לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 02-03-2005, 19:17
  ohadbx ohadbx אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 27.03.04
הודעות: 2,558
שחזור סקירה- אף-15 אמריקאים נגד סוחוי-30 הודיים

לפני מספר חודשים, צצו דיווחים שונים בנוגע לתרגיל בשם Cope India, בין ארה"ב והודו, שבמסגרתו נשלחו מספר מטוסי אף-15 אמריקאים להתאמן מול מטוסי סוחוי-30, מיג-27, מיג-21 ויגואר הודים.
על פי הדיווחים, מטוסי האף-15, אשר תפקידם לשמור על עליוניות אווירית מעל שדה הקרב, הובסו פעם אחרי פעם ע"י מטוסי סוחוי-30 הודיים.
מאמר זה אינו עוסק ביתרונות או חסרונות של כל אחד מהמטוסים בשדה הקרב, אלא פשוט בא להציג את מה שבאמת אומר התרגיל הזה והתוצאות שלו.


חלק I – הדרך אל הנצחון

אז מה באמת קורה שם? איך קורה שמטוס העליונות האווירית מובס פעם אחרי פעם? התשובה לפניכם.
מטוס האף-15 "איגל" משתמש במכ"מ פולס-דופלר (Pulse-Doppler) מכני מדגם AN/APG-63.
מי שקרא עכשיו "בלה בלה בלה"- תרשו לי להרחיב. מכ"מ מכני הוא מכ"מ שבו האנטנה מחוברת לזרוע, שמשנה את כיוונה באופן פיזי, על מנת שתוכל לסרוק איזורים שונים בשמיים.
מכ"מ פולס-דופלר מבוסס על אופן פעולה שבו המכ"מ שולח גלים (פולסים) בהפרשי זמן קצובים, ובאורך גל קבוע.
אחד החסרונות של מכ"מ פולס-דופלר היא תופעה שנקראת "אפקט דופלר" או "מהירות עיוורת". מכ"מ הפולס-דופלר מבסס מגעי-מכ"מ ע"י שליחת גל, ומדידת ההפרש בין תדר הגל שיצא, לבין תדר הגל שחזר, וע"י כך לקבוע מידע לגבי המטרה. כתוצאה מאפקט הדופלר, עצם שהמיקום היחסי שלו ביחס למשדר המכ"מ קבוע, מחזיר גלים בתדר זהה או דומה מאוד לתדר שיצא מהמכ"מ. כתוצאה מכך המכ"מ מסנן את המגע ולא מציג אותו לטייס, משום שהוא לא רואה הפרש בין התדרים.

מה שנעשה הוא ניצול מאפייניהם של המטוסים הרוסים כדי לנצל את התופעה הזו. מטוסי הסוחוי-27 (והמשך הסדרה) הרוסים הם ברי תמרון מאוד, מה שמאפשר להם לשנות את כיוון טיסתם במהירות, כמו גם הם יכולים לאבד אנרגיה (מהירות) מהר מאוד, וגם להשיב אותה בעזרת זוג מנועים חזקים. עם גילוי האף-15, הסוחוי מתמרן לאחד הצדדים ולמטה, תוך שינוי מהירות וכיוון הטיסה, וע"י כך מתחבא מהטייס.

אומנם אסור לטעות- זו אינה תופעה חדשה שהרוסים או ההודים גילו לאחרונה, אלא ידועה עוד מראשית ימי הפולס-דופלר, וכמובן שפותחו טקטיקות לנצלה. אך תהיו בטוחים שפותחו גם טקטיקות-נגד להתמודד עם הטקטיקות של האויב.



בחזרה לשדה הקרב- הנצחון של מטוסי הסוחוי מתבסס על השיטה הבאה: להודים הייתה יכולת לשגר קודם בטווח בינוני, בעזרת טיל ה R-77, שהטווח שלו גדול מזה של ה AIM-120 האמריקאי. לאחר השיגור היה מבצע הסוחוי את התמרון ומתחבא מהאף-15. כאשר הטווח היה נסגר, הסוחוי משתמש בטיל לטווח קצר בין הטובים בעולם, ה R-73, בשילוב עם כוונת קסדה ומכשור אלקטרו-אופטי על מנת למצוא ולהשמיד באופן מדומה את האף-15.
השילוב של 2 הזדמנויות הירי האלה הוא מה שגרם להפסדם המוחץ כביכול של האף-15 בתרגיל.


חלק II – ניפוץ הבועה

עם גילוי ה"ממצאים" התקשורת פרסמה מאמרים רבים בנושא, וציטטה מומחים רבים. לכאורה, אין שום סיבה לא להאמין למידע שפורסם- הרי בבסיסו הוא נכון. מטרת המאמר הזה, כאמור, היא להסביר בדיוק מה עומד מאחורי זה.

התרגיל המדומה עם ההודים נערך במתאר של 1 על 1, מטוס מול מטוס, שבו היה יותר קל לסוחוי לנצל את מעמדו (בעצם אין מידע מדויק לגבי המתארים שבו נערך התרגיל, אבל מפיסות מידע אפשר לשער שלפחות חלק ממנו התרחש באופי הנ"ל). במציאות אין הדבר כך. בקרב אמיתי יכולים גם מטוסים אחרים במבנה, במבנה אחר, מטוסי בקרה, או מכ"מים קרקעיים לגלות את האויב, ולהסב את תשומת ליבו של הטייס אליו. ויותר מזה- מערכות חלוקת מידע חדשות, בהתאם לתורת הלחימה העתידית של האמריקאים, מאפשרות העברת מידע רב ומדויק על מטרה בזמן אפסי למספר רב של מטוסים בזירה. לכן, לא מציאותי התרחיש שבו יצליח מטוס לא חמקני להתחבא בזירת מידע שכזו, אשר נתונה תמיד תחת מעקב.

בנוסף, האף-15 הוא אחד ממטוסי הקרב הגדולים יותר בעולם, שנבנה לפני יותר מ 30 שנה, והמערכות שלו, גם לאחר השדרוגים- בהתאם.

לכן, סביר להניח שמטוסים קטנים יותר בעלי חתימת מכ"מ קטנה יותר, למשל האף-16 או אף-18, יכולים להוות יריב חזק יותר מול הסוחוי, שעלול להתקשות לאתר אותם בעזרת המכ"מ מטווח גדול. בשילוב עם מכ"מים חדשים ומתקדמים יותר מהפולס-דופלר המיושן, יוכלו המטוסים לאתר את הסוחוי קודם, ולהתכונן בהתאם.



אך לפני שנספיד את האף-15 כמטוס לא יעיל מול הסוחוי שיש להיפטר ממנו, יש להתחשב במספר נסיבות מקלות, שבזכותן גם האף-15 מצדיק את עצמו בשדה הקרב העתידי.

ראשית, כאמור, בשדה הקרב תרחישים של 1 על 1 נדירים, ובעזרת טקטיקות טובות יכולים האמריקאים לתת בידי מבנה של אף-15 היכולת לחפות אחד על השני ולבטל את האיום.

שנית, ארה"ב היא אחת המדינות המובילות בעולם בתחום הלוחמה האלקטרונית, מה שאומר שייתכן שליריבים בעתיד לא יהיה כל כך קל להפיל את מטוסיה מהשמיים- בין אם זה משבשי מכ"מ שמונעים נעילה או גילוי, ובין אם אלה משבשים אשר מונעים פעולה תקינה של טילי BVR.

כתשובה לשאלה המתבקשת "מדוע לא ראינו את היכולות הנ"ל מול ההודים?" התשובה היא פשוטה- ראשית, הקרבות הם מדומים, ודברים כמו שיבוש אלקטרוני קשה לדמות בלי שיגור אמיתי של טיל.
שנית, קיים עקרון לא להראות אף-פעם מה באמת יש לך. ההודים הם לא בני הברית הקרובים ביותר של ארה"ב, ולכן לא הגיוני שארה"ב תחשוף את כל הקלפים שלה בתרגיל כזה.


אומנם לא הכל לטובת האמריקאים- אחד המשתנים הלא ידועים במשוואה הוא ה R-77. על הנייר הטיל אומנם נראה טוב, אבל המדד היחיד שלפיו ניתן לשפוט הוא מבחן המציאות, אך הטיל עדיין לא היה בשימוש באף קרב או קונפליקט.
המטוסים הרוסים גם מחזיקים ביתרון מסויים בטווח קצר, תודות ל R-73 שנחשב לבין הטובים בעולם, כוונת קסדה, ויכולת תמרון טובה. יש לציין כי מטוסי הסוחוי-30 שהשתתפו בתרגיל היו מהדגם הפשוט יותר- MK, בעוד שבשירות ההודים נמצא גם דגם MKI, עם מערכות טובות יותר, וניהוג ווקטורי שגם משפר את תמרוניו.
חלק III – המסקנות והעתיד

המסקנה החשובה ביותר שעלינו, כאנשים שמסתכלים על המידע מהצד, היא שאין באמת מסקנות.

כפי שהוסבר בפסקאות הקודמות, הנצחון של ההודים על גבי האמריקאים הוא מזוייף יחסית, וניתן להשיג אותו רק תחת תנאים מגבילים ביותר שלא יהיו קיימים בשדה קרב.



להודים הייתה יכולת ירי ראשונה מטווח גדול יותר- מטוסים חמקניים כמו האף-22 והאף-35 ימנעו שיגור כזה, ואפילו גילוי. בנוסף ישנה תוכנית להגדיל את טווח ה AIM-120. וכפי שצויין קודם- על ה R-77 לעבור קודם את מבחן המציאות.
מכ"מים חדשים וטובים יותר כבר פותחו ועדיין מפותחים, שייכנסו לשירות על מטוס אף-18, אף-22, ואף-35.
כל אלה יתרמו ויעזרו לנצח בקרב ה BVR. בתחום הטווח הקרוב ארה"ב כבר נמצאת בשלבי בדיקה מתקדמים של טיל הדור הבא, ה AIM-9X, וכמו כן החלה כבר להכניס לשירות מערכת הכוונת קסדה משלה, ה JHMCS.

לכן הלקחים כביכול שהתרגיל הזה מלמד כבר הוסקו לפני שני רבות, וכבר יש פתרונות שונים הזמינים כדי להתמודד איתם. העניין היחיד שלא נפתר הוא הטווח של ה AIM-120, בזמן שצצים עוד ועוד טילים אשר עוברים אותו (R-77, MICA, מטאור, דרבי), למרות שעדיין הוא היחיד מביניהם שאכן הוכיח את עצמו. אך עדיין, ארה"ב מציגה קוצר ראייה לעתיד בכך שהיא לא מתחילה לפתח טיל עתידי כבר עכשיו, כדי שבעוד מספר שנים יהיה מבצעי.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #5  
ישן 03-03-2005, 17:13
  ohadbx ohadbx אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 27.03.04
הודעות: 2,558
ניתן להוכיח ההיפך בקלות רבה
בתגובה להודעה מספר 4 שנכתבה על ידי general_m שמתחילה ב "גם האמריקאים כבר לא רגישים כל כך לנושא..."

ערב הסעודית- מעצמת נפט עולמית- בכל זאת לא הצליחה לקבל יותר מאשר גרסא מופחתת יכולות של הסטרייק איגל, גם בהשוואה לגרסא הישראלית (60% מרוחב פס המכ"מ, מספר קטן של פודי LANTIRN וגם הם מוגבלי יכולת [עמידות נמוכה לל"א, לא מותאמים לטיל המאווריק], ללא יכולת עקיבת קרקע אוטומטית, ועוד).
כלומר גם לבעלת ברית חשובה וחזקה כזו (שעזרה רבות לארה"ב במלחמות בעירק), עם משאבים גדולים של נפט וכסף - שום דבר לא בא בקלות, אפילו כשמדובר בפלטפורמה בת 30 שנה, וכשיראל הענייה שכמעט כל הרכישות הצבאיות שלה הן תרומה מארה"ב מקבלת מערכות מתקדמות יותר.

ועדיין יש הבדל בין האף-16 E, עם כל הכבוד לו ולטכנולוגיה שלו, לבין סטרייק איגל, שלא לדבר על הדור הבא כמו אף-22. כלומר ארה"ב מוכרת אומנם מערכות מתקדמות למדינות זרות- אבל בשום פנים לא יותר מתקדמות ממה שיש לה (מקסימום באותה רמה, וגם זה לא סביר) ובטח ובטח שלא יותר מתקדמות מדור העתיד- בעוד שרוסיה מוכרת כל דבר לכל אחד תמורת מספיק כסף- והעובדה שלחיל האוויר/צבא שלה אין כסף לקנות חלק מאותן המערכות המיוצאות- זו כבר בעיה שלו.

נערך לאחרונה ע"י ohadbx בתאריך 03-03-2005 בשעה 17:17.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 17:35

הדף נוצר ב 0.04 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר