים.
בניגוד למקרה של הטומאהוק, קו הייצור של ה-ALCM, עליו מבוסס ה-CALCM, נסגר מזמן ופתיחתו מחדש תהיה כרוכה בהוצאה כספית גדולה מדי. בנוסף, הסבת טילים גרעיניים נוספים לגירסה הקונוונציונלית עלולה להביא לפגיעה קשה בארסנל הגרעיני של ארה"ב ועשויה ליצור בעיות בכל הקשור להסכמי פירוק הנשק שנחתמו בין ארה"ב לברה"מ. נכון להיום מתכנן חיל-האוויר לנסות ולהרכיב טילי CALCM נוספים מחלקי חילוף הנמצאים במחסניו. בטווח ארוך יותר יזרז החיל את פיתוח ה-AGM JASSM 158, טיל השיוט העתידי של ארה"ב. בעקבות לקחי "שועל המדבר" בוחן חיל-האוויר האמריקאי את האפשרות לפתח גירסאות נוספות של ה-AGM-158, לרבות גירסה ארוכת טווח שתוכל להוות יורש מתאים ל-CALCM.
טבילת האש המבצעית הראשונה של מפציץ ה-B-1B זכתה לפרסום רב בכלי התקשורת האמריקאיים. בימים שלאחר המבצע סירב הפנטגון לחשוף פרטים על הגיחות הראשונות של ה-B-1B, אולם כיום התמונה בהירה הרבה יותר.
הגיחה הראשונה של ה-B-1B התבצעה ביומו השני של המבצע ובמהלכה צמד מפציצים הטיל 63 פצצות ברזל סימן 82 במשקל 250 ק"ג כל אחת על מבנים של משמר הרפובליקה. ביומו השלישי של המבצע תקפו מפציצי ה-B-1B בשיטה דומה שני יעדים שונים. צילומי לוויין שנערכו לאחר שתי התקיפות הראו, כי המפציצים הצליחו לפגוע במרבית המטרות, הגם שעשו שימוש בפצצות לא מונחות.
גיחות ההפצצה של ה-B-1B היו גיחות בין-זרועיות, שכן המפציצים לוו במשך כל הזמן על-ידי מטוסי קרב F-14 ומטוסי לוחמה אלקטרונית EA-6B שהמריאו מנושאת מטוסים ששייטה במפרץ. לדברי חיל-האוויר האמריקאי, התקיפה הוכיחה, כי נהלי התיאום עם הצי יעילים, וכי ניתן לבצע בהצלחה תקיפות משולבות.
אחת התקריות המוזרות ביותר, שהתרחשו מאז סיום מבצע "שועל המדבר", אירעה ב-5 בינואר. אין בנמצא פרטים רבים אודותיה, אבל באותו יום נפגשו מטוסים אמריקאיים ועיראקיים פעמיים.
התקרית הראשונה התרחשה דרום-מערבית לבגדד, בשטח הדרומי האסור לטיסה. מטוסי F-15 של חיל-האוויר האמריקאי שעסקו בפיטרול שיגרתי, אחד מבין אלפי פיטרולים הנערכים מאז החליט האו"ם על הטלת איסור טיסה על חיל-האוויר העיראקי, הבחינו, כי כמה מטוסי מיג-25 עיראקיים נעלו עליהם את המכ"ם. בהתאם לנהלים פתחו המטוסים האמריקאיים באש. מטוסי ה-F-15 שיגרו ארבעה טילים - שלושה טילי AIM-120 אמראם וטיל בודד מסוג AIM-7 ספארו. כאשר העיראקים הבחינו בטילים, הם מיהרו לחמוק לכיוון בגדד. כל הטילים האמריקאיים החטיאו את מטרותיהם. עד לקרב זה, דיוק הפגיעה של טילי אמראם ששוגרו מבצעית בשמי עיראק ויוגוסלביה הסתכם במאה אחוז. הפנטגון נימק את החטאת הטילים בכך, שהם נורו מטווח רחוק - כמעט מקצה מעטפת השיגור שלהם.
רבע שעה לאחר התקרית האווירית הראשונה הגיע תורו של הצי האמריקאי. צמד מטוסי F-14, שפיטרל דרום-מזרחית לבגדד, נתקלו בתרגיל עיראקי דומה. גם הפעם פתחו האמריקאים באש, לאחר שמטוסי המיג-25 נעלו עליהם את המכ"ם. עבור הצי היתה זו ההדמנות הראשונה לנסות באופן מבצעי את ה-AIM-54 פניקס, טיל האוויר-אוויר המתקדם והיקר ביותר, שפותח מעולם. הפניקס פותח במיוחד כדי ליירט מטרות מהירות במיוחד מטווח של עד 180 ק"מ. אולם התוצאות בשמי עיראק היו מאכזבות. מטוסי ה-F-14 שיגרו שני טילי פניקס לעבר המיגים העיראקיים, אך אלה החטיאו. השאלה - מדוע טיל המסוגל ליירט מטווח של עשרות ק"מ לא הצליח לפגוע במיג-25 - נותרה פתוחה.
אירוע מוזר נוסף שהתרחש באותו יום היתה התרסקותו האפשרית של מטוס מיג-23 עיראקי לאחר שהדלק אזל במכליו. אחת הטענות שהועלו בארה"ב היא, שהעיראקים לא ממלאים את מכלי הדלק של מטוסי הקרב שלהם עד תום, מחשש שהטייסים יערקו איתם לאיראן, או לאחת ממדינות המפרץ. חשוב לציין, שהתרסקות זו אינה קשורה לצמד התקריות האוויריות.
בעוד טילי האוויר-אוויר החדישים של ארה"ב זוכים להצלחה מוגבלת מאוד מסיבות לא ברורות, מערכת נשק חדישה נוספת זכתה להפגין את ביצועיה בימים שלאחר "שועל המדבר", בהצלחה גדולה יותר.
במסגרת אחת התקריות בהן פתחו המטוסים האמריקאיים באש לעבר סוללות נ"מ עיראקיות, שנעלו עליהם או ירו לעברם, שיגר מטוס F-15E פצצת גלישה ממונעת מסוג AGM-130. על-פי עדויות שונות נראה שהפצצה הצליחה לפגוע במטרה.
ה-AGM-130 היא גירסה מיוחדת של פצצת הגלישה מונחית הטלוויזיה GBU-15, שצוידה במנוע רקטי המגדיל את טווחה לכמה עשרות קילומטרים. הפנטגון אישר, כי אכן נעשה שימוש ראשון במערכת הנשק החדישה, אולם סירב להוסיף פרטים על תוצאות התקיפה או לשחרר את סרט הווידיאו של הפצצה.
מאז ה-11 בינואר, היום בו נערכה התקיפה, הפך ה-AGM-130, לצד טילי ההארם, לנשק העיקרי של האמריקאים בתקיפות נגד מערך הנ"מ העיראקי. במהלך תקיפות אלה נורה מספר רב של טילים על-ידי מטוסי F-15E, ואלו השיגו דיוק פגיעה גבוה. אולם, טיל AGM-130 אחד החטיא את מטרתו מסיבה לא ברורה, פגע במבנים אזרחיים עיראקיים וגרם לנפגעים בנפש.


כך מעלימים מבצע: התעלומה מאחורי "השגה אינסופית"
בעוד "שועל המדבר" ותוצאותיו זוכים לעניין תקשורתי והאמריקאים מוכנים לספר כמעט הכל על ביצועי מערכות הנשק שנטלו בו חלק, קשה להתעלם מהערפל הסמיך האופף עד היום מבצע צבאי דרמטי שהתרחש לא מזמן

ב-20 באוגוסט תקפה ארה"ב יעדים של ארגונו של אוסמה בן-לאדן באפגניסטן ובסודאן. דבר קיומו של המבצע, שקיבל את שם-הקוד "השגה אינסופית", נודע לעם האמריקאי ולעולם בנאום קצר, שנשא ביל קלינטון.
למעט העובדה, שארה"ב תקפה יעדים באפגניסטן ובסודאן, כתגובה על הפיגועים בשגרירויותיה באפריקה, לא ידועים כמעט פרטים על הצד המבצעי של המבצע.
בתדריך לתקשורת שקיים הפנטגון בערב הפעולה, סירבו שר ההגנה וראש המטות המשולבים של ארה"ב לענות על שאלות בנוגע למערכות הנשק שנטלו חלק במבצע או על תוצאותיו. "אני מזהיר אתכם, שלא נספק הרבה פרטים מבצעיים", היה אחד ממשפטי הפתיחה של שר ההגנה האמריקאי, ויליאם כהן.
בתדריך נוסף, שהתקיים יומיים מאוחר יותר, התשובה למרבית השאלות שנשאל דובר הפנטגון היתה "אני לא יכול להגיד על כך דבר". מעטה הסודיות שהוטל על המבצע ותוצאותיו היה חסר תקדים ועמד בניגוד מוחלט לפתיחות האמריקאית לאחר מבצעים קודמים.
עם הזמן נשכח מבצע "השגה אינסופית" ומבצע "שועל המדבר" הפך לסיפור המוביל בחדשות הערב. נראה היה שהפנטגון מנסה להעלים מעל פני השטח את המבצע באפגניסטן וסודאן.
אולם, באמצע חודש ינואר, ללא יצירת רעש תקשורתי ומבלי לקיים תדריך מיוחד לעיתונאים, שיחרר הפנטגון לפרסום צילומים ראשונים של הנזק שנגרם ליעדים במבצע "השגה אינסופית". בתמונות הלוויין ניתן לראות את הפגיעות המדויקות במטרות השונות. מבין חמשת המבנים הגדולים במחנה באפגניסטן שניים הושמדו והיתר נפגעו בצורה קשה. אולם, מי שקיווה שמעטה המיסתורין שאפף את המבצע יתחיל להתפוגג, טעה. כאשר דובר הפנטגון נתבקש על-ידי אחד העיתונאים האמריקאים להרחיב את הדיבור על "השגה אינסופית" לאחר שחרור התמונות, הוא חזר על הנוסח הקבוע - "אני לא יכול להגיד על כך דבר". כאשר נשאל הדובר מדוע האמריקאים שיחררו כמעט בן רגע תמונות של תוצאות מבצע "שועל המדבר", אך דחו במשך חודשים את פרסום התמונות של "השגה אינסופית" ענה הדובר שכל מקרה נשקל בצורה נפרדת.
אחת השאלות שנותרו פתוחות היא איזו מערכת נשק הופעלה ב"השגה אינסופית". האמריקאים, כאמור, סירבו לחשוף את הכלים ששימשו אותם במבצע, אולם אופי המטרות והפעולה, כמו גם העובדה שטיל טומאהוק נחת בטעות בפאקיסטן במהלך המבצע, מצביעים על כך שהטומאהוק היה הכלי היחיד שהופעל במבצע. השאלה היא מדוע האמריקאים לא מוכנים לחשוף עובדה זו, שכן הטומאהוק הופעל בהצלחה פעמים רבות בעבר. התשובה לכך נעוצה כנראה בעובדה, שטילי הטומאהוק צוידו ברש"ק מיוחד, שנועד לאפשר להם לתקוף בצורה יעילה את מחנה המחבלים האפגני. אופי הפגיעות במטרה, הכוללת מספר רב של מבנים, נראה מצד אחד כמו פגיעה מדויקת של חימוש מיצרר. מצד שני, נראה כי כמה מבנים גדולים פשוט נמחו מעל פני האדמה, תוצר של פגיעה מאוד מדויקת של מספר רב של טילים, או מספר טילים עם רש"ק חזק בהרבה מזה המותקן בטילי הטומאהוק הסטנדרטים. ידוע שהאמריקאים פיתחו מספר רש"קים מיוחדים עבור הטומאהוק, אך הפרטים אודות מאפייניהם המדויקים נותרו מסווגים.
"אנחנו היינו שמחים מאוד לדבר על היעילות של מערכות הנשק שלנו", הוסיף דובר הפנטגון בהקשר למבצע. "אולם, בשלב זה אנחנו לא מוכנים לשחרר את המידע על זה לפרסום. נכון לעכשיו, החלטנו שאנו לא מוכנים לדבר באופן ספציפי על מערכות הנשק שנעשה בהן שימוש, או על המקומות מהם הן הופעלו. אין ספק, שבשלב כלשהו אולי נוכל לספר מה עשינו במבצע הזה. אבל לא עכשיו".

מקור: אתר חה"א.


נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 17-12-2005 בשעה 22:09.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #2  
ישן 17-12-2005, 21:56
צלמית המשתמש של יוסיפון
  יוסיפון מנהל יוסיפון אינו מחובר  
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
 
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
Facebook profile Follow me...
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "שבע שנים למבצע "שועל המדבר" - שנחשב למדוייק בהיסטוריה וכלל כמה נקודות ציון מעניינות"

רועי - נחמד שאתה מביא כתבות, אבל חובהלתת לינק אל מקור הכתבה ולא רק להזכיר אותו.
בנוסף, השתדל תמיד לציין את שם הכותב, מגיע לו קרדיט.
רצוי גם להוסיף תמונות, רצף של טקסט קשה לקריאה מעל צג המחשב.

אני כותב זאת כאן ולא לת.ד. הפרטי כי ההוראות הללו מיועדות לכולם ולא רק אל רועי.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 00:37

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר