לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > הסטוריה ותיעוד
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 26-02-2012, 14:24
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
אתגר: היסטוריה נחבאת בתוכניות מערכונים (גששים, שייקה אופיר)

אתגר: היסטוריה נחבאת בתוכניות מערכונים (גששים, שייקה אופיר)

נושא שמזמן עניין אותי כתחביב: רובינו (מעל גיל מסויים, עדיין לא זקן...) מכירים את תוכניות המערכונים שפעם שלטו בזירת הקומדיה המקומית. אלו שודרו, בין השאר, ברדיו בימי חול ושבת והיוו "מדורת השבט" של המדינה במשך עשורים. עד היום לרבים מצלצלים באוזניים קוחות הצחוק ההיסטרי של איזו גברת בקהל של הופעה של הגששים, או הצחוק הגורף מול יוסי בנאי ורבקה מיכאלי....


מעבר למערכונים אשר בתוכנם ומהותם היו בעלי נגיעה לאירועים אקטואליים, במערכונים רבים שובצו אנקדוטות גלויות/נסתרות אשר רמזו לאירועי השעה: אלה לרוב נשמעות חסרות משמעות למאזין שאינו בן התקופה, ולא פעם גם למאזין בן התקופה בהאזינו לתוכנית זמן רב אחרי. אני מנסה ליצור רשימה של אנקדוטות/אזכורים/משפטים שששובצו במערכונים ואשר היו בעלי זיקה לאירועי השעה. כמה קווים מנחים, באופן כללי:

המערכונים צריכים להיות מול קהל, או ברדיו, וזמנם עד סוף שנות השמונים.

מוכרים באופן סביר לקהל הישראלי (הגששים, שייקה אופיר, אורי זהר, בומבה צור, יוסי בנאי ורבקה מיכאלי).

האזכור ההומוריסטי אינו נושא המערכון, אלא משובץ יחסית מחוץ להקשר ולכן קשה להבנה בעיני מי שאינו בן הדור (לדוגמא: מערכון המתנחלים של הגשש: לא רלוונטי האזכורים בו מאחר וכל נושאו הוא אירועי השעה). צריך שהאזכור לא יהיה רלוונטי במיוחד למציאות של היום...סליחה על שאינו מכיר את השם הרשמי של רבים מהמערכונים.


דוגמאות:

מערכון הקרב בסופרמרקט של הגששים:

1. "האם יש עדויות למעורבותו של כוח עיראקי" – אזכור הקשור בשאלת המצאותו של חיל משלוח עיראקי בחזית הסורית במלחמת יום הכיפורים.

2."יופטפויומאט נגמר החלב!!!" – אזכור שלדעתי קשור ללא ספק למיני ויכוח שהתעורר כאשר אחד משרידי הלוחמים בקרב תל חי רמז כי מילותיו האחרונות של טרומפלדור לא היו בדיוק "טוב למות בעד ארצינו". בכלל כל המערכון כולל אלמנטים שהם פארודיה על הגרסא הרשמית של הקרב בתל חי.

מערכון "שיח טבחים":

1. "גנדי-גנדי – מה זה כמו היום, כשכל אינדירה נהיה פתאום גנדי?" – אזכור של ההילה שסביב האלוף רחבעם זאבי מיד לאחר ששת הימים: תקופת המרדפים בבקעה, הלביאה שהחזיק ב"מצודת כפיר" (פיקוד מרכז) ובכלל הערצת הגנרלים של השנים לאחר מלחמת ששת הימים.

מערכון של הגששים אודות הילד הגונב בולים מהדואר של השכן:

1. שכן (שייקה) מביע פליאה על כי שכנו (פולי-מי שבנו גונב בולים לשכנים) קורא לאשתו בשם "מזל" ואז נענה בכך שפולי מצביע על בנו ואומר במבטא יידישאי בולט "מזל! אתה רוייאה!" (הילד "שחרחר") – לעג על תופעה של פליאה אל מול זוגות שבהם הבעל אשכנזי מזרח אירופי והאשה מיוצאות תימן...

מערכון המוסך (קלראשו) של הגששים
1. "מה יש לך לעשות ברבת עמון? – להביא כולרה" – אזכור הקשור להתפרצות מגפת כולרה בירדן בשנות השבעים שגרמה דאגה לאור העובדה שהייתה תנועת ערביי השטחים בין המדינות.

מערכון "טיל קרקע חומוס:

1. "שואלים עלינו" שואל המילואימניק הוותיק בתעלה את המילואימניק הטרי ונענה "יש התעניינות" – רמז לעובדה שמלחמת ההתשה הייתה "מלחמה נשכחת" וכי לא היה קשר בין המתרחש בחזית התעלה ובין החיים בעורף.

מערכון הישראלי היורד ושליחי הסוכנות של הגששים:

1. הישראלי היורד (גברי) נשאל בידי שליחי הסוכנות כיצד הוא עוצר מונית אם לא יודע אנגלית, ומשיב "כל נהגי המוניות בניו יורק ישראלים". שיקוף (מוגזם) של מצב שהיה בשנות השבעים.

מערכון "כבד אווז קשה" (שלושה חברים עשירים מקטרים על החיים הקשים בישראל):

1. "הבאתי שלושה פיליפניות מבומבאי: אחת לילד, אחת לילדה ואחת... ספייר!" – תופעת המטפליות מהפיליפינים החלה ככל הנראה בדיוק כאשר נכתב המערכון הזה (סוף שנות השבעים)

מערכוני הפרסומות לרדיו (גששים)

1. "עשה חיים-סע בזחל"מים" – (לכאורה פרסומת למשרד נסיעות) – תקופת לאחר מלחמת ששת הימים שבה ה"זחל"ם" "כיכב" באין ספור תמונות ככלי הרכב בו נעו כוחות צה"ל בכל החזיתות.

מערכון הבנק בירושלים (גששים)

1. "החור בקיר – החור הזה" – מכשירי הבנק האוטומאטיים נכנסו לישראל באחת באמצע שנות השבעים. במדינת ישראל המאוד לא "אלקטרונית" הם היו פלא עולמי (למעשה הותקנו בישראל מכשירי משיכת כסף עוד הרבה לפני שהיו נפוצים באירופה!) ועוררו המון חשדנות ועניין. הדיאלוג בין שני הירושלמים ה"ס"טיים" למנהל הבנק משקף אווירה זאת.

2. "כל יום שודדים שלושים ארבעים בנקים" – אזכור גם של תופעת סניפי הבנקים שנפתחו בכל פינה בשנות השבעים, וגם של העובדה כי מעשי שוד בנק היו מאוד נפוצים.

אחד ממערכוני הטבריינים (גששים):

1. רעיון המכונית הנוסעת על דגים-העיסוק באפשרות שמכונית תסע על דגי ים (אשר לכאורה שותים המון נפט) משקף גם את חרם הנפט של אותה תקופה וגם את העובדה שעד שנות השמונים דליפות נפט (מי זוכר את הזפת בים?) לים היו דבר שבשגרה.

מערכון הקפיטריה בטבריה (גששים):

1. לאור השאלה המתנשאת "אתה היית בצורפת?" - עונה הדמות של גברי בנאי "אני גמרתי אתם (הצרפתים) - יום עסל, יום באסל:דה-גול, דה-אופסייד" - שיקוף של האכזבה מכך שצרפת, בת ברית עקבית של ישראל, הפכה צד בעקבות מלחמת ששת הימים. תחילת התופעה (בם 45 פחות או יותר היום...) של עויינות בקרב הישראלי כלפי צרפת והצרפתים.

נערך לאחרונה ע"י g.l.s.h בתאריך 26-02-2012 בשעה 14:34.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #2  
ישן 26-02-2012, 20:12
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
רבקה מיכאלי:"אני לא מבינה מה זה מצחיק" / יוסי בנאי:"אותי זה מצחיק!"
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי g.l.s.h שמתחילה ב "אתגר: היסטוריה נחבאת בתוכניות מערכונים (גששים, שייקה אופיר)"

"אותי זה מצחיק - לקט מערכונים וקטעי הומור. ערך והגיש גלעד בן שך"

בכל שבת בבוקר במעורב עם 'למאזינים שלום' של עזריה אלון ורעש מכונת הכתיבה של יומן חדשות השבת. על רקע הסלט עם החצילים והביצה הקשה [שבאופן אישי אף פעם לא אכלתי]. אוי איזו נוסטלגיה ואילו נגיעות של געגוע....

________________

ד"ר טיכו - מערכונו המיתולוגי של שייקה אופיר אודות רופא העיניים המיתולוגי לא פחות

בית ספר לגנבים - 'תלמיד אחד נכנס לשניידמן יצא לבוש כמו קינג והבן שלך מר שמש - לאן הלך? למשביר לצרכן!' תזכורת לדיזינגוף של פעם.

______________

מערכון הרדיו של הגששים עם 'צפרא טבא לך גברת זליבנסקיק לזכר חנה בבלי וכמובן 'מר ערב מר ערב' שנשאל 'האם המצרים ינסו לממש את תוכניתם המטומטמת לצלוח את התעלה' [התשובה בדיעבד היתה 'כן' דרך אגב]

_____________

לא זכור לי מאיזה מערכון שלאחר ששת הימים: זמרת עשר המלחמות יפה ירקוני יצאה לסיור לפני חילי צה"ל במפרץ הפרסי'

_____________

מערכון קצת לאחר מלחמת יום הכיפורים שלדעתי שייך לגדי יגיל המדמה את ה-א-ר-ו-ע של אותם ימים הוא פסטיבל הזמר: "שלישית לא אכפת להם גולדה דיין ו??? בשירם ???. / נחמן פרקש בשירו חוזה לך ברח [לכבוד הנמלט הידוע מהכלא]
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #3  
ישן 28-02-2012, 07:42
  shlomz shlomz אינו מחובר  
מנהל פורום מילואים (במיל.)
 
חבר מתאריך: 21.08.06
הודעות: 4,003
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי g.l.s.h שמתחילה ב "אתגר: היסטוריה נחבאת בתוכניות מערכונים (גששים, שייקה אופיר)"

"בתוך מערה? בתוך מערה! וכתוב 'ברוך ג'מילי' למטה? כן! זה הסיר!!!" [הגשש, "שיח טבחים"]
מי יודע היום, כדברי השיר, "מי היה ברוך ג'מילי?"

"אתה תהיה יפה וגבוה כמו קולומבו" .."כמו איירונסייד" [הגשש, "אמן כן יהי רזון"]
אזכור לשתי סדרות הבלשים המיתולוגיות (והיחידות) ששודרו בארץ בסוף שנות השבעים - "קולומבו" (בכיכובו של פיטר פאלק המצוין) היה כידוע, לא ממש חומר ל-NBA ו"איירונסייד" היה בכיסא גלגלים...

ואנקדוטה לסיום:
לפני שנתיים בערך מצאתי את עצמי מסייר בניידת משטרה יחד עם עוד שלושה שוטרים צעירים. במהלך הסיור הבחנו באדם חשוד, שעיכבנו ותחקרנו. הסתבר שהאדון שב"ח מ...מצרים ושוהה בארץ כבר שנתיים. במהלך הנסיעה לתחנה, שאלתי אותו "מאיפה אתה במצרים?" והוא ענה "מאיסכנדריה". כמובן שהשאלה הבאה שלי היתה "מכיר את רסטורנט מנצור?"
למרבה הפלא - אף אחד חוץ ממני לא הבין מה אמור להצחיק...
_____________________________________
על מג"דים אין שירים, רק כתובות בשירותים.

http://www.baking.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #4  
ישן 28-02-2012, 08:55
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
בתגובה להודעה מספר 3 שנכתבה על ידי shlomz שמתחילה ב ""בתוך מערה? בתוך מערה! וכתוב..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי shlomz
"בתוך מערה? בתוך מערה! וכתוב 'ברוך ג'מילי' למטה? כן! זה הסיר!!!" [הגשש, "שיח טבחים"]
מי יודע היום, כדברי השיר, "מי היה ברוך ג'מילי?"

"אתה תהיה יפה וגבוה כמו קולומבו" .."כמו איירונסייד" [הגשש, "אמן כן יהי רזון"]
אזכור לשתי סדרות הבלשים המיתולוגיות (והיחידות) ששודרו בארץ בסוף שנות השבעים - "קולומבו" (בכיכובו של פיטר פאלק המצוין) היה כידוע, לא ממש חומר ל-NBA ו"איירונסייד" היה בכיסא גלגלים...

...


"אתה תהיה יפה וגבוה כמו קולמבו שלום" - לא רק קולומבו, אלא גם האזכור של מגדל מאיר שלום שהיה עד שנות השמונים אטרקציה ואייקון תרבותי (והיום הוא סתם בניין מגושם המחוויר ליד עזריאלי...).

מערכון שיח טבחים - באופן כללי מרמז על הקונפליקט בין הדור הצעיר ה"שחצן" שניצח את ששת הימים, ובין דור המייסדים שלחמו בתש"ח... קודם כל: עצם העובדה שבני דור תש"ח (1947-9) עדיין עושים מילואים ב 1967: כבר פרט היסטורי... הדיון כולו, שהיום נראה אנאכרוניסטי (מאחר ורוב הלוחמים בששת הימים, שהיו רובם אנשי מילואים, בעצמם מבוגרים מאוד ומדור המפקדים מדרג הביניים אפילו קשישים, או כלל לא איתנו...), מלא מידע על האווירה אותו הזמן. צמד הטבחים המבוגרים מלאים כרימון ברטוריקה וההתנהלות של בני דור תש"ח: "פסח אתה נפצעת במלחמת השחרור? - התפוצץ לי הקפה בפינג'אן".... "אנחנו בערך פה! - פה היה עץ, מאחורי העץ... אז למה התחבאתם? יש עוד דברים שלא מדברים עליהם מ-48"; "בת שבע-בת שבע; הזמר הוא לך - עם כל הפלמ"ח.... ש-ר-מ-ו-ט-ה...". פה ושם בבתי קפה יושבים פרלמנטים של קשישים ומבוגרים ואפשר לראות את הקונפליקט בין דור תש"ח ובין הלוחמים ששירתו רק לאחר קום המדינה.

באופן כללי במערכוני הגשש שלל טיפוסים שהיו נופה של ישראל ונעלמו לחלוטין (כמעט): הירושלמי ה"ספרדי טהור" (מערכון הבנק והמערכון המאוחר על העליה הרוסית והאתיופית) החי בבועה ורק לפעמים מדבר עברית. בעל המלאכה המבוגר המזרח אירופי ה"עאמח'ה" (הצבעי המדבר ביידיש המעורבת בעברית ומזלזל באופן מופגן בבורגנים: "דוקטור למחול?! דוקטור למה? דוקטור לריקוד! אה... אז אתה מרפא את הרקדנית!") אל מול הבורגני בעל השם המעוברת הכפול (ליכטיק בר זוהר/ליכטנשטיין). בן גיל העמידה הנרגן שלכאורה לחם בתש"ח ("ב-48 ספרו יותר") ועוד..

עוד אספקט היסטורי נעלם: כבוד לעשות מילואים, לא כבוד להיות בהג"א... מערכון תחנת האוטובוס (שלושה אנשי מילואים מחכים לאוטובוס אגד בסיני): שניים מאנשי המילואים מתביישים להודות שהיו במילואים במסגרת הג"א... "בחורים כמותכם בהג"א? לא היינו לבד היו עוד...". גם המונולוגים על לוחות הזמנים של האוטובוסים... חזרה לימים אחרים... תעלת סואץ וסיני על המפה.

שמות מקומות בחזית הגולן ב -1973: מערכות דרישות השלום... (דרישות שלום ברדיו... כבר היסטוריה): "מומי במובלעת..." "אי שם במזרעת בית ג'אן" (אפרופו וויקיפדיה העברית... באחד הערכים על המלחמה ההיא הקישור למזרעת בית ג'אן מוביל לכפר הדרוזי בגליל...). "חומי מאל חמה". וה"צנזר צנזר - אל תדבר". איפה 1973 ואיפה 2006?

נערך לאחרונה ע"י g.l.s.h בתאריך 28-02-2012 בשעה 09:05.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #5  
ישן 28-02-2012, 09:03
  shlomz shlomz אינו מחובר  
מנהל פורום מילואים (במיל.)
 
חבר מתאריך: 21.08.06
הודעות: 4,003
בתגובה להודעה מספר 4 שנכתבה על ידי g.l.s.h שמתחילה ב "[QUOTE=shlomz]"בתוך מערה?..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי g.l.s.h


[b]באופן כללי במערכוני הגשש שלל טיפוסים שהיו נופה של ישראל ונעלמו לחלוטין (כמעט):
הירושלמי ה"ספרדי טהור" (מערכון הבנק והמערכון המאוחר על העליה הרוסית והאתיופית) החי בבועה ורק לפעמים מדבר עברית. בעל המלאכה המבוגר המזרח אירופי ה"עאמח'ה" (הצבעי המדבר ביידיש המעורבת בעברית ומזלזל באופן מופגן בבורגנים: "דוקטור לחמול! דוקטור למה? דוקטור לריקוד! אה... אז אתה מרפא את הרקדנית!") אל מול הבורגני בעל השם המעוברת הכפול (ליכטיק בר זוהר/ליכטנשטיין). בן גיל העמידה הנרגן שלכאורה לחם בתש"ח ("ב-48 ספרו יותר").

בסוף שנות התשעים נהגתי לנסוע בכל בוקר בקו 19, מהדסה עין כרם למרכז ירושלים. הייתי נוסע על הקו הראשון שיצא (אאל"ט, סביב 5:30 בבוקר), שהיה בו "פרלמנט" קבוע שהורכב משני נוסעים, מנוסעת ומהנהג, כולם (כנראה) ירושלמים ותיקים. השיחות שלהם היו ממש כמו מערכון של הגשש בלייב

ולגבי הדוקטור - יצא לי לשמוע את מחלק התה במשרד ממשלתי כלשהו אומר לי שלא להיכנס לחדר הישיבות כי "...יש שם עכשיו רופאים לכלכלה!".
_____________________________________
על מג"דים אין שירים, רק כתובות בשירותים.

http://www.baking.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 13:23

הדף נוצר ב 0.08 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר