לוגו אתר Fresh          

אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה

ישן 30-09-2025, 23:44
  ninesouls ninesouls אינו מחובר  

חבר מתאריך: 21.01.03
עתידו של חיל ההנדסה לאור לקחי המלחמה

אני חושב שמוסכם שהכוכב של המלחמה בעזה הוא חיל ההנדסה, גם מעל הקרקע בהתמודדות עם הסביבה האורבנית וגם מתחתיה בהתמודדות עם מערך המנהרות והתת"ק. מצד שני, המלחמה חשפה גם פערים גדולים בין הצרכים לבין הקפי הכוחות הקיימים, היכולות, האמצעים והתו"ל. חיל ההנדסה היה, מסורתית, חיל קטן ודי זנוח, עם גדוד אחד בכל אוגדה, ואני מתקשה לזכור מישהו מחובשי הכומתות האפורות שהגיע לדרגת אלוף. אבל נראה לי ברור שבעקבות המלחמה, דברים יצטרכו להשתנות דרסטית.

ההנדסה "הקלאסית" שהתמחתה בהנחת שד"מים ופילוס בשד"מים, בניית מכשולי קרקע ופריצה וגישור על מכשולי קרקע נדחקה הצידה במידה רבה - בערך כמו שקרה לפיצוץ ספינות בנמל כמשימה עיקרית לקומנדו הימי. מצד שני, התגלו אתגרים רבים, גם בהגנה, מיגון ונטרול איומים וגם בתקיפה, פריצה והשמדת יכולות של האוייב, שלחלקם יש מענה באמצעים הקיימים אבל לא בהיקף מספיק, לחלקם אין אמצעים מתאימים, וחלקם אולי דורשים פיתוח תורות הפעלה שמשלבות את היכולות של הנדסה עם אלה של חילות אחרים. לחלקם ניתנו פתרונות אד-הוק תוך כדי המלחמה (ע"ע נגמ"שים רובוטיים לנטרול מטענים). לכן, נראה לי שתידרש חשיבה מחודשת בכל מה שקשור לחיל הזה, התפקיד והארגון שלו.

צריך יהיה, למשל, להגדיר מחדש את רשימת התפקידים שלו והתעדוף ביניהם, שגוזר גם כמה לוחמים מוכשרים לבצע כל תפקיד, כמה תקציב מושקע בפיתוח והצטיידות עבורו, כמה מתאמנים על כל דבר. צריך יהיה לגזור מחדש כמויות (כמה דחפורים צריך בצה"ל? ואולי אוגדה צריכה אגד הנדסה ולא גדוד? סביר שבכל מקרה החיל יגדל משמעותית). צריך יהיה לחשוב אילו יכולות נשארות בתוך יחידות הנדסה יעודיות (גדודים, יהל"ם) וכמה מפוזרות ביחידות אחרות (אולי כל חטיבת חי"ר ושריון זקוקה לפלוגת צמ"ה אורגנית משלה?). צריך יהיה לחשוב אילו אתגרים יכולים להיפתר באמצעים טכנולוגיים שניתן לפתח, ואיפה תו"ל שיפותח בשת"פ בין הנדסה לבין חילות אחרים עשוי לסייע (למשל, זיהוי של זירות מטענים בעמצעים של חיל ההנדסה ונטרולם באמצעות כטב"מים - או להפך, שימוש במודיעין אווירי נתמך בינה מלאכותית כדי לזהות מיקומים, ונטרול ע"י מוהנדסים). בקיצור, יהיה צורך לחשוב מחדש על כל היבט בפעילות של החיל. לו הייתי אייל זמיר, הייתי מתקשר לכמה קהנ"רים במיל' ואולי עוד כמה נציגים מחילות אחרים, ממפא"ת וכו', והייתי מבקש מהם להתחיל כבר עכשיו לשבת ולחשוב על המלצות.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
ישן 01-10-2025, 13:15
  jhonny jhonny אינו מחובר  

חבר מתאריך: 28.12.16
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ninesouls שמתחילה ב "עתידו של חיל ההנדסה לאור לקחי המלחמה"

זו תופעה שחוזרת בכל מלחמה.
הבעיה שלא מקשיבים ומגדילים כלקח מהמלחמה הקודמת ולא בהסתמך על דרישות בפני אופרטיבי.
אני ישבתי בדיון אופרטיבי לתפקידי הגדוד באחת הגזרות ואמרתי חד משמעית שזה עומס משימות שאין לחטיבה גב לוגיסטי לבצע, וידרשו פי שלוש כוחות או פי שלוש זמן ממה שהקצו בהנחה שהלוגיסטיקה תזרום.
אני חושב שחהן נערך והתאמן היטב למשימות,
ואני לא בטוח שהאתגר ההנדסי הבא יהיה זהה וידרוש בהכרח התעצמות אלא התאמה.
בזמנו גם אמרתי שהם טועים שהם מעבירים פוקוס ולא משמרים יכולות ורסטיליות גם אם בקנה מידה קטן יותר כדי לשמר ידע ומומחי תוכן.
אני אומר כבר הרבה שנים שהחיל צריך להצטייד במיקוש פזיר באמצעים שונים כחלק ממאמץ הגנתי ושיבוש מהלך התקפי גם מפתיע של האויב.
ישן 01-10-2025, 19:09
צלמית המשתמש של סירפד
  סירפד מנהל סירפד אינו מחובר  
מנהל פורום צבא ובטחון

חבר מתאריך: 04.05.02
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ninesouls שמתחילה ב "עתידו של חיל ההנדסה לאור לקחי המלחמה"

התגובה שלך כולה wishful thinking אחד גדול. צה"ל הירוק מלא באגו ומלחמות על סמכויות ותקציבים, בשניה שחה"ן ידרוש כל דבר שעולה כסף מעבר לקיים יקום מישהו משיריון או חי"ר ויצווח שלהם מגיע קודם. הוא הדין בנוגע לגודל הסד"כ והפיזור שלו. חוץ מלהוסיף כמה דובים ורובוטים, אף אחד לא ישקיע בו - לראיה התלונה העתיקה על אי התקנת מעיל רוח או מערכת soft kill על הדובים שלמרות שהם אלה שפותחים את הטור.

אחת הצרות הכי גדולות של הצבא הירוק היא שהוא מאובן, תמיד יהיה מי שייעלב או יתנגד בשם XYZ. בתחילת המלחמה כולנו קיווינו ש"הנה עכשיו זה ישתנה", ושנתיים אחרי אנחנו רואים כמה אופוזיציה מבפנים יש לכל השינויים האלה. פעם הייתי אופטימי שזה בר ריפוי, היום אני הרבה הרבה פחות.

ישן 07-10-2025, 15:31
צלמית המשתמש של Duke of Judea
  משתמש זכר Duke of Judea Duke of Judea אינו מחובר  

חבר מתאריך: 06.03.17
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי ענקנמן שמתחילה ב "לצנחנים יש כוח הנדסי מוצנח..."

הפלחה"ן למעשה לא באמת קיים יותר.

בפשע שהתחיל בבריאת הגדס"רים והגיע לשיא חרפתו בסוף העשור הקודם, הוא עורבב עם הפלס"ר והיום למעשה יש לך שתי פלוגות פשיטה עם יכולות מעורבבות של פשיטה ואם אני לא טועה כולה צוות אחד בכל פלוגה שעושה את הקורס חבלה 04.

בכנות היה עדיף כבר לפרק את הפלחה"ן ולשלב את הצוותים במסייעות של הגדודים. שם הם ללא ספק היו עוד יכולים לשמור על כשירות בתחום הייעודי להם.

הפושעים שאחראיים לשטות הזאת צריכים להיות מודחים מצה"ל.

אני תוהה אם אותה שטות שעשו ליחידות העורב (שכבר ממלאים ייעוד של הכוונת אש עם יכולת תקיפה של גיל ותצפית מאשר נ"ט) והגדנ"טים (שבפועל כבר הפכו לגדודי חי"ר רגילים) עם ההוצאה משימוש של טילי ה-TOW והחלפתם בטילי גיל משוכללים אך מאוד יקרים (שלפחות בתקופתי היה ניתן לספור על יד אחת ואף אצבע את כמות הפעמים שירו בו בפועל בשירות שלם) לא יחזור אלינו בבום בעימות הבא עם מצרים על ארמיות ודיביזיות השריון שלה.

אפילו צבא ארה"ב העשיר בתקציב לא מצא לנכון להפריש אותו ולהחליף את הכל בטילי Javelin או הלפייר.

נערך לאחרונה ע"י Duke of Judea בתאריך 07-10-2025 בשעה 15:50.
ישן 03-10-2025, 17:11
צלמית המשתמש של helpy4
  משתמש זכר helpy4 helpy4 אינו מחובר  

חבר מתאריך: 05.05.11

ציטוט:
במקור נכתב על ידי ninesouls
אני חושב שמוסכם שהכוכב של המלחמה בעזה הוא חיל ההנדסה, גם מעל הקרקע בהתמודדות עם הסביבה האורבנית וגם מתחתיה בהתמודדות עם מערך המנהרות והתת"ק. מצד שני, המלחמה חשפה גם פערים גדולים בין הצרכים לבין הקפי הכוחות הקיימים, היכולות, האמצעים והתו"ל. חיל ההנדסה היה, מסורתית, חיל קטן ודי זנוח, עם גדוד אחד בכל אוגדה, ואני מתקשה לזכור מישהו מחובשי הכומתות האפורות שהגיע לדרגת אלוף. אבל נראה לי ברור שבעקבות המלחמה, דברים יצטרכו להשתנות דרסטית.

ההנדסה "הקלאסית" שהתמחתה בהנחת שד"מים ופילוס בשד"מים, בניית מכשולי קרקע ופריצה וגישור על מכשולי קרקע נדחקה הצידה במידה רבה - בערך כמו שקרה לפיצוץ ספינות בנמל כמשימה עיקרית לקומנדו הימי. מצד שני, התגלו אתגרים רבים, גם בהגנה, מיגון ונטרול איומים וגם בתקיפה, פריצה והשמדת יכולות של האוייב, שלחלקם יש מענה באמצעים הקיימים אבל לא בהיקף מספיק, לחלקם אין אמצעים מתאימים, וחלקם אולי דורשים פיתוח תורות הפעלה שמשלבות את היכולות של הנדסה עם אלה של חילות אחרים. לחלקם ניתנו פתרונות אד-הוק תוך כדי המלחמה (ע"ע נגמ"שים רובוטיים לנטרול מטענים). לכן, נראה לי שתידרש חשיבה מחודשת בכל מה שקשור לחיל הזה, התפקיד והארגון שלו.

צריך יהיה, למשל, להגדיר מחדש את רשימת התפקידים שלו והתעדוף ביניהם, שגוזר גם כמה לוחמים מוכשרים לבצע כל תפקיד, כמה תקציב מושקע בפיתוח והצטיידות עבורו, כמה מתאמנים על כל דבר. צריך יהיה לגזור מחדש כמויות (כמה דחפורים צריך בצה"ל? ואולי אוגדה צריכה אגד הנדסה ולא גדוד? סביר שבכל מקרה החיל יגדל משמעותית). צריך יהיה לחשוב אילו יכולות נשארות בתוך יחידות הנדסה יעודיות (גדודים, יהל"ם) וכמה מפוזרות ביחידות אחרות (אולי כל חטיבת חי"ר ושריון זקוקה לפלוגת צמ"ה אורגנית משלה?). צריך יהיה לחשוב אילו אתגרים יכולים להיפתר באמצעים טכנולוגיים שניתן לפתח, ואיפה תו"ל שיפותח בשת"פ בין הנדסה לבין חילות אחרים עשוי לסייע (למשל, זיהוי של זירות מטענים בעמצעים של חיל ההנדסה ונטרולם באמצעות כטב"מים - או להפך, שימוש במודיעין אווירי נתמך בינה מלאכותית כדי לזהות מיקומים, ונטרול ע"י מוהנדסים). בקיצור, יהיה צורך לחשוב מחדש על כל היבט בפעילות של החיל. לו הייתי אייל זמיר, הייתי מתקשר לכמה קהנ"רים במיל' ואולי עוד כמה נציגים מחילות אחרים, ממפא"ת וכו', והייתי מבקש מהם להתחיל כבר עכשיו לשבת ולחשוב על המלצות.

מסכים לחלוטין — ונדמה שגם ברמה האסטרטגית-תודעתית, המלחמה הזו העבירה את חיל ההנדסה ממעמד “חיל מסייע” למעמד “חיל מוביל”. אם עד עכשיו חשבו עליו כמי שמפנה מכשולים לכוחות אחרים, עכשיו ברור שהוא זה שמאפשר בכלל את עצם התמרון בשטח. המשמעות היא שינוי עומק במבנה, בהכשרות וגם בתקצוב.

בכל אופן הניתוח שלך מרתק. שאלה שמסקרנת אותי בהקשר הזה - איך מאזנים בין גידול משמעותי של כוחות הנדסה לבין השמירה על גמישות תמרון של החטיבות? כלומר, אם כל חטיבה מקבלת יכולות צמ"ה אורגניות, איך מונעים כפילויות מיותרות ומבטיחים תיאום אפקטיבי?
ישן 04-10-2025, 11:09
  jhonny jhonny אינו מחובר  

חבר מתאריך: 28.12.16
בתגובה להודעה מספר 25 שנכתבה על ידי helpy4 שמתחילה ב "[QUOTE=ninesouls]אני חושב..."

2 נושאים שונים, כל ההכשרה הבסיסית בתחום נערכת בבהלצ הכלים הם כלים שנרכשים ומטופלים על פי הגדרות החיל וחיל חימוש.
בעבר הכשרות והסמכות נערכו שם ולא יודע עד כמה היו בקשר תדיר לאימון במתקני החיל.
אני חושב שיש הגיון בשמירה על המרכזים המקצועיים בחיל להכשרות ושמירת כשירות הנדסית עמוקה יותר,
תחת פיקוד החטיבות הן ישרתו את הצרכים ויתנו את המענה האופרטיבי לפי צרכי הפיקוד במסגרת היכולת.
חשוב לזכור גם אם כרגע זה נדחק הצידה האתגרים הפיזיים עדיין נותרו על כנם בחלקים ניכרים מהחזית, כלומר אם יעל ה צורך בתמרון מכיוון נוסף יצטרכו את הכשרויות.
כמו כן תרחישים אפשריים בזירה המצרית הירדנית והלבנונית ידרשו את המשך קיום הכשרויות הוותיקות בסדר גודל גדול ליום פקודה אם יבוא.
לדעתי ההנדסה ההגנתית המהירה אינה מספקת.
ישן 08-11-2025, 12:49
צלמית המשתמש של ArmouredDov_D9
  ArmouredDov_D9 ArmouredDov_D9 אינו מחובר  

חבר מתאריך: 19.10.03

כבר היום מסכימים שצריך גדוד חמישי סדיר (בנוסף לגדוד הרביעי, גדוד 607, שנפתח לא מזמן).
הבעיות: תקציב ומחסור בכוח אדם.
צריך להגדיל את גודל מערך הצמ"ה - הן בכלים והן במפעילים קרביים, הן בסדיר והן במילואים.
בנוסף, צריך להכשיר את לוחמי הצמ"ה בתיקון שטח של תקלות קלות ונפוצות, כדי להגביר את כשירות הכלים ורציפות התמרון. כמו כן צריך ללמד את טכניקת הפלת רבי-הקומות שפיתחו בצמ"ה גבעתי ולהנחיל אותה לכלל כוחות הצמ"ה.

אמצעי לחימה: ב-2019 חתמו עסקה עם אלביט מערכות להתקין "חץ דורבן" (ח"ד) על ה-D9, נכון להיום - טרם ראיתי D9 עם ח"ד, והולכים יותר על רכש מוגבר של פנדות נשלטות-מרחוק כדי להקטין את הסיכוי לחיי המפעילים.
עוד דרושה הצטיידות של גדודים 605 ו-607 בנמ"ר ההנדסי, והעברת הפומ"ה למערך המילואים.
דף ה-D9 של MathKnight

ישן 03-12-2025, 11:34
  Devilito Devilito אינו מחובר  

חבר מתאריך: 19.03.02

יש כל כך הרבה שינוים אופרטיביים שהייתי שמח לו היו קורים כלקח מהשנתיים האחרונות... רק כמה דוגמאות:
1. הטמעה מסיבית של רחפנים על מנת להוריד עומס מהלוחמים ולשפר יעילות, בטיחות ומהירות - החל משימוש ברחפניים בתור מגמ"קים לגילוי מוקשים, דרך שימוש ברחפנים לפתיחות ציר (שימוש בעיבוד תמונה ובינה מלאכותית לזיהוי הפרות קרקע בין מעברים) ואיסוף מודיעין הנדסי. שימוש ברחפנים להצבה של חומרי נפץ (מרמת הלבנה ועד כמות חנ"מ משמעותית) על נקודות חשודות ו/או מטרות ועוד ועוד ועוד... חלק מהיכולות כבר קיימות אבל התפוצה חייבת לעלות בצורה דרמטית. הטמעה מאוד רחבה של סנסורים מתקדמים, אלגוריתמיקה והתקנים מכאניים יהפכו את הפלסים לפי כמה וכמה יותר יעילים.

2. הגדלה משמעותית של יכולות הצמ"ה בכל הרבדים - כמובן גם צי הכלים צריך לגדול אבל דגש ענק נדרש דווקא על הפן החימושי (לכאורה שייך לחיל חימוש. אבל זה כמו שתחזוקת מטוסים תהיה שייכת לחיל חימוש ולא לחיל האוויר... זה יצור בעיה מובנת) - צוותי חימוש ש"צבועים" לעולם הצמ"ה, ממוקצעים בטיפול במגוון רחב של תקלות ובעלי יכולת "לפרוס מוסך" בשטח. היום, עקב יכולת חימושית מאוד מוגבלת - מיצוי צי הכלים לא מדהים...בלשון המעטה.

3. הייתי שמח שלכל גדוד יהיה קצין הנדסה או לפחות מש"ק הנדסה מנוסה. כמו שלא מצופה ממג"ד להיות קצין שליטה ארטילרי או קצין מודיעין אי אפשר לצפות ממנו גם להיות מומחה בתחום ההנדסה - להבין מה ניתן לעשות, באילו קבועי זמן, אילו אמצעים צריך לדרוש וכו'. איש מקצוע בתחום ההנדסה קיים רק מרמת חטיבה וזו בעיה.

4. יכולות הנדסיות מסוימות צריכות להיות כשירות בסיסית אצל כולם בעיני - גדודי חי"ר צריכים להיות מסוגלים לבצע חבלה בסיסית ברמה טובה כדי לא להמתין לפלסים. השמדת מבנה/סליק/מחסן אמל"ח זו משימה בסיסית בשלב התמרון.
ישן 04-12-2025, 15:12
צלמית המשתמש של golani_2
  golani_2 golani_2 אינו מחובר  
מנהל 20+, מו"ס

חבר מתאריך: 27.07.05
בתגובה להודעה מספר 33 שנכתבה על ידי ענקנמן שמתחילה ב "פעם היה כיתת חבלה במסייעת...."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי ענקנמן
בניה ויזימת מעגל זה קצת יותר מסובך מזריקת רימון.

אני מדבר על יזימה של מטען אחד, לא כזה מורכב, במיוחד לא באמצעים שיש היום בצה"ל.
ציטוט:
חוץ מזה, אני חושב שקצין כן מוסמך ומוכשר להפעיל מטענים לסילוק נפלים, לא כך?

קציני חי"ר מוסמכים פלס 02. לא רק לסילוק נפלים אלא גם לחבלה חמה בסיסית.
ציטוט:
ידע בהשמדת מבנה זה כבר מסובך בהרבה. זוהי כשירות שגם למש"ק הנדסה אין.

במלחמה הצלחנו להביא יכולת פריצה חמה בסיסית לרמת הכיתה ויכולת השמדת אמל"ח והריסת מבנה לרמת המחלקה. מושלם זה לא היה, אבל עדיף בהרבה מכלום. באמת שאין סיבה שזה לא יהיה הסטנדרט.
עשורים ידעו בצה"ל לדבר על שינוי איום הייחוס בעקבות תהליכי עיור, קל וחומר עכשיו עם נושא המנהור וביצור הבתים. בשכונה שלנו בתקופה שלנו זו לוחמה בסיסית.

אראל סג"ל

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
ותודה לדורון

ישן 04-12-2025, 18:22
  ענקנמן ענקנמן אינו מחובר  

חבר מתאריך: 02.08.05
בתגובה להודעה מספר 38 שנכתבה על ידי golani_2 שמתחילה ב "[QUOTE=ענקנמן]בניה ויזימת..."

בתור פלס ונפל מקורס מש"קים, אני יודע שפיצוץ מבנים זה לא חלק מההכשרה, לפחות לא בתקופה שלי.חוץ מדברים מאוד בסיסיים. אני מניח שזה לא כזה מסובך ויש פתרון מדף למקרים סטנדרטים, אבל בכל זאת.
כבר לפני עשור כשעוד עשיתי מילואים הופיעו פתרונות לפריצה חמה. היה מסגרת פריצה, היה סיימון ועוד כמה דברים שאני זוכר פחות, כך שהעבודה כן נעשתה. לא יודע אם זה היה גם בחיר.
בכל מקרה, יש כל כך הרבה כשירויות חיר שנזנחו, שיכולות הנדסיות זאת בטח לאהעדיפות הראשונה. אתה לא יכול להכשיר כל אחד לכל דבר. יכולת צריכה להיות למסגרות, לא לחיילים בודדים.

ישן 04-12-2025, 18:40
צלמית המשתמש של golani_2
  golani_2 golani_2 אינו מחובר  
מנהל 20+, מו"ס

חבר מתאריך: 27.07.05
בתגובה להודעה מספר 39 שנכתבה על ידי ענקנמן שמתחילה ב "בתור פלס ונפל מקורס מש"קים,..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי ענקנמן
בתור פלס ונפל מקורס מש"קים, אני יודע שפיצוץ מבנים זה לא חלק מההכשרה, לפחות לא בתקופה שלי.חוץ מדברים מאוד בסיסיים. אני מניח שזה לא כזה מסובך ויש פתרון מדף למקרים סטנדרטים, אבל בכל זאת.

לא הבנתי את האמירה. זה לא חלק מההכשרה, בפועל זה כן קורה בשטח הרבה פעמים, בכל מקרה צריך להפוך את זה לחלק מההכשרה.
ציטוט:

היה מסגרת פריצה, היה סיימון ועוד כמה דברים שאני זוכר פחות, כך שהעבודה כן נעשתה. לא יודע אם זה היה גם בחיר.

מסגרת זה אחלה דבר, היזימה שלו היא בדיוק כמו לבנה ולכן רשמית זה רק ברמת מ"מ. סיימון וררנ"דים למיניהם יצאו משימוש לפני הרבה זמן.
ציטוט:
בכל מקרה, יש כל כך הרבה כשירויות חיר שנזנחו, שיכולות הנדסיות זאת בטח לאהעדיפות הראשונה. אתה לא יכול להכשיר כל אחד לכל דבר. יכולת צריכה להיות למסגרות, לא לחיילים בודדים.

אני מצטער, אבל יכולת לפרוץ למבנה היא יכולת חי"רית, זה שמעורב בנושא חנ"מ ובצה"ל נהוג לפחד מהצל של עצמנו לא אומר שזה יכולת הנדסית. מ"כ שנשלח לטהר מבנה צריך שיהיה לו ביד סל כלים להיכנס למבנה- בין אם זה ע"י רק"מ, ע"י רקטה או ע"י חבלה. הוא לא יכול להיות תלוי במ"מ שייתכן ועסוק במיליארד דברים אחרים באותו זמן, או חמור מכך, מנוטרל מפעילות.

אראל סג"ל

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
ותודה לדורון

תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום

כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 05:54

הדף נוצר ב 0.07 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2025 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר