לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #8  
ישן 16-03-2006, 19:53
צלמית המשתמש של nsdq160
  nsdq160 nsdq160 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 08.08.04
הודעות: 1,575
קטע קצר מתוך מחקר מקיף שלי בנושא הסקאדים ביום-כיפור - לצערי הוא לא מאושר לפרסום כרגע
בתגובה להודעה מספר 7 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "לא לא... אני דוקא מתכוון לאירוע שקרה בסיני..."

התעלומה סביב שיגור טילי ה"סקאד"

ישראל, כאמור, החליטה שלא לתקוף מטרות אסטרטגיות במצרים מתוך חשש של ירי מצרי של טילי "סקאד" בתגובה. בנוסף, כפי שראינו, היווה איום ה"סקאד" גורם משמעותי בהחלטה שלא לכבוש את פורט פואד ופורט סעיד. אבל, למרות זאת, אחד המהלכים האחרונים של מצרים במלחמת יום-הכיפורים היה שיגור טילי "סקאד".
ב-22 באוקטובר, דקות ספורות לפני כניסת הפסקת האש לתוקף, שיגרו המצרים כשלושה טילי "סקאד" לעבר אזור ראש הגשר הישראלי בדוור-סואר. כתוצאה מפגיעת אחד הטילים בריכוז משאיות תחמושת נהרגו שבעה חיילים.
העובדה שמצרים שיגרה טק"ק לעבר מטרות ישראליות נחשפה רק לאחר המלחמה. ב-3 בנובמבר נכתב בעיתון המצרי "אחבאר אל יום" כי חמש דקות לפני הפסקת האש שוגר טיל אחד מסוג "אל-זאפר". לדברי העיתון שוגר הטיל מעומק שטח מצרים ופגע בכוחות ישראליים "בעמדה שהפיקוד הישראלי הניח שהיא נמצאת מחוץ לטווח הרקטות".
התייחסות ישראלית פומבית ראשונה לנושא ניתנה, ככל הנראה, ב-28 בדצמבר. במהלך הופעה בפני המועדון ההנדסי התייחס שר הביטחון לטילים שנורו לעבר ישראל במהלך המלחמה. לדבריו, לבד מרקטות ה"פרוג" וטילי ה"קלט", שנורו וגרמו לתוצאות "לא קטסטרופליות" לדברו, נראה כי המצרים שיגרו טיל "סקאד" אבל עובדה זו אינה ידועה בודאות. דבריו של דיין זכו להתייחסות מועטת בלבד בתקשורת.
בעקבות שיגור ה"סקאד" עולות כמה שאלות שהבולטות שבהן - מדוע החליטו המצרים לשגר את טילי ה"סקאד", "הנשק המרתיע" שלהם? והאם הערכת אמ"ן כי שיגור "סקאד" על-ידי מצרים ייעשה רק במעורבות סובייטית ישירה אכן הייתה נכונה?
כך מתאר סאדאת בספרו את החלטתו לשגר את הטילים:

"ב-22 באוקטובר, קצת קודם שתיכנס הפסקת האש לתקפה, הלכתי לחדר המבצעים ופקדתי לירות שני טילי קרקע-קרקע בדוורסואר: רציתי שתדע ישראל כי יש נשק כזה בידינו וכי נוכל להשתמש בו בשלב מאוחר יותר במלחמה. ואכן, מרגע שפרצה המלחמה תפסה ישראל כי פינו ולבנו, פינו ומעשינו, שווים."

שאזלי, הרמטכ"ל המצרי באותה התקופה מנמק בצורה שונה את המניע לשיגור:

"בנוגע לטילי ה'סקאד'', אנו שיגרנו את שלושת הטילים הללו רק מסיבות פוליטיות כדי לספק את הרצונות של סאדאת – בזמן הלא נכון ולעבר המטרה הלא נכונה."

אבל, המקור שמספק לנו את ההסבר הטוב ביותר, כנראה, על נסיבות שיגור טילי ה"סקאד", הוא ספרו של ויקטור איסראליאן, פקיד בכיר במשרד החוץ הסובייטי שהיה מעורב במסגרת תפקידו בתהליכי קבלת ההחלטות הסובייטים במלחמה.
איסראליאן מאשר את הערכת אמ"ן כי חטיבת ה"סקאד" הייתה תחת שליטה סובייטית בזמן המלחמה. לדבריו, בהתאם להסכם הסובייטי-מצרי, נשמרו טילי ה"סקאד" על-ידי יחידה צבאית סובייטית. ההגבלות על השימוש ונהלי התייעצות הברורים קודם לשיגור אפשרי של טילי ה"סקאד" העמידו את הטילים, לדבריו, באופן מעשי תחת שליטה סובייטית מלאה. לדברי איסראליאן, כבר בימים הראשונים של המלחמה נפגש סאדאת עם שגריר בריה"מ במצרים, ולדימיר וינוגרדוב, וביקש ממנו כי הממשל הסובייטי יעביר לידיו את הזכות הבלעדית להחליט בנוגע לשימוש בטילי ה"סקאד". וינוגרדוב העביר את הבקשה המצרית למוסקבה אך לא זכה לתשובה. לדברי איסראליאן, נטתה ההנהגה הצבאית הסובייטית, בראשות שר ההגנה, אנדריי גרצ'קו, להסכים לבקשה המצרית אך הפוליטבירו סירב לכך. איסראליאן כותב שלפחות פעם אחת קיבל שר החוץ הסובייטי, אנדריי גרומיקו, בקשה מהמטה הכללי הסובייטי לאשר שימוש בטילי "סקאד" לתקיפת אל-עריש, אך הוא השיב בשלילה.
בהתייחס לשיגור טילי ה"סקאד" כותב איסראליאן כי ההנהגה המצרית, כמו גם היועצים הצבאיים הסובייטים במצרים, לא הסתירו את אכזבתם מכך שהמלחמה עומדת להסתיים בטרם נתנה להם הזדמנות להפעיל את הנשק המתוחכם ביותר שסיפקו הסובייטים למצרים. לדבריו, בשעות אחה"צ התקשר השגריר וינוגרדוב למשרד החוץ בכדי להציג את המצב בפני גרומיקו ולבקשו לשקול בשנית את האפשרות להתיר שיגור טילים. גרומיקו לא היה במשרדו ולאור דחיפות העניין (הפסקת האש עמדה להיכנס לתוקף בתוך זמן קצר) החליט וינוגרדוב לנסות ולקבל, במקום זאת, את אישורו של שר ההגנה. גרצ'קו, שתמך, כאמור, עוד קודם לכן, במתן אישור לירות את הטילים, השיב בחיוב. וינוגרדוב העביר את האישור למפקד הסובייטי בחטיבת ה"סקאד" וזה שיגר את הטילים. דקות ספורות אחר כך התקשר גרומיקו לוינוגרדוב כדי לברר מדוע חיפש אותו. כאשר שמע על האישור שנתן שר ההגנה השיב שר החוץ בזעם כי על וינוגרדוב להימנע מביצוע הפקודה. בשלב זה, כל שיכול היה וינוגרדוב לעשות היה להודיע לגרומיקו כי הטילים כבר שוגרו.
אם נכון תיאורו של איסראליאן הרי שמתן האישור הסובייטי לשיגור הטילים לא היה תוצר של החלטה מסודרת במוסקבה אלא של כשל בשרשרת הפיקוד הסובייטי. טענה זו מתחזקת לאור העובדה שהתקשורת הסובייטית התעלמה לחלוטין בדיווחיה משיגור טילי ה"סקאד".

בקישור הזה יש דו"ח מודיעיני אמריקאי שמבוסס, קרוב לודאי, על בחינת שרידי הסקאדים המצריים שנורו לעבר הכוחות הישראלים:
http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB...9/document1.pdf
_____________________________________
"[Nuclear] war is unthinkable but not impossible, and therefore we must think about it" - Bernard Brodie



נערך לאחרונה ע"י nsdq160 בתאריך 16-03-2006 בשעה 19:59.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 16-03-2006, 20:35
צלמית המשתמש של יוסיפון
  יוסיפון מנהל יוסיפון אינו מחובר  
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
 
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
Facebook profile Follow me...
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי nsdq160 שמתחילה ב "קטע קצר מתוך מחקר מקיף שלי בנושא הסקאדים ביום-כיפור - לצערי הוא לא מאושר לפרסום כרגע"

יפה!
אני מוסיף ציטוטים מתוך האשכול "בשבילו זה גרעינים", על יובל נאמן:
מלחמת יום הכיפורים תפסה את נאמן בארצות-הברית: "החלטתי לשוב לישראל ויידעתי את מוטה גור, הנספח הצבאי בוושינגטון. הוא אמר 'בסדר, תעשה מה שאתה רוצה, אבל הכל ייגמר עד שתגיע'. הגעתי לישראל ב-8 בחודש ונתבקשתי לארגן את הקשר האמריקאי. השתתפתי בכל ישיבות קבינט המלחמה והמטכ"ל".
פרופ' נאמן מתייחס לגילוי שפורסם כאן ביום כיפור האחרון שלפיו ארצות-הברית העבירה לישראל מידע מודיעיני במהימנות גבוהה ביותר, בזמן המלחמה, כי רוסיה הציבה על אדמת מצרים טילי סקאד חמושים בנשק גרעיני. נאמן, שעמד במרכזה של הסערה בעת המלחמה: "אנשי אמ"ן והמוסד נקראו בבהילות לבוא לשגרירות ארצות-הברית כדי לראות את צילומי הלוויין והחומר המודיעיני שהאמריקאים הטיסו בדחיפות לישראל. ההתרעה הזו הוצגה בפנינו כמהימנה ביותר ועוררה אצלנו תגובה קשה".
ובמרחק של זמן, האם אתה חושב שאכן היתה פריסה של ראשי קרב גרעיניים רוסיים?
"עד היום, למרות ניסיונות שערכנו לברר את הנושא, אין תשובה חד-משמעית. להערכתי אכן דובר על פצצות אטום".

ומילותיו של נאמן עצמו:
יש לציין שב- 21 בחודש הניעו המצרים, ברוב יאושם, סוללת טילי "סקאד" שהיתה פרוסה בתחילה בדלתה המזרחית של הנילוס (כדי שתל-אביב תהיה בטווח שלה), לעמדה מערבית יותר, לטווח המינימלי הנדרש מהתעלה. הסוללה ירתה טיל אחד (עם ראש-נפץ במשקל טונה) לעבר ראש-הגשר, שהשאיר אחריו מכתש מרשים.

....

סימני ההתרעה התפתחו בישראל בהדרגה. בנאום הניצחון שלו, ב- 16 באוקטובר, כשקוסיגין ניצב לצדו, הזכיר סאדאת את קיומם של טילים אסטרטגיים במצרים שיופעלו כתגמול לעבר תל-אביב, אם יעזו הישראלים להפציץ ערים מצריות. סאדאת אמר שהמדובר בטילי "זאפיר" – שמו של פרויקט הטילים של נאצר שחדל להתקיים, שהתנהל בשנים 1961 עד 1967 בסיוע טכנאים גרמניים, ולא בטילי "סקאד" סובייטים. למחרת גילה לוויין אמריקני פריסה של שתי חטיבות של טילי "סקאד" באזור הדלתה של הנילוס, שהיו חמושים כנראה בראשי-נפץ גרעיניים בלתי-מוסווים, מאוישים בצוותים סובייטיים. מידע זה, שהגיע לידי המודיעין הישראלי, אילץ את הרמטכ"ל להורות על פריסת סוללה של טילי "יריחו". הרמטכ"להורה לא להסוות את הסוללה, בהנחה שהלוויינים הסובייטים יקלטו את המסר של פריסה נגדית והידיעה תועבר לסאדאת. המצרים היו צריכים לנחש באיזה ראשי-נפץ חומשו הטילים הללו. החל מ- 3 באוקטובר שיגרו הסובייטים אחת לשלושה ימים לוויין-תצפית מדגם "קוסמוס" שסרק את אזור הלחימה, כשהוא חוזר בתוך יומיים על הסריקה של הלוויין שקדם לו.

.....

_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #13  
ישן 16-03-2006, 21:14
צלמית המשתמש של nsdq160
  nsdq160 nsdq160 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 08.08.04
הודעות: 1,575
וזה הצד המודיעיני של הגילוי כביכול
בתגובה להודעה מספר 12 שנכתבה על ידי טל ענבר שמתחילה ב ""

הדיווח הכי קונטרוברסלי של כוח משימה 157 (יחידת איסוף מודיעין של צי ארה"ב שאינה קיימת עוד) התרחש במזרח התיכון במהלך מלחמת יום הכיפורים ב-1973. נראה שדו"ח של כוח המשימה הצביע על כך שבריה"מ שלחה נשק גרעיני למצרים שהוערך שהוא ראשי-חץ גרעיניים לטילי ה'סקאד' הניידים שנשלחו גם כן למצרים זמן מה לפני או במהלך הקרבות במזרח התיכון. נראה שהחומר הגרעיני התגלה על-גבי ספינות אספקה סובייטיות מסוימות שעברו מהים השחור לים התיכון.
"הגילוי לכאורה היה תוצר של מבצע כלי-שיט (הכוונה לסירות קלות אמריקאיות נושאות גלאי קרינה ששטו לצד ספינות התובלה הסובייטיות - בהמשך אעלה תמונה שלהן) שנוהל מאיסטנבול. כאשר המידע המודיעיני הגרעיני נותח על-ידי מעבדה של הצי בוושינגטון נראה היה שהוא מצביע על כך שראשי-חץ גרעיניים היו על גבי אחת הספינות שהיה מעקב אחריהן. הדו"ח יצר בתחילה אזעקה ב-CIA וכונסה פגישה מרכז ההערכה האסטרטגי (Strategic Evaluation Center) החדש שהוקם, בראשות פריץ ארמת' (Fritz Ermath). בהעדר מידע, הקבוצה נמנעה משלילה מיידית של הדו"ח למסקנה שהסובייטים אכן מתכוונים לשלוח ראשי-נפץ גרעיניים למצרים. בחינה נוספת העלתה שהחיישן בו היה מדובר היה רחוק מלהיות אמין, נטה לתת דיווחים חיוביים כוזבים. בעוד שמעולם הוא לא נכשל בזיהוי קרינה הוא נטה לעיתים לגלות קרינה גם כשזו לא הייתה. יותר מכך, לא היה ברור שסוג הקרינה המדובר היה אינדיקטור אמין לחלוטין לנוכחות של ראשי נפץ גרעיניים.
_____________________________________
"[Nuclear] war is unthinkable but not impossible, and therefore we must think about it" - Bernard Brodie



נערך לאחרונה ע"י nsdq160 בתאריך 16-03-2006 בשעה 21:43.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #14  
ישן 28-03-2006, 01:15
צלמית המשתמש של gps
  gps gps אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 08.07.04
הודעות: 3,342
Facebook profile
אולי בכל גירסה יש חלק מהסיפור
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "יפה! אני מוסיף ציטוטים מתוך..."

מתוך חלק מהציטוטים שהבאתם וסדר הארועים ניתן להסיק שמישהו אי-שם בקרמלין רצה ליצור תחושה של אפשרות מיתקפה גרעינית על ישראל,מנגד סאדאת ואחרים שלא היו קרובים מספיק לחוג המודיעין, רצו בכל ליבם "גול של כבוד".

יתכן שהחשש ששיגור סקאד "גרעיני" כביכול שיואתר או יצפה מהקרקע ויגרום שיגור תגובה מיידי של רש"ק גרעיני ישראלי,עמד כשלט אזהרה ענק מול כל מי שהיה בסוד העיניין והאפשרות של דו-קרב אטומי שתחילתו באי הבנה, שימש כבלם לשיגור הסקאדים.

אולי זאת הסיבה שהפיקוד הבכיר בקרמלין נחרד מהשיגור.

מכיוון שמקור המידע על החימוש הגרעיני הוא בCIA והשילוב של קיסינג'ר והCIA במלחמה הזו על גבול ההזוי-לך תדע,אולי הסיפור האמיתי הרבה יותר אקזוטי מהאפשרות שהעליתי......
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 12:43

הדף נוצר ב 0.08 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר