לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > הסטוריה ותיעוד
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #2  
ישן 31-01-2009, 14:47
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי דובושכהן שמתחילה ב "נהלל או בן שמן"

נתחיל מה'קבועים' הידועים במשוואה: [1] נהלל עלה על הקרקע בח' באלול תרפ"א והדיון אודות קבלת אופיו של הישוב נערך בחודש תשרי באותה שנה

http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=13007

[2] בן שמן קמה ב1911 כמושבת בצלאל התימנית, התפרקה כעבור שנתיים והפכה לחוות הפועלים והיכן שהוא בשנות העשרים הפכה למושב עובדים. וילקנסקי שהיה מנהל חוות בן שמן היה מהוגי רעיון מושב העובדים וחלק מאנשי החווה היו ממקימי נהלל.

http://www.shimur.org/article.php/a...cle.php?id=1133

והקושיה עליה יפול השלט [או שלא..] הינה תאריך המעבר של אופי הישוב בן שמן למושב עובדים.

אתר מפלגת העבודה והמועצה לשימור אתרים מציינים את 1922 כשנת ההקמה של מושב העובדים בבן שמן. חלק מן המקימים - היו מאנשי החווה [עד 1914?]. וילנאי מציין את שנת הפיכת 'בן שמן' למושב ב1921 תרפ"א. האם זהו מקור התביעה על זכות הראשונים?

השערה: האנשים עלו לקרקע וחיו כבמושב - ללא שיתופיות מלאה וללא הפרדה מלאה עוד לפני קבלת עיקרון המושב השתופי ע"י המוסדות. הם אימצו אותו בהמשך, לאחר נהלל אשר להבדיל תוכננה מראש להיות מושב עובדים.

נערך לאחרונה ע"י .ישראלה היפהפיה בתאריך 31-01-2009 בשעה 15:01.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #3  
ישן 31-01-2009, 16:58
  ארדיכל ארדיכל אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.08.07
הודעות: 1,097
על אף העובדה שישראלה תמיד צודק
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "נתחיל מה'קבועים' הידועים..."

ואכן, גם הפעם יש לו סברה הגיונית מאד, שלא ניתן להפריכה - הרי שאני יכול להעיד שאנשי כרם בן שמן מאמינים בכל ליבם שהם הם מושב העובדים הראשון. בשיחות איתם הם טוענים שהם הקדימו את נהלל.

ושתי אנקדוטות:

א.

שם מושב העובדים איננו "בן שמן" אלא כרם בן שמן. כך ניתן להבחין בין בית הספר הקרוי בן שמן, המושב הקרוי בן שמן, והמושב שעליו אנחנו מדברים - הקרוי כרם בן שמן. מדובר על קבוצת בתים קטנטנה (5 במקור, שהתרבו לכדי כ-20 כיום) הנמצאים כולם בתוך הגדרות של בית הספר. הם באמת הוקמו ב-1909 (פלוס מינוס 3 שנים) כמושבת אמנים תימניים, ע"י בוריס שץ. בצלאל הפסיקה את התמיכה בתימנים לאחר שנים ספורות, והבתים נותרו נטושים. לאחר מלחמת העולם הראשונה התיישבו בבתים הנטושים עובדים של בית הספר, והכריזו על עצמם כמושב עובדים. כאן נכנסת לתמונה הסברה ההגיונית של ישראלה.

הישוב פונה מתושביו במלחמת השחרור, ומגיני בית הספר - שהיו נצורים ומבודדים - אכלו את כל בעלי החיים שמתישבי המושב השאירו אחריהם. כששבו התושבים לבתיהם, לאחר המלחמה, מצאום הרוסים ובזוזים, והחליטו לחפש את עתידם במקום אחר. מדינת ישראל מסרה את קרקעותיהם החקלאיות למושבים החדשים שהוקמו בסביבה, לרבות המושב החדש בן שמן, שהוקם מעבר לכביש 443. את הבתים עצמם, ללא זכויות חקלאיות, העמידה המדינה למכרז, והם נמכרו במחירים זולים מאד. כך שהנה עוד זכות ראשונים - הם גם היו הישוב הקהילתי הראשון בארץ. כפר לא חקלאי.

הפקיד האחראי במשרד הפנים קרא לישוב "בן שמן תעשיה", בדומה ל"הרצליה פיתוח". איש לא מבין למה. בכל מקרה - זה היה שמו של הישוב, עד לפני שנים ספורות. בני הישוב (יש שם עדיין 2 משפחות מבני מושב העובדים, ההוא של 1920) דרשו לשנות את שמו, והציעו "קרן בן שמן",על סמך הפסוק "בית היה לידידי בקרן בן שמן", וכן בשל העובדה שהם בפינת (פינה=קרן) השטח של ביה"ס. שוב התעוררה טפשותו של הפקיד במשרד הפנים, אני מניח שפקיד אחר, והוא קבע שהשם יהיה כרם ולא קרן.

ב.

יש אדריכלית שעושה את התזה שלה, לקבלת תואר שני בשימור ארכיטקטוני בטכניון, על כרם בן שמן. טלפנתי אליה כדי שתספר לי קצת סיפורים. היא סירבה, וטענה שהמועצה לשימור אתרי התיישבות אוסרת עליה לספר. נדהמתי. כתבתי למועצה, ושאלתי אם "לגלות לציבור" זו לא בדיוק הסיבה לקיומם. הם הפנו אותי לתמר טוכלר, מרכזת השימור במחוז מרכז, שנמצאת בחופשת לידה. תמר טענה כי הסטודנטית צודקת, ובזה היא מסיימת את החופשה מהחופשה, ושבה להיות אם. כלומר - היא סיימה את הדיון באופן מוחלט. שתיהן - הסטודנטית ותמר - מבטיחות שיום יבוא והכל יפורסם. לא נותר לנו אלא להמתין.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #6  
ישן 31-01-2009, 21:00
  דובושכהן דובושכהן אינו מחובר  
יורם [דובוש] כהן ז"ל, איש כפר עזה, חבר בפורום הסטוריה וידיעת א"י
 
חבר מתאריך: 01.10.08
הודעות: 371
על בן שמן מתוך אתר קק"ל
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי דובושכהן שמתחילה ב "נהלל או בן שמן"

בן שמן - גלגולו של מקום

אדמות בן שמן נרכשו על ידן אליהו ספיר ויהושע חנקין, "ציידי הקרקעות" שתיירו בשנת 1904 באיזור לוד, מתוך כוונה לאתר אדמה לרכישה. הקרקע הפכה לרכוש יהודי בשנת 1905, והנקודה העברית הראשונה שהוקמה כאן ניצלה 100 דונמים מהשטח להקמת בית חרושת לתעשיית שמן. מכאן נגזר השם בן שמן, המרמז גם על משל הכרם, המשל המפורסם של הנביא ישעיהו: "כרם היה לידיד בקרן בן שמן..."



המפעל שיגשג והעסיק למעלה מחמישים עובדים, אלא שבשנת 1915 עלה באש ונשרף כליל. כיום אין מוצאים לו זכר, אך חברת ה מניות "עתיד", בעלת המפעל, המשיכה את דרכו בבית חרושת אחר, שהפך במרוצת הימים לבית החרושת "שמן" של היום.



אדמות בן שמן נרכשו על ידי קק"ל בשנת 1907. הנטיעות הראשונות היו של עציזית. אולם במהרה התברר כי גידול עצי הזית איננו מצליח, והמומחים המליצו לעבור לנטיעת עצי סרק - אורנים וברושים - וזאת בשטחים סלעיים ו/או תלולים שאינם ראויים לעיבוד חקלאי.



כבר עם תחילת רכישת הקרקע במקום תמכה קק"ל בנסיונות ההתיישבות בו. בתחילה הוקם מוסד חינוכי לתלמידי "בית הספר הלאומי לעבודת האדמה", רעיון שהגה ישראל בלקינד. אולם המוסד נסגר כעבור זמן קצר. בשנת 1908 הוקמה במקום חוות לימוד חקלאית, וכעבור שלוש שנים יסד בסמוך לה פרופ' בצלאל שץ כפר צורפים. קק"להעניקה שני דונם אדמה לכל אחת מעשר המשפחות שהגיעו מירושלים, מתוך כוונה לשלב במקום תעשיה זעירה וחקלאות. אולם גם נסיון התיישבות מקורי זה נכשל. היום נותרו רק מספר בתים שעדיין עומדים על תילם כמזכרת לימים ההם.
בשנת 1913 נבנתה חצר בן שמן, בסיועו של יהודי מרומניה, כפי שמעיד שלט השיש הקבוע בכניסה הראשית לחצר: "ברוך כהנא, מפלוישתי רומניה, הקדיש הונו בסכום של 6,000 ל"מ לקרן קימת לישראל, בשנת תר"ע (1910) ולאחריה לשם בנין המושב בן שמן."
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 12:23

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר