|
22-03-2005, 08:38
|
|
|
|
חבר מתאריך: 26.10.01
הודעות: 35,433
|
|
קבלו עיצה - תאכלו ביצה
מטילות ביצי זהב
מאת נירית ידין
מתוך גיליון 169 של על השולחן
מצבן של הביצים מעולם לא היה טוב יותר: הן חזרו לככב ברשימת מזונות הבריאות, קיבלו שמות עתירי סקס-אפיל, והטרנד הכי לוהט הוא לגדל תרנגולת אישית בבית
הן היו סמל הבריאות. אחר כך הן הפכו למזון מסוכן לבריאות, בגלל הכולסטרול. אחר כך הודיעו הרופאים, שלמרות הכולסטרול, הן לא מסוכנות, כי הוא לא נספג. קרנן עלתה עוד, כשה- Journal Of Nutrition האמריקאי בישר, שביצה ליום עשויה להאט את ה"הידרדרות המולקולרית" של תאי הגוף. כך שהביצים זוכות כיום לעדנה מחודשת. בבריטניה נחגג לאחרונה "שבוע הביצה הבריטית", בו חברו השפים הטלוויזיוניים המקומיים, כדי לשכנע את הציבור לאכול עוד ביצים, ואילו באיטליה הציע שר המסחר להקים "מסעדות ביצים", שכל האוכל בהן מבוסס על ביצים. בכנס של "ועידת הביצים הבינלאומית", שנערך באוסטרליה בספטמבר, הוצגו הטרנדים החדשים בתחום. כל החידושים וההמצאות סובבים סביב עניין אחד: הצרכנים במאה ה-21 רוצים לאכול בריא וזריז, ואין כמו הביצה כדי למלא את הפונקציה הזאת. היא מספקת חלבון מלא מן החי, יש בה המון ויטמינים וחומרים חשובים אחרים, היא טעימה, והכי חשוב - מוכנה בשלוש דקות, שזה פחות או יותר המכסימום, שהאדם המודרני הממהר מוכן להקדיש להכנת מזונו. אי לכך, מנסים לדחוס לתוך הביצה כמה שיותר ערכים תזונתיים ולקצר את תהליך הכנתה ככל האפשר.
"הביצים הן האוכל המוכן האולטימטיבי," מוסיף דיוויד יוז, פרופסור לשיווק אוכל ב"אימפריאל קולג'" בלונדון. וכאילו לא מספיק קל להכין ביצה, עובדים על פטנטים שיקלו עלינו עוד יותר: תערובות מוכנות לחביתה, שמגיעות בבקבוקים המכילים ביצה מפוסטרת וטרופה בלוויית תוספות (האם, גבינה, תבלינים וכו'). התערובות המוכנות יועשרו בוויטמינים ומינרלים, אומגה 3, חומצה פולית וחומרים אחרים, כך שאפשר יהיה להתאים אותן לקבוצות אוכלוסייה עם דרישות מגוונות.
מה הסיפור של התרנגולת שלך?
הביצים המועשרות הן החידוש האחרון, המצטרף אל מדף הביצים המשוכללות (designer eggs), שבארצות הברית כבר מהוות כ-5% מנתח השוק. אם פעם היו ביצים מספר 1, 2 או 3 ואחר כך "ביצי חופש" ו"ביצים אורגניות", היום המבחר כולל: ביצים צמחוניות (כאלה שמטילותיהן לא אכלו מן החי), דלות כולסטרול, עשירות בוויטמין E, עשירות ב- DHA (הכולסטרול הטוב), בחומרים נוגדי חמצון או בוויטמינים. ויש גם ביצים מופרות, שאין הבדל של ממש בינן לבין לא מופרות, אבל זה נשמע טוב. על הקרטונים גם מצוין "סגנון החיים" (כן, life style) של הדוגרת - אם ניהלה חיים אורגניים או לא; אם גדלה בכלוב, או בחצר; אם סעדה באחו הפתוח, או מתערובות מוכנות. אפשר גם לכוון את הערך התזונתי של הביצה, ואפילו את המראה שלה, לפי מה שהתרנגולת אוכלת.
רוצים ביצים עשירות באומגה 3? קנו ביצים, שאמהותיהן אכלו זרעוני פשתן. רוצים נוגדי חמצון? לכו על הביצים, שמטילותיהן קיבלו ויטמין A. אצות ועלים ירוקים יניבו ביצים עשירות בחומר שמשפר את הראייה, ואילו משמנים צמחיים יצאו דווקא ביצים דלות שומן. אם הצבע הוא מה שקובע, בחרו ביצים מתרנגולות, שניזונו מציפורני חתול (הפרח), שהחלבון שלהן כתום. לאחרונה גם התגלתה הדרך להפיק ביצים דלות כולסטרול. פאן צו מינג, פרופסור לביוכימיה באוניברסיטת טייוואן, הוסיף שמרי אורז אדום לדיאטת התרנגולות, ורמת הכולסטרול בביצים ירדה בכ-14%.
תרנגולת מחמד
כל זה נחמד ומעניין, אבל לא בטוח שהביצים המועשרות הללו באמת שונות מביצים לא מועשרות, חוץ ממחירן היקר. מה שכן - "ביצי חופש" עדיפות בהרבה על ביצים רגילות, מתרנגולות שנכלאו בכלובים צרים והולעטו בחומרים כימיים. וזאת לא רק מן הבחינה המוסרית, אלא מפני שהן יותר מזינות והרבה הרבה יותר טעימות. וזה מוביל אותנו לטרנד הבא: תרנגולות מחמד. מסתבר, שיש גם כאלה שמגדלים את הביצים שלהם בעצמם. כך הם זוכים לחיית מחמד, שגם יודעת לתת מעצמה וגם לאספקה קבועה של ביצי חופש טריות ולא צריך לגור בכפר בשביל זה. ארבעה חברים הקימו את omlet, חברה שמתמחה באספקת תרנגולות לביצים. הם עיצבו לול מיוחד שנקרא איגלו, ומתאים גם לגינות עירוניות קטנות. הם מוכרים את האיגלו בתוספת צמד תרנגולות אורגניות, ולדבריהם, הלולים נחטפים.
_____________________________________
|
|