לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 22-12-2005, 16:44
צלמית המשתמש של יוסיפון
  יוסיפון מנהל יוסיפון אינו מחובר  
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
 
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
Facebook profile Follow me...
כתבה נקמה עכשיו - תגובת ישראל לרצח הספורטאים במינכן

נקמה עכשיו
33 שנים אחרי רצח הספורטאים במינכן, מביא איתן הבר פרטים חדשים על מסע החיסולים שעליו החליטה ממשלת ישראל ב-1972 • מטען הצימוקים שלא התפוצץ, טילי ה'סטרלה' ששקעו בנהר והפילגש שהצילה את רב המחבלים • אבל במסגרת פעולות הנקם גם פלשתינים שלא היו קשורים לטרור שילמו בחייהם • בעקבות גל הטרור העולמי הנוכחי חוזר העולם המערבי אל הפעם הראשונה שבה החליטה ממשלה דמוקרטית להגיב בכל הכוח על פיגוע טראומטי • בעוד חודשיים בסרט של ספילברג
איתן הבר 03.10.05 מוסף ראש השנה

עוד לא נולד המושך בעט, לא הסופר, לא המשורר, לא העיתונאי, שיצליח לתאר במילים את הדממה, את השקט מקפיא הדם, שאפף את נמל התעופה לוד ב-7 בספטמבר 1972. באותו רגע, שרבים לא ישכחו לעולם, דממו מנועיו של מטוס אל-על שהגיע בטיסה ישירה ממינכן. הדלתות טרם נפתחו. הכבש נע באיטיות לעבר דלתות המטוס – ואיש לא הוציא הגה מפיו. רק העיניים, דומעות, עקבו אחרי המראה הנורא: 11 ספורטאים ישראלים, שיצאו ימים אחדים קודם לכן למשחקים האולימפיים בגרמניה, חזרו בארונות. מתים. איש לא ישכח את הדממה, עד שפרצו הזעקות וקולות הבכי של בני המשפחות. באותם רגעים, דרך כבש המטוס, ירדו הניצולים, אלה ששרדו את התופת יומיים קודם לכן. המומים ובוכים התייצבו ליד חבריהם, ששבו בארונות מתים.
ישראל היתה בהלם. רבים לא יצאו לעבודתם, הסתגרו בבתים ועקבו בטלוויזיה אחר המתרחש. תחושה של אין-אונים השתלטה על שרי הממשלה, כמו גם פשוטי עם: שוב נטבחים יהודים, שוב בגרמניה, שוב העולם שותק. המשחקים האולימפיים נמשכים כרגיל.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
אחד החוטפים הפלסטינים על מרפסת המעונות האולימפיים במינכן
ב-5 בספטמבר, בשעת בוקר, השתלטו מחבלי ארגון "ספטמבר השחור", שם אחר לארגון הפתח', על בניין המשלחת הישראלית ברחוב קונולי 31, בכפר האולימפי. הם תפסו 11 ספורטאים. שניים נרצחו במשך היום, ותשעת האחרים הובלו בשעות הערב, אחרי יום של מו"מ מייגע, לשדה תעופה צבאי ליד מינכן. עמדו להעלות אותם על מטוס למדינה ערבית, כנראה מצרים, ולהחליפם באסירים פלשתינים הכלואים בישראל.
אלא שהגרמנים, בעידוד ממשלת ישראל, לא התכוונו לשחרר את המחבלים. שוטרים חיכו להם בשדה התעופה, ופתחו עליהם באש. מחבלים וספורטאים נהרגו. רק כעבור שנים יתברר, כי כמעט כולם נהרגו מאש הצלפים הגרמנים. באותו לילה מר היו הכל סבורים שהספורטאים נהרגו מאש הפלשתינים.
מזועזע כמו כולם, ואולי יותר מכולם, היה צביקה זמיר, ראש המוסד. הוא היה, במו עיניו, עד לטבח. ביום החטיפה עוד הספיק להגיע בטיסה לגרמניה, שעה קלה לפני שהחלו היריות, והוא זה שהודיע בטלפון לראש הממשלה, גולדה מאיר: "כולם מתים".

לנקום!
טבח מינכן הרעיד את אמות הסיפים במערכת הביטחון בישראל, והרחוב תבע נקם. כעבור שבועות אחדים החלו מנהיגים ומחבלים פלשתינים למות ברחבי אירופה.
כ-20 ההרוגים "בנסיבות מסתוריות" הסעירו מאז את דמיונם של כותבי ספרים. עכשיו הגיע תורו של הקולנוע: סרט של סטיבן ספילברג, העוסק במרדף עד מוות אחרי מתכנניו ומבצעיו של טבח מינכן, עומד לעלות על האקרנים בחודש דצמבר. ספילברג עושה כל מאמץ לשמור בסוד את תוכן הסרט, ודווקא בשל כך גואה הסקרנות.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
ראש-הממשלה שהורתה "לנקום!" גולדה מאיר
דווקא בעקבות ה-11 בספטמבר ואירועי הטרור הבינלאומיים שבאו בעקבותיו, חוזר ספילברג למינכן 72'. אל הפעם הראשונה שבה ממשלה דמוקרטית במערב החליטה להגיב בכל הכוח על פיגוע טראומטי של ארגון טרור נגד אזרחיה.
בארץ מסתובבים צוותי טלוויזיה מבריטניה, גרמניה וארה"ב, ומכינים סרטים דוקומנטריים על אותם ימים. ספרים ישנים וחדשים יראו אור בשבועות הקרובים. טבח מינכן יחזור אל הכותרות.
בישראל חוששים, שהסרט יפריך את הטענה כאילו כל מי שמצא את מותו המסתורי בחודשים שלאחר הטבח היה אכן מעורב בטבח הנורא, ויוכיח את ההאשמה שבמרדף סיימו את חייהם גם פלשתינים שקראו את הסיפור בעיתון. שכמה מנהיגים פלשתינים נהרגו למען" יראו וייראו".
חשש אחר מסתמך על הפירסום שלפיו הסרט מתבסס על ספר כוזב שכתב סופר אמריקני, אשר התבסס על עדותו של ישראלי בשם יובל אביב שהתחזה כאיש מוסד, והתגלה כמאבטח מטוסים זוטר (למען הגילוי הנאות: הח"מ כתב עם ד"ר מיכאל בר-זהר ספר בנושא – "המרדף אחרי הנסיך האדום").
בספטמבר 1972, הסערה במדינה, בממשלה ובמערכת הביטחון דחפה למעשים. גולדה מאיר, ראש ממשלה, הורתה מיד: לנקום. הורכבה ועדת שרים, שבסמכותה להטיל מה שאפשר להגדיר כ"גזר דין מוות": גולדה, שר הביטחון משה דיין, שר החוץ יגאל אלון וישראל גלילי, שר בלי תיק שהיה בעצם המושך בחוטים. היו שם גם אהרון יריב ואחר כך רחבעם זאבי, כיועצי ראש הממשלה למודיעין. בפני בית" הדין" הופיע תמיד ראש המוסד, צביקה זמיר, שהציג את ההוכחות. למותר לציין, שלא נמצא במקום סניגור.
אבל ההחלטה מצאה את שלוחת המוסד באירופה עם תשתית בלתי מספקת. בעיקר היתה חלשה הזרוע החודרת לתוך הקהילות הערביות ברחבי היבשת. בארץ הוכרז גיוס כללי: מהשב"כ ומיחידה 504 בצה"ל הוזעקו הטובים שבקציני האיסוף, ובהם שמוליק גורן, ברוך כהן, צדוק אופיר, רפי סיטון, גייזי צפריר ורבים אחרים. חבורת הפיקוד מנתה את מייק הררי, ראש "קיסריה", היחידה המבצעית, שמוליק גורן, ראש "קשת", יחידת איסוף המודיעין, ונחום אדמוני, ראש "תבל", הממונה על קשרים עם גורמי המודיעין הזרים.
ניתנה "רשות הדיבור לחבר פראבלום", והיום, ממרחק השנים, ניתן כבר לסכם את מבצעי חיסול החשבונות.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
שמונה מחבלים השתתפו בטבח. בירי השוטרים הגרמנים נהרגו חמישה. שלושה נתפסו. הם שוחררו באוקטובר 1972, בעקבות חטיפת מטוס "לופטהנזה", הועברו ללוב ומשם לדמשק. מאז, אבדו עקבותיהם. לפי מיטב הידיעות, הם עדיין בחיים.
אנשי טרור אחרים, שאין ספק בצדקת הוצאתם להורג – כאלה שהיה להם "דם על הידיים" או שהכינו מבצעים – מצאו את מותם בדרכים מסתוריות. טבח מינכן היה נקודת מפנה היסטורית. ממשלת ישראל הכריזה מלחמת חורמה בארגוני הטרור, ושלחה את מיטב אנשיה למסעות חיסול ונקם.


[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.bambili.com/data/news_pic/upload_photo_uploadbgg230935.jpg]

ראש המוסד, צבי זמיר

איש הצימוקים נורה למוות

אחד מראשוני המחוסלים, ש"הרוויחו ביושר" את מותם, היה איש "ספטמבר השחור" שהגיע לאתונה. שמו ונסיבות מותו לא פורסמו עד היום, ולמרות השנים הרבות שחלפו מאז, אפילו כינויו אסור לפירסום עד היום.
משימתו של האיש היתה לשלוח מכולה ובה שני טון חומר נפץ ולפוצץ אותה בנמל חיפה. חומר הנפץ היה עטוף במטען של צימוקים, שהיה אמור להתפוצץ בהפעלה מרחוק, כנראה על-ידי שליח שיימצא בחיפה.
המידע שהגיע למוסד הקפיץ את אנשיו לאתונה. הם חיפשו את האיש בכל חור אפשרי, וחיפשו מסמכים בסוכנויות לעמילות מכס, בנמל, בבתי מלון, אפילו בבתי קפה. לבסוף, עלו על סוכנות המכס שעסקה, בלא ידיעתה, בהעברת המטען. בעקבות המסמכים שנמצאו שם הגיעו אל המחסן, כדי לגלות את "פצצת הצימוקים", אך לא גילו דבר.
לעומת זאת, גילו את האיש שמאחורי המטען. אנשי המוסד עקבו אחריו, חשפו את מהלכיו ושיגרת יומו, ובאחד הלילות חיכו לו ליד דירת מגוריו. הוא נורה ונהרג.
אנשי "ספטמבר השחור" חקרו את המקרה, והגיעו למסקנה – שגויה – שעמילת המכס היא שמסרה למוסד את הפרטים. הם הרגו אותה, אך לא היה לה, כאמור, שום קשר לחשיפת התוכנית.

בזכות התעלסות על השולחן
במסגרת המאמץ ליירט את איש הצימוקים חשפו אנשי המוסד גם את זהותו של ראש סניף הפתח' ביוון. בביתו באתונה, מתחת לשולחן בסלון, הוצמדו מטען נפץ ומיקרופון, כדי לפוצץ את המטען כאשר האיש יעמוד קרוב לשולחן.
אבל בערב המיועד קלט המיקרופון הרגיש נוכחות של אדם נוסף ליד השולחן. זו היתה פילגשו של קצין החבלה, שבחר דווקא בשולחן הסלון כזירה למעשי האהבים.
בזכות האהבה הוא נשאר בחיים, וכעבור ימים, במבצע קצר, פורקו מהשולחן חומר הנפץ והמיקרופון, ועד היום האיש אינו יודע עד כמה היו חייו תלויים לו מנגד.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
מנהל התיאטרון מתפוצץ
מוחמד בודייה היה איש טרור של ממש. איש הפל"ן, החזית לשחרור אלג'יריה, שנכלא בצרפת לשלוש שנים, וניהל לאחר שיחרורו תיאטרון קטן בפריז והיה איש של נשים. "כחול הזקן", כינו אותו.
ב-1972 התנדב בודייה לסייע לפלשתינים, ושלח לישראל חבורת מחבלים: אוולין בארג', שהיתה הקופאית של התיאטרון שלו ופילגשו מחוץ לשעות העבודה, האחיות נדיה ומרלין בראדלי, וזוג תמהונים זקנים.
כשהגיעו לשדה התעופה בלוד, לא נמצא במזוודותיהם שום ממצא מחשיד: בגדים, נעליים, כלי רחצה ותחבושות היגייניות. ואולם, החוקרים גילו כי הבגדים, התחבושות, הכל הוספג בחומר נפץ נוזלי שיובש. זוג הזקנים הביא איתו נפצים במקלט רדיו, וחיבורם אל הבגדים המוספגים היה מייצר כמה פצצות. הם התכוונו להניח אותן בבתי מלון בתל-אביב.
בחקירתם הובילו העצורים את החוקרים אל בודייה, והוא הבין כנראה שמחפשים אחריו. כמנהל תיאטרון הוא החליף בזריזות זהויות, בגדים, כתובות. המעקב אחריו היה קשה ביותר.
כשהיו כבר על סף ייאוש, החליטו אנשי המוסד לארוב לבודייה במעברים התת-קרקעיים להולכי רגל, שמתחת לכיכר "אטואל", שער הניצחון. הם ידעו כי הוא נוהג לעבור שם כל בוקר, אך לא ידעו באיזו מ-12 המנהרות יבחר. באותו בוקר הוצבו אנשי מוסד וסטודנטים ישראלים, שגויסו במיוחד, וכולם חיפשו בעיניהם בתוך קהל האלפים את מוחמד בודייה. והלא ייאמן קרה: הוא נמצא. מאותו הרגע, לא הירפו ממנו.
כעבור ימים אחדים התעורר בודייה אצל אחת מפילגשיו, אכל ארוחת בוקר, שתה קפה, התלבש, ירד למכוניתו, התניע אותה – והתפוצץ.

הכל בגלל מטען קטן
בניקוסיה, בירת קפריסין, אותר איש "ספטמבר השחור" בעיצומה של הכנת פיגוע, והוחלט לפעול נגדו בטרם יפעל. אבל התעוררה בעיה: אנשי המוסד מצאו, כי אם יטמינו בחדרו מטען נפץ גדול, שיבטיח את מותו, עלולים להיפגע חפים מפשע – בחדרים הסמוכים, בקומה מעל, בקומה מתחת.
ההחלטה היתה להסתפק במטען קטן, במקום חשוף יחסית. וגם זה עבד: האיש נכנס למיטה בלי להבחין במטען, שהיה אומנם קטן, אך מספיק גדול להביא עליו את הקץ.

שני טילים בעיר הבירה
באותו זמן לערך הגיע מידע בהול: עומדים להפיל מטוס אל-על באמצעות טילי קרקע-אוויר "סטרלה". לפי המידע, הטילים כבר נמצאים בדירה באחת מבירות אירופה, ולמחבלים נותר רק ללחוץ על ההדק.
הזמן דחק. אנשי המוסד יצאו אל הדירה המסומנת, כדי לעקוב אחרי היוצאים והבאים אליה. כעבור שעות אחדות הגיעו למסקנה, שאין שם איש. כיוון שלא ידעו מתי יגיעו האנשים, מתי ייקחו את הטילים, מתי יירו, החליטו להיכנס לדירה בפריצה שקטה.
בחיפוש הראשוני נראה שהחדרים ריקים, ואז, בחדר השירותים התגלה שטיח מגולגל, ובתוכו שני טילי "סטרלה".
התעוררה בעיה קשה: הפורצים אינם מיומנים בטיפול בטילים. אולי הם ממולכדים. אולי יקרה משהו אם יטלטלו אותם. מה עושים? אפשר להזעיק מומחים, אבל זה ייקח זמן. אפשר לקרוא למשטרה המקומית, אבל איך מסבירים מי הם ואיך נכנסו לדירה?
נפלה ההחלטה: לוקחים את הטילים. אבל איך? אנשים יירדו במדרגות ויילכו ברחוב עם טילי כתף? בסופו של דבר, באחת המכוניות נמצא קיטבג גדול, והטילים נארזו בתוכו. ועכשיו? הקיטבג נראה כאילו ארוזה בתוכו גופה... בלית ברירה החליטו הסוכנים להסתכן, והעבירו את הקיטבג למכונית. לאן? מה עושים עם שני טילים בלב בירה אירופית? עכשיו הם כבר לא התלבטו: נסעו אל הנהר החוצה את העיר, ובאחת הפינות הנידחות השליכו את המטען למים. במשך דקות ארוכות הקיטבג סירב לשקוע. האם הם ייאלצו לקפוץ לנהר כדי להטביע אותו? לאט לאט החל הקיטבג לשקוע, וייתכן שעד היום שוכבים להם שני טילי סטרלה על קרקעית הנהר הנודע.

תחתונים אדומים בניירובי
המרדף אחרי אנשי הטרור התנהל בשנות השבעים בעיקר באירופה, אך ב-16 בינואר 1976 הגיע מידע דחוף דווקא מאפריקה, על כוונה להפיל מטוס אל" על".
עוד באותו יום יצאו אנשי המוסד לשטח: ליד גדר שדה התעופה הם מצאו עץ, ועליו תלויים תחתוני אישה אדומים. זה היה האות. האנשים ידעו שהגיעו למקום הנכון. ליד העץ הבחינו במשגר טילי "סטרלה". הכל היה מוכן, רק לשגר את הטיל. למחרת בבוקר עמד מטוס נוסעים אל על להמריא מדרום אפריקה, לנחות בקניה, ולהמשיך לישראל.
מיד ניתנה הוראה למטוס שלא להמריא, למורת רוחם של אנשי הצוות, הנוסעים והנהלת "אל על", שלא ידעו כמובן את הסיבה. לאנשי המוסד, רובם לא לוחמים, היה זמן עד הבוקר. הם ביקשו לישון בבית מלון, הרחק מההמון הסואן של ניירובי, מלון שאינו מארח בדרך כלל זרים. בלילה התחבטו בינם לבין עצמם אם לפעול לבדם, ולבסוף החליטו להכניס בסוד הפעולה את המשטרה המקומית. בבוקר ירדו האנשים לחדר האוכל. בין החביתה לסלט הרימו את ראשיהם, ולא האמינו למראה עיניהם: בכניסה עמדו המחבלים שהתכוונו לירות את ה"סטרלה". הם המשיכו לאכול בשקט, ואז יצאו לכיוון העץ עם התחתונים האדומים. המחבלים, כשהם במכונית ואן בדרכם למקום הירי, נתפסו על-ידי שוטרים.
ממשלת קניה הבינה כמעט מיד כי היא מחזיקה תפוח אדום לוהט, וכעבור זמן קצר הועברו המחבלים בחשאי לישראל. ביניהם היו שני גרמנים: תומס רויטר ובריגיטה שולץ, בני 25, שנשאו דרכונים קפריסאיים מזוייפים. קודם לבואם לקניה, הם שהו במחנה אימונים של "החזית העממית", ואף זכו לכינויי מחתרת: סלווה וחסן.
השניים הועמדו לדין צבאי בישראל, ונידונו לעשר שנות מאסר. הרמטכ"ל המתיק את עונשם לחמש שנים, והם שוחררו ב-1980.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
דבר הפעולה והמאסר נשמרו בסוד כמוס, עד שנחטף מטוס "אייר פראנס" לאנטבה, והחוטפים דרשו את שחרור מחבלי קניה. בסופו של דבר, כזכור, לא היה צורך להתמקח. חטופי אנטבה שוחררו על-ידי צה"ל, ומחבלי התחתונים האדומים ריצו את המאסר עד תומו. גם לסיפור הזה יש סוף מטורף: המחבלים חשדו באזרחית גרמנייה, כאילו היא זו שמסרה את המידע לישראל. היא נחטפה, עונתה ונאנסה עשרות פעמים – על לא עוול בכפה. הם פשוט טעו.

גם סלאמה האמיתי מחוסל
עלי חסן סלאמה, בנו של מנהיג כנופיות מימי מלחמת העצמאות, חסן סלאמה, נחשב במוסד כקצין מבצעים בכיר של הפתח' וממקורבי ערפאת. המרדף אחרי סלאמה נחשף ב-1973, כשנתפסה בעיירה לילהאמר שבנורבגיה חוליית מוסד, בעקבות מותו בטעות של מלצר מרוקני, אחמד בושיקי. נטען אז, כי רודפי המוסד טעו בזיהוי, וסברו כי מדובר בעלי חסן סלאמה.
לא ברור אם סלאמה התאבל על מותו של בושיקי, אבל הוא הבין היטב שהוא מהווה יעד, ולא הסתובב מאז באירופה. אבל גם זה לא עזר לו. הוא קנה לעצמו רק כמה שנים נוספות, ונהרג בינואר 1979, בעת שחלף במכוניתו ליד מכונית ממולכדת, באחד מרחובות ביירות. גם אחרי מותו טענו אנשי אש"ף ובני משפחתו שלא עסק בטרור.

הסופר שהיה לדובר
אבל היו גם "המפוקפקים" – אלה שנידונו למוות על-ידי "בית הדין" של גולדה אף שלא היה להם קשר ישיר לטרור בכלל ולמינכן בפרט. היום מודים גם במוסד, עדיין בחצי פה, כי היו כאלה שנפלו קורבן על לא עוול בכפם בעקבות ההחלטה ליצור אווירה של הרתעה ופחד בקהילות הפלשתיניות באירופה.
הבכיר והבולט שבהם היה ע'סאן כנפאני, מהידועים שבין הסופרים הפלשתינים בתקופה שלאחר 1948. במרכז יצירתו עמדה הטרגדיה של הפליטים והאיבה לישראל.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
ע'סאן כנפאני
כנפאני, יליד עכו, שהתגורר בביירות, נעשה בסוף שנות השישים הדובר הראשי של "החזית העממית", ארגונו של ג'ורג' חבש. הוא נספה ב-1973 במכוניתו, לאחר שאלמונים התקינו בה פצצה.

טלפון קטלני מבית הקפה
גם ד"ר מחמוד אל-המשארי, נציג אש"ף בצרפת, שילם בחייו את מחיר נקמת מינכן.
המשארי, אינטלקטואל שהתגורר ברחוב אליזה 175 בפריז עם אשתו הצרפתייה ובתו הקטנה, נחשד כמי שהיה מעורב בתיכנון התנקשות בדוד בן-גוריון, בעת שביקר בדנמרק ב-1969, ואחד האחראים לפיצוץ מטוס "סוויסאייר" ב-1970, בו נהרגו 47 הנוסעים ואנשי הצוות.
האנשים שעקבו אחרי המשארי בכוונה להורגו נצטוו חד-משמעית שלא לפגוע באשתו ובבתו, אך במעקב אחריו התברר כי המשארי נשאר לבדו בבית רק בשעות הבוקר, כאשר האשה מוליכה את הילדה לגן. בהיעדרם של בני המשפחה חדרו אנשי המוסד לדירה, והצמידו מטען קל של חומר נפץ מתחת לשולחן הטלפון.
באחד הבקרים, כשהאשה והבת יצאו מהבית, קיבל המשארי טלפון. כשהשיב לצלצול, שקירב אותו אל השולחן ואל מותו, הופעל מבית הקפה הסמוך מטען המוות.
אגב, בניגוד לפירסומים בעיתונות הצרפתית, לא הופעל המטען באמצעות הטלפון, אלא באלחוט. השיחה נועדה רק להבטיח שייצמד למטען.
אחרי מותו ניסתה רעייתו של המשארי לשחזר את מעשיו בימים האחרונים. היא נזכרה שבעלה נפגש לראיון עם עיתונאי איטלקי בבית קפה קטן, לא הרחק מדירתו. הראיון לא פורסם מעולם, ולדעת האלמנה, בעת השיחה בין "הכתב" להמשארי חדרו אנשי המוסד לדירה, והניחו את המטען הקטלני.

הפרוצה העניקה עוד שעה
דמות נוספת במערך הפלשתיני שייתכן כי מותו היה מיותר הוא באזיל אל-קובייסי. במארס 73' נחת בפריז הפרופסור למשפטים אל-קובייסי, והתאכסן במלון קטן ברחוב ד'סרקאד, בסמוך לכיכר מדליין.
הוא צולם כאשר נפגש עם אנשי טרור, וכך עלה על כוונת המוסד. הטענה העיקרית נגדו היתה שהיה הרוח החיה בהכנת מכונית תופת, שנועדה לחסל את גולדה מאיר בניו-יורק. המכונית הוחנתה ליד מסוף אל" על" בנמל התעופה קנדי, אך התגלתה ופורקה בעוד מועד. נאמר גם שקובייסי היה סגנו של ג'ורג' חבש.
בליל ה-6 באפריל 1973 המתינו אנשי מוסד לקובייסי, שהגיע מפגישה כלשהי ופנה למלון. בעודם עוקבים אחריו, עצרה לידו מכונית, והנהגת, פרוצה פריזאית, הזמינה אותו ל"סיבוב". קובייסי נענה, נכנס למכונית ונעלם.
האם לבטל את המבצע? נראה שכך היה צריך לנהוג, אבל המפקד גרס אחרת: הוא הניח שהפרוצה תחזיר את קובייסי למקום שממנו אספה אותו, והורה לאנשיו להמתין בסבלנות. ואומנם, קובייסי חזר אחרי זמן מה. כשראה מולו שני נושאי אקדחים הספיק לצעוק, אך נורה למוות. השניים זינקו למכונית שהמתינה להם.

המחיר
אי אפשר שלא להזכיר במסגרת זו גם את מחיר המלחמה. במדריד נרצח איש המוסד ברוך כהן. כהן נפגש עם פלשתיני בבית קפה, ובצאתו נורה על-ידי פלשתיני אחר, שארב לו. מחליפו, אגב, היה גדעון עזרא, היום השר לביטחון פנים.
בבריסל נפצע קשה, גם הוא בבית קפה, צדוק אופיר (טרבלסי) בעת שפגש "מקור" שהוגדר כבעייתי.
ובאוסלו נעצרו אנשי החוליה שהרגו בטעות בלילהאמר את המלצר אחמד בושיקי. השישייה – דן ארבל, מריאנה גלדניקוף, סילביה רפאל, אברהם גמר, צבי שטיינברג ומיכאל דורף – הועמדו לדין ונדונו למאסר, אך שוחררו לאחר כשליש מהתקופות שנגזרו עליהם. סילביה רפאל נפטרה לפני חודשים אחדים.
סוף דבר: היתה זו מלחמת מוחות ואקדחים, כאשר לוחמי המוסד מדלגים אחרי המחבלים מארץ לארץ. עכשיו, המלחמה ההיא היא נחלת ההיסטוריה, ותורה של תעשיית הספרים והסרטים. •

הערך "מבצע זעם האל בוויקיפדיה
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il


נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 27-12-2005 בשעה 22:03.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #4  
ישן 25-12-2005, 14:03
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
היתה סידרת טלויזיה יפה על העניין
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "נקמה עכשיו - תגובת ישראל לרצח הספורטאים במינכן"

אי שם בשנות ה-80 - "חרב גדעון". קצת הוליוודיזציה אבל בכל מקרה במציאות הקולנועית שלנו שבה מועטים הסרטים המסתמכים על אירוע אמיתי, בכל זאת טובה. מכל הקטעים שם אני זוכר לטובה דווקא את אחד הקטעים הראשונים שבו איש המוסד, ה"Q" של המוסד, מראה לקצין המועמד לפקד על המבצע אקדחים. הבחור, כמה מציאותי עבור קצין ישראלי, לא מבין שום דבר באקדחים ובוחר מייד אקדח ענק. ה"Q" אומר לו שהוא לא הארי המזוהם ושאקדח (ברטה 0.22 קלאסי אם אני זוכר נכון) קטן יותר בהחלט יספיק, העיקר שיקפיד לתת "פום, פום" על הקורבן. יחסית לסט לא דובר עיברית, זה היה קטע מאוד מציאותי על ישראל.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 12-01-2006, 16:17
  NimDod NimDod אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.06.05
הודעות: 2,627
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי g.l.s.h שמתחילה ב "מי ראה את הסרט "מינכן"?"

לא ראיתי את הסרט, ואני בהחלט לא מתכוון לשלם כרטיס, או את מחיר ההשכרה שלו בדי וי די (ואני דווקא מאלה שכן משלם, בדרך כלל, עבור הסרטים שאני רואה).

הנה ביקורת של "השגריר" שלנו בניו יורק:

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3189452,00.html
"נתחיל מהסוף: "מינכן", החדש של סטיבן שפילברג, הוא סרט מאכזב. אחרי שבועות ארוכים של ציפייה ושלוש שעות של צפייה, קמנו בסוף ההקרנה – חברה שלי ואני – הסתכלנו אחד על השני ושאלנו: זהו? על זה כל הרעש? בסופו של דבר, מדובר בסרט ארוך - חלקו מעניין וחלקו מייגע לאללה – טיפה משעמם, לא כזה מרעיש כמו שציפינו. ואם משווים לסרטים האחרים של הבמאי, אז "מינכן" הרבה פחות מרגש מ"רשימת שינדלר", הרבה פחות סוחף מ"להציל את טוראי ראיין", ובטח הרבה פחות מבדר משוברי הקופות הגדולים נוסח "פארק היורה" ודומיו. בקיצור - משפילברג הגדול ציפינו ליותר. "
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #25  
ישן 29-01-2006, 11:23
  מצוק מצוק אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 05.10.05
הודעות: 994
הסרט מינכן
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "נקמה עכשיו - תגובת ישראל לרצח הספורטאים במינכן"

ראיתי אתמול את מינכן.
אכזבה. ציפיתי מאשף קולנועי כספילברג לעשות תחקיר יותר רציני.
לא צריך להיות מומחה או מקורב למערכת בכדי להבין שספילברג עשה תחקיר חובבני.
גם בנוגע לאופן ההכנות ,ההתארגנות, המעטפת המודיעינית ואופן ביצוע המשימות עצמן
וגם למשל בנוגע לאביב נעורים . ספילברג הצליח לקחת מבצע "מהסרטים" , אחד היפים שנעשו - ולהציגו באופן מוטעה ומגוחך:
1.ספינות הגומי מגיחות לנמל מואר בלב העיר , כשעשרות מקומיים משוטטים להנאתם באזור = קשקוש
מופרך
2.לא הוצג כלל האלמנט המבצעי בו חיכו רכבים שכורים ללוחמים. לפי ספילברג - היעדים היו צמודים לחוף הים = קשקוש מופרך
3.אהוד ברק לבש פאה בלונדינית ולא שחורה....
4.הלוחמים מטפסים במדרגות בגוש צפוף = קשקוש. ככה לא עולים מדרגות בלב ביירות...

אלו הערות רק ל5 הדקות המציגות את אביב נעורים. כמובן שבשאר הסרט יש קטעים מגוחכים לרוב.

לא להאמין שזהו אותו יוצר שעשה את טוראי ראיין....

דעתכם?
_____________________________________
158 . מתחילים לראות את הסוף .

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #28  
ישן 29-01-2006, 23:18
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
בתגובה להודעה מספר 27 שנכתבה על ידי IsraeliCommando שמתחילה ב "תפסיק תפסיק"

נו באמת???

מילא שהוכחת את הטענה שלי וחיזקת אותה (בהפוך על הפוך), גם הראית עד כמה שבורות היא מה שבמאי ותסריטאי צריכים כדי להביא רווחים. אם בשאר העולם רואים עובדות כמוך, אז ברור שהסרט יצליח. חבל שלא טרחת לבדוק קצת על אין ספור הדיונים שהיו (באנגלית...) על הסצנה ההיא בטוראי ראיין, ולא, ב SS לא היו גלוחי ראש אלא אם כן היו קירחים באופן טבעי, אפשר להוציא אותם "רעים" גם בלי לגלח.

ואל תתלהב מהמילה "פלצן", היא כבר ממזמן סימן היכר למי שלא מסוגל להביע את עצמו באופן רהוט.


ציטוט:
במקור נכתב על ידי IsraeliCommando
ההערה על השיער כל כך לא נכונה והיו מספיק חיילים גרמנים גלוחיי ראש.
דבר שני כל הדברים של הסצנה שהרגע הזכרת אם ספילברג היה צריך ללכת לפי המציאות היית נרדם תוך שנייה
הוא הביא אקשן ועניין לסרט- שתבין הסיפור של טוראי ראיין הוא מהראש ולא קרא באמת וכך גם שאר הדברים
אז דיי עם החפירות הפלצניות האלה--- תגיד שלא נהנת בסרט..., וזה שזה לא הגיוני לפי התו"ל או לא יודע מה לא מעניין את רוב האנשים שיודעים להעריך סרט טוב.
_____________________________________
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #32  
ישן 05-02-2006, 23:11
  מיקיטל מיקיטל אינו מחובר  
מערכות מודיעין חוזי (IMINT), מערכות חישה גילוי והתרעה - חלל, אויר, ים ויבשה. התנהלות ביטחונית, תעשייתית וחוזית בינלאומית
 
חבר מתאריך: 08.03.05
הודעות: 2,996
"מבקרים" יקרים....
בתגובה להודעה מספר 30 שנכתבה על ידי מאתיים ומשהו שמתחילה ב "על "מוסד" במינכן."

זהו סרט....!!!!

זה איננו ואיננו מתיימר להיות סרט דוקומנטארי....!!!!

הסיפור עליו הוא מבוסס, הינו סיפור אמיתי. הפרטים המוצגים בסרט אינם כך ואין זה משנה את טיב הסרט.

מי שצפה בסרטיו של עמוס גיתי למשל יודע שמאחוריהם היו חוויות אמת. התסריט אינו ואף לא צריך להיות אוטנתי. זו ראייה ילדותית לחפש אי דיוקים בתסרוקות, במבטאים ברובה או אקדח זה או אחרים המופיעים שם.

ספילברג עשה סרט. סרט "חקלאי" טוב. דובר צה"ל יכול לעשות סרט "עובדתי" אם ירצה בכך. המציאות בסרט כזה תהיה משעממת מאד אני חושש....
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #37  
ישן 15-02-2006, 19:06
צלמית המשתמש של יוסיפון
  יוסיפון מנהל יוסיפון אינו מחובר  
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
 
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
Facebook profile Follow me...
´מינכן´ – הקרנה חוזרת
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "נקמה עכשיו - תגובת ישראל לרצח הספורטאים במינכן"

מאמר של אורי דן, בטור האישי שלו במקור ראשון, "שבט דן", 12.2.06.
אני חושב שזו ההתייחסות, הפומבית, היחידה עד עכשיו של איש מוסד לסרט.


´מינכן´ – הקרנה חוזרת
אורי דן

פנים חדשות ורעננות שרצות לכנסת הם אלה של רפי איתן, ממקימי השב"כ והמוסד. איש העסקים הבינלאומי, רב המרגלים שחזר מן החום של פרשת פולארד, עומד עתה בראש רשימת הגימלאים, בעקבות פניותיהן של אגודות גימלאים שביקשו ממנו להביא את זעקתן.
החיוניות הפיסית והבהירות המחשבתית של רפי איתן בן ה-79 - "אבל אני מרגיש עכשיו כבן 20" – עדיין מריצות אותו לעסקים מצליחים ברחבי העולם – מקובה ועד ברית-המועצות לשעבר. אולם, הוא החליט להיענות לגימלאים ולהיות להם לפה:"כמאתיים אלף מתוך כשבע מאות אלף הגימלאים ברחבי ישראל", הוא אמר לי, "מחפשים ביטוי וזקוקים לסיוע, להבנה ולטיפול. הגיע הזמן שהמדינה תדאג להם".
לעומת גלמים פוליטיים שממלאים חלק מהרשימות האחרות, שרק מחפשים בכנסת פרנסה נוחה – רפי איתן הוא מגדלור של עשייה ויצירה. ערב מירוצו לכנסת הלכתי בחברת האיש שעמד בראש הצוות ללכידת אדולף אייכמן, שרדף אחרי מרגלי הק.ג.ב. ופעל נגד הטרור הערבי, עד שכשל בפרשת ג'ונתן פולארד – לצפות בסרט 'מינכן'.
בתום הסרט שאלתי אותו אם הוא משקף את שיטות הפעולה של המוסד בחיסול טרוריסטים פלשתינים. איתן השיב: "בשום פנים ואופן לא. המוסד הרבה יותר מתוחכם ומקצועי גם כשמדובר בחיסול ממוקד. נראה שהתסריטאי טוני קושנר וסטיבן שפילברג עצמו, שניהם יהודים, לא טרחו ללמוד כיצד באמת עובדת המערכת המבצעית של המוסד. במהלך הקרנת הסרט פרצתי בצחוק כמה פעמים: המוסד עובד עם מאפיה צרפתית? עם ארגוני פשע?"

מדוע הורתה ראש ממשלת ישראל גולדה מאיר למוסד ב-1972 לחסל את הפלשתינים ברומא, בפריז ובמקומות אחרים, כפי שמציין הסרט 'מינכן'?
"רצח הספורטאים הישראלים היה טראומה לישראל. רצח 11 האתלטים הישראלים באירוע עולמי ספורטיבי של שלום - היה הלם".
האם למדינת חוק דמוקרטית כישראל מותר, כפי שמציג שפילברג, לקחת את החוק לידיים ולצאת למסע נקמה?
"לא היתה זו סידרה של פעולות נקם. השווה זאת לטראומה שגרמה התקפת הטרור של ה-11 בספטמבר 2001 בארה"ב. מה עשו האמריקאים? הנשיא בוש בנאום לאומה הכריז מלחמה על הטרור הגלובלי, והודיע שארה"ב תרדוף את האחראים לו. מאז ועד היום ארה"ב רודפת אחר טרוריסטים באפגניסטן, בעיראק, ובמקומות אחרים. בספטמבר 1972, לאחר רצח הספורטאים במינכן, קיבלה ראש הממשלה גולדה מאיר החלטה לרסק את ארגון הטרור שהקים יאסר ערפאת תחת שם הכיסוי 'ספטמבר השחור', בפיקודו של חסן סלאמה. מחומר מודיעיני ידענו שבכוונתו לבצע התקפות טרור נגד אזרחים ישראלים בכל מקום בעולם. נגד אזרחים, לא נגד אנשי צבא. היו פעולות של ישראל נגד אנשים כאלה גם במדינות ערב, אבל לא שמעו על זה. את הכותרות עשו מה שתואר בעיתונות העולמית 'פעולות החיסול של המוסד באירופה'".

והנה, הסרט 'מינכן' מנסה להוביל את הצופה לכך שיאמין כי ישראל פעלה כנקמה?
"הפעולות נגד ספטמבר השחור נמשכו מ-1972 עד 1982, אז יצאה ישראל למלחמה נגד אש"ף וערפאת בלבנון ובביירות עצמה. כלומר, הפעולות בוצעו בהוראתם של כמה ראשי ממשלות בישראל: גולדה מאיר, יצחק רבין ומנחם בגין - רחוק בסדר הזמנים מהטבח בספורטאי ישראל באולימפיאדה. ראש ארגון 'ספטמבר השחור' עצמו, חסן סלאמה, חוסל בביירות בינואר 1979, כשראש הממשלה בישראל היה בגין. זו לא היתה נקמה אלא ביצוע תוכנית להעברת ארגוני הטרור מהתקפה למגננה".
האם המתקפה הישראלית הממושכת הזאת הביאה תועלת?
"התשובה היא חיובית. הטרוריסט המצוי הוא חסוי, הוא פועל בסודיות, לא יודעים היכן הוא ומתי יתקוף. זמנו בידו להכין את ההתקפה, לגייס כסף. ברגע שאני תוקף אותו, את תשתית ארגונו – אני מאלץ את הטרוריסט לעבור להגנה ואני מפחית במידה אדירה את יכולתו לפעול כבר שנים רבות לפני פרשת מינכן כשעסקתי במלחמה בטרוריסטים, אני באופן אישי לא חשתי תחושה של נקמה, אלא לעתים רחוקות. כי זה בלתי אנושי שתחושה כזאת לא תקנן בך לעתים. אבל נקמה לא הייתה מוטיבציה שלי, אלא לפעול במוח קר, בשכל, בתחכום" על מנת להרתיע את הטרוריסטים, להכניס אותם למגננה.
כשאמרתי כי הסרט 'מינכן' בעצם מנסה להעמיד אלה מול אלה את הרוצחים הפלשתינים ממינכן ואת סוכני המוסד המחסלים אותם, השיב לי איתן בכעס: "אכן, יש ניסיון בסרט הזה להראות דימיון בין פעולת אנשי הטרור הפלשתינים – לישראלים. הוא מנסה לעקר ולעקור את עקרון הצדק והמוסר שעל פיו פעלו סוכני המוסד הישראלי. הטרור בעיקרו הוא הרג של אזרחים חפים מפשע, ללא אבחנה, ואילו הפעולה האנטי-טרוריסטית היא פעולה ממוקדת נגד טרוריסטים, לשם הצלת חפים מפשע. ישראל היתה חייבת לפעול נגד 'ספטמבר השחור', שכן יאסר ערפאת, הפת"ח וההנהגה הפלשתינית על כל פלגיה – מהלו צהלות ניצחון לאחר ההתקפה במינכן. ניצחון זה איפשר להם לגייס עוד כספים, ועוד טרוריסטים, להמשך פעולות הטרור. לישראל לא היתה ברירהאלא לקום ולעצור את הסחף הזה".

על השאלה כיצד קבעו ראשי הממשלה בישראל מי ראוי להיות מחוסל ומי לא, השיב איתן: "קח דוגמה מהמלחמה באל-קאעידה. יתכן שבן-לאדן עצמו לא ביצע אף פעולת טרור. הוא רק תיכנן. יש לו זקן נאה ועיניים יפות, והוא הופיע בטלוויזיה בפרשנות לקוראן. הוא יכול לטעון שהוא בכלל איש רוח. אבל לדעת רוב האנשים בחברה התרבותית, הוא בן מוות בלי משפט וחיסולו הוא הדרך היחידה להגן על החברה התרבותית. אני מקווה ששפילברג וכותב התסריט של 'מינכן' לא יתנגדו לכך".
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #38  
ישן 16-02-2006, 20:32
  odedy odedy אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 17.03.05
הודעות: 1,161
ועוד כתבה בסידרה הבלתי נגמרת - צבי זמיר מותח ביקורת על שפילברג
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "נקמה עכשיו - תגובת ישראל לרצח הספורטאים במינכן"

ראש המוסד לשעבר, צבי זמיר, בראיון ראשון לעיתון ישראלי
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
:
גולדה לא נתנה הוראה
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]

מאת יוסי מלמן
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://news.fresh.co.il/icons/haaretz.gif]


ראש המוסד לשעבר, צבי זמיר, מפריך את גרסת שפילברג לתגובת המוסד על טבח הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן. זמיר עצמו היה במינכן וצפה מקרוב בכישלונו של מבצע החילוץ הגרמני. לטענתו, ראש הממשלה גולדה מאיר כלל לא דרשה מהמוסד לנקום במתכנני הרצח ובמבצעיו. ההתנקשויות שביצע המוסד בהנחייתו נועדו רק לחסל את הטרור הפלשתיני באירופה.


ומי אמר שהיתה ועדת אקס?
בקול שקט, מונוטוני במקצת, בטון של הרצאת דברים סדורה, מבקש ראש המוסד לשעבר, צבי זמיר, להפריך לא מעט אמונות ומיתוסים שהשתרשו בתודעה הציבורית כעובדות זה שלושה עשורים, במיוחד בסרטי פעולה וטלוויזיה. כמעט כל העיתונאים והמחברים, וגם אני בכלל זה, שכתבו על פעולות החיסול באירופה לאחר מינכן, ייחסו לממשלת ישראל ולמוסד גם מניעים של נקמה. איתן הבר, שכתב יחד עם מיכאל בר-זהר את הספר "המרדף אחר הנסיך האדום", דיבר על כך בראיונות רבים. סטיוארט סטיוון, בספרו "רבי המרגלים של ישראל", כתב: "זו לא היתה נקמה שחיפש צביקה זמיר, אך היא היתה בלי ספק אחד המניעים במאבק".

לא, טוען זמיר, הפעולות נגד הטרוריסטים הפלשתינאים לאחר אולימפיאדת מינכן לא היו מעשה נקמה. "לא היתה שום הוראה של גולדה לנקמה", הוא מדגיש. המטרה, לדבריו, היתה "לפגוע בתשתיות של ארגוני הטרור באירופה - משרדים שלהם, אנשי קשר, דרכי הולכה, הנציגים שלהם". המלה חיסול אינה מצויה במילון שלו; לכל אורך הראיון הוא שב והשתמש בביטוי "סיכול של איומים צפויים".

במלים אחרות, זמיר טוען שכל מי ששליחי ישראל פעלו נגדו והרגו באותה תקופה "כלל לא היה קשור לתכנון או לביצוע של רצח הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן 1972. הגענו להכרה שאין ברירה, וצריך להתחיל בסיכול". ההחלטה התקבלה, לדבריו, משום ש"לא היתה הגנה על אזרחים ועל מתקנים ישראליים בחו"ל, וגם כאשר תפסו הרשויות באירופה טרוריסטים, הן נכנעו לאיומים ולדרישות של חבריהם ושחררו אותם. מבחינת ארגוני הטרור, לא היה להם שום סיכון בתקיפת יעדים ישראליים".

זה הראיון השני של צבי זמיר, מאז מונה לראש המוסד בספטמבר 1968 במקומו של מאיר עמית, והראשון שבו הוא מדבר על פעולות המוסד לאחר מינכן. זמיר כיהן בתפקיד שש שנים והוחלף על ידי יצחק חופי. שש שנות כהונתו במוסד עמדו בסימן המאבק בטרור הפלשתיני, המאמצים להשיג מידע על ההכנות של מדינות ערב למלחמה נוספת (אחרי תבוסתן במלחמת ששת הימים), מבצעי עלייה של יהודים מסוריה דרך לבנון, ומעיראק ביבשה דרך איראן, וסיוע למאבקם של הכורדים בעיראק ושל הנוצרים בדרום סודאן. זמיר ביקר בחשאי הן בעיראק והן בסודאן, והמשיך כך את המסורת שלפיה ראש המוסד יוצא לשטח, גם למדינות אויב, ועוקב מקרוב אחר מבצעים שאליהם שלח את אנשיו.

את הראיון הראשון שבו דיבר על מינכן העניק לפני כשש שנים, לארתור כהן, המפיק היהודי-שוויצרי של הסרט "יום אחד בספטמבר", שזכה בפרס אוסקר בקטגוריית הסרטים התיעודיים. אז הוא התראיין בעיקר על מה שהתרחש בזמן האולימפיאדה במינכן, אירועים שבהם נאלץ לצפות בלי יכולת להשפיע ולהתערב והסתיימו במבצע החילוץ הכושל של משטרת בוואריה: בני הערובה הישראלים נרצחו, אבל לא כל הטרוריסטים נהרגו. עתה הוא מתייחס לראשונה גם למבצעי החיסולים, ה"סיכולים" בלשונו, לאחר האולימפיאדה, שאותם ביצע המוסד בראשותו. המאיץ להסכמתו להתראיין הוא הסרט "מינכן" של סטיוון שפילברג.

אנשים שלא נשפטו
המוסד התיר באחרונה לכמה מבכיריו לשעבר להתראיין לסרטי תעודה על אירועי מינכן, כחלק ממסע יחסי ציבור בעקבות סרט של שפילברג. האם גם זמיר התבקש לתרום את חלקו? "הסיבה שאני מתראיין היא הרצון שלי להסביר ולהבהיר את כל הרקע של מה שבאמת קרה. הסרט 'מינכן' וסרטי תעודה שבאו בעקבותיו מעוותים את התמונה. אלמלא הסרט לא הייתי מתראיין".

זמיר אינו מסגיר את רגשותיו כלפי שפילברג, אך בלי ספק הוא כועס. זה אינו כעס שנובע מעלבון אישי. מקורו באמונה אמיתית שהסרט עושה עוול לאנשי המוסד, למדינת ישראל ולמאבק בטרור. "קראתי ששפילברג מקווה לקבל את האוסקר על הסרט. לדעתי, הוא ראוי לאות קלון".

הסרט ריגש אותך?
"בעיני זהו סרט קאובוי. הוא לא ריגש אותי. שפילברג הוא כמובן שם מעורר סקרנות, אבל אני מבין שבישראל הסרט לא זוכה להצלחה, ובצדק. הישראלים, שמבינים בנושא, יודעים שהסרט אינו משקף את מה שקרה באמת".

באיזה מובן הוא אינו משקף?
"זו בושה וכלימה. זו חרפה ששפילברג משווה את גולדה מאיר למנהיגי טרור בלבנון. גולדה דחתה במשך תקופה די ארוכה הצעות של המוסד לנקוט אמצעי סיכול נגד הטרור באירופה. היא קיוותה שהאירופים יהיו ערים ויפעלו בעצמם נגד הטרור הפלשתיני שכוון נגד ישראל".

מה עוד מפריע לך בסרט?
"החכמים מהסרט לא מסבירים את המהלומה, את הזעזוע שמינכן הנחיתה על כל התפישות שלנו. הדברים האלה נדחקו מהסרט כדי לפנות מקום לתיאורים מבצעיים של דמיון פורה של הבמאי".

וזה לא קרה כפי שהוא מתאר?
"בוודאי שלא. הוא מתאר את לוחמי המוסד ככנופיה של אנגלים וצרפתים, של מעין שכירי חרב שמקבלים את המשימה תמורת מאתיים או שלוש-מאות אלף דולרים. וישנו הסיפור של מפקד החוליה, אחד בשם אבנר, שלא היה ולא נברא".

כדי להראות עד כמה ראש הממשלה מאיר היתה רגישה לחיי אדם ולא שוחרת נקמה מספר זמיר את האנקדוטה הבאה, שלדבריו לא סופרה מעולם. "בכמה משיחותי עם גולדה היא הביעה חרדה ודאגה שמא אנשינו עושים מעשים בלתי חוקיים בכמה מארצות אירופה. זה אמנם היה כורח, אבל בלתי חוקי. לכן הצעתי לגולדה שתכיר כמה מהאנשים ותתרשם מהם. היא אמרה לי פעם: בעצם אנחנו פוגעים באנשים שלא נידונו במשפט. הרגשתי שאולי יש לה היסוסים וספקות לגבי שיקול הדעת של האנשים שעושים את המלאכה, שמשתתפים במבצעים, ולכן החלטתי שגולדה צריכה להכיר אותם.

"בהזדמנות אחת הבאתי לפגישה אתה את אחד האנשים שזה עתה חזר מפעולה, שאותה עשה כמעט באופן עצמאי, לבדו. הוא היה אחראי לביצוע פעולה מסוימת ורגישה. הוא היה חבר בתנועת נוער חלוצית, שעלה לארץ, חבר קיבוץ, רופא, ממוצא אנגלו-סקסי. גולדה הכירה אותי ואולי עוד אחד או שניים שעבדו במוסד, אבל היא לא הכירה את הרוב. ולכן רציתי שתתרשם מהאנשים, שתתן בנו אמון ותראה מיהם האנשים שבידיהם הופקדה המשימה.

"הוא דיבר בעברית עם מבטא, בדיוק כמוה. גולדה שמעה אותו. לא אמרה הרבה, אבל ראיתי בעיניים שלה שהוא עשה עליה רושם עז. לימים גולדה ביקרה בקיבוץ שלו ופגשה אותו. היא כל כך התרגשה, שאחר כך צלצלה אלי וסיפרה לי. והוא רק דוגמה לאיכות האנושית שלנו. לא שכירי חרב ולא מוקיונים נוסח שפילברג".

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/printed/P170206/m.0.1702.2.2.9.jpg]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]

עוברי אורח מפריעים לשני סוכני המוסד, אבנר (אריק באנה, משמאל) וסטיב (דניאל קרייג). סיפורו של אבנר לא היה ולא נברא, אומר זמיר / צילום: מתוך הסרט "מינכן"
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]


השיחה מתקיימת על הדשא המוריק בביתו של זמיר בצהלה. הגינה מטופחת להפליא. זהו בית צנוע, מרוהט בפשטות, שיש בו ניחוחות של פעם, של ישראל אחרת, שבה להיות עשיר לא נחשב כבוד גדול. צהלה, מצפון לתל אביב, היתה שכונתם של אנשי הממסד הביטחוני. שכניו של זמיר היו, בין השאר, האלופים עזר ויצמן ומרדכי הוד ושר הביטחון משה דיין. על הדשא מסתובב חתול שמן, מדושן עונג, שמשפחת זמיר אימצה. "ליתר דיוק הוא אימץ אותנו", אומר צבי זמיר. "נדמה לי שהוא נכד, או אולי נין של חתול שהסתובב בחצר של משה דיין".

הוא בן 81. הוא נולד בפולין ועלה לארץ עם הוריו בהיותו תינוק בן שבעה חודשים, ב-1925. בגיל 18 הצטרף לפלמ"ח, לחם בקרבות מלחמת העצמאות ועשה את הקריירה המקצועית שלו בצה"ל, שבו הגיע לדרגת אלוף. בתפקידו האחרון, ב-1966, היה אלוף פיקוד הדרום, ולאחריו נשלח לבריטניה כנספח צה"ל. את מלחמת ששת הימים, המלחמה שהעצימה את המיתוס של האלופים, הוא החמיץ, כמו גם את האופוריה שבאה בעקבותיה. אבל למרות זאת החליט ראש הממשלה לוי אשכול למנותו בספטמבר 1968 לראש המוסד, במקום מאיר עמית הכריזמטי.

טיל סטרלה במתנה
כשנכנס זמיר, "צביקה" בפי מכריו, לתפקיד, הוא נוכח לדעת שישראל נתונה במלחמה נגד הטרור. מחבלים פלשתינאים חטפו בינואר 1969 מטוס אל על, הנחיתוהו באלג'יריה ואילצו את ממשלת ישראל להיכנע בפעם הראשונה לתביעותיהם. אחר כך, בסוף השנה, תקפו מחבלים את דוכני אל על בנמל התעופה באתונה. "עד מינכן, הקו שישראל הלכה בו היה מודרך מההנחה שהמדינות האירופיות לא יאפשרו לטרור הזה להתרחש בארצותיהם ולא יאפשרו את גל חטיפות המטוסים".

כלומר, הנחת העבודה של ישראל היתה שאין צורך בפעולה שלכם, של המודיעין הישראלי?
"כן. שלא צריך פעולה לא חוקית של ישראל בארצות אירופה. אנחנו במוסד סברנו - על יסוד מה שידענו - שהארגונים הפלשתיניים, ארגונים כמו זה של ודיע חדאד וספטמבר השחור, שהיה בעצם של אש"ף, רואים בטרור באירופה כלי קל יחסית לביצוע; קל יותר מאשר חדירות לישראל דרך הגבול עם המדינות השכנות, וגם יעיל יותר. הם רצו בעזרתו להטיל מצור על ישראל: לפגוע בחברות התעופה באמצעות חטיפות מטוסים. הם ביקשו להעלות על סדר היום העולמי ולהביא לידיעת העולם את שואת הפלשתינאים.

"אנחנו, שהבנו את זה, ניסינו לשכנע את גולדה שצריך להגיב ולפעול גם בחוץ לארץ. אבל גולדה בלמה את כל ההצעות שלנו. היא לא רצתה להיגרר על ידינו, אף שהיו שרים כמו משה דיין ויגאל אלון שתמכו בנו. עמדת הממשלה עד למינכן היתה שצריך לגרום לכך שהממשלות האירופיות יקחו אחריות. גולדה היתה סבורה שמדינות אירופה יתעוררו לנוכח מתקפת הטרור על אדמתן ויפעלו בכוחות עצמן".

והן פעלו?
"לא. עד למינכן הן לא לקחו אחריות על המצב. וכשמדברים על פעולה, הכוונה שלנו היתה שהם יטפלו בטרור טיפול מודיעיני ולא משטרתי. אבל הם לא עשו זאת. היו מדינות שסירבו אפילו שהמאבטחים באל על יהיו חמושים. לגורמי המודיעין באירופה לא היה מושג מה קורה במדינות ערב. הם לא ידעו ולא הבינו. לא היו להם מקורות והם לא דיברו את השפה. לשירותים האירופיים גם עבר כושר ההרתעה. גם כשהם חשפו ועצרו טרוריסטים, הם מיהרו לשחרר אותם ברגע שמטוס שלהם נחטף או שקיבלו איומים. אני זוכר שיחה עם איש ביטחון אירופי אחד שאמר לי: גנרל זמיר, אתם מנסים לגרור אותנו. אנחנו לא רוצים להיות צד במאבק שלכם".

ואתם הייתם ערוכים טוב מהם?
"בוודאי. אנחנו סברנו שצריך להתכונן לגרוע ביותר ושיפרנו את מקורות המידע. זה היה מאמץ גדול וקריטי".

אתה יכול לתת דוגמה ליכולת הישראלית מול חוסר המעש של האירופים?
"כן, זו דוגמה שממחישה את המציאות שישראל נאלצה להתמודד איתה, לפני מינכן וגם לאחריה, כפי שמעיד המקרה שהתרחש לאחר מינכן. הגיעה אלינו ידיעה על כוונת טרוריסטים להפיל מטוס אל על בטילי סטרלה, בהמראה מנמל התעופה פיומצ'ינו ברומא. איתרנו את הגעתם של הטרוריסטים לאיטליה ותוך קשיים רבים עקבנו אחריהם. הם נכנסו לבית דירות שצפה על נתיב ההמראה. כשראיתי את המיקום נתתי מיד הוראה לעכב את המראת המטוס, שהיה בדרכו לניו יורק".

אתה היית במקום, ברומא?
"כן. הייתי יחד עם הצוות, שמנה שישה או שמונה שניהלו את המבצע. הבעיה היתה שזה היה בניין של חמישים או מאה דירות ולא ידענו באיזו דירה נמצאים המחבלים. החלטתי שצריך להודיע מיד לשירות הביטחון האיטלקי. צלצלתי אל ראש המודיעין, גנרל סיציליאני שהכרתי והייתי מיודד אתו, ואמרתי לו שאני בדרכי אליו בעניין דחוף. הוא הופתע לראות אותי לבוש בג'ינס, כי בפגישות בינינו תמיד לבשתי חליפה ועניבה. סיפרתי לו את מה שידענו. הוא היה המום.

"ביקשתי ממנו רק טובה אחת: שאם ימצאו בדירה טילי סטרלה, שיתן לי אחד. אצלנו רצו מאוד להכיר וללמוד את הטיל הזה. הגנרל אמר: אבל נצטרך את הטיל כראיה. הבטחתי לו שאם הוא יצטרך את זה לבית המשפט, אני מתחייב להחזיר לו. הוא הסכים והודיע לשירות הביטחון, שאנשיו יצאו מיד אל הדירה. הם מצאו שם ערבי אחד וטילי סטרלה שהיו ארוזים בחבילות. השאר, עוד ארבעה או חמישה, ישבו בבית קפה בקרבת מקום והאנשים שלנו, שעקבו אחריהם, מסרו את המידע לאיטלקים, שעצרו אותם.

"הגנרל האיטלקי הודה לי, אף שלא כל כך אהב שעשינו פעולת עיקוב באיטליה, והבטיח שאם תוכח אשמתם בבית משפט הם יימקו בכלא לשנים רבות. אבל מה שקרה הוא שהפלשתינאים חטפו לאחר כמה חודשים מטוס, והאיטלקים נכנעו ושחררו אותם. הבעיה שלנו היתה שהישראלים היו חשופים לפגיעה ואילו המפגעים ידעו שהחברים שלהם ישחררו אותם. מדינות אירופה לא רצו להתמודד עם הבעיה וגם לא היו יכולות".

זמן מה לאחר המבצע, ב-1974, התרסק מטוס תובלה מדגם דקוטה של חיל האוויר האיטלקי. כעבור 15 שנים, ב-1989, מונה שופט חוקר לחקור את נסיבות ההתרסקות וקבע כי המוסד הוא שפוצץ את המטוס, כנקמה על כך שאיטליה שחררה את המחבלים. זמיר אומר שההאשמה היתה משוללת יסוד. אבל החשדות התמקדו בו ובאסא לפין, שהיה בשנות השבעים נציג אגף תבל של המוסד באיטליה ועמד בקשרי עבודה עם השירותים האיטלקיים. נגד שניהם הוצאו צווי מעצר, והוגשה בקשה להסגירם לחקירה. רק כעבור שלוש שנים דחה בית משפט באיטליה את ההאשמות של השופט החוקר נגד המוסד, זמיר ולפין.

חיזיון נורא
מיד כשהגיעה הידיעה כי טרוריסטים פלשתינאים שבו את הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן, מיהר צבי זמיר לדיון חירום בכנסת, אצל גולדה מאיר. בדיון השתתפו גם הרמטכ"ל דוד אלעזר, ראש אמ"ן אלי זעירא וראש השב"כ יוסף הרמלין וכמה שרים. "התברר מהר מאוד שלא ניתן לארגן יחידה צבאית שתספיק לעלות על מטוס ולהגיע לכפר האולימפי באור יום לפני רדת החשיכה, כדי ללמוד את השטח", אומר זמיר.

אחר כך התברר, בעקבות שיחה של גולדה מאיר עם הקנצלר וילי ברנדט, שהחוקה הגרמנית אוסרת לאפשר לזרים לבצע פעולה צבאית על אדמת גרמניה. "ברנדט התחייב לגולדה לשחרר את בני הערובה על אדמת גרמניה", אומר זמיר. כך שהגרמנים לא יכלו להסכים שכוח ישראלי יבצע את מבצע החילוץ.

זמיר מספר עוד, כי נדונה הצעה ששר הביטחון יצא למינכן. בסופו של דבר שכנע שר הביטחון דיין את גולדה מאיר כי המידע על נוכחותו, שלא יוכל להישמר בסוד בגלל העיתונאים הרבים שסיקרו את האולימפיאדה ואת החטיפה, עלול לגרום למחבלים להרוג את בני הערובה. וכך יצאה למינכן טיסה מיוחדת של אל על ובה צבי זמיר וויקטור כהן, שהיה ראש אגף החקירות בשב"כ וניהל יחד עם דיין את המגעים עם המחבלים שחטפו את מטוס סבנה. "לא אהבתי את הרעיון שאצא למינכן", אומר זמיר, "אך נעניתי להוראה".

הסיפור על המחדל הגרמני, כפי שראו אותו זמיר וכהן במינכן, סופר כבר פעמים רבות ותועד בכישרון רב בסרטו של ארתור כהן. זמיר אומר כי לא ישכח את אוזלת היד של הגרמנים, שאפשרה לטרוריסטים הפלשתינאים לרצוח את הספורטאים. תמונה אחת במיוחד נחרתה מאז בזיכרונו, והיא של הספורטאים הכפותים שמובלים תחת איומי הנשק של הטרוריסטים אל המסוקים הממתינים בכפר האולימפי, כשאלפי בני אדם - משתתפי האולימפיאדה ונציגים של כלי התקשורת - צופים בהם בדומייה. "לראות על אדמת גרמניה את המראה - היה חיזיון נורא. אמרתי לויקטור, שאם המסע הנורא הזה שאנו רואים יביא לשחרור הספורטאים, אז זו תהא נחמתנו".

צבי זמיר מציין, כי "מינכן היתה עבורנו הלם. נקודת מפנה. מה שחזינו וצפינו, קרה. עכשיו כבר היה ברור לכולם, גם למתנגדים וגם לגולדה מאיר, שהאירופים לא יעשו את מה שנדרש מהם. התקיים דיון בממשלה בשאלה מה עושים. אמרתי בדיון שאנו במוסד ניקח על עצמנו כמיטב יכולתנו להשתלב במדיניות ההגנה על מתקנים ישראליים ועל אזרחים ישראלים בחוץ לארץ".

אבל מבצעי החיסולים לא עסקו בהגנה, אלא בהתקפה.
"אין הגנה בלי יסוד התקפי. ידענו את המודוס אופרנדי של ארגוני הטרור והחלטנו לטפל באנשי הקשר שלהם, במשרדים, בנציגים, בדרכי ההולכה שלהם באירופה, אבל ראינו בכך חלק ממערך ההגנה וכן מההרתעה שתשים קץ לטרור הפלשתיני הגלוי באירופה. ואכן, אני חושב שבמלחמה שהתפתחה בעקבות מינכן הצלחנו לשים קץ לסוג הטרור שהופעל".

בזכות הפעולות שלכם?
"לא רק. כמובן שלא רק עשרה או שנים-עשר אנשי מוסד, או כמה שהיינו, והיינו מעטים, עשו סדר באירופה. לאט לאט התברר לשירותים המקומיים שזאת חובתם להיאבק בטרור ולשים לו קץ. זו היתה מטרה משותפת לנו ולהם".

ולא היה בהחלטה לפעול נגד הטרוריסטים גם יסוד של נקמה?
"לא. לא עשינו נקמה. מאשימים אותנו שמה שהדריך אותנו זו נקמה. אלה הם דברי הבל. מה שעשינו היה מניעה קונקרטית של פעולות טרור צפויות. פעלנו נגד אלה שחשבנו שימשיכו לבצע פעולות טרור. אני לא אומר שאלה שהיו מעורבים במינכן לא היו בני מוות. הם בהחלט היו ראויים למות. אבל לא עסקנו בעבר, אלא התרכזנו בצפוי".

לא קיבלת הוראה מגולדה מאיר בנוסח "תנקמו באחראים על מינכן"?
"גולדה סלדה מהכורח שהוטל עלינו לבצע את הפעולות. גולדה מעולם לא אמרה לי 'תנקום במי שאחראי על מינכן'. אף אחד לא אמר לי את זה".

איך נקבע מיהו בן מוות שיש לחסלו?
"בלי להיכנס לשיקולים מבצעיים אומר שהיתה בחינה מדוקדקת בתוך המערכת".

ומה בדבר ועדת אקס, אותה ועדת שרים מפורסמת שכל חיסול הובא לידיעתה ופעלה כמעין בית דין מיוחד להוצאה להורג?
"מי אמר שהיתה ועדת אקס?"

לא היתה ועדה כזאת?
"אני לא אתייחס לעניין. אומר רק שהיה דיון רציני של כל הגורמים שהיו צריכים להחליט. הממשלה לא הסתלקה מאחריותה. כל הסוגיה של במי לפגוע נשקלה בצורה קפדנית תוך הערכת התוצאה הצפויה. מה שהנחה אותנו היה לפגוע בתשתיות טרור ובמי שיכול לפגוע בעתיד בישראלים".

היו תקלות
האם מלבד הכישלון בלילהאמר (שבו נורה בטעות מלצר מרוקאי) היו עוד תקלות שאנו לא יודעים עליהן?
"כן. היו תקלות. תמיד נזהרנו שלא לפגוע בחפים מפשע, אלא רק במטרה שנבחרה. בנאשם המוגדר ולא בזולתו, אבל קרה פעם שהכלל הזה לא נשמר ונפגע מישהו שלא רצינו שייפגע. הוא פשוט לא היה אמור להימצא שם".

מה היה תפקידו במבצע של מייק הררי, ראש אגף המבצעים, אגף קיסריה?
"אני לא אתייחס לשמות".

מדוע קרה הכישלון בלילהאמר?

"זה היה צירוף מקרים של מידע מוטעה שהסתדר עם דמיון בלתי רגיל בחזות, במראה, בין המבוקש לבין מי שנפגע בטעות".

נכתב בזמנו כי היה למוסד מודיע שהטעה אתכם בכוונה תחילה והוביל אתכם אל אחמד בושיקי בלילהאמר, במקום אל חסן סלאמה.
"לא אדבר כאמור על פרטים מבצעיים. אבל לא היתה הטעיה מכוונת".

האם בדקתם את העניין היטב?
"לאחר כל מבצע היו תחקירים להפקת לקחים".

האם חסן סלאמה היה יעד מרכזי לא רק במבצע בלילאהמר?
"הוא היה מטרה חשובה, כיוון שהיה איש משפיע במערך המבצעי של אש"ף. אבל היו עוד פעולות חשובות, שלא זכו לתשומת הלב הראויה. היה ירי רקטות על ביתו של ודיע חדאד בביירות, לדוגמה. האנשים האלה החלו לדאוג לביטחונם, חלקם ירדו למחתרת ותכנון מבצעים נגדנו העסיק אותם פחות".

גם יאסר ערפאת היה מטרה לחיסול באותה התקופה?
"מתעוררת תמיד השאלה עד להיכן אתה מגיע. אנחנו עסקנו בתשתית מבצעית ולא בדרג הפוליטי. מי שעסקו בדיונים פוליטיים לא הרגו ישראלים".

מדוע לא התפטרתם, אתה והאחראים על הכישלון בלילהאמר?
"למה היה צריך להגיש התפטרות?"

כי היה כישלון גדול: נהרג אדם חף מפשע ונתפסו אנשי מוסד ונידונו למאסר.

"לגבי הטעות התנצלנו ושילמנו פיצויים למשפחה. לי היה ברור אז שאני עושה תפקיד. אם אתה משגר אדם למשימה מסוכנת ומסובכת, צריך לקחת בחשבון שאפשר לטעות. אם הממונים עלי היו חושבים שצריך לפטר אותי, היו מפטרים אותי".

הסרט של שפילברג מדבר על הרהורי חרטה ונקיפות מצפון אצל כמה מהמשתתפים במבצעים. היו דברים כאלה?
"אין מלחמות יפות. זה לא היה פשוט לאנשים שעשו זאת. אנשים היו שותפים לחרדות. אבל דיברתי איתם לפני המשימה, בעת המבצע ולאחריו, והכרתי את כולם. בזכות איכותם הם עשו את מה שעשו מתוך הבנה והכרה ואמון במפקדים שלהם. אני מעריץ אותם והם ראויים שייכנסו לרקורד הישראלי - ולא דרך סרטים מחורבנים - וצריך להודות להם ולהגיד להם שהם השיגו את המשימה שנקבעה להם".

ההישג הגדול
יש טענה שהמאבק של המוסד בטרור הסיט את תשומת הלב מהיעד החשוב ביותר של המודיעין: איסוף מידע על היכולת הצבאית של מדינות ערב ומתן התרעה למלחמה, וכתוצאה מכך בא המחדל של מלחמת יום כיפור.
"לא. המוסד היה מסוגל לטפל בכמה משימות ולהתמודד בכמה מישורים: עליית יהודים ממדינות שונות, ההכנות למלחמה וגם מאבק בטרור. נכון שלא ניתן לעשות הכל, ולכן בתקופתי צומצם מאוד המאמץ שעשו קודמי לרדוף פושעי מלחמה נאצים. אבל מי שקרא את דו"ח ועדת אגרנט, שחקרה את המודיעין לפני המלחמה, יודע שהמוסד זכה לשבחים. בעיני ההישג הכי גדול של המוסד בתקופתי היה המידע על ההכנות של מצרים וסוריה לצאת למלחמה ומתן ההתרעה למלחמה. זה כמובן ההישג של כל אנשי המוסד, לא שלי".

לסיום הראיון התבקש זמיר להתייחס למחלוקת שיש לו עם ראש אמ"ן לשעבר אלי זעירא, שגלשה למאבק משפטי. "הראיון הזה לא נועד לדון בכך", פסק.*

רשימות החיסול
ראש המוסד לשעבר, צבי זמיר, מציב סימן שאלה על הפרסומים שלפיהם התכנסה ועדת שרים מצומצמת, סודית, בראשות ראש הממשלה גולדה מאיר, ששקלה את הצעות המוסד לחיסול והכריעה כמעין בית דין מי יומת ומי יחיה.

זמיר אינו מוכן לפרט כיצד, אם כן, הוחלט במוסד ובממשלה על המועמדים לחיסול אחרי מינכן, אבל על סמך מקורות אחרים אפשר לשחזר כיצד עבדה השיטה. אנשי המחקר במטה המוסד ואנשי המבצעים בשטח אספו מידע על נציגי אש"ף ופעיליו הבולטים באירופה. על סמך מידע זה הורכבה רשימה, שהועברה לעיונו של פורום בכיר ומצומצם במוסד, שבו השתתפו ראש המוסד וכמה מראשי האגפים. פורום זה החליט מי ראוי לחיסול.

כשהרשימה בידו הלך צבי זמיר אל הממונה עליו, ראש הממשלה גולדה מאיר, ששיתפה בהתייעצויות כמה שרים שעסקו בענייני ביטחון: משה דיין, יגאל אלון, אבא אבן וישראל גלילי. כמו כן שותף בדיונים ראש אמ"ן לשעבר אהרון יריב, שהיה אז יועץ לראש הממשלה לענייני לוחמה בטרור. על סמך התייעצויות אלה, אישרה מאיר לזמיר ולמוסד להוציא את ההחלטה אל הפועל.

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]

נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 16-02-2006 בשעה 21:19.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #39  
ישן 16-02-2006, 21:27
צלמית המשתמש של יוסיפון
  יוסיפון מנהל יוסיפון אינו מחובר  
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
 
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
Facebook profile Follow me...
בתגובה להודעה מספר 38 שנכתבה על ידי odedy שמתחילה ב "ועוד כתבה בסידרה הבלתי נגמרת - צבי זמיר מותח ביקורת על שפילברג"

צפיתי בסרט, ואם לוקחים בחשבון שמדובר בתסריט דימיוני שמבוסס על אירועים שקרו במציאות, הוא לא כל-כך נורא ואנטישמי (צריך להחליף את המילה לאנטישראלי, קצנברג, גפן וספילברג....).

אם דבר אחד טוב הסרט הזה עשה זה לגרום לאין ולזמיר לדבר. זה כבר טוב.
בטח רונן ברגמן כבר יושב עכשיו עם מייק הררי על כוס קפה (או שאיתן הבר הפעיל את הקשרים אצל נוני וקיבל את הראיון הזה...)
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #40  
ישן 25-02-2006, 14:40
  סתם מבין סתם מבין אינו מחובר  
חסום
 
חבר מתאריך: 13.05.05
הודעות: 800
סרט הסרט "מינכן" של שפילברג. [תמונות + ביקורת]
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "נקמה עכשיו - תגובת ישראל לרצח הספורטאים במינכן"

אוקיי נתחיל..
הסרט עשוי בצורה יפה, איכותית ומאוד מושקע. אבל פה נגמרים הדברים הטובים.

בסרט מראים את צוות ה'מוסד' לא אחראי, לא מיומן, מתוסבך ומלא קונפליקטים פנימיים, השוואה של לוחמי ה'מוסד' לטרוריסטים שפועלים בדרכי טרור ואפילו אומרים למפעילים שלהם שהם רוצים הוכחות לכך שמי שחיסלו הם אחראים לטרור במינכן (עד כדי כך שפילברג הציג אותנו ). כמו-כן שפילברג מנסה להראות בסרט שהמחבלים לא רצו לפגוע בבני-ערובה אלא רק לעשות "הד עולמי".
בסרט גם מראים שסוכן ה'מוסד' נעזר במודיע משלו (מבלי להרוס את הסרט למי שלא ראה) וגם קיימים חלקים בסרט שלא היו בכלל במציאות.

בסרט ניתן לראות גם את מבצע "אביב נעורים".

הנה התמונות מהסרט:

פתיח הסרט
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


החטיפה של בני הערובה במינכן

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

ה'מוסד' נגד אש"ף באותו מבנה ? (תראו בסרט מה באמת קרה)
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

אמל"ח

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

חוסר מקצועיות (ע"פ שפילברג) בסרט

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

קטטה בין שיכורים לצוות ה'מוסד' ? (בסרט תבינו מי אלה היו)

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

המידע על סלאמה מגיע

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

מבצע "אביב נעורים"

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

עלי חסן סלאמה (הנסיך האדום) על הכוונת

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

סיום הסרט

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


אם למישהו יש בקשות לעוד תמונות אז בכיףףף (אפשר גם בפרטי).

נערך לאחרונה ע"י סתם מבין בתאריך 25-02-2006 בשעה 15:09.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #44  
ישן 15-03-2006, 23:28
צלמית המשתמש של יוסיפון
  יוסיפון מנהל יוסיפון אינו מחובר  
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
 
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
Facebook profile Follow me...
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "נקמה עכשיו - תגובת ישראל לרצח הספורטאים במינכן"

מתוך מוסף שבת, ידיעות אחרונות 13.1.06
ידיעות אחרונות יזם ראיון (?) עם חבר בחוליית החיסול (?!) שצפה בסרט:

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

אחרי כל מה שקראנו (והובא פה למעלה) שנאצמר "עי בעלי תפקידים במוסד שהזדהו בשמם, אנחנו כבר יותר חכמים ואמורים לזהות טעיות של מתחילים שמופיעות לאורך הראיון הזה.
האם יכול להיות שידיעות פיברקו ראיון???

מיני ראיון עם הרמטכ"ל לשעבר, יעלון, צורף כבוקסה לכתבה:

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #45  
ישן 16-03-2006, 15:42
  sss1987 sss1987 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 22.03.05
הודעות: 1,672
נקמתה של ישראל במתכנני רצח מינכן
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "נקמה עכשיו - תגובת ישראל לרצח הספורטאים במינכן"

נקמתה של ישראל במתכנני טבח מינכן





הסיפור שלפניכם מגולל את עלילתה של פרשה עלומה, שגם בימינו אי אפשר למסור את כל פרטיה. כל הפעולות המתוארות להלן נועדו לסכל את מזימותיהם של רוצחים מתועבים, שלא הרפו מנשקם לאחר טבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן, ותכננו להמשיך בפשעיהם עד יומם האחרון. למרות שפרסומים זרים חשפו מקצת מן השמות החסויים של משתתפי המבצע, ביכרתי להותיר את זהותם האמיתית תחת מעטה החשאיות, כי סוד מוטב שישאר כמוס מאשר ייוודע ברבים. מכל הצללים הללו סבורני שהדמות המסקרנת ביותר היא של ע.ה.

בליל ה-16 באוקטובר 1972 שידרה הטלוויזיה האיטלקית את הסרט "שמונה וחצי" בבימויו של פליני. בבניין הדירות שבפיאצה אניבאליאנו ברומא לא הבחין איש מן השכנים כיצד הסתננו פנימה שתי דמויות שנעו בחסות החשכה. אל הבניין הלך והתקרב עאדל ו'אהיל זועייטר. מבלי שידע או חשד, נבחר רב המחבלים הזה להיות המותקף הראשון במסע הנקמה שהכריזה מדינת ישראל כנגד ארגון "ספטמבר השחור".

בשעה 22:30 בקירוב הוא שלשל מטבע בן עשר לירטות עבור המעלית. עוד בטרם הספיק לפתוח את הדלת רוקנו שני הזרים את מחסניות אקדחיהם בפלג גופו העליון. זועייטר מת לצלילי הפסנתר שבקעו מחלונות הדירה בקומה השלישית.

שני הזרים יצאו בריצה ונבלעו בתוך מכונית פיאט שחנתה בקרבת מקום. כעבור כמה דקות של נסיעה, נעצר כלי הרכב ויושביו עברו בזריזות למכונית אחרת שהמתינה להם. עוד בטרם עלה השחר, כבר היו הארבעה מחוץ לארץ המגף.

ראש ממשלת ישראל, גולדה מאיר, היתה מתוחה למדי בבוקר המחרת. אמנם כבר בלילה הקודם התבשרה על הצלחת ההתנקשות, אך לא הצליחה להישאר רגועה, בטרם נודע לה כי שליחי המוסד נמצאים במקום מבטחים. כמו כן, היתה מוטרדת מעט מן האפשרות של תסבוכת דיפלומטית.

כעבור כמה ימים התברר כי את מכונית הפיאט שנמצאה נטושה, שכר תייר קנדי בן 47 בשם אנתוני האטון. מאוחר יותר הסתבר, כי אדם בזהות זו מעולם לא הגיע לאיטליה וכי מדובר היה בדרכון מזויף. צבי זמיר, ראש המוסד, שלח לעבר גולדה חיוך זהיר. כך יכולה היתה לשוב לשלוותה.

עד ההתנקשות בזועייטר השתדלה ישראל שלא לפגוע באויביה בשטחן של מדינות ידידותיות, וחרגה מכלל זה רק פעמים ספורות. ראשי הממשלות חששו שמא ייתפס אחד הסוכנים לאחר ביצוע הפעולה, והדבר יפגע קשות ביוקרתה של ישראל, אולם אהרון יריב, יועצה של גולדה מאיר לענייני טרור, דחק בה להחליט בכיוון זה.

למדינת ישראל לא נותרה כל ברירה: ארגון "ספטמבר השחור" שבראשית דרכו ערך מסע נקמה בירדנים, הסיט לאחר זמן מה את פעילותו כנגד ישראלים ויהודים בכל רחבי תבל. בעוד יחידותיו של אריק שרון ממגרות את הטרור ברצועת עזה, חטפה חולייה של "ספטמבר השחור" את מטוס 'סבנה' במאי 1972, והנחיתה אותו בנמל התעופה בן גוריון. 'היחידה' של אהוד ברק הסתערה על המחבלים כשחייליה לבושים סרבלים לבנים ומחופשים לאנשי צוות קרקע. הם אמנם חיסלו אותם, אך רבי המחבלים לא אמרו נואש.

כבר בחודש ההוא עלו שלושה צעירים יפנים על טיסת 'אייר פרנס' מרומא ללוד, וכשירדו ממנה טבחו בכל מי שנקרה לאולם הנוסעים. המחבלים פעלו בשליחות "ספטמבר השחור". אולם, שיא השפל התעתד להגיע ארבעה חודשים לאחר מכן, כשחברי המשלחת האולימפית למשחקי מינכן נרצחו בדם קר רק בשל היותם יהודים. המחבלים לא הסתפקו גם בכך, ושבוע אחרי כן ניסו להתנקש בישראלי בשם צדוק אופיר, שזוהה כאיש המוסד בבריסל. לאחר כל זאת, הבינה גולדה שיש לה עסק עם ארגון רצחני במיוחד ופסקה: די! שלחו את הבחורים לעשות את המלאכה!

למחות את הטרוריסטים מעל פני האדמה

בניגוד לזוהייטר, הבין מחמוד המשארי שהוא כבר נמצא על הכוונת. הוא התגורר בפאריס ביחד עם אשתו הצרפתיה ובתם היחידה. למרות שהניח כי המוסד עלה על עקבותיו, סבר בוודאות גמורה שמדינת ישראל לא תרשה לעצמה להרוג אותו בתוך ביתו, מחשש לפגיעה בבנות משפחתו. לכן גילה זהירות מופלגת רק כשיצא מפתח דירתו. הוא חדל לשבת בבתי קפה כהרגלו מימים ימימה, והיה תר בעיניו אחר דמויות חשודות בכל פעם שהגיע לקרן רחוב. ברם, לסוכני המוסד לא היתה כל כוונה לפגוע בו לעיני קהל רב.

ב-8 בדצמבר 1972 יצאו מארי-קלוד המשארי ובתה את דירתם ברחוב אלזיה 175. זמן מה לאחר מכן טלפן אדם אלמוני ממסעדה הסמוכה לביתו של מחמוד המשארי. מעברו השני של הקו הזדהה רב המחבלים בשמו ובכך חרץ את גורלו. מטען רב עוצמה שהוטמן מתחת למדף התפוצץ בעוז ופצע אותו פצעי מוות.

כעבור שבועות מספר נחרץ גם דינו של חוסיין עבד אל חיר על ידי משה דיין, יגאל אלון וגולדה מאיר, שהקימו מעין בית משפט חשאי לרדיפת פושעי מינכן. כשנכנס זה לישון בחדר המלון "אולימפיה" שבניקוסיה, לא חש כי מיטתו משמשת כמלכודת מוות עבורו. מישהו שנודע בשם ג'ונתן אינגלבי לחץ על המתג בטרם רוסק החדר כליל. מוזר עד כמה שזה ישמע, מחליפו של חוסיין עבד אל חיר כנציג "ספטמבר השחור" בקפריסין מצא את מותו באותה שיטה, זמן לא רב לאחר מכן. ברם, יממה לפני כן, חוסל רב מחבלים נוסף ושוב היה זה בפאריס.

בליל ה-6 באפריל 1973 סעד באזיל אל קובייסי את ארוחת הערב שלו במסעדה מפוארת, ושב לביתו ברגל כי מזג האוויר ששרר בחוץ נעם לו. בפינת אחד הרחובות המתינו לו גבר ו"אשה". כשהבחינו בקובייסי ההולך וקרב, דרך את נשקו הסוכן שחבש פאה בלונדינית. לפתע נעצרה מכונית בקרבת קובייסי ואשה נאה פנתה אליו. היתה זו פרוצה שאספה אותו לבילוי תענוגות אחרון לפני עונש המוות שציפה לו. כעבור כעשרים דקות שבה המכונית והורידה את קובייסי מתוכה. כשהסתלקה זו משם, חסמו שני הגברים את דרכו של קובייסי. הוא הספיק עוד למלט זעקה חלושה מפיו, בטרם השתיקו אותו הכדורים לנצח.

ב-10 באפריל 1973, מיד לאחר חצות, נחתו כוחות מיוחדים של צה"ל בחוף ביירות. החיילים בפיקודם של אהוד ברק ושל אמנון ליפקין שחק נכנסו לתוך שש מכוניות שהמתינו להם במגרש החניה. סוכני המוסד הובילו אותם במהרה אל יעדם ברחוב ורדן. החלק המסובך במבצע 'אביב נעורים' עמד להתחיל.

מוחמד יוסוף נאג'ר, מפקד "ספטמבר השחור" כבר ישן במיטתו כשחומר הנפץ ריסק את דלת ביתו. הוא התעורר בבהלה ונס אל חדר האורחים בתקווה למצוא את אקדחו. צרור יריות עצר אותו בדרך. כאמל נאצר ישב סמוך למכתבה כששמע את דלת ביתו נפרצת. הוא ביקש להימלט אך לשווא. כדורי האקדח השיגו גם אותו עוד בטרם פתח במנוסתו. כמאל עדואן ששמע את הרעש הבוקע מחדר המדרגות מיהר לזנק אל הרובה האוטומטי שהיה ברשותו, אך גם הוא נותר מתבוסס בדמו לאחר שהצנחנים פרצו אל תוך הדירה.

בשעות אחר הצהרים של ה-11 באפריל 1973 יצא אדם שחום עור את פתח מלון 'אריסטידס' באתונה. במשך ימים הסתגר הלה בחדרו מחשש שיעלו על עקבותיו, ואפילו את ארוחותיו היה אוכל הרחק מעיני זרים. אולם, הידיעות על המבצע הישראלי המוצלח בלבנון גרמו לו לסטות מדרך הזהירות שבה נקט. בעודו מהלך לאיטו, כשהוא שקוע בקריאת העיתון, נתקל בו מישהו בחוזקה. הנוכרי דיבר אליו בשפה בלתי מובנת ואף ניסה לעכבו בכוח על ידי לפיתת זרועו ותפיסת חולצתו. בינתיים הספיק כוח הפעולה הישראלי לבצע את משימתו במהירות רבה. לאחר השתהות של דקותיים בויכוח עם המטורף מן הרחוב, שב רב המחבלים אל חדרו. זמן קצר לפני עלות השחר טלפן אדם אל המלון וביקש את מוסא אבו זייאד. הצלצול העיר אותו משנתו והוא ענה חלושות לקול האלמוני ששאל לזהותו. באותה שניה התפוצצה מיטתו וגופו נקרע לגזרים.

בשעת לילה מאוחרת, ב-28 ביוני 1973, החנה מוחמד בודיה את מכוניתו ברחוב דה-פוסה סן-ברנאר שברובע הלטיני בפאריס. הוא חמק בחשאי אל מעבר לרחוב כדי לבלות את הלילה בחברת ידידה. זמן רב היה ידוע כרודף נשים המפיל ברשתו את נשות השמאל הקיצוני חובבות הערבים. למוסד היה קשה לאתר אותו משום שכאיש תיאטרון נהג להתחפש בכל יום לדמות אחרת. ברם, דרך שיחות החולין של נשות פאריס התחקו הסוכנים גם אחריו. למחרת, בשעה 11 בבוקר הוא יצא את הבניין כשהוא מחופש לאשה כהרגלו. כמו שנהג תמיד, גם בפעם הזו בחן היטב את מכוניתו בטרם נכנס לתוכה. לאחר שלא העלה דבר בבדיקותיו המקיפות התניע את רכבו. הוא כמובן נהרג בו במקום.

שעתו היפה של עלי חסן סלאמה

לאחר פרשת ליליהאמר שבה הולך שולל המוסד, והתנקש במלצר מרוקאי בנורבגיה במקום בעלי חסן סלאמה, באה מלחמת יום הכיפורים וישראל נאלצה להפסיק את המרדף אחר חברי "ספטמבר השחור". בינתיים התפטרה גולדה מראשות הממשלה, ולא ברור היה אם ההנחיה לחסל את כל מתכנני טבח מינכן עומדת בעינה. יצחק רבין, שהיה לראש ממשלה, התמודד בהצלחה יתרה עם חטיפת מטוס 'אייר פראנס' כשהורה על 'מבצע אנטבה'. אך בביירות המשיך לחיות בשלווה עלי חסן סלאמה, קצין המבצעים של הארגון הרצחני, ובנו של מי שביקש להרעיל את בארות המים של תל אביב בשליחות הנאצים.

רציחתם של שלושים וחמישה נוסעי אוטובוס הדמים, הזכירה לממשלת ישראל בראשות מנחם בגין שהמחבלים הפלשתינאים מהווים עדיין איום חמור לביטחון אזרחי המדינה. בגין, כמו גולדה לפניו, הורה למצוא את האשמים ברצח המתועב ולבוא עמם חשבון. הזרוע הארוכה של ישראל שוב עמדה לפגוע בטרוריסטים הנפשעים.

בנובמבר 1978 הגיעה לביירות רווקה בריטית בשם אריקה צ'אמברס. במהרה נודעה כטיפוס תימהוני ומוזר למדי, אולם בלתי מזיק. היא היתה נוהגת לצאת לרחוב ובידיה קערות עמוסות מזון כדי להאכיל את החתולים שעימם שוחחה בעניין רב. מלבד יצורים אלה, לא יצרה צ'אמברס קשר עם אף אדם אחר. שכניה שהכירוה אך מעט סיפרו שגם לצייר חיבבה, אך היתה חפה מכל כישרון אומנתי. אף אחד לא שיער בליבו שהעלמה צ'אמברס שכרה את הדירה בקומה השמינית כדי להשקיף על רחוב מאדאם קירי במרבית שעות היממה.

ב-21 בינואר 1979 עזב פיטר שרייבר את מלון 'מדיטראנה' בביירות ויצא לרחוב מאדאם קירי. שם החנה את מכונית הפולקסוואגן גולף ששכר, עצר מונית וביקש להגיע לנמל התעופה. כשהמריאה טיסתו מלבנון ישבה אריקה צ'אמברס מול החלון ובהתה במכונית הגולף שחנתה בקרבת ביתה.

ביום למחרת התעורר רונלד קולברג בשעה בוקר מוקדמת. הוא לבש את החליפה מחויטת שהצטייד בה, ויצא את מלון 'רויאל גארדן' בביירות לפגישת עסקים בג'וניה. הוא אמנם נרשם מאוחר יותר במלון 'מונמארטר', אבל בינו לבין עצמו ידע כי את הלילה יעשה בספינת חיל הים הישראלי. עתה נותר לו להחזיק אצבעות לעמיתתו שתחבור אליו לקראת ערב.

אריקה צ'אמברס מיאנה לעזוב את חלון דירתה אפילו לרגע אחד. היא ציפתה במשך כל אותן שעות להופעתן של שתי מכוניות שאחריהן נהגה לעקוב בתשומת לב רבה כבר ימים ארוכים. מעט לפני השעה ארבע אחר הצהריים החלו שני כלי הרכב להתקדם אל עבר הרחוב שבו התגוררה. צ'אמברס נשמה נשימה ארוכה. פיה נפתח לרווחה.

מכונית השברולט המסחרית וג'יפ הלאנד רובר עשו את דרכם באיטיות משונה במורד רחוב ורדן, ואז פנו לרחוב מאדאם קירי. כשהפרידו ביניהם לבין מכונית הגולף רק חמישה מטרים, הפעילה אריקה צ'אמברס את מנגנון השלט הרחוק. חמישים ק"ג של חומר נפץ פלסטי התפוצצו בעוצמה רבה, ולא הותירו שום סיכוי לשמונת הגברים שנסעו בשתי המכוניות. עלי חסן סלאמה, שתכנן את פעולת החטיפה במינכן ואף פיקד עליה, נקרע לאלפי גזרים. נקמתה של ישראל הושלמה. ארגון "ספטמבר השחור" חדל להתקיים.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #49  
ישן 04-12-2006, 22:50
צלמית המשתמש של u-367
  u-367 u-367 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 17.05.04
הודעות: 7,801
סרט רשימת החיסול של המוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "נקמה עכשיו - תגובת ישראל לרצח הספורטאים במינכן"

כול החומר באשכול נלקח ונערך מחדש מתוך התוכנית "רשימת חיסול" ששודרה בתחילת 2006 בערוץ 2.
בסרט הצצה נדירה למי שפיספס את התוכנית על הפנים שמאחורי נקמת טבח מינכן , כולל קצינים בהווה ביחידת "מצדה" { קיסרייה לשעבר} , "כידון" , "תבל" שלראשונה מאז הטבח מדברים.
בנוסף , ראיונות עם אהוד ברק, מי שהיה מפקד סיירת מטכ"ל בזמן "אביב נעורים" ותיאור הפעולה על ידו ,שבתאי שביט- מפקד המוסד לשעבר , דוד קמחי - "תבל" ,רפי איתן , כשלון ליליהמר.
העסקת עלי חסן סלאמה ע"י ה CIA - וסגירת החשבון איתו בלבנון 1979.
בסרט כאמור ,תחת זהות סמויה מדברים קציני איסוף לשעבר ובהווה ,מתנקשים של המוסד לשעבר , מפקד "כידון" לשעבר וכדו
הסרט מלווה בפרשנות של אהרון קליין , מי שכתב וחקר את כול פרשת מינכן מצד המוסד.
זה הזמן כנראה להמליץ למי שמכם שמעוניין לקרוא את ספרו - "חשבון פתוח" , בספר פירוט מלא על כול מדיניות החיסולים שלאחר טבח מינכן .

- רצח הספורטאים , הקמת ועדת X תחת פיקוד מייק הררי :

http://video.google.com/videoplay?d...328600863786216

- תחילת החיסולים ,ומבצע "אביב נעורים" :

http://video.google.com/videoplay?d...445787194533600

- כשלון ליליהמר וחיסול חסן סלאמה :

http://video.google.com/videoplay?d...678279444437569

(איכות הצפייה לא טובה במיוחד , הקול והתרגום מובנים היטב)
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #55  
ישן 05-12-2006, 01:39
צלמית המשתמש של u-367
  u-367 u-367 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 17.05.04
הודעות: 7,801
הבנת לא נכון
בתגובה להודעה מספר 54 שנכתבה על ידי HU99 שמתחילה ב "אני מאמין שלא הבנתי אותך..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי HU99
אני מאמין שלא הבנתי אותך נכון, אך מהמשפט "זה הזמן לציין שמעבר לשירות בסיירת מטכ"ל אין גיוס של מלשב"ים לתפקידים מבצעיים במוסד" ניתן להסיק כי סיירת מטכ"ל קשורה באופן ישיר למוסד, דבר שלמיטב ידיעתי אני נכון?.

מלש"ב -כן יכול להתגייס למטכ"ל , אבל לא למוסד , ואין קשר בין שתי הגופים.
ציטוט:
במקור נכתב על ידי HU99

כמו-כן, רציתי לדעת האם תוכל (או מישהו אחר) לשפוך מעט אור על יחידות המוסד שכתבת (כמובן במסגרת המעט מאוד שמותר): "מצדה", "קיסריה", "כידון" וכו'.



מבנה המוסד
המוסד מחולק לאגפים. בתוך האגפים פועלות יחידות וחטיבות. מלבד האגפים המנהלתיים מרוכזת רוב העבודה באגפים המבצעיים:
  • תבל - האגף שמופקד על הקשרים המודיעיניים והדיפלומטיים. האגף מקיים קשרי עבודה קבועים עם גופי מודיעין מקבילים של מדינות אחרות. שיתופי פעולה אלו כוללים בדרך כלל החלפת ידיעות ותיאום איסוף. בנוסף אחראי האגף על טיפוח קשרים דיפלומטיים עם מדינות שאין להן באופן רשמי יחסים דיפלומטיים עם ישראל.
  • צומת - האגף שמפעיל את קציני האיסוף ואת רשת הסוכנים של המוסד ברחבי העולם.
  • מצדה (בעבר נקרא "קיסריה") - האגף המבצעי של המוסד. הוא כולל יחידות לוחמות, ביניהן יחידת החיסולים, "כידון".
  • נביעות (בעבר נקרא "קשת") - אחראי על השגת מודיעין אלקטרוני, בכלל זה על ידי הטמנת אמצעי ציתות.
  • אגף המודיעין - כולל את חטיבת המחקר, שמבצעת הערכה מדינית ומחקר ארוך טווח על יעדי המוסד.
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94...%95%D7%A1%D7%93

- המלצתי על ספרו של אהרון קליין בפתיחת האשכול
אז הנה באדיבות סטימצקי , הפרק ה 31 .

הטרור מעבר לים נבלם
בית חולים במזרח גרמניה,יום שישי, 30 במארס, 1978
ד"ר ודיע חדאד, איש הטרור הבינלאומי, שהיה אחראי לעשרות חטיפות מטוסים ופעולות טרור ראוותניות אחרות נגד יעדים ישראלים, אמריקנים ואירופים ברחבי העולם, מת מוות אטי, מיוסר, בבית חולים קודר במזרח גרמניה. הרופא הפלסטיני, בוגר האוניברסיטה האמריקנית בביירות, טס למזרח גרמניה מעיראק כחולה סופני. במשך שנים סבל מעודף משקל, וכעת היה חלש וכחוש, מרותק למיטתו, עד שמת ב30 במארס, 1978 והוא רק בן 48.
עשרות נאמניו, שהתפלגו עמו מ"החזית העממית לשחרור פלסטין", התקשו להסביר את חידת מותו. חדאד מת ממחלה סופנית לא מוכרת שתקפה את המערכת החיסונית שלו ומוטטה אותה.
הם לא ידעו אם מותו היה טבעי או לא.
ידידיו בעלי הדמיון המפותח יותר נטו להאשים את פטרונו העיראקי, סגן הנשיא סדאם חוסיין האימתני, שהורה להרעיל בחשאי את הרופא שחדל להביא תועלת למשטר העיראקי.
כמו תמיד, היו שהניחו כי זרועו הארוכה של המוסד הגיעה עד חדאד וגרמה למותו מהרעלה, אולם לא היתה לכך כל הוכחה.
במשך השנים התפוגגו תיאוריות הקונספירציה ונותרה רק העובדה המרה שהוא מת. הרווק שצבר ממון רב בשנותיו כמחבל, הוריש לאחותו מיליוני דולרים.
שנים רבות שמרה ישראל על שתיקה בנושא.
עכשיו ניתן לגלות כי ד"ר חדאד מת מרעל שהוחדר למזונו. המוסד ביקש לחסל אותו מאז שנודע כי עמד מאחורי חטיפות המטוסים שביצעה "החזית העממית לשחרור פלסטין".
ההנחה במוסד היתה שחיסולו יהיה הדרך היחידה למנוע עוד תוכניות קטלניות.
חדאד היה מחבל מיומן ורבפעלים. הוא היה הראשון שחטף מטוס "אלעל" - ב23 ביולי, 1968.
לאחר מספר שבועות שבהם הוחזקו נוסעי המטוס כבני ערובה, שחררה ממשלת ישראל, בראשותו של לוי אשכול, אסירים פלסטינים תמורת בני הערובה.
זו היתה הפעם הראשונה והאחרונה שממשלת ישראל נכנעה לסחטנות טרוריסטית. חטיפת מטוס "אלעל" היתה הראשונה בסדרה של חטיפות שנועדו להעלות את מצוקת הפלסטינים לכותרות. בספטמבר 1970 טס ד"ר ג'ורג' חבש, מנהיג "החזית העממית לשחרור פלסטין", ארגון הטרור הפלסטינימרקסיסטי שהקים עם חדאד, לצפון קוריאה בענייני עסקים.
בהיעדרו חטף חדאד חמישה מטוסים. המטוסים הוטסו לירדן, פונו מנוסעיהם ופוצצו לעיני המצלמות.
אנשיו חטפו מטוס "לופטהאנזה" שהיה בדרכו מניו דלהי שבהודו לגרמניה והנחיתו אותו בעדן שבתימן. "לופטהאנזה" שילמה מיליוני דולרים תמורת המטוס ונוסעיו.
מתנגדיו של חדאד טענו שהוא הפקיד כמיליון דולר בחשבונו האישי.
הוא רקם את הקשרים בין "החזית העממית לשחרור פלסטין" לארגוני טרור בינלאומיים באירופה, באסיה ובדרום אמריקה, הזמין אותם להתאמן במחנות אימונים בלבנון, והידק את הקשרים עמם. אחת התוצאות לכך היתה הטבח בנמל התעופה בלוד ב1972 שביצע "הצבא האדום היפני" המרקסיסטי.
חדאד וחסידיו פרשו מ"החזית העממית לשחרור פלסטין" לאחר פיגוע הראווה הזה, עקב חילוקי דעות על הצורך בטרור בחו"ל. באוקטובר 1972 ביצעו אנשיו את החטיפה המפוקפקת של מטוס "לופטהאנזה", שגרמה לשחרור שלושת המחבלים הפלסטינים ששרדו את טבח מינכן. אנשיו המשיכו לבצע פיגועי ראווה בחו"ל. ב21 בדצמבר, 1975 ביצעו את ההתקפה על מטה אופ"ק בווינה, ובשלהי יוני 1976 חטפו את מטוס "אייר פראנס" שהיה בדרכו לישראל.
חדאד היה מוכן לסייע לארגוני טרור אחרים. ב1973, כשהתגורר בביירות, ביקש ממנו ידידו הטוב אבואיאד לזייף אשרות כניסה לסודן שיאפשרו לאנשיו לתקוף את השגרירות הסעודית בחרטום.
בתוך שש שעות הנפיק חדאד את האשרות המזויפות בבית הדפוס שלו.
לבסוף, ב28 ביוני, 1976 חטפו אנשיו, בסיועה של כנופיית באדרמיינהוף הגרמנית, מטוס "בואינג 747" של "אייר פראנס" בדרכו מפריז לישראל, ואילצו את קברניטו לנחות באנטבה שבאוגנדה.
ב4 ביולי, 1976 חולצו בני הערובה על ידי חיילי צה"ל, בהנהגת סיירת מטכ"ל.
מטוסי הרקולס ישראלים טסו יותר מ1,600 קילומטרים ונחתו באנטבה. כוח החוד של סיירת מטכ"ל הסתער על נמל התעופה כשהוא מתחזה לפמליית נשיא אוגנדה, אידי אמין, במכונית מרצדס שחורה. לוחמי סיירת מטכ"ל פרצו לאולם הנוסעים וחילצו את בני הערובה ההמומים.
אנטבה היתה הקש האחרון. אחרי מבצע החילוץ המזהיר, החליטו במוסד ובאמ"ן להביא לחיסולו של ד"ר ודיע חדאד.
חדאד שהה באותה תקופה בבגדד וכמעט שלא יצא ממנה, עובדה שהקשתה על המתכננים במוסד. באביב 1977, כשנה לאחר אנטבה, היה ברור שההר לא יבוא אל מוחמד, ולכן הוחלט במוסד להביא את מוחמד אל ההר.
גובשה תוכנית חיסול שאושרה על ידי ראש הממשלה הנכנס מנחם בגין.
לד"ר חדאד היתה נקודת תורפה: הוא אהב שוקולד, ובמיוחד שוקולד בלגי. "צומת", הגוף שאסף מודיעין ממקורות יומינט, החליט לנצל עובדה זו.
על פי התוכנית, אמור היה סוכן פלסטיני מהימן, שהיה פעיל של "החזית העממית לשחרור פלסטין", להביא לד"ר חדאד בשובו מאירופה שוקולד בלגי איכותי, מצרך יקר המציאות באותה תקופה בעיראק. מומחי המוסד החדירו לשוקולד רעל ביולוגי קטלני.
היתה למוסד סיבה טובה להאמין שחדאד המכור לשוקולד לא יחלוק עם איש את המתנה ורק הוא יאכל את ריבועי השוקולד הממולאים בקרם. וכך אכן היה.
הסוכן הביא לחדאד את המתנה בשובו מאירופה, והדוקטור אכל את השוקולד להנאתו - לבדו. בתוך שבועות החל לאבד חדאד משקל. הוא איבד את התיאבון.
בדיקות דם הצביעו על פגיעה במערכת החיסונית שלו. כעבור מספר חודשים הלך לעולמו.
עם מותו של ד"ר ודיע חדאד קרס הפלג שבראשו עמד. הסטטיסטיקה היבשה הציגה צניחה תלולה במספר הפיגועים נגד יעדים ישראלים בחו"ל. באגף המודיעין, ובמיוחד במוסד, ראו בכך הוכחה נוספת ליעילות שיטת החיסול.
קהיליית המודיעין הציגה את העובדות והמסקנות הללו לראש הממשלה החדש, והסבירה שהסיכול הביולוגי שהופעל נגד חדאד הוא התגלמות הסיכול המוֹנֵע: חיסול של פצצה מתקתקת, של אדם בעל מוח יצירתי, שמעולם לא חדל לתכנן את הפיגוע הבא.
מנחם בגין היה מרוצה מהביצוע ומהתוצאות של חיסול חדאד, ואישר מבצע חיסול נוסף, שאחד מאנשי המוסד התייחס אליו ביהירות מסוימת כאל "משהו שאספנו בדרך..."
היעד היה זוהייר מוחסן, ראש ארגון הטרור הפלסטיני הפרוסורי "אצאעיקה". חיסולו בקיץ 1979 לא היה מורכב במיוחד ולא דרש איסוף מודיעיני נרחב.
מוחסן, שלא נקט אמצעי ביטחון בסיסיים, נורה ב25 ביולי, 1979 בידי שני מתנקשים מיחידת "כידון" של "קיסריה" בלובי של בית הדירות שלו בעיירה קאן שבריביירה הצרפתית.
הוא נפצע באורח אנוש ומת למחרת בבית החולים על שם לואי פסטר בעיר ניס.
משטרת צרפת הודיעה כי הנרצח הגיע לצרפת עם דרכון דיפלומטי סורי, שבו הוצג כיליד דמשק. חיסולו של מוחסן הביא להתפרקותו של ארגון "אצאעיקה". עוד מעיין שופע של טרור שיַבָש.
המספרים מראים ירידה תלולה בתדירות הפיגועים נגד אזרחים ישראלים ומוסדות ישראלים בחו"ל מ1974 ועד היום.
בסוף שנות השבעים היתה בצמרת המודיעין הישראלי הסכמה כמעט גורפת כי גל החיסולים מאז הטבח במינכן פגע קשות בארגוני המחבלים, שמקצתם קרסו ופעילותם של אחרים נפגעה.
נפגעה גם יכולתם של פת"ח ושל ארגונים אחרים ששרדו לפעול באירופה, ובהדרגה הם נרתעו מביצוע פיגועים נגד יעדים ישראלים בחו"ל.
עם זאת, רבים בקהיליית המודיעין הישראלית הודו כי לפלסטינים היו גם שיקולים מעשיים. ככל שחלף הזמן התחוור לבכירי אש"ף כי הפיגועים מחוץ לגבולות ישראל והשטחים מזיקים למטרתם יותר מאשר מועילים.
בצד הפלסטיני רווח הקונצנזוס שיש להציג עמדה נחושה, מה שמלמד שהחיסולים שביצע המוסד לא הרתיעו אותם, כפי שהאמינו אלוף אהרון יריב ואחרים בקהיליית המודיעין הישראלית - או כפי שרצו שאחרים יאמינו. את ההסבר לירידה, ובסופו של דבר להפסקת הפיגועים בחו"ל, ניתן למצוא במעבר ההדרגתי מטרור לפעילות פוליטית ולדיפלומטיה בינלאומית. שיאו של השינוי היה נאומו של יאסר ערפאת בעצרת האו"ם בניו יורק בשנת 1974.
הפלסטינים ייחלו לזכות בהכרה בינלאומית. הטרור היה חלק מן המאמץ הזה. עכשיו השיגו את ההכרה הנכספת. שוב לא נדרש להם הטרור הבינלאומי - ומעתה הוא עלול היה לפגוע בתדמיתם.
רוב אנשי קהיליית המודיעין הישראלית עדיין משוכנעים שמסע החיסולים הוא שסתם את הגולל על הטרור מעבר לים.

http://www.ibooks.co.il/NS_GetProdI...1772&CornID=152
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #56  
ישן 05-12-2006, 01:30
  HU99 HU99 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 09.08.05
הודעות: 780
מדהים
בתגובה להודעה מספר 49 שנכתבה על ידי u-367 שמתחילה ב "רשימת החיסול של המוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים"

פשוט מדהים.
מספר תהיות שעלו לי בעקבות הסרט:
איך מגיעים ליחידות המבצעיות האלו של המוסד? ניתן להגיש מועמדות או שהם אלה שמאתרים אותך? מהו טווח הגילאים של לוחמי המוסד? אני משער שאלו לא "ילדים" שרק סיימו צבא, ועליהם לצבור נסיון כלשהו...
במבצע "אביב נעורים", כאשר אומרים שכוחות צה"ל בצעו את הפעולה בעזרת המוסד, מה מידת המעורבות של המוסד? אך ורק סוכנים שעזרו להעביר את הכוחות, או ממש לקחו חלק בפעילות המבצעית?
ולסיום שאלה שאני מאמין שלא תדעו/תוכלו לענות עליה, אבל שווה לנסות - "לוחמי המוסד" האלו פועלים רק בערים וכו', מקומות עם אזרחים (כפי שניתן לראות בסרט), או שמא גם כלוחמים כמו שיש בצבא?

אני מאמין שעל חלק מהשאלות לא ניתן לענות, או שלא יודעים את התשובות עליהן, אך רציתי לשאול את כולן, ואני אודה על כל תשובה שלא תעבור על חוקי בטחון המידע.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 23:32

הדף נוצר ב 0.14 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר