לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > הסטוריה ותיעוד
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #2  
ישן 01-05-2012, 11:19
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
משהו לא מסתדר לי...
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "INN-התגלה חותם עברי עם הכתובת "מתניהו" [פוליטיזציה של רשות העתיקות או של ההסטוריה?:)]"

ניפוי עפר מחפירה מדעית מסודרת נערך לפי כללים - העפר המנופה אמור להיות מתוייג לפי מקום מוצאו (שכבה/לוקוס). תאורטית אפשרי שהניפוי יערך במקום רחוק, אבל נשמע מעט מוזר...

פרוייקט הסינון בעמק צורים אינו חפירה ארכאולוגית - זהו פרוייקט סינון עפר שנלקח מאתר ארכאולוגי שהושמד ולכן מבחינת הקונטקס המדעי הוא יחסית חסר ערך. כל ממצא שימצא בו יהיה בעל ערך סנטימנטלי או אומנותי - או לכל היותר בעל ערך מחקרי כחפץ בעל מיוחדות משל עצמו (מטבע מטיפוס חדש, חותם שניתן לזהותו וכו') - וגם אז ערכו תמיד יהיה מפוקפק מדעית (להזכיר לכולם שפרשיית זיוף "כתובת יהואש" נשענה על סיפור כאילו הכתובת נמצאה בעפר שהוצא מהר הבית).

החפירה המתוארת פה אמורה להיות מדעית לעילא: אתר מוגבל בהיקפו וקל לחפירה (אלא אם מדובר על עפר שבתקופה מודרנית "גלש" לתעלות...).

מספר הבולות/חותמות יהודאיות שהתגלו כזיופים/חשודות כזיופים, אחרי שכבר הפכו לאבן יסוד במחקר הישראלי די גדול. מקווה שהרשות תשתדל לפרסם ממצאים כמו הנ"ל באופן יותר מקצועי, ופחות א-לה-זאווי חוויאס...
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 09-09-2012, 09:49
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
בית המשפט אינו המקום בו מוכרעות שאלות כאלה
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי גראדיאנט שמתחילה ב "כעת, לאחר שבית המשפט זיכה את..."

העניין של בית המשפט היה שאלת אחריות פלילית של גולן ושות'. מהבחינה הארכאולוגית, והאפיגראפית, היו די הוכחות כי הכתובת מזוייפת לחלוטין (גם אם נחרטה ע"ג אבן בניין עתיקה), וקביעה זו נותרה איתנה גם אם עקב שאלת האחריות הפלילית התגייסו למערכה מי שהתגייסו. האמת? חלק לא קטן מהממצא האפיגראפי העברי חשוד מאוד כמזוייף - כולל ממצאים שטובי הארכאולוגים הישראליים נתנו ראשם בדבר אמיתותם (פארסה סתמית אחת שעולה לי לראש - "בולה" מלכותית שדורות שסטודנטים למדו אודותיה, ותילי תילים של מאמרים נסמכו עליה, עד שחוקר איטלקי (גרביני - אנטישמי בזוי ולא ישר בעצמו, אולם במקרה זה האובססיה האנטי ישראלית שלו דווקא הובילה אותו לאמת...) קלט במקרה כי טביעת חומר אורגאני על גבה (שלכאורה היה אמור להיות פאפירוס...) היא טביעת עלה תירס... סתם סיפורון שעלה לי לראש: אחד מכמה עשרות שמסתובבים בין אנשי המקצוע אודות בולות-כתובות-אוסטרקאות שכולם יודעים שהם חשודים מאוד, ועדיין זוכים למקום נכבד בתצוגות/ספרים.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 09-09-2012, 10:15
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
אין בארכאולוגיה המון ודאות מן הסוג שאתה מחפש...
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי תבור - tar 21 שמתחילה ב "האם כתובת תל דן אמיתית..."

אין בכתובת מתל דן עדויות אפיגראפיות, או מדעיות אחרות שמעידות על כך שהיא זיוף.

נסיבות מציאת שני השברים שלה מעט חריגות, אולם דברים כאלה לא חסרים בעבודה ארכאולוגית. ככלל מי שחשד/חושד בכתובת זו (תל דן) עשה זאת מאחר והיא "נמצאה בזמן/מקום יותר מדי טובים" (לא בשעת חשיפת האבן עצמה, אלא בשעת ניקוי של לאחר חפירה - וזה נכון לשני השברים). אם נשליך את עבודת הארכאולוג לעולם הפורנזיקה: אכן נסיבות מציאת הכתובת מתל דן היו אמורות לגרום לחוקר מקרי המוות הזוטר שהיה נקרא ל"זירה" להעביר את החקירה ל"מחלק רצח"... אפילו שלכאורה אין שום סימני פלילים. זאת, כאמור, עקב נסיבות המציאה לא הממצאים על ה"גופה" עצמה. במקרה של כתובת יואש נסיבות המציאה זעקו לשמיים "לבדוק לבדוק לבדוק" אבל גם ה"גופה" עצמה חשודה מאוד כשמבודדים אותה מהזירה. ככלל כתובת דן נחשבת לאמיתית בקרב החוקרים הישראליים מקיר לקיר.

העניין עם ממצא אפירגראפי הוא כזה: אלו ממצאים ארכאולוגיים בעלי השלכות עצומות על המחקר ההיסטורי. אלו ממצאים שמעניקים פרסטיז'ה עצומה לחופר, שהופך בין לילה גם לחוקר חשוב, והם משהו ש"מכניס אדם לחדשות+לספרות". מסיבות אלה, וכן מסיבות רבות אחרות (כולל פוליטיות במקרה של תקופת הברזל) יש תמריץ נכבד מאוד לבצע זיופים/"שיפוצים". זיופי כתובות עתיקות נערכו עוד בעת העתיקה, והרבה מאוד גם מאז נוסד מדע הארכאולוגיה. לא מדובר פה עם "ממצא יפה" בעל ערך מוזאלי בעיקרו (כמו רימון השנהב המוצג במוזאון ישראל: החשוד גם הוא כזיוף למחצה) אלא ממצא שלאמינותו השלכות מכל כיוון.

יותר מכך: מיעוט הממצא האפיגראפי המשמעותי (כתובות מלכותיות לדוגמא) מתקופת הברזל משמעותו שכתובת אשר נחשבת "מקורית" הופכת בעצמה לבסיס מחקר אפגראפי! המשמעות היא שכתובת מזוייפת/מזוייפת למחצה תהווה בסיס לחקירה אפיגראפית של כתובות עתידיות שימצאו... זה אפילו מסבך את העניינים כפליים.

נערך לאחרונה ע"י g.l.s.h בתאריך 09-09-2012 בשעה 10:29.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 15:42

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר