לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 11-05-2005, 06:52
  JAVEHN JAVEHN אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 08.12.03
הודעות: 2,430
כתבה מטול - רעיון נולד

סדרת כתבות שאני עושה לאתר שלי ושל בוריס . הראשונה שבהם מתמקדת במטולים הקיימים בעולם - הרעיון לכתוב על זה נולד אחרי שראיתי המון אי דיוקים קטנים בפורום באשכולות שונים , גם מפי אנשים Who know their shit , כמו שאומרים . החלק הזה מתמקד בלידה של מטולי רימונים תת קניים במערב (ושם הרעיון נולד ויושם לראשונה , ואחריו עבר לברית ווארשה) .

המאמר מאוד רחוק מלהיות מושלם והוא מתקדם בעצלתיים (כמעט בכל מקום ששאלתי על ההטוריה של המטולים , משום מה מיהרו להציג מאסטר קיי ושוטגאנים תת קנים למיניהם ) , וזאת טיוטה ראשונית . אחרי כתיבת ההקדמה הזאת נעשה רשימת מטולי רימונים שונים הקיימים בעולם (מעין תצוגה דומה למה שיש באתר world.arms.ru )


מטול – רעיון נולד

מחבר : יעקב "Javehn" ו. ; בוריס ק.
עריכה : בוריס ק.

כל הזכויות שמורות © , 2005 .
כל המוצא פגם במאמר או רוצה להוסיף חומר כתוב , מוזמן לשלוח ביקורת לאימייל הבא : jomavehn@yahoo.com




הסטוריה גזרתית :

הרעיון של שימוש ברובה לא רק בתפקידו הישיר אלא גם לצורך ירי אמצעים אחרים הוא רעיון ישן .הרעיון עוד התחיל במאה ה-19 ע"י הגרינדרים הפרוסים , שהיו מבצעים מעין ניסוי שטח כשהם הלבישו את הרימונים על הרובים וירו אותם . הררנ"טים (רימוני רובה נגד טנקים) , מולבשים על הקנה ונורים ע"י תחמיש נולדו עוד בתקופת מלחמת עולם הראשונה ע"י צרפתיים . מדוכות לירי רימונים התפתחו כתוצאה מזה , רימונים המולבשים על מוט ונורים על הקנה (כאלו היו נפוצים בהגנה\אצל\לח"י לפני קום המדינה ואף לקחו חלק במאורעות שונות לפני קום המדינה , בשילוב עם המצאות כמו ה"מנחמיה" , רימון רובה על מוט) , ואף רעיונות כמו ה "RAW" האמריקאי בתקופת מלחמת עולם השנייה . אך לכולם היה פגם בסיסי אחת – כולם חייבו את הקנה של הנשק והעסיקו אותו , וביטלו את האפשרות להמשך ירי קליעים דרך הקנה למשך זמן הלבשה על הקנה , וירי של אותו אמצעי .


הרעיון נולד היכן שם רחוק בדרום מזרח אסיה , ווייטנאם , אצל חיילי צבא ארה"ב . בשנת 1961 נכנס אמצעי חדש לשימוש בצבא ארה"ב בשם M-79 , מטול Stand Alone (בזכות עצמו , קרי אינו משתלב באמצעי אחר לצורך פעולתו) שירה תחמושת 40ממ .

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
מטול רימונים M79 .



אמצעי זה היה נשק סיוע קרוב , ונועד לסגור את הפער ברמת מחלקה , בין טווח זריקת רימון מקסימלית לבין טווח סיוע מרגמות מינימלי . הטווח שהאמצעי כיסה היה בערך בין 50 ל 300 מטר (עד 150 מטר מטרה ברורה , ועד בערך ל 350 מטר אזור מטרה) , והיה אמצעי יעיל למדי . אך הייתה רק בעיה אחת – זה היה האמצעי העיקרי אצל אותו פק"ליסט אמריקאי שנסע אותו בווייטנאם , וחוץ מאקדח צד (קולט M1911) , אותו חייל היה די "ערום" כשהתחולל קרב יריות שחייב ייצור אש מתמשך ובלתי פוסק . הדבר התבטא בשטח אף בשיפצורים עצמאים , כשחיילים חיברו את ה M-79 שלהם מתחת לרובי ה M-16 . ולאט לאט הצירוף הזה התחיל לעלות על סדר היום של פקידים בצבא ארה"ב .

ובאותו זמן ... בארצות הברית מספר חברות ביטחוניות עבדו על הדגם שלהם עבור פרויקט בשם SPIW (Special Purpoce Individual Weapon) . בקצרה , הרעיון מאחורי הפרויקט היה רובה שירה קליעי פלאשט (חצים) , בצמד עם מטול רימונים חצי אוטומטי (שלפי דרישות הפריקט אחר כך ירד למטול שנטען ידנית אחרי כל ירי) . פקידים בצבא (בסביבות המאי , 1963) העלו את הרעיון לשלב את המטול מהפרויקט SPIW כמטול תת קני לרובי ה M-16 עבור החיילים בווייטנאם . כמו שקורה הרבה פעמים , ביורוקרטיה בשילוב עם מימון לא מספק גמרו על הדרישה הזאת . אך הדבר היה מנוף לעבודת שני נשקים מחברת קולט (רוברט רוי וקארל לואיס) – מטול רימונים תת קני 40 ממ כחלק מפרויקט של חברת קולט – CAR-15 (גרסת הקאראבין של הרובה AR-15 , או מקוצר בלשון עמינו) . במאי 1964 , נפתחת המצגת של חברת קולט עבור הצמרת הצבאית ,היכן בין היתר גם מוצגת העבודה של שני הנשקים האלו : מטול CGL-4




CGL-4 \ XM-148


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
מטול CGL-4 של חברת קולט


המטול שהוצג באותו אירוע תפס את תשומת ליבם של הרבה בכיריים , וכדור השלג התחיל להתגלגל . נערך מכרז , בו חברות פורד וספרינגפילד הציגו את המטולים שלהם כנגד המטול של קולט . מטול של קולט זכה , ו30 יחידות שלו התקבלו לצבא להמשך ניסויים , כבר תחת שם צבאי, XM-148 (אות ביקורת X באה לסמן שהכלי נמצא בסטאטוס ניסיוני – eXperimental) במרץ 1965 . התברר שהמטול סבל מבעיות לידה קשות והיה לא אמין , במיוחד באזור התושבת שלו . חברת קולט התחילה לתקן את הליקויים בלחץ , כי הגיע דרישה גוברת וחזורת ונשנית לשלוח אותם לווייטנאם . ואכן , כבר ביוני 1966 , הגיע המשלוח הראשון (קרוב ל20 אלף יחידות) של המטולים לווייטנאם , למרות כל הליקויים שלא תוקנו .
החיילים שהיו אמורים לקבל אותם היו אותם הפק"ליסטים של M-79 . לשמחתם לא היה גבול בהתחלה , סוף סוף הם מקבלים את מה שהם חיכו לו כל כך הרבה זמן . אך לא לקח להם הרבה זמן , והאכזבה הגיעה . חוץ מזה שהנשק הראה אי אמינות בתנאי שדה , הוא היה עדין ושביר מדי . והוא פשוט לא היה נוח לשימוש - כדי לדרוך אותו היה צריך להרים הרבה משקולות בחדר כושר (היה צריך להפעיל משקל של כ14 קילוגרם כדי לדרוך את המטול) , כוונת שלו לא הייתה מדויקת ולא נוחה לשימוש ועוד כאלו ואחרים .

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
XM-148 מותקן על גבי רובה XM-16E1


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
קציני Seals והXM-148



XM-203

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
M-203 מותקן על גבי M-16A1 (תמונה לקוחה מOrdnance notes של בוב סטונר)


לאט לאט החיילים התחילו לעבור בחזרה ל M-79 למרות שזה היה אומר שהם מעבדים את כוח אש של הM-16 שלהם , ותלונות התחילו להיערם . הדבר הגיע לסף ביוני 1967 .

באותו תאריך , הצבא אסף מספר נציגים של חברות ביטחוניות והעלה בפניהם רעיון של יצירת מטול חדש , הפעם יותר אמין . נציגים של 17 חברות נכחו במפגש , אך מתוכם רק 7 הביעו עניין . מתוך 7 אילו נבחרו 3 חברות – Philco Ford , Aero Jet Jeneral והחברה AAI -שבאותה עת גם פיתחה אותו יישום של SMIW שדובר עליו מקודם (כזכור , הפרויקט הזה כלל גם אפשרות של מטול , ולכן לחברה הזאת היה יתרון התחלתי על שאר החברות) .

חברת קולט מלכתחילה לא נבחרה , והכישלון צרם לחברה , אחרי שסיפקה כמות גדולה (קרוב ל 30 אלף) של מטולי XM-148 לצבא . החברה לכן הציעה לצבא בנקודה כלשהי בזמן מטול חדש שתוכנן ע"י הנרי אינטו , CGL-5 , כשהם גורסים שאכן במטול הזה אין את המחלות ילדות כמו לצאצא הקודם שלהם , ומציעים 20 דוגמאות חינם לבדיקה . גורמים בצבא מנפנפים אותם .
בינתיים , אותם שלוש חברות עמלות על ייצור המטול החדש , תחת פרויקט שכבר מקבל שם קוד "GLAD" (Grenade Launcher Attachment Development) . ובאוגוסט 1968 נבחר הדגם של חברת AAI – לא רק שהביצועים שלו עולים על השאר , אלא גם המחיר שלו היה נמוך מהשאר . המטול מקבל את השם הצבאי , XM-203 , והצבא מזמין 600 יחידות מהכלי שנשלחים לווייטנאם (יחידות עילית כגון ה Seals הם אילו שמקבלות את המשלוח הראשון הזה) . הכלי עובר את תקופת הניסיון שלו בהצלחה מרובה , ומתקבלת דרישה להזמנה נוספת של כלים אילו .


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
קצין Seals בווייטנאם . ניתן לזהות את ה XM-203 מחובר ל XM-177

אך – צחוק הגורל , מהי האירוניה . בחברה AAI מגלים שאין להם את היכולת הטכנית והאמצעים לבצע הזמנה בגודל הנדרש לצבא , וההזמנה ביחד עם המפרט של XM-203 עוברת לאותה חברת קולט המנושלת מהמכרז ומושפלת ע"י צבא בדחייה של המטול החדיש שלהם . מאותו זמן , כל המטולי XM-203 עוברים להיות הייצור של קולט .


המשך יבוא ....



מקורות : בוב סטונר , Ordnance notes
D.E Watters , אתר www.thegunzone.com
האתר של מקס פופנקר , world.arms.ru

נערך לאחרונה ע"י JAVEHN בתאריך 11-05-2005 בשעה 07:18.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 22:50

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר