|
במקור נכתב על ידי ninesouls
אני חושב שמוסכם שהכוכב של המלחמה בעזה הוא חיל ההנדסה, גם מעל הקרקע בהתמודדות עם הסביבה האורבנית וגם מתחתיה בהתמודדות עם מערך המנהרות והתת"ק. מצד שני, המלחמה חשפה גם פערים גדולים בין הצרכים לבין הקפי הכוחות הקיימים, היכולות, האמצעים והתו"ל. חיל ההנדסה היה, מסורתית, חיל קטן ודי זנוח, עם גדוד אחד בכל אוגדה, ואני מתקשה לזכור מישהו מחובשי הכומתות האפורות שהגיע לדרגת אלוף. אבל נראה לי ברור שבעקבות המלחמה, דברים יצטרכו להשתנות דרסטית.
ההנדסה "הקלאסית" שהתמחתה בהנחת שד"מים ופילוס בשד"מים, בניית מכשולי קרקע ופריצה וגישור על מכשולי קרקע נדחקה הצידה במידה רבה - בערך כמו שקרה לפיצוץ ספינות בנמל כמשימה עיקרית לקומנדו הימי. מצד שני, התגלו אתגרים רבים, גם בהגנה, מיגון ונטרול איומים וגם בתקיפה, פריצה והשמדת יכולות של האוייב, שלחלקם יש מענה באמצעים הקיימים אבל לא בהיקף מספיק, לחלקם אין אמצעים מתאימים, וחלקם אולי דורשים פיתוח תורות הפעלה שמשלבות את היכולות של הנדסה עם אלה של חילות אחרים. לחלקם ניתנו פתרונות אד-הוק תוך כדי המלחמה (ע"ע נגמ"שים רובוטיים לנטרול מטענים). לכן, נראה לי שתידרש חשיבה מחודשת בכל מה שקשור לחיל הזה, התפקיד והארגון שלו.
צריך יהיה, למשל, להגדיר מחדש את רשימת התפקידים שלו והתעדוף ביניהם, שגוזר גם כמה לוחמים מוכשרים לבצע כל תפקיד, כמה תקציב מושקע בפיתוח והצטיידות עבורו, כמה מתאמנים על כל דבר. צריך יהיה לגזור מחדש כמויות (כמה דחפורים צריך בצה"ל? ואולי אוגדה צריכה אגד הנדסה ולא גדוד? סביר שבכל מקרה החיל יגדל משמעותית). צריך יהיה לחשוב אילו יכולות נשארות בתוך יחידות הנדסה יעודיות (גדודים, יהל"ם) וכמה מפוזרות ביחידות אחרות (אולי כל חטיבת חי"ר ושריון זקוקה לפלוגת צמ"ה אורגנית משלה?). צריך יהיה לחשוב אילו אתגרים יכולים להיפתר באמצעים טכנולוגיים שניתן לפתח, ואיפה תו"ל שיפותח בשת"פ בין הנדסה לבין חילות אחרים עשוי לסייע (למשל, זיהוי של זירות מטענים בעמצעים של חיל ההנדסה ונטרולם באמצעות כטב"מים - או להפך, שימוש במודיעין אווירי נתמך בינה מלאכותית כדי לזהות מיקומים, ונטרול ע"י מוהנדסים). בקיצור, יהיה צורך לחשוב מחדש על כל היבט בפעילות של החיל. לו הייתי אייל זמיר, הייתי מתקשר לכמה קהנ"רים במיל' ואולי עוד כמה נציגים מחילות אחרים, ממפא"ת וכו', והייתי מבקש מהם להתחיל כבר עכשיו לשבת ולחשוב על המלצות.
|