לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #3  
ישן 21-08-2007, 12:29
צלמית המשתמש של ArmouredDov_D9
  ArmouredDov_D9 ArmouredDov_D9 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 19.10.03
הודעות: 11,154
כתבה הראיון עם הקהנ"ר שמעון דניאל
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי shlomz שמתחילה ב "ב"במחנה" האחרון פורסם ראיון..."

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

אין פתרון קסם למנהרות התת-קרקעיות והן צפויות להעסיק את צה"ל גם מול החיזבאללה • התוכנית לפירוק החילות הייתה טעות קשה שעלולה הייתה לפגוע במקצועיות הצבא • ואחוזי ההתנדבות הנמוכים להנדסה הקרבית קשורים להיותה "חיל צנוע, אולי יותר מדי" • רגע לפני שהוא פושט מדים, מסכם קצין ההנדסה הראשי, תא"ל שמעון דניאל, 25 שנות שירות הנדסיות, ובשיאן מלחמה מוצלחת מבחינת החיל, ומצהיר: "לא אתגעגע למדים"

יהושע בריינר ואלעד ארדן, 'במחנה'


משפט מיתולוגי מראשית ימי צה"ל מזהיר צעירים שרוצים להתגייס ליחידות לוחמות, שאם הם רוצים לסיים את השירות הצבאי עם עשר אצבעות בידיים, כדאי להם להתרחק מההנדסה הקרבית. כשקצין ההנדסה הראשי, תא"ל שמעון דניאל, שומע בפעם המי-יודע-כמה את האגדה המוכרת הזו, הוא מגחך, מרים את כפות ידיו מהשולחן ומציג אותן בגאווה. "קשקוש מוחלט", הוא פוסק. "לא רק לי יש עשר אצבעות, ולדעתי - מרבית חסרי האצבעות שמשתחררים מצה"ל מגיעים מחילות אחרים ולא מחיל ההנדסה. סטיגמות זה הכי פשוט להדביק, אבל גם הכי קשה להיפטר מהן".

תא"ל דניאל, "שימי" בפי ידידיו, שמשאיר מאחוריו 25 שנה של שירות וחיל הנדסה משופר, פושט בימים אלה מדים בדרך לאזרחות עם טעם חמוץ-מתוק בפיו: מצד אחד, החיל בראשו עמד זוכה לארבעה עיטורים וצל"שים על פעולות חייליו במלחמת לבנון האחרונה. מצד שני, כשדניאל מביט על נתוני הגיוס במחזור אוגוסט הנוכחי, עומד מספר המתמודדים על מקום פנוי בחיל כסוף הכומתה על 0.4 מלש"בים, כשהקולגות מיחידות החי"ר כמו צנחנים וגולני זוכים בתהילה. במילים אחרות: פחות ממחצית ממספר הלוחמים בחיל ההנדסה, דירגו אותו בצמרת העדפותיהם.

"זה מאוד צובט בלב לראות את הנתונים ולשמוע מלש"ב שאומר 'רק גולני'", מודה תא"ל דניאל, "אבל אני חושב שלהילחם במיתוסים זה כמו להילחם בתחנות רוח. לשבור את המיתוס של גולני וצנחנים זה קצת קשה. מצד שני, כשאני בוחן את המתגייסים אלינו אחרי חודש-חודשיים של שירות, אני מוצא שהמוטיבציה נושקת ל-100 אחוזים. את האתגרים שיש אצלנו לא תמצאו בשום חיל אחר. אני שומע את הסטיגמות שהדביקו לנו, כמו זו על האצבעות, כבר שנים, ואני לא חושב שזה באמת משפיע על מישהו. אבל אם זה משפיע, אני מעדיף לוותר על שירותיו של אותו בן-אדם. תודה רבה".

מה יש בחי"ר שמושך אליו כל כך הרבה מתגייסים שאין אצלכם?

"אני באמת לא חושב שיש אצלם משהו שאין אצלנו, ההפך הוא הנכון. אבל לא סתם אמרתי שבמיתוסים אני לא יכול להילחם. יש דברים שפומפמו במשך שנים והם חלק מהאתוס שלנו במדינת ישראל. ההצלחה שלנו במלחמת לבנון אמנם יכולה עם השנים ליצור את אותו אפקט שיצרו המיתוסים של חילות אחרים, אבל זה לוקח זמן. אנחנו חיל צנוע, אבל אולי יותר מדי, ויכול להיות שזה פוגע בנו. בתור חיל מסייע, אין מה לעשות. העשייה שלך נבלעת בעשייה של מישהו אחר, ובסופו של דבר היא גם נזקפת לזכותו".


"המנהרות - מלחמת מוחות"


בתום שלוש שנים וחצי בתפקיד הקהנ"ר, צפוי תא"ל דניאל להניח בשבועות הקרובים את הכומתה הכסופה על המדף בבקו"ם ולהמשיך לעקוב מהבית אחר ההתפתחויות בחיל שהוא מותיר. הוא החל את דרכו הצבאית כמפקד ביחידה מובחרת והיה שותף לשורה של מבצעים מיוחדים במהלך מלחמת שלום הגליל ב-1982. אחרי המלחמה הצטרף למערך ההנדסה ועבר בו שורה ארוכה של תפקידים - החל מרע"ן מפקדים בבית-הספר להנדסה צבאית בצוקי עובדה, מפקד גדוד, ועם קבלת דרגות האל"ם - מפקד ההנדסה הצבאית בפיקוד הצפון, לפני ואחרי הנסיגה מלבנון בשנת 2000. כפי שניתן להבין, את הבוץ הלבנוני מכיר דניאל היטב.

עם תום תפקידו בצפון חזר תא"ל דניאל לצוקי עובדה ופיקד על בהל"ץ, ומשם כבר עבר בטבעיות לקצה הפירמידה ההנדסית - מינויו כקצין ההנדסה הראשי של צה"ל.

בשנים בהן כיהן כקהנ"ר, התמודד החיל עם שורה של אירועים משמעותיים. החל מהאינתיפאדה שעדיין בערה במלוא עוזה ביו"ש וברצועת עזה - שם משכו דחפורי הדי-9 של "המוהנדסים" שלו את תשומת הלב התקשורתית כשעלו והרסו בתים של מחבלים ומבוקשים, נמשך בתהליך ההתנתקות, שם לקח החיל חלק פעיל לא רק בפינוי המתיישבים אלא בעיקר בפינוי התשתיות, במיגון הכוחות, בהריסת מבנים צבאיים שנשארו מאחור ובפיצוץ מתקן ארז. השיא הגיע במלחמה האחרונה בלבנון, שם הוכיח חיל ההנדסה את מקצועיותו וחשיבותו בכל הקשור לתמרון הכוחות בשטח, ולא אחת בסיועו לפינוי בטוח של נפגעים אל שטח ישראל.




על חידושי החיל

"רובוט מתפוצץ פחות כואב מחייל שמתפוצץ"

במסגרת תוכנית הרכש הרב-שנתית הנחתמת בימים אלו בזרוע היבשה, אמור חיל ההנדסה להצטייד בטכנולוגיות חדישות שטרם נראו בצה"ל, חלקן הגדול מתחום הרובוטיקה. "זו מגמה שהחיל מוביל כבר כמה שנים", מסביר תא"ל דניאל. "ואין לנו שום כוונה להפסיק אותה. רובוטים ואמצעים שנשלטים מרחוק, הם העתיד. אם מטוס ללא טייס זה לגיטימי, אז למה לא להתקדם בכיוון הזה גם ביבשה? הרי מאחורי כל כלי כזה, עומד חייל חושב שמפעיל אותו. הסיבה שאנחנו משתמשים ברובוטים ובטכנולוגיה מתקדמת היא שהביצועים שלנו משתפרים בעזרתם. מצלמה לא מתעייפת ולא נרדמת. רק לפני כשבועיים שלחתי רובוט לטפל במטען. המטען התפוצץ ואני שמחתי שזה לא חייל שלי. רובוט מתפוצץ זה פחות כואב מחייל שמתפוצץ".



בנוסף, מאז התחממות הגזרה מול רצועת עזה, בעקבות הפיגוע בטנק צה"ל ליד כרם שלום, בו נחטף החייל גלעד שליט ונהרגו שניים מאנשי הצוות - סגן חנן ברק וסמ"ר פבל סלוצקר, שימש דניאל במקביל לתפקידו בחיל, גם כראש מטה פיקוד הדרום. "התנדבתי לשבועיים ונשארתי שם יותר משנה", הוא אומר בחיוך.

אולם גם כשעזב את גזרת הדרום ורצועת עזה, נשארה על שולחנו של דניאל אחת הסוגיות הבוערות ביותר בסדר היום המבצעי של צה"ל - המנהרות התת-קרקעיות של ארגוני הטרור האסלאמיים ברצועה, שמעסיקות יום ולילה את יחידות ההנדסה בדרום. מה שנראה בתחילה כמאבק פרימיטיבי של ארגוני הטרור הפלסטינים, מהווה היום סיוט למפקדי צה"ל בגזרה ובכלל, שמתקשים למגר את התופעה.

"האיום של המנהרות הוא רלוונטי מאוד בעיניי ואנחנו מתמודדים מולו בכל קשת האמצעים", מבהיר תא"ל דניאל. "לצערי, רוב האנשים שמתבטאים בתקשורת וחושבים שהם מבינים בתחום הזה, פשוט לא יודעים על מה הם מדברים, ואני מדבר בלשון המעטה. כולם חושבים שזה פרימיטיבי ופשוט להתמודדות, אבל אני אומר לכם שהאיום הזה הוא ייחודי ולא קיים בשום מקום אחר בעולם. פתאום באים כל מיני אנשים ואומרים 'מה, זאת הבעיה שלכם? זה נראה פשוט', או שבאים אלינו בטענות 'איך זה שאין לכם פתרון למנהרות'. גם למחלת הסרטן אין פתרון".

זו לא הקבלה קצת מוגזמת?

"ממש לא. המנהרות בגבול עזה הן סוג של סרטן, ומי שבקיא במאפיינים יבין שההקבלה הזו במקומה. אתה בא ומוצא תרופה למחלה הזו, והיא נהיית חכמה יותר. גם כאן, הם משנים את המנהרות בהתאם לפעילות שלנו. זו מלחמת מוחות לכל דבר. מנהרה של היום היא לא מנהרה של לפני חמש שנים - לא בעומק, לא באורך ובוודאי לא בתשתיות. גם אני מתוסכל מזה שאין לנו פתרונות מושלמים. בסופו של דבר, חייבים להבין שמדובר בסוגיה מאוד-מאוד מסובכת, בעיקר בגלל סוג הקרקע באזור, שאף אחד לא התעסק איתה בעבר. יש הרבה שטוענים שכבר יש ניסיון וידע בתחום הזה, ושרק צריכים ללמוד אותם, אבל זה לא מדויק.

למה?

"זוהי שכבת קרקע שבכל העולם ניסו להתעלם ממנה שנים רבות, בגלל שהדברים המעניינים באמת נמצאים מתחת לה, כמו חיפושים אחר נפט. זה לא פשוט בכלל. יחד עם זאת, אני חושב שיש לנו היום כיוונים טובים בעזרת אמצעים חדשים שאנחנו פורשים באזור, ואני מקווה שנהיה יותר מהירים מארגוני הטרור. זה בפירוש משחק על זמן, מי ישיג את מי קודם".

תא"ל דניאל מעריך שאיום המנהרות לא יתמקד רק בגבול רצועת עזה, אלא עלול לדלוף גם לחזיתות אחרות. כלומר, שארגוני טרור כמו חיזבאללה ינסו להעתיק את אמצעי החדירה התת-קרקעיים שפותחו ברצועה, גם לגבול הלבנוני. "הנחת העבודה שלנו היא שמדובר באיום שנפגוש בזירות לחימה אחרות. למעשה, בכל מקום שיש בו גבול. ככל שנהיה חזקים מעל הקרקע, האויב וארגוני הטרור יחפשו אותנו בנקודות החלשות. זה לא סוד שהארגונים השונים מחליפים ביניהם ידע, כך שגם בשנים הקרובות נמשיך לעסוק באינטנסיביות במנהרות התת-קרקעיות".

ובכל זאת, יש לנו סיכוי לעצור את זה?

"אנחנו עושים הכל כדי שזה לא יקרה, אבל להגיד ב-100 אחוז? אני לא יכול. כשאני רואה בטלוויזיה את הפלסטינים שחופרים, זה מאוד מדאיג אותי ומבהיר לי עד כמה העניין מורכב. ההנחה שאם האמצעי הוא פרימיטיבי, אז פשוט וקל להתמודד מולו, היא לא רצינית, כי זה לא בהכרח מעיד על מורכבות הפתרון. גם קליע של רובה זה דבר פרימיטיבי, אז בואו נראה אתכם עוצרים אותו במעופו".



לא להתשה בגולן


במקביל לתעסוקה בדרום, מה שמעסיק כרגע את קברניטי מערך ההנדסה הוא דווקא הגבול הצפוני. "חיל ההנדסה הוכיח והדגיש את היכולות שלו במלחמה האחרונה בלבנון, ובעיקר הפגין רמת ביצוע גבוהה ומקצועיות רבה ביכולת לאפשר את כניסת הכוחות פנימה", מזכיר תא"ל דניאל. "היה לנו תפקיד מרכזי בהריסת תשתיות חיזבאללה וחישוף הקו, אבל גם בכל הקשור למיגון בסיסים צבאיים ומתקנים בעורף".

בשלב זה מקפיד דניאל לנקוב בכל אחד מהתפקידים שלקח על עצמו החיל בקיץ שעבר. לבד מפעולות הפריצה והסיוע לכוחות צה"ל, ומשירותי סילוק הפצצות אותם העמידו לרשות הרשויות המקומיות בצפון, קיבל החיל את התפקיד החשוב של הריסה ופיצוץ מוצבי חיזבאללה לאורך הגבול. משימה זו הפכה במובנים רבים לאחד ההישגים הבודדים שנזקפו לטובת צה"ל במלחמה על התודעה. בהיעדר תמונות ניצחון ברורות, היו תמונות פיצוץ וחשיפת "שמורות הטבע" והמתחמים המבוצרים של ארגון הטרור הלבנוני, לגאוותו של צה"ל כולו.

"החיזבאללה עושה הכל כדי לשקם ולשמר את כוחו", ממהר תא"ל דניאל לצנן את ההתלהבות. "הוא יתחקר וילמד את המלחמה לעומק, והוא יעשה את זה טוב. אנחנו יכולים להיות בטוחים שהוא ישקם את יכולותיו בכל התחומים".

מלבד ההצלחות של חיל ההנדסה במערכה נגד חיזבאללה, אתה מרוצה מתוצאות המלחמה?

"הייתי שמח הרבה יותר אם היינו מנצחים את האויב בצורה שאינה ניתנת לפרשנות. אני חושב שצה"ל יודע לעשות את זה והוא גם יעשה את זה בעתיד".

על אף שאינו אומר זאת מפורשות, בדבריו רומז תא"ל דניאל לחזית הנוספת שעולה בחודשים האחרונים כנפיצה - הגבול הסורי. "לא מתאים לצה"ל ולמדינת ישראל להיכנס למלחמת התשה בגולן, אבל זה לא שאנחנו לא מוכנים למלחמה שכזו. להגיד שזו החלופה המועדפת עלינו? התשובה היא לא.

"אנחנו לומדים כל הזמן את האתגרים שעומדים בפנינו ומתאמנים בהתאם", ממשיך תא"ל דניאל. "אני יכול להגיד בצורה ברורה, שחלק מהסיבות שחיל ההנדסה מצא את עצמו באופן יחסי מוכן יותר למלחמת לבנון, היא העובדה שהקפדנו גם בשנים של הלחימה בשטחים להמשיך ולהכשיר את החיילים שלנו ללחימה גבוהת-עצימות, ולשמור על היכולות המיוחדות שלנו".

זה לא מה שקרה בחלק מהחילות האחרים.

"אני מודה שהיינו בעניין הזה קצת שונים מיחידות צה"ל האחרות, אבל אני כקצין הנדסה ראשי לא יכולתי שלא לתת משקל לתחום הזה. אני חושב שצבא צריך להתאמן לתרחישים הקשים והמסובכים שלו, ולעשות לשאר התאמות".



"צבא זה מקצוע"


בתקופה שקדמה למלחמת לבנון השנייה עסקו אנשי זרוע היבשה באישורו הסופי של מודל המערכים, שהיה אמור להביא לביטולם של חילות רבים בצה"ל ולארגונם מחדש כחלק בלתי-נפרד מיחידות השדה. אף שתא"ל דניאל לא מודה בכך בפה מלא, הצלחתם של אנשי ההנדסה בלבנון הוכיחה למפקדי זרוע היבשה ולצה"ל כולו, כי מעמדו וחיוניותו של החיל עדיין איתנים.

"זה לא סוד שהתנגדתי מלכתחילה לכוונה לפרק את חיל ההנדסה, כי סברתי שזו טעות", מסביר דניאל, "צה"ל הוא צבא מקצועי וצבא בכלל זה מקצוע. אי-אפשר לקיים צבא בלי דיסצפלינות מקצועיות, כל אחת בתחומה. מכאן חשבתי שביטול החילות הוא דבר שאסור לעשותו. עם זאת, אני לא מאמין שביטול חיל ההנדסה לפני המלחמה, היה פוגע באופן ישיר בתוצאות המלחמה, כי לוקח לדברים זמן להתפוגג".

ואם המלחמה הייתה פורצת, נגיד, בעוד כמה שנים?

"אני חושב שבמקרה כזה התוצאות היו קשות מאוד כי היינו מוצאים את עצמנו ללא יכולות מקצועיות. זה כמו להגיד שיש יער בלי עצים, ובדיון הזה של 'מה יותר חשוב, היער או העצים', התשובה ברורה. העצים. אי אפשר לקיים מערכת מקצועית בלי גורמים מקצועיים. גם בעולמות תוכן אחרים מחוץ לצבא, כמו האקדמיה, תמצא שעל ציר הזמן, ככל שהגופים משתכללים, הם רק מפתחים יותר דיסצפלינות. פעם היה רק רופא כללי. היום יש רופא מתמחה לכל תחום, ואין בזה כדי להוריד את הערך של תחום הרפואה. כך גם לגבי משפטים, בניין וכדומה. במהלך הזה (של ניסיון פירוק החיל) הייתה בעיניי אמירה שצבא הוא לא מקצוע".

מדי פעם משתרבב חיוך קל לדבריו של תא"ל דניאל, בעיקר כשהוא מדבר על נושאים שאינם קשורים לעולם ההנדסה. גם כשהוא שוהה במשרדו בקריה בתל אביב, הוא לבוש במדי ב'. למתבונן מהצד נראה כי מילואימניק הגיע לבקר חברים בבסיס מטכ"ל. כשרגליו מונחות בנונשלנטיות על השולחן, נראה שהוא באמת עומד לקבל תווית של חייל מילואים.

"אני לא אתגעגע למדים", מבהיר דניאל בנחרצות יחסית. "אני מסיים תקופת שירות עם המון סיפוק וללא תסכול. אני בסך הכל רוצה עכשיו לנוח ולהיות בחברת שני הילדים שלי בתקופה הקרובה. כבר קניתי שתי חכות ואני מתכוון להעביר את זמני בדיג בתקופה הקרובה, הכי רחוק מכל חזית אפשרית, חוץ מהמים כמובן".
_____________________________________
ArmouredDov_D9
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
ארץ ישראל לעם ישראל - הציונות תנצח!
דף ה-D9 של MathKnight


נערך לאחרונה ע"י ArmouredDov_D9 בתאריך 21-08-2007 בשעה 12:37.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #4  
ישן 21-08-2007, 12:51
צלמית המשתמש של המממ
  המממ המממ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 30.10.01
הודעות: 8,699
Follow me...
בקצרה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ArmouredDov_D9 שמתחילה ב "הקהנ"ר החדש"

הנה הידיעה של דו"צ בנושא החילופים בחה"ן:
http://dover.idf.il/IDF/announcements/2007/08/1603.htm

ציטוט:
דובר צה"ל מוסר כי היום התקיים טקס חילופי קצין הנדסה ראשי
יום חמישי 16 אוגוסט 2007, ב' אלול תשס"ז, 20:05

בטקס שנערך היום, ב' באלול תשס"ז, 16 באוגוסט 2007, במעמד ראש המטה הכללי, רב-אלוף גבי אשכנזי, מונה אלוף-משנה משה שלי לתפקיד קצין הנדסה ראשי של צה"ל והועלה לדרגת תת-אלוף.
תת-אלוף משה שלי מחליף בתפקידו את תת-אלוף שמעון (שימי) דניאל, ששימש כקצין הנדסה ראשי החל משנת 2004.

תת-אלוף שלי כיהן במספר תפקידים במערך ההנדסה הקרבית של צה"ל החל ממפקד מחלקה, דרך סגן מפקד פלוגה וסגן מפקד גדוד.
בהמשך כיהן כמפקד הנדסה פיקודי בפיקוד צפון וכמפקד בית-הספר להנדסה צבאית.

בעל תואר ראשון מאוניברסיטת ירושלים ותואר שני מאוניברסיטת חיפה.

תת-אלוף שלי נשוי ואב לשניים.
_____________________________________
_________________________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
אזהרה: משרד הבריאות קובע כי העישון מזיק לבריאות !
תראו, אפילו החייזר נהיה ירוק מזה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 17:25

הדף נוצר ב 0.04 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר