לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > הסטוריה ותיעוד
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #2  
ישן 17-11-2010, 10:23
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
הכינוי "מקדש יווני", בלשון העם, כולל בתוכו מגוון עצום של מבנים
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי DIDIN שמתחילה ב "מקדשים יוונים בישראל"

שלצפוה מהצד נראים כשייכים לאותה משפחה של מבנה מוקף אכסדרת עמודים עם כותבות+גג משופע+האפריז המוכר מהחזית. האמת היא שאם כבר הרי שזהו טיפוס מקדש "קלאסי".

המקדשים אותם אתה מראה בתמונות/שרטוטים (מפאסטום בדרום איטליה או אגריג'נטו בסיציליה) הם ברובם מקדשים דוריים השייכים לעידן הקלאסי של המאות 6-5 לפני הספירה: זו תקופה קדומה בהרבה לעידן ה"קלאסי" בא"י, שמתחיל לכל המוקדם בסביבות שנת 300 לפני הספירה.

המקדשים הדוריים ה"ארכאיים" (כמו חלק מאלה שבסיציליה ואיטליה) או ה"קלאסיים" (כמו הפרתנון, או ההיפאסטיון המוכרים מאתונה) מאופיינים בעמודים "שמנים", מחורצים ונושאי כותרת דורית פשוטה יחסית. אלה מבנים מאסיביים מאוד, וזו גם הסיבה שדווקא הם שרדו.

אין כאלה באזורים "שלנו". מה שהיה קיים בא"י אלו מקדשים הלניסטיים, או רומיים, שהם פיתוחים מאוחרים ושונים מאוד של המקדשים הקלאסיים/ארכאיים. לא ידוע לי בארץ על שרידים סבירים של מקדש הלניסטי של ממש בא"י, אבל אלה היו מבנים "קלילים" יותר עם עמודים רבים דקים וישרים, כותרות יוניות/קורינתיות ובכלל הרבה יותר עיטורים. כמובן שבמזרח שרדו גם מקדשים רבים ששילבו מאפיינים של המקדש הלבנטיני/מסופוטמי/מצרי, בהתאם לאזור.

מקדשים רומיים דווקא שרדו גם שרדו. בקדש בגליל מצוי שריד המקדש השלם ביותר, מבחינת היכולת להבחין בתכנון. בג'רש שבא"י המזרחית, או בבעל בק, שרדו הרבה יותר טוב מקדשים רומיים של ממש. אלה היו לרוב מבנים שרק בחזיתם הייתה אכסדרת עמודים, אולם מבחינות אחרות הם היו גלגול של המקדש הקלאסי. החזיתות בפטרה מחכות סוג של מקדש רומי/הלניסטי מזרחי ולא פעם מקובל לחשוב שהיו מקדשים של ממש כאלה . מקדשים רומיים רבים מאוד, ובמיוחד מחוץ לערים מרכזיות או מושבות לאטיניות, שילבו המון מסורות מקומיות: אלה לדוגמא המקדשים שהיו בעבדת או בהר סנאים, או לצורך העניין מקדשים מקומיים במקומות כמו א-רבא שבהרי מואב.

אסור לשכוח שבנגידו לפרובינציות של המערב, שעבור הליכי "לאטיניזציה" מואצים מאוד, במזרח התרבות הרומית/לאטינית חדרה הרבה פחות מאחר והייתה קיימת כבר מסורת אדריכלית/תרבותית/לשונית מקומית חזקה מאוד (מורשת העולם ההלינסטי בעיקר). מחוץ לערים רומיות מובהקות כמו קיסריה, או מושבות צבאיות, אתה מוצא המשך מסורת אדריכלית הלניסטית לפחות עד למאה השניה לספירה (לדוגמא: העדר אמפיתאתראות בערים שלהן אין זיקה חזקה מאוד לרומאים).
_____________________________________
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 04:37

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר