לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 01-03-2006, 15:57
  desertowl desertowl אינו מחובר  
מומחה טכנולוגיות צבאיות חיישנים ומערכות תצפית
 
חבר מתאריך: 18.10.03
הודעות: 3,749
כתבה סקירה: טילי נ"ט

סקירה: טכנולוגיית טילי נ"ט


1.הקדמה:
לאור העובדה כי אין חומר רב בנושא טילי נ"ט בעברית ברשת (ובכלל) ומכיוון ונתקלתי בשאלות רבות בפורום בתחום טילי הנ"ט ומושגי יסוד הקשורים בטכנולוגיית נ"ט (רש"קים , שיטות הנחייה וכו') החלטתי לכתוב סקירה שמטרתה להבהיר מושגים אלו ואת דרך הפעולה של טילי הנ"ט. בסקירה זו ישולבו מונחים מקצועיים ופירושם – במידה וההסבר אינו ממצה או ברור, אתם מוזמנים כמובן לשאול.

2. מבוא:
עם הפיכת הטנק (ורק"מ בכלל) למרכיב מרכזי בשדה הקרב , נוצר הצורך להקנות ללוחם החי"ר יכולת התמודדות בפני האיום החדש. תו"כ מלחמת העולם ה 2 החלו להופיע מטולי נ"ט הראשונים (PANZERFAUST,PIAT וכו') כמענה חלקי ,אך עם זאת היה ברור כי יש מקום לאמצעי שיאפשר השמדת טנקים ממרחק בטוח ובדיוק גבוה.
ההתקדמות הטכנולוגית בזמן המלחמה בתחום ההנעה הרקטית ומערכות הבקרה אפשרה את הבסיס לפיתוח טיל הנ"ט הראשון – ה X-7 Rotkappchen (כיפה אדומה) מתוצרת גרמניה הנאצית.
לאחר מלה"ע ה 2 הפכו טילי הנ"ט לנפוצים הרבה יותר ובמהלך המלחמה הקרה פותחו מערכות רבות ע"י הן המזרח והן המערב ע"מ לעצור טורי שריון במקרה של מתקפה כוללת והגיעו לרמת יעילות כזו שכיום הם מהווים את אחד האיומים העיקריים על כוחות שריון ורק"מ.

3.מבנה טיל נ"ט טיפוסי:
בטיל נ"ט טיפוסי ישנן מספר תת מערכות ,העיקריות הינן הנעה , אלקטרוניקה ורש"ק (או רש"קים). בסקירה זו נתמקד בעיקר בשיטות הנחיה וברש"קים.
הנעה: מרבית טילי הנ"ט מצויידים בשני מנועים – מנוע הפלטה (LAUNCH MOTOR) , שתפקידו הדיפת הטיל מהמשגר ומנוע טיסה (FLIGHT MOTOR) המשמש את הטיל להמשך המעוף. בטילים חדשים (וגם ברקטות חדשות) קיים מנגנון "שיגור רך" (SOFT LAUNCH) המאפשר שיגור של הטיל מחללים סגורים , כגון חדרים , ע"י שימוש בגז דחוס להפלטת הטיל מן המשגר. מגמה נוספת בתחום ההנעה הינה שימוש בהודפי SMOKELESS , היוצרים חתימה ויזואלית נמוכה של הטיל ומקשים על איתורו ואיתור נק' השיגור.
אלקטרוניקה (בקרה,הנחייה וחיישן): מכלול האלקטרוניקה הינו אוסף של רכיבים שמטרתם הקניית יכולת פגיעה מדוייקת במטרה. במהלך השיגור והטיסה ישנן סטיות אותן יש צורך לתקן וכן אנו רוצים שלטיל תהיה היכולת לפגוע במטרה נעה (זמן המעוף של טיל נ"ט לטווח מקסימלי הינו כ 10-20 שניות). על בקרה ושיטות הנחייה נרחיב בהמשך הסקירה.
רש"ק: מאז תחילת דרכם צויידו טילי הנ"ט ברש"ק חלול המאפשר חדירת שיריון יעילה ביותר. מרבית טילי הנ"ט המודרניים כוללים שני רש"קים – עיקרי (MAIN WARHEAD) ומשני (PRECURSOR WARHEAD), וזאת ע"מ שיוכלו להביס מיגון ריאקטיבי. כ"כ קיימים רש"קי רסס ורש"קים טרמובריים – אם כי בסקירה זו נתמקד ברש"קים חלולים.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


שרטוט סכמטי של טיל הנ"ט "גיל" - ניתן לראות את מיקום הרש"קים, יחידות ההנעה ושאר הרכיבים השונים.

4. שיטות הנחיה:
כללי: טיל נ"ט מודרני מסוגל להעסיק מטרות אוייב הנמצאות במרחק של מס' ק"מ גם כאשר הן בתנועה ועדיין להשיג אחוזי פגיעה גבוהים. ע"מ להשיג יכולת זו, נדרש הטיל לשנות את מסלולו במהלך הטיסה בהתאם למיקומו ומיקום המטרה בכל רגע נתון. תפקידה של מערכת ההנחיה הוא לספק למערכת הבקרה של הטיל את פקודות התיקון שיבטיחו פגיעה.
ישנן מס' שיטות הנחיה ועל העיקריות שבהן נעבור כאן.מרבית טילי הנ"ט בעולם עושים שימוש בהנחיית חוג סגור או חו"ס (CLOSED LOOP) – פירוש הדבר שקיים ערוץ משוב בחוג ההנחיה המשווה בין מיקום הטיל למיקום המטרה בכל רגע נתון (FEEDBACK), ההפרש המתקבל נקרא שגיאה.
עם זאת כדאי להזכיר כי קיימים מס' טילים (ה PREDATOR שבוטל וה MBT LAW לדוגמא) העושים שימוש בהנחיית חוג פתוח, כלומר אין ערוץ משוב ומרגע שהטיל שוגר הוא מקבל פקודות תיקון ללא מעקב אחרי מיקומו ומיקום המטרה – השימוש העיקרי בחו"פ הוא כדלקמן: החייל המשגר עוקב מס' שניות אחרי המטרה , הטיל "לומד" את קצב תנועת המטרה ומרגע ששוגר מתקן את מסלולו בהתאם ע"י מערכת אינרציאלית. חסרונות השיטה ברורים – במידה והמטרה משנה את כיוונה או מהירותה הטיל יחטיא , היתרון לעומת זאת הוא מערכת זולה ופשוטה לתפעול. בשל המאפיינים של שיטת הנחיה זו הטילים העושים בה שימוש הם לרוב לטווחים קצרים של מאות מטרים ומהווים מענה נ"ט לרמת הפלוגה.

פיקוד לקו ראיה- COMMAND TO LINE OF SIGHT: שיטת ההנחיה הנפוצה ביותר בקרב טילי הנ"ט הינה שיטת הפיקוד לקו ראיה או בקיצור CLOS. שיטה זו מחייבת קו ראיה בין המשגר למטרה ובין המשגר לטיל. שיטת הנחיה זו מחולקת לשלוש תת קבוצות – MCLOS, SACLOS ו ACLOS:
MANUAL COMMAND TO LINE OF SIGHT-MCLOS: שיטת ההנחיה הפשוטה ביותר – שיטה זו היא ידנית לחלוטין ועל הכוון לעקוב הן אחרי הטיל והן אחרי המטרה. הכוון משגר את הטיל ועוקב אחריו בעזרת נתב הנמצא בחלקו האחורי, כאשר הוא צריך לשמור על הטיל ועל המטרה באותו קו, הפקודות לטיל ניתנות לרוב ע"י תיילים או רדיו. יתרונות השיטה – פשטות , עלות נמוכה וחסינות גבוהה לשיבוש אלקטרוני. חסרונות – דורשת מיומנות וריכוז גבוהים מהמפעיל , ניתן להסיח בקלות את דעתו של היורה ולגרום להחטאה.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
AT3 SAGGER - טיל נ"ט MCLOS מתוצרת רוסיה.

SEMI AUTOMATIC COMMAND TO LINE OF SIGHT-SACLOS: שיטה זו מהווה שיפור של שיטת ה MCLOS – בשיטה זו המערכת היא זו שעוקבת אחרי הסמן הנמצא באחורי הטיל, כך שעל הכוון לעקוב אחרי המטרה בלבד.
השיטה פועלת כך – במשגר קיים ערוץ אופטי (GONIOMETER) שזמן קצר לאחר שיגור הטיל מתחיל לעקוב אחרי מיקום הטיל ומעביר את המידע למחשב ההנחיה שמחשב את הסטיה בין מיקום הטיל למטרה, מעבד את השגיאה לאותות פיקוד ומשדר אותן לטיל (שוב, לרוב ע"י רדיו או תיילים).
יתרונות השיטה – אחוזי פגיעה טובים הרבה יותר מאשר ב MCLOS וזמן הכשרה קצר יותר, תוך שמירה על עלויות סבירות.
חסרונות – השיטה הנ"ל נוחה לשיבוש ע"י חיקוי של הסמן שבאחורי הטיל ולכן במערכות חדשות יותר האות מקודד ומאופנן וישנם אמצעי גיבוי למניעת שיבוש,ראו סקירה על APS
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
TOW 2A - טיל נ"ט העושה שימוש בהנחיית SACLOS מתוצרת ארה"ב.

AUTOMATIC COMMAND TO LINE OF SIGHT-ACLOS: בשיטה זו גם העקיבה אחרי הטיל וגם אחרי המטרה מתבצעת באופן אוטומטי. המפעיל מסמן למערכת את המטרה הרצויה והמערכת עוקבת אחריה (ע"י מכ"מ, עקיבה אופטית וכו') ואחרי הטיל , מחשבת את השגיאה ונותנת את התיקונים לטיל. שיטה זו אמנם מספקת אחוזי פגיעה גבוהים אך מחייבת מערכות עקיבה מתוחכמות ובשוק כבר קיימים פתרונות טובים יותר, כפי שנראה בהמשך, ועל כן שיטה זו אינה נפוצה כלל.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
AT 15 KRIZANTEMA טיל נ"ט ACLOS העושה שימוש בעקיבת מכ"מ , תוצרת רוסיה (לא מבצעי).

"רוכב קרן" LINE OF SIGHT BEAM RIDING-LOSBR: שיטה זו דומה לשיטת CLOS מבחינת המפעיל, אך הטכנולוגיה העומדת בבסיסה שונה. בשיטה זו מקרין משגר הטיל קרן לייזר מקודדת לעבר המטרה. הטיל משוגר ו"רוכב" על הקרן עד לפגיעה במטרה.
השיטה פועלת כך – ע"י קרן הלייזר יוצרת המערכת מערך דו מימדי (מטריצה) והטיל ממוקם בתוכה. באחורי הטיל ממוקם חיישן הקורא את קרן הלייזר ו"יודע" לפענח ממנה היכן הוא נמצא ביחס למרכז המערך (שבו נמצאת המטרה) , לחשב את השגיאה ולתת את התיקון להגאי הטיל.
יתרונות – השיטה מבטלת את הצורך בתיילים (יכולת ירי מעל מקורות מים וקוי מתח) וברדיו (הניתן לשיבוש). כ"כ השיטה הנ"ל חסינה יותר לשיבוש.
חסרונות – מערכת מורכבת יחסית , הלייזר קורן ועלול לחשוף את המשגר.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
AT 14 KORNET טיל נ"ט "רוכב קרן" LOSBR מתוצרת רוסיה.

"רואה כתם" SEMI ACTIVE LASER HOMING-SALH: בשיטה זו מציינים את המטרה הרצויה בקרן לייזר ומשגרים את הטיל. בחרטום הטיל מצוי חיישן המאתר את הכתם ויודע להתביית עליו,קרן הלייזר מקודדת כך שניתן לירות מספר טילים במקביל על מטרות סמוכות. שיטה זו שונה מהותית משיטות ההנחיה שסקרנו עד כה – בשיטות הקודמות הטיל עצמו לא "ידע" למקם את המטרה במרחב , אלא קיבל תיקונים לסטיות מהמפעיל.
היתרון העיקרי של שיטה זו היא בגמישות ההפעלה – המשגר והמציין לא חייבים להיות באותה נקודה ולמשגר אין צורך בקו ראייה עם המטרה. יתרון נוסף הוא מסלול הטיל, שאינו חייב להיות שטוח , מה שמאפשר הגדלת הטווח וחדירה בזויות גבוהות (מדוע מהווה הדבר יתרון נראה בהמשך). החסרונות הם עלויות גבוהות והעובדה כי הציין קורן ומסגיר את מיקומו ואת העובדה כי המטרה עומדת להיתקף (קיימות מערכות לגילוי לזירה ומערכות מיסוך עשן מולטיספקטרליות החוסמות את קרן הלייזר – ראו אשכול הסקירה על מערכות APS).
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
מרכבה סימן 3 משגר טיל "להט" העושה שימוש בשיטת ה "רואה כתם".

"שגר ושכח" FIRE AND FORGET: "שגר ושכח" או F&F הינו שם כולל למשפחה של טילים המסוגלים "לרכוש" מטרה ולעקוב אחריה עצמאית ללא מעורבות המפעיל. עקב ההתפתחויות טכנולוגיות וירידה במחירי הרכיבים הדרושים לייצור מערכות אלו הן הופכות נפוצות יותר ויותר ובעלות יכולות טובות יותר.
עקרון הפעולה של כל המערכות הנ"ל הוא זהה - כל שעל המפעיל לעשות הוא "להרכיש" לטיל את המטרה (להזין לו אותה ע"י מערכת התצפית המחוברת למשגר) , בחרטום הטיל מותקן חיישן המסוגל ליצור תמונה של השטח ,להפריד ממנו את המטרה ולעקוב אחריה עד לפגיעה.

חיישנים: מערכות F&F עושות שימוש במגוון רחב של חיישנים , בכל הספקטרום האלקטרומגנטי – בחלק מהמערכות קיימים מס' סנסורים (מולטי סנסור/מולטי ספקטראלי) ע"מ לאפשר גמישות הפעלה , אך הדבר מייקר כמובן את המערכת. נסקור מספר טכנולוגיות עיקריות:
CHARGED COUPLE DEVICE-CCD: החיישן הבסיסי ביותר המאפשר יכולת F&F, חיישן זה זהה למעשה לחיישן הנמצא במצלמות וידאו והוא בונה תמונה של הגזרה בה הוא צופה. אור הפוגע בחיישן הופך לאלקטרונים וכך בעצם נבנית תמונה של הסביבה , החיישן פועל בתחום הנראה (מקביל פחות או יותר לעין האנושית) ועל כן אין לו יכולת בניית תמונה בלילה. החיישן אינו קורן (לא פולט אנרגיה ופסיבי לחלוטין).
IMAGING INFRA RED-IIR: חיישן זה בונה תמונה בדומה לחיישן ה CCD, אך במקום לקלוט אור, קולט החיישן קרינה תרמית. יכולת זו של חיישן לבנות תמונה נקראת הדמאה. מכיוון ועצמים פולטים קרינה תרמית בכל שעות היממה, חיישן ה IIR מסוגל לייצר תמונה גם בלילה, כ"כ חיישן זה מאפשר יצירת תמונה גם במתארי ערפל קל ועשן. גם חיישן זה אינו קורן. טילי הנ"ט מסוג F&F הנפוצים כיום בעולם עושים שימוש בחיישני CCD או IIR ולרוב קיימים גם דגמים המשלבים את שני החיישנים באותו טיל, ע"מ להקנות לו יכולת מבצעית בכל שעות היממה. בנוסף, מערכות נ"ט עושות שימוש בעובדה כי לטנקים ורק"מ קרינה תרמית חזקה מאד וקל מאד "לרכוש" אותם באמצעות חיישן IIR , על כן נעשה שימוש במידע שהוא מספק גם בירי יום.

חיישנים מתקדמים: הבעיה העיקרית של חיישני ה CCD וה IIR הינה תנאי אל ראות. במזג אוויר סוער , ערפל כבד , מיסוך, אבק ועשן יורדת היעילות של חיישנים אלו לרמה שהם כמעט ואינם יעילים. בעקבות התקדמות בטכנולוגיית ההדמאה בשנים האחרונות, נכנסים לשימוש חיישנים מתקדמים המאפשרים בניית תמונה באיכות המאפשרת רכישת מטרות בכל מז"א. נזכיר פה כמה מהבולטים:
MILLIMETRIC WAVE RADAR - MMW: או בעברית מכ"מ גל מילימטרי, חיישן זה הינו למעשה מכ"מ הנמצא בחזית הטיל. מכ"מ זה מסוגל לבצע סריקה ברזולוציה גבוהה ביותר ולבנות תמונה מההחזרים , באיכות כזו שתאפשר רכישת מטרה ללא קשר לתנאי הראות. חסרונות השיטה הינם העובדה כי המכ"מ קורן וכ"כ הוא ניתן לשיבוש ומיסוך אלקטרוני (אם כי במקרה של שיבוש אקטיבי החתימה האלקטרונית של המטרה גדלה...).
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
רב"ת ה MMW של טיל ה BRIMSTONE הבריטי , נגזרת של טיל ה HELLFIRE.

LASER RADAR-LADAR: בדומה ל MMW , ה LADAR סורק גם הוא את אזור הלחימה ובונה תמונה , אך הוא עושה שימוש בלייזר ולא בקרינה אלקטרומגנטית. בדומה ל MMW גם אמצעי זה הינו קורן מאידך אך יכול לבנות תמונה ברזולוציה גבוהה בכל מז"א.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
חתימת LADAR של משגר "SCUD".

עקרונות הפעלת F&F: טכנולוגיית ה F&F הינה מכפיל כוח בתחום הנ"ט ומאפשרת גמישות הפעלה טקטית ויכולות חדשות שלא היו ניתנות ליישום בטכנולוגיית ה CLOS.בעוד החייל המשגר ב CLOS (או המציין ב SALH) חייבים להיות "על" המטרה לכל אורך מעוף הטיל , ב F&F כל שעל החייל המשגר לעשות הוא להרכיש את המטרה לטיל, לבצע את הירי ואז להתפנות להשמדת מטרה אחרת או לשנות עמדה לטובת הירי הבא.
אפשרות זו מגדילה את שרידות הכוח ואת יכולת הקטילות שלו בצורה ניכרת. בנוסף, במרבית ממשפחות טילי הנ"ט העושים שימוש בטכנולוגיית F&F קיים שדרוג הנקרא FIRE, OBSERVE AND UPDATE או "שגר, צפה ועדכן". בשיטה זו מצויד הטיל בסיב אופטי הנפרש מאחורי הטיל מרגע ששוגר ומעביר דרכו את התמונה שהחיישן שבחזיתו מייצר. אופציה זו פותחת מס' יכולות מבצעיות מעניינות ביותר. הראשונה שבהן היא LOAL או LOCK ON AFTER LAUNCH. בעוד ב F&F רגיל מחויב המפעיל לנעול על המטרה לפני השיגור (LOBL – LOCK ON BEFORE LAUNCH) כאן יכול המפעיל לשגר את הטיל , לקבל תמונה של אזור הקרב, לבחור מטרה ורק אז לנעול עליה. כך יכול החייל המשגר לבצע את הירי "מאחורי הגבעה", בעודו מוגן ואינו חושף את מיקומו בעת הירי. כ"כ מאפשרת שיטה זו הפקת מודיעין תו"כ מעוף הטיל ושינוי משימה לטובת מטרה מזדמנת. לדוגמא – מפעיל מקבל דיווח על המצאות שריון אויב באזור מסוים, הוא רוכש את המטרה ומשגר. תו"כ מעוף הטיל הוא מבחין כי קיים טנק נוסף אותו הוא מזהה כטנק מג"ד – אותו מפעיל יכול כעת לשנות את המטרה ו"לנעול" על המטרה המועדפת.

דורות הנחיה: קיימת חלוקה בלתי פורמלית לדורות הנחיה. חלוקה זו אינה מעידה על הטכנולוגיה בה עושה המערכת המדוברת שימוש, אלא יותר על המתאר הטכנו-טקטי, קרי אופן ההפעלה של המערכת. החלוקה מציינת ארבעה דורות, המפורטים להלן:
דור א': מערכות ההנחיה מדור זה מחייבות את המפעיל בעקיבה אחרי הטיל והמטרה, כפי שתואר בטכנולוגיית ה MCLOS והן נחשבות לפרימיטיביות ביותר.
דור ב': מערכות אלו מחייבות מעקב אחרי המטרה בלבד , כפי שתואר בשיטת ה SACLOS וה LOSBR.
דור הביניים: מערכות מדור זה שייכות לשיטת ה SALH , המהווה למעשה חצי יכולת F&F, שכן היחידה המשגרת לא חייבת לשמור על קשר עם הטיל, במידה ויש בשטח יחידה מציינת, נפרדת.
דור ג': מערכות בעלות יכולת F&F

5. רש"קים: פרק זה בסקירה יעסוק ברש"ק, או הראש הקרבי של הטיל. כל טכנולוגיות ההנחיה וההנעה שתוארו עד כה, מטרתן אחת – להביא את הרש"ק אל המטרה. טילי הנ"ט משתמשים ברש"ק הנקרא רש"ק חלול (SHAPED CHARGE/HOLLOW CHARGE) ע"מ לחדור את שריון המטרה. רש"ק זה מצטיין ביכולת חדירות גבוהה מאד תוך שימוש בכמות קטנה יחסית של חומר נפץ.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
שרטוט סכמטי של מטען חלול - כיוון מעוף הטיל הוא כיוון החץ.
רש"ק חלול נקרא כך בשל העובדה כי במרכזו מצוי קונוס חלול העשוי מתכת צפופה וגמישה,סגסוגות של טונגסטן ונחושת הן הנפוצות ביותר אם כי בשנים האחרונות גובר השימוש במתכות אקזוטיות כגון טנטלום. הפיסיקה העומדת מאחורי המטען החלול הינה מורכבת ביותר ובסקירה זו ניגע רק בתיאור כללי של אופן הפעולה של המטען והמרכיבים הבסיסיים שלו.
העיקרון העומד מאחורי המטען החלול נקרא "אפקט מונרו" (Charles Edward Munroe). מונרו גילה כי ניתן לרכז חלק מאנרגיית הניפוץ ע"מ לגרום לקריסה של צורה חלולה, דבר הגורם למעשה להיפוכה. כאשר האפקט מיושם על קונוס חלול הקונוס קורס והופך לסילון ממוקד בעל לחץ ומהירות גבוהים מאד. הסילון מכונה ג'ט (JET) והקונוס (במקרה שלנו) מכונה ליינר(LINER).
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
הדגמת חדירות של סילון בפלדה (במקרה זה של פגז חלול 3BK31 רוסי).

תהליך התהפכות הקונוס והפיכתו לסילון ממוקד דורש מרחק מנק' היזימה (הנקודה בה חומר הנפץ שבטיל הופעל) מרחק זה נקרא STANDOFF DISTANCE , כאשר קיים מרחק אידיאלי שבו הליינר מגיע לשיא יכולת החדירות שלו, אם המרחק קצר מידי הליינר יהיה עבה מכדי לחדור ואם ארוך מידי הוא ייקטע לחלקים ולא יהיה יעיל. מרחק זה תלוי בגאומטריה של המטען , סוג המתכת בשימוש , חומר הנפץ וכו'. על מפתחי הטיל לדאוג ליצור מרחק יזימה אידיאלי ע"מ לקבל חדירות מקסימלית של הרש"ק. מרחק זה מושג ע"י מיקום הרש"ק במרכז הטיל ולא בחזיתו או שימוש בתותב בקצה הטיל (נקרא גם "חוטר") שיאפשר יזימה של המטען עוד בטרם הגוף העיקרי של הטיל פגע במטרה.
ע"מ להגדיל את יעילות המטען ולחסוך במקום בחלל הטיל , נעשה שימוש במתקן הנקרא "מעצב גל ניפוץ" (WAVESHAPER), תפקידו לנתב את אנרגיית הניפוץ בצורה יעילה יותר ובכך להשיג את אותה קריסה עם כמות קטנה יותר של חומר נפץ.
במידה והיזימה אינה מוצלחת (עקב זווית פגיעה חדה או קהה מידי או STANDOFF בלתי מספק) נוצר מהליינר גוש מתכת בצורת גזר הנקרא SLUG. ככלל אצבע ניתן לומר כי חדירות של רש"ק טאנדם היא 7 פעמים קוטרו (אם כי כיום יש גם רש"קים המגיעים לחדירות של פי 10 מקוטרם). את החדירות מודדים במ"מ של פלדה תיאורטית הנקראת RHA (Rolled Homogeneous Armor) ומשמשת כאמת מידה להשוואת ביצועי חדירות של טילים.
מיגון הטנקים כיום כבר אינו עשוי לוחות פלדה אלא מסגסוגות וחומרים מרוכבים שפותחו במיוחד ע"מ להקנות לטנק עמידות בפני המטען החלול.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תהליך הווצרות הסילון - ניתן לראות את התפלגות גל הניפוץ והשימוש במעצב גל הניפוץ.

טאנדם (TANDEM): לאחר שגבר השימוש במטען חלול לצרכי לחימה פותח התקן שריון ייעודי שתפקידו היה להתמודד עם האיום החדש. התקן זה נקרא מיגון ריאקטיבי (REACTIVE ARMOR). למעשה מדובר בקסטות המכילות חומר נפץ , כאשר ברגע שמתרחשת פגיעה בהן חומר הנפץ שבהן ניזום , הקסטה מתחילה להתרומם וגורמת לליינר "להתבזבז" עליה ולא לפגוע בשריון המקורי שעל הטנק. ע"מ להתמודד עם מיגון זה, הוסיפו מפתחי הטילים רש"ק נוסף, קטן יותר הנמצא לפני המטען העיקרי. תפקיד מטען זה הוא ליזום את המיגון הריאקטיבי ולאפשר למטען העיקרי לפגוע בטנק ולחדור אותו. כיום , כמעט כל טיל נ"ט מודרני מצויד ברש"ק טאנדם.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
מג"ח 6ב' מצוייד במיגון ריאקטיבי - שימו לב למיקום קסטות המיגון.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תמונת חתך של טיל TOW2A - ניתן לראות כי הטיל מצוייד ברש"ק טאנדם ובחוטר המאפשר מרחק STANDOFF אידיאלי. טיל זה עושה שימוש בהנחיית SACLOS, כאשר שיטת התקשורת עם הטיל היא תיילים והעקיבה הינה אופטית (נורית IR מאופננת ומשואה תרמית להגברת האמינות ומניעת שיבוש).

6. שיטות תקיפה מתקדמות: לאור העובדה כי האיום המסורתי על הטנק הינו החזית והצדדים ופחות חלקו העליון והאחורי, פיזור המיגון על הטנק אינו אחיד. טילי הנ"ט המודרניים מנצלים עובדה זו ותוקפים את הטנק בנקודת התורפה שלו ע"י חדירה עילית, ז"א חדירה מחלקו העליון של הטנק. קיימות שתי שיטות עיקריות להשיג חדירה עילית והן תקיפה עילית וחליפה עילית.
תקיפה עילית: מכיוון וטילי F&F אינם מצריכים קו משגר-טיל, מסלול המעוף של הטיל יהיה לרוב קשתי כך שיאפשר תקיפה של הטנק בזוית קהה ובחלקו העליון, למסלול זה יתרונות נוספים – הוא מאפשר תמונה ברורה של שדה הקרב ונותן יכולת להפיק מודיעין ושינוי מטרות בשיטת "שגר צפה ועדכן" שהוזכרה קודם לכן.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
טיל JAVELIN מתוצרת ארה"ב בעל יכולת F&F- שימו לב לזוית בה ממוקם המשגר. ייצרני הטיל טוענים כי זוית הפגיעה עשויה להגיע ל 60 מעלות.

חליפה עילית: טילים המשתמשים בהנחיית CLOS לעומת זאת , חייבים לטוס במסלול מקביל פחות או יותר לקרקע , ע"מ לשמור על קו משגר-טיל לאורך כל מסלול המעוף. ע"מ להשיג יכולת חדירה עילית פותחו טילי נ"ט כאשר המטען החלול שלהם ממוקם בניצב לקו המעוף של הטיל. חיישנים המותקנים על הטיל "יודעים" לחוש שהמטרה נמצאת מתחתם ולתת את פקודת היזימה למטען. מנגנון החישה מורכב לרוב מחיישן מגנטי וחיישן לייזר למדידת הטווח (PROFILOMETER).
טילי הנ"ט העושים שימוש בטכנולוגיה זו כבר מצוידים ברש"ק טאנדם , כאשר המטען המשני נמצא בזוית קטנה לאנך , רצף היזימה מתוזמן כך שהמטען המשני יופעל קודם ורק אחריו הראשי, כך שבמידה והיה מיגון ריאקטיבי הוא הוסר. כ"כ חיישני הטיל ומסלול המעוף של הטיל מחושבים כך שהמטענים יופעלו ב STANDOFF אידיאלי.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
חתך של טיל BILL 2 מתוצרת BOFORS. שימו לב לשני המטענים הנמצאים בניצב לכיוון הטיסה ולעובדה שהמטען הקדמי נמצא בזוית קלה לאנך , ע"מ להבטיח כי שני המטענים יפגעו באותה נקודה.

7. מגמות עתידיות בתחום הנ"ט: כפי שראינו בסקירה עד כה , הוצאת הגורם האנושי מהמשוואה מהווה יתרון בכל הקשור לסיכויי הפגיעה של הטיל. כ"כ קבלת החלטות בזמן שהטיל עצמו שוגר (LOAL) בקבועי זמן קצרים ובלחץ שדה הקרב אינם טריוויאליים. מגמה חדשה יחסית בתחום הינה החימוש "חושב" או "מבריק" (דור ד') – חימוש זה משוגר לכיוון הכללי של המטרה ויודע לבד להפריד אויב מידיד (זע"ט – זיהוי עמית או טורף, IFF – IDENTIFICATION FRIEND OR FOE באנגלית) לתעדף את המטרות שבשטחו ולהשמיד אותן. יכולת נוספת הינה תקשורת בין מספר טילים המסוגלים לחלק ביניהם מטרות ולבצע BDA (BATTLE DAMAGE ASSESMENT) , ז"א – לוודא השמדה של המטרה.
בתחום הרש"קים, עקב הופעת שכבה כפולה של מיגון ריאקטיבי, החלו להופיע תחמושות בעלות רש"ק משולש (MULTIPLE WARHEAD).
בנוסף, נעשים מאמצים לפתח טילי נ"ט זולים וקלים לטווחים קצרים ע"מ לתת מענה נ"ט לרמת הפלוגה (LAW MBT שהוזכר בתחילת הסקירה מהווה דוגמה טובה לכך).
כמובן שניתן לצפות , עם ההוזלה ברכיבים , להופעתם של טילים בעלי חיישנים מולטי ספקטרליים המסוגלים לעבד את המידע המתקבל ע"מ להגדיל את אחוזי הפגיעה ולמנוע שיבוש ומנועים והודפים מתקדמים יותר שיגדילו את טווח הטילים.

8. סיכום: בסקירה זו עברנו על המאפיינים והמונחים העיקריים בהם עושים שימוש בתחום טילי הנ"ט. אנו רואים כי למרות המאמצים של מפתחי המיגון להקנות לטנק חסינות, טילי הנ"ט מהווים אתגר לא פשוט בשל יחס עלות-התועלת שלהם ויכולת הקטילה שלהם , תוך שהטווח היעיל שלהם נמצא בעליה מתמדת , הרחק מיכולת התגובה של הטנק.
מעניין לציין כי לאחר מלה"ע ה 2 נתפסו דו"חות ודגמי פיתוח של טיל ה X-7 שכללו טכנולוגיית דור ב' ואפילו ניסיונות לפתח טיל דור ג' ע"י התקנת חיישן אופטי פרימיטיבי הנקרא איקונוסקופ, נסיונות אלו מראים כי אנשי הפיתוח הגרמנים הבינו תוך זמן קצר את מגבלות דור א' ודור ב' ושאפו לבטל את הגורם האנושי למרות שהטכנולוגיה לכך הבשילה רק בשנים האחרונות.

אני מקווה כי הסקירה הייתה מהנה ושפכה אור על נושא הנ"ט , במידה ויש שאלות,הערות והארות אשמח אם תגיבו.

במהלך כתיבת הסקירה נעשה שימוש בחומר בלמ"ס בלבד שמקורו ברשת ובספרות.
המעוניין לעשות שימוש בסקירה זו או בחלקים ממנה רשאי לעשות כן לאחר קבלת אישור ע"י פניה לת"ד הפרטי.

המקורות לתמונות:
WWW.ARMY-TECHNOLOGY.COM
WWW.DEFENSE-UPDATE.COM
WWW.ISRAELI-WEAPONS.COM
_____________________________________
===========================
If the radiance of a thousand suns
were to burst at once into the sky
That would be like the splendor of the mighty One…
I am became death,the shatter of Worlds.
.


נערך לאחרונה ע"י desertowl בתאריך 01-03-2006 בשעה 15:59.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #3  
ישן 01-03-2006, 17:14
  desertowl desertowl אינו מחובר  
מומחה טכנולוגיות צבאיות חיישנים ומערכות תצפית
 
חבר מתאריך: 18.10.03
הודעות: 3,749
המממ...
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי offerd שמתחילה ב "ראשית סקירה רחבה ומעניינת,..."

לגבי ה SS10, SS11 , השמל והסאגר - את שלושת הראשונים אינני מכיר היכרות קרובה אלא רק מספרות. לגבי הנתונים היבשים, ארבעת הטילים הינם טילי MCLOS מיושנים כאשר ה"שמל" מקביל ל SS10 וה SS11 מקביל לסאגר.
חדירות השריון של ה SS10 טובה במעט משל ה"שמל" וזהה לזאת של ה"סאגר" (קצת מעל 400) וה SS11 בעל חדירות של כ 600 מ"מ RHA.
מבחינת טווחים ה"סאגר" וה SS11 זהים (3000 מטר) וה SS10 נופל מה"שמל" (1600 לעומת 2000~).
יש לזכור כי ה SS10 הינו צאצא ישיר של ה X7 הגרמני ואילו ה"שמל" למעשה מבוסס על ה SS10.

לגבי טבלה, אני אשקול להוסיף או אמצא קישור לאחת בהמשך. (הממשק של "פרש" לא תומך בטבלאות).
_____________________________________
===========================
If the radiance of a thousand suns
were to burst at once into the sky
That would be like the splendor of the mighty One…
I am became death,the shatter of Worlds.
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 02-03-2006, 00:29
  desertowl desertowl אינו מחובר  
מומחה טכנולוגיות צבאיות חיישנים ומערכות תצפית
 
חבר מתאריך: 18.10.03
הודעות: 3,749
הממ...
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי ArmouredDov_D9 שמתחילה ב "סקירה מאוד מעניינית ובהירה"

לגבי תמרון - מסלולי הטיסה של טילי CLOS ו LOSBR הינם שטוחים ויכולת התמרון שלהם היא מוגבלת , גם בשל מגבלות הכוון. בשטח מיוער אכן תהיה בעיה להפעיל אמל"ח מסוג זה.
כמו כן, כפי שהוזכר בסקירה , טילים המצויידים בתקשורת תייל מוגבלים ביכולת ירי מעל מקוי מים וקוי מתח גבוה.
טילי F&F בתקיפה עילית מאפשרים גמישות רבה יותר עקב מסלולם התלול.

לגבי וויקיפדיה - מעולם לא העלתי לשם תוכן ואם הדבר מחייב עריכה מחדש של הטקסט אני מוותר...
_____________________________________
===========================
If the radiance of a thousand suns
were to burst at once into the sky
That would be like the splendor of the mighty One…
I am became death,the shatter of Worlds.
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #11  
ישן 02-03-2006, 00:22
  desertowl desertowl אינו מחובר  
מומחה טכנולוגיות צבאיות חיישנים ומערכות תצפית
 
חבר מתאריך: 18.10.03
הודעות: 3,749
CKEM...
בתגובה להודעה מספר 10 שנכתבה על ידי Desert Seagull שמתחילה ב "מצויין"

תחמושות קינטיות מחייבות קו משגר מטרה נקי ומהירות גבוהה מאד (מן הסתם) , היתרונות הן כמובן מהירות יירוט (מ 10-20 שניות לשניות בודדות) , חסינות ל SOFT KILL (אין מה לשבש) וקושי רב מאד לנטרול בHARD KILL ומיגון (קיים מיגון ריאקטיבי בעל יכולות נגד תחמושות קינטיות, אך הן מוגבלות מאד).
השאלה הנשאלת היא האם שווה להשקיע במערכות מסורבלות יחסית שנכון לעכשיו אינן ניתנות לנשיאה בידי אדם , המוגבלות להשמדת שריון קשה בלבד?
יתרונותיו של טיל הנ"ט הם היכולת לשאת מגוון רש"קים למגוון מטרות , יכולת נשיאה ע"י חי"ר נייד, רק"מ ומסק"רים , עבודה בסביבה אורבנית (יכולת ה SOFT LAUNCH שהוזכרה) והיכולת ליירט מטרות מעבר לקו הראיה.
עם צמצום האפשרות לקרבות שב"ש המוניים והצורך באמל"ח וורסטילי ככל הניתן , אני בספק אם הכיוון הזה יתפוס תאוצה, אבל זו רק חוות דעת שלי.

סוג נוסף של רש"קים מעניינים הינם רש"קי EFP הנמצאים בתחמושות כמו ה BONUS וה SKEET , אבל בחרתי שלא לפרט עליהם בסקירה זו, שכן לתחום הזה אין סוף, אולי בפעם אחרת...
ככל הנראה אני אוסיף בקרוב לאשכול זה לינקים מומלצים לקריאה נוספת בתחום.
_____________________________________
===========================
If the radiance of a thousand suns
were to burst at once into the sky
That would be like the splendor of the mighty One…
I am became death,the shatter of Worlds.
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #26  
ישן 03-03-2006, 19:42
  desertowl desertowl אינו מחובר  
מומחה טכנולוגיות צבאיות חיישנים ומערכות תצפית
 
חבר מתאריך: 18.10.03
הודעות: 3,749
לינקים מומלצים לקריאה נוספת.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי desertowl שמתחילה ב "סקירה: טילי נ"ט"

מצ"ב לינקים לקריאה נוספת בנושא טילי נ"ט:

http://www.atra.mod.uk/atra/rsabst/...ol/F02_GDNC.pdf
מערך שיעור של ביה"ס המלכותי לארטילריה בנושא הנחיית טילים - סוקר הרבה שיטות הנחייה,גם כאלה שלא רלוונטיות לסקירה.

http://www.defense-update.com/featu...gm-concepts.htm
סקירה של חיישנים מתקדמים מאתרDEFENSE UPDATE.

http://armadainternational.com/02-6/complete_02-6.pdf
סקירה בנושא נ"ט (לא רק טילים) של ARMADA INTERNATIONAL.

http://www.army-technology.com/proj...Armour_Missiles
ריכוז מס' סקירות של טילי נ"ט מודרניים.

http://www.fresh.co.il/vBulletin/sh...6&highlight=APS
סקירה קודמת שלי בנושא הגנה אקטיבית APS.

זהו לבינתיים - שאר הגולשים המכירים לינקים מעניינים בתחום מוזמנים להוסיף.
_____________________________________
===========================
If the radiance of a thousand suns
were to burst at once into the sky
That would be like the splendor of the mighty One…
I am became death,the shatter of Worlds.
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #28  
ישן 04-03-2006, 11:52
  desertowl desertowl אינו מחובר  
מומחה טכנולוגיות צבאיות חיישנים ומערכות תצפית
 
חבר מתאריך: 18.10.03
הודעות: 3,749
תשובות...
בתגובה להודעה מספר 27 שנכתבה על ידי agent_amos שמתחילה ב "מספר שאלות..."

א - אין אפשרות לפוצץ א הטיל באויר , אך יש אפשרות להסיט אותו ממסלולו. רש"ק חלול לא עושה נזק סביבתי רב במידה וניזום בשטח פתוח.
ב - בירי טיל בעל תקשורת תיילים , אם הם נורים מעל מקור מתח גבוה ונוצר מגע בין התיילים לקו המתח, הטיל ישובש ויש סיכוי שהמערכת תינזק ואף ייתכן נזק למפעיל. (שמעתי על האירוע שאתה מדבר עליו, אינני זוכר שהיו נפגעים).
ג - לרוב התיילים הם דקים מאד וקשה מאד להבחין בהם , בטח שתו"כ מעוף , תיילי הסאגר למשל בולטים יותר מאלו של הטאו. (אח"כ הם פשוט מונחים על הקרקע).
_____________________________________
===========================
If the radiance of a thousand suns
were to burst at once into the sky
That would be like the splendor of the mighty One…
I am became death,the shatter of Worlds.
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #33  
ישן 11-03-2006, 13:49
צלמית המשתמש של ביטיס
  ביטיס ביטיס אינו מחובר  
מומחה ללוחמת חי"ר, סיור וצליפה
 
חבר מתאריך: 06.12.04
הודעות: 21,060
בתגובה להודעה מספר 32 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "סליחה על הבורות"

הן לא (אלא אם כן מדובר על לייזר נראה). אבל שימוש באמצעי תצפית נכונים (עדשות, טרמיים וכד'..) מאפשר.
_____________________________________
There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics

"After the uprising of the 17th of June the Secretary of the Writers Union had leaflets distributed in the Stalinallee
stating that the people had forfeited the confidence of the government and could win it back only by redoubled efforts.

Would it not be easier in that case for the government to dissolve the people and elect another?" -Bertolt Brecht

I remember very vividly, a few months after the famous pacifist resolution at the Oxford Union visiting Germany and having a talk with a prominent leader of the young Nazis. He was asking about this pacifist motion and I tried to explain it to him. There was an ugly gleam in his eye when he said, "The fact is that you English are soft". Then I realized that the world enemies of peace might be the pacifists - Robert Hamilton Bernays -

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #34  
ישן 11-03-2006, 13:55
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
אני מדבר על זה:
בתגובה להודעה מספר 33 שנכתבה על ידי ביטיס שמתחילה ב "הן לא (אלא אם כן מדובר על..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי desertowl
החסרונות הם עלויות גבוהות והעובדה כי הציין קורן ומסגיר את מיקומו ואת העובדה כי המטרה עומדת להיתקף (קיימות מערכות לגילוי לזירה ומערכות מיסוך עשן מולטיספקטרליות החוסמות את קרן הלייזר – ראו אשכול הסקירה על מערכות APS).


תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #35  
ישן 11-03-2006, 13:59
צלמית המשתמש של ביטיס
  ביטיס ביטיס אינו מחובר  
מומחה ללוחמת חי"ר, סיור וצליפה
 
חבר מתאריך: 06.12.04
הודעות: 21,060
בתגובה להודעה מספר 34 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "אני מדבר על זה:"

כפי שכתבתי, ניתן לזהות את הלזירה באמצעות שימוש באמצעי תצפית שונים - מגבירי אור כוכבים, טרמיים ועדשות שונות. בלבנון הייתה בעיה עם צייני לייזר לנשקים, כאשר החיזבאללה החל להשתמש במא"כים.

מעבר לכך, ישנם חיישנים שונים ע"ג רכבים שמסוגלים לזהות לזירה וכיוונה.

אופס... עכשיו קלטתי שמדובר בעין בלתי מזויינת....
_____________________________________
There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics

"After the uprising of the 17th of June the Secretary of the Writers Union had leaflets distributed in the Stalinallee
stating that the people had forfeited the confidence of the government and could win it back only by redoubled efforts.

Would it not be easier in that case for the government to dissolve the people and elect another?" -Bertolt Brecht

I remember very vividly, a few months after the famous pacifist resolution at the Oxford Union visiting Germany and having a talk with a prominent leader of the young Nazis. He was asking about this pacifist motion and I tried to explain it to him. There was an ugly gleam in his eye when he said, "The fact is that you English are soft". Then I realized that the world enemies of peace might be the pacifists - Robert Hamilton Bernays -


נערך לאחרונה ע"י ביטיס בתאריך 11-03-2006 בשעה 14:04.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #43  
ישן 12-03-2006, 05:00
  מיקיטל מיקיטל אינו מחובר  
מערכות מודיעין חוזי (IMINT), מערכות חישה גילוי והתרעה - חלל, אויר, ים ויבשה. התנהלות ביטחונית, תעשייתית וחוזית בינלאומית
 
חבר מתאריך: 08.03.05
הודעות: 2,996
הנה התורה על קצה המזלג....
בתגובה להודעה מספר 32 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "סליחה על הבורות"

להלן מידע כללי בנושא. המידע הזה איננו חסוי. רוב המערכות בעולם משתמשות בתחומים ספקטראלים זהים ופרסומיהם מביאים את אורכי הגל ותכונותיהם לידיעת כלל הציבור. אז כדי לעשות סדר - סיכמתי את הנושא. מי שירצה לצייר לעצמו (ןלנו) סקאלה ספקטראלית ולסמן את הנתונים, יבורך:
  • עין אדם רגישה ב"תחום הנראה" בספקטרום - אורך גל של 0.4 מיקרון עד 0.75 מיקרון לערך.
  • סמני לייזר פשוטים (על אקדחים ורובים) משדרים בדרך כלל ב- 0.5 או 0.6 מיקרון. לכן עין בלתי מזוינת יכולה לראות את הכתם.
  • מכשירי ראייה תרמית (פלירים) מחולקים לשני סוגים:
    • אלה הרגישים בתחום שבין 3 ל- 5 מיקרון
    • אלה הרגישים בתחום שבין 8 ל- 12 מיקרון
  • מכשירי תצפית וכוונון כאלה, בין אם הם מקוררים או לא, אינם מסוגלים לראות מציני לייזר !
  • קיימים נסיונות "למשוך" את הרגישות של ה- 3 - 5 לכוון הנמוך יותר של 1.06 אולם אז נפגעת הרזולוציה של המכשיר ויכולתו המקורית בתחום הרצוי לתצפית של ה 3 עד 5.....
  • סמני לייזר "פשוטים" בתחום הבלתי נראה מסמנים באורך גל של 0.89 מיקרון ומא"כ (מגבר אור כוכבים) רואה אותם יפה... עין בלתי מזוינת לא תראה אותם.
  • סמני הלייזר משני הסוגים הללו אינם משמשים לביות טילים.
  • מדי טווח לייזר קטנים המבוססים על דיודות לייזר משדרים (וקולטים) בתחום 0.89 מיקרון. מא"כ "תופס אותם יפה" ואויב המשתמש במא"כ יראה ממש פנס בשדה... אין בהם שימוש לטווחים הגדולים מ-2 ק"מ בדרך כלל.
  • מדי טווח לייזר (מגל"ז) בטנקים ונשק נ"ט לוזרים היום באורך גל בטוח עין (מציע שלא לסמוך על ההגדרה הזאת!!!) של 1.54 או 1.57 מיקרון (תלוי בסוג המגל"ז). על כן אינם נראים בעין בלתי מזוינת או במא"כ ואף לא בפלירים (אמצעי תצפית וכוונות תרמיות)
  • מדי טווח לייזר ישנים יותר שאינם בטוחי עין משדרים וקולטים באורך גל של 1.06 מיקרון. כאן שוב, אינם נראים לעין בלתי מזוינת, למא"כ או לתצפית תרמית.
  • מצייני לייזר לטילים (להוציא מהכלל את "רוכבי הקרן") משדרים באורך גל של 1.06 מיקרון (לא בטוח לעיין), ולכן אינם נראים לא המא"כ, לא במכשיר ראייה תרמי וכמובן לא בעין בלתי מזוינת.
  • כדי לראות מצייני לייזר בתחום אורך הגל של ה- 1.06 מיקרון, יש להשתמש במכשירי ראייה תרמית הרגישים בתחום ספציפי ומיוחד הנקרא - SWIR - Short Wave IR המבוססים על חישני InGaAs (אינדיום גאליום ארסנייד).אלה רגישים ומכסים את התחום הספקטראלי של 0.4 עד 2.4 מיקרון שבתוכו כאמור נמצאים צייני הלייזר של 1.06 מיקרון.....
  • אין בשוק עדיין מכשירים רבים כאלה, אולם מספר חברות בודדות מציעות את הטכנולוגיה הזאת בכפוף לאישורי ייצוא בטחוני מחמירים מארה"ב. שתי החברות המובילות בתחום הינן - GOODRICH וחברת FLIR Systems, שתיהן אמריקאיות.
  • זאת התמונה בגדול.
ובא גואל לציון (ולציין-בקמץ... )
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #45  
ישן 13-03-2006, 00:21
  מיקיטל מיקיטל אינו מחובר  
מערכות מודיעין חוזי (IMINT), מערכות חישה גילוי והתרעה - חלל, אויר, ים ויבשה. התנהלות ביטחונית, תעשייתית וחוזית בינלאומית
 
חבר מתאריך: 08.03.05
הודעות: 2,996
נכון מאד !
בתגובה להודעה מספר 44 שנכתבה על ידי desertowl שמתחילה ב "תודה על ההרחבה..."

בקרב "עמך" קיים בילבול במושגים האלה.

ויש להדגיש - סמנים מצינים ומדי טווח למרות שהם כולם מבוססי "לייזר", אין הם בעלי אותם תדרי קרינה והשימוש בהם שונה בתכלית. הם בדרך כלל מבוססים גם על טכנולוגיות לייזר שונות זו מזו.

ואולי זה גם המקום להזכיר - אין להביט ישר לתוך אלומת לייזר לא לסמנים לא למצינים ולא למגל"זים. לא בעין בלתי מזוינת ולא במשקפת. יותר מכך - לא מומלץ להאמין באופן עיוור (תרתי משמע....) להגדרת "בטוח עין" (Class 1 או כל Class אחר).... !!!!!!

נערך לאחרונה ע"י מיקיטל בתאריך 13-03-2006 בשעה 00:28.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #46  
ישן 17-09-2006, 18:59
צלמית המשתמש של ניקוס
  ניקוס ניקוס אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 27.08.05
הודעות: 319
בתגובה להודעה מספר 44 שנכתבה על ידי desertowl שמתחילה ב "תודה על ההרחבה..."

תוספת קלה להבדל בין סימון לציון -

ההבדל הוא פשוט בתדר הלייזר. כאשר כמו שאמרת ציון הוא להכוונת חימוש, הסימון מתחלק בגדול לשלושה חלקים -
1. גלוי - לייזר גלוי, סטיקלייט, פנס וכו'
2. סמוי - לייזר סמוי ('א"א'), סטיקלייט א"א ומה שנקרא "מקל" (סמנים ע"ב נק"ל או אמצעי תצפית).
3. כתם - כתם בתדר שונה מזה של הציון, מאפשר שעבוד של מערכות נשק לכתם, קרי הכוונה מהירה פי כמה.

ותוספת קלה לענין הנ"ט -
ישנם מס' לא קטן של טילים שמסוגלים לתמרן, גם תמרונים מפני מכשולים.
ותוספת לגבי טילים בדור ב' - ישנן מערכות נ"ט עם יותר ממערכת עקיבה אחת, העורב הוא אחד מהם, אמנם לא בכל סוגי הטילים שלו.
_____________________________________
'Choose life, choose a job, choose a career, choose a family, choose a fucking big television. Choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed interest mortgage repayments, choose a starter home, choose your friends. Choose leisure-wear and matching luggage. Choose a three-piece suite and higher purchase and a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked up brats you've spawned to replace yourself. Choose your future, choose life. Choose Canon.
Canon 350D Gripped
Sigma 17-70 2.8-4.5
Sigma 70-300 APO DG Macro
LowePro Orion II

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #48  
ישן 17-09-2006, 22:25
צלמית המשתמש של ניקוס
  ניקוס ניקוס אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 27.08.05
הודעות: 319
בתגובה להודעה מספר 47 שנכתבה על ידי desertowl שמתחילה ב "אכן..."

ציין קל לרמת הגדוד? As In ציין כתם?


אם כן, אני מכיר ניסיון כלשהו שפותח במסגרת פיתוח נשק מסוים של ח"א, נוצרה מערכת ציון קלת משקל (יחסית, כן?). ממה שהבנתי המפתח או ברח לחו"ל או נכנס לכלא, הסיבה ששמעתי עליה היא שהביצוע שלו היה נוראי.
המערכת עצמה לא כזאת גרועה כמו שאוהבים להגיד עליה, מניסיון מבצעי עליה אני יכול להגיד שהיא עושה את העבודה. הבעיות שלה הן כתם גדול יחסית וצרות אמינות קשות.

בכל מקרה, יעברו עוד המון מים בירקון עד ליום שלגדודים יהיו יכולות ציון, אפילו הכשרה כזאת. מדובר בהכשרה ארוכה ומעט מסובכת. מצד שני - יש מספיק יחידות שיודעות לעשות את העבודה.

אם התשובה לשאלה הראשונה היא - לא, אז שכח מה שאמרתי
_____________________________________
'Choose life, choose a job, choose a career, choose a family, choose a fucking big television. Choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed interest mortgage repayments, choose a starter home, choose your friends. Choose leisure-wear and matching luggage. Choose a three-piece suite and higher purchase and a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked up brats you've spawned to replace yourself. Choose your future, choose life. Choose Canon.
Canon 350D Gripped
Sigma 17-70 2.8-4.5
Sigma 70-300 APO DG Macro
LowePro Orion II

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #50  
ישן 18-09-2006, 10:41
צלמית המשתמש של ניקוס
  ניקוס ניקוס אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 27.08.05
הודעות: 319
בתגובה להודעה מספר 49 שנכתבה על ידי desertowl שמתחילה ב "כתם,כתם..."

המכשיר מופיע בקישורים אז אני מניח שאתה יודע על מה מדובר. הוא קיים במס' מאד נמוכים בצה"ל. בצה"ל הוא מוגדר כאמצעי סימון בלבד, לכן אינו יכול לשמש כציין מבחינת צה"ל, בפועל הוא מסוגל גם לציין ובניסוי שהשתתפתי בו הוא עושה את העבודה יופי.

הרעיון שאתה מציע נשמע לא רע בכלל, צריך לבדוק את הצורך בו. בצורך במערכת ציון הוא מעבר למה שנקרא "סיוע קרוב" ממסק"ר, במצב של סיוע קרוב הכח נתקל או מזהה במא"כ או בתרמי קצר טווח חוליית מחבלים ורוצה להכווין עליה מסוק - במצב כזה התו"ל אומר לציין עם מקל או סמן סמוי. אמצעי הציון או הסימון נכנס לפעולה כשמזהים מטרה שהכח עצמו לא יכול להשמיד לבדו (נאמר משגר, או חוליה בתוך מבנה) או מטרה רחוקה. מצב כזה נקרא "עבודה סדורה".
עבודה סדורה ברמת הגדוד היא נדירה, למרות שלבלבנון ראינו קצת אחרת.

הכל תלוי במה אתה רוצה להשיג מהכח. אם אתה רוצה כח שיהיה יעיל בתצפית ואמצעי ציון/סימון אתה צריך לייעד אותו מלכתחילה. אי אפשר להכניס כח למטרת כיבוש כפר או לש"ב וגם לזרוק עליו מערכת תצפית ואמצעי סימון. בשביל זה המציאו אמצעי סימון ע"ב נק"ל. ואת העבודה הזאת - יש יחידות שזהו רוב עיסוקן.
_____________________________________
'Choose life, choose a job, choose a career, choose a family, choose a fucking big television. Choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed interest mortgage repayments, choose a starter home, choose your friends. Choose leisure-wear and matching luggage. Choose a three-piece suite and higher purchase and a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked up brats you've spawned to replace yourself. Choose your future, choose life. Choose Canon.
Canon 350D Gripped
Sigma 17-70 2.8-4.5
Sigma 70-300 APO DG Macro
LowePro Orion II

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #52  
ישן 18-09-2006, 18:10
צלמית המשתמש של ניקוס
  ניקוס ניקוס אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 27.08.05
הודעות: 319
בתגובה להודעה מספר 51 שנכתבה על ידי desertowl שמתחילה ב "אהה..."

אם אנחנו גולשים אז נחזור חזרה

לא ציינת (או לפחות לא שמתי לב שציינת) את תחום הBLOS
(Behind Line Of Sight).

טילים שרוכשים מטרה ע"ב מודיעין חזותי (חיבור לחוזי או תצפית שלא ע"ב הכח) או מיקומי (נ"צ) משוגרים וננעלים כאשר הם יוצרים קשר עין.
_____________________________________
'Choose life, choose a job, choose a career, choose a family, choose a fucking big television. Choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed interest mortgage repayments, choose a starter home, choose your friends. Choose leisure-wear and matching luggage. Choose a three-piece suite and higher purchase and a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked up brats you've spawned to replace yourself. Choose your future, choose life. Choose Canon.
Canon 350D Gripped
Sigma 17-70 2.8-4.5
Sigma 70-300 APO DG Macro
LowePro Orion II

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #54  
ישן 18-09-2006, 20:24
צלמית המשתמש של ניקוס
  ניקוס ניקוס אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 27.08.05
הודעות: 319
בתגובה להודעה מספר 53 שנכתבה על ידי desertowl שמתחילה ב "כן..."

יש גם BLOS טקטי קרוב, לא בכולם מדובר בטווחים של 20-30 ק"מ.

יש גם מערכות משולבות F&F ו-BLOS, שיכולות לעשות את שתיהן בנפרד וגם ביחד

בקיצור כמו שאמרת, עולם הנ"ט הוא עצום
אפשר לפתוח אשכול נוסף על נ"ט מודרני ועתידני
_____________________________________
'Choose life, choose a job, choose a career, choose a family, choose a fucking big television. Choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed interest mortgage repayments, choose a starter home, choose your friends. Choose leisure-wear and matching luggage. Choose a three-piece suite and higher purchase and a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked up brats you've spawned to replace yourself. Choose your future, choose life. Choose Canon.
Canon 350D Gripped
Sigma 17-70 2.8-4.5
Sigma 70-300 APO DG Macro
LowePro Orion II

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #56  
ישן 18-09-2006, 20:54
צלמית המשתמש של ניקוס
  ניקוס ניקוס אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 27.08.05
הודעות: 319
בתגובה להודעה מספר 55 שנכתבה על ידי desertowl שמתחילה ב "הממ..."

יכולת הBLOS של הגיל מאד מוגבל, לפחות בשימושה בארץ. בעיקר בגלל ייעוד הגיל בארץ כנשק מסייעת גדודי. בחו"ל יש גרסאות שמאפשרות BLOS במלוא מובן המילה, אך גם שם הוא קצת בעייתי, בעיקר בגלל הטווח.

לאן עולם הנ"ט הולך? אני חושב שזה די ברור שהוא הולך לקראת מלחמה בלתי נמנעת במיגון האקטיבי. כל מיני ניסיונות למערכות ירי שמשגרות פגזים שתופסים את תשומת הלב של המערכת ובעקבותיהם מגיע טיל או פגז רציני יותר. או טילים עם "טילון" מקדים קטן דיו לעבור את המיגון ולעשות מספיק נזק כדי להשבית את המערכת לשנייה או שתיים מספיק בשביל הטיל.

אני לא מסכים עם זה שהאדם יוצא מן המשוואה, לדעתי הכיוון הוא הפוך, להפטך את הטילים לנהיגים יותר ויותר עם יותר יכולות תמרון. לדעתי זה הכיוון שמסתמן, עם שיפור מתמיד של יכולות הרב"ת הן תרמית והן ליום (CCD). כנראה, כמו שאמרת, תוכל להיות תקשורת בין הטילים שתמנע פגיעה באותה מטרה, למרות שאני לפחות לא רואה יותר מדי שימושים לזה. הטיל אולי יציע לנוהג שלו נק' פגיעה אופטימליות.

הכיוונים הם בגדול אינסופיים, אבל פיתוח הטילים הוא תלוי מאד בפיתוח המיגון, ביום שמיגון אקטיבי יהיה נפוץ וזמין - הטילים יתנו תשובה, הם תמיד צעד אחד קדימה
_____________________________________
'Choose life, choose a job, choose a career, choose a family, choose a fucking big television. Choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed interest mortgage repayments, choose a starter home, choose your friends. Choose leisure-wear and matching luggage. Choose a three-piece suite and higher purchase and a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked up brats you've spawned to replace yourself. Choose your future, choose life. Choose Canon.
Canon 350D Gripped
Sigma 17-70 2.8-4.5
Sigma 70-300 APO DG Macro
LowePro Orion II

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #57  
ישן 18-09-2006, 22:03
  desertowl desertowl אינו מחובר  
מומחה טכנולוגיות צבאיות חיישנים ומערכות תצפית
 
חבר מתאריך: 18.10.03
הודעות: 3,749
אם כבר התחלת...
בתגובה להודעה מספר 56 שנכתבה על ידי ניקוס שמתחילה ב "יכולת הBLOS של הגיל מאד..."

הוצאת האדם מהמשוואה באה לידי ביטוי במגמות חימוש מתקדמות יותר כגון ה NLOS LS , תת תחמישים כגון ה BONUS , תחמושות מבריקות כמו ה BAT ועוד.
שידור לאחור מאפשר הפקת מודיעין בזמן אמת - במקרה של נ"ט קצר טווח מדובר במודיעין "מעבר לגבעה" ובטילים לטווחים ארוכים יותר מדובר כבר במודיעין חוזי לכל דבר.
איתור מטרות איכות מזדמנות הן היום תפקידו של האדם , אך היתוך מידע יאפשר (כחזון) בניית בנק מטרות אוטו', תעדוף , הכפפת גורם אש אידיאלי ו BDA.
בכל מקרה - המטרה היא להציב את האדם כמקבל החלטות ולא כמפעיל מערכת.

לגבי APS - אני מניח ששיבוש מכ"מי MMW וטילים המפזרים משיבי מכ"ם לקראת פגיעה הם אפשרות מתקבלת על הדעת , בנוסף תת תחמישים התוקפים באמצעות EFP במהירויות גבוהות מאד וקיימים כבר היום על המדף מהווים גם הם אתגר משמעותי למערכות ה APS וכנ"ל גם איומי KE.

כל האמצעים והשיטות שציינתי פה ראויים לסקירה משלהם, למרות שכרגע אין לי זמן לכתוב אחת שכזו (וגם אם יתפנה זמן,אני ככל הנראה אעדיף לכתוב על נושא אקזוטי יותר, אולי בהקטנת חתימות?).
_____________________________________
===========================
If the radiance of a thousand suns
were to burst at once into the sky
That would be like the splendor of the mighty One…
I am became death,the shatter of Worlds.
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #58  
ישן 18-09-2006, 23:14
צלמית המשתמש של ניקוס
  ניקוס ניקוס אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 27.08.05
הודעות: 319
בתגובה להודעה מספר 57 שנכתבה על ידי desertowl שמתחילה ב "אם כבר התחלת..."

הוצאת האדם מהמשוואה והפיכתו למקבל החלטות בלבד תאלץ את הטיל להיות איטי הרבה יותר. כשמדובר בטווחים קצרים הדבר יהיה יותר משמעותי, מה שיגרום לכך שהאויב או המטרה תקבל יותר זמן לפעולות התחמקות או שיבוש.

ברגע שהאדם הוא הנוהג של הטיל קבלת החלטות היא חלק מהניהוג, לכן הוא מהיר יותר. במקרה של טילים נהיגים צורת המעוף והמסלול שהנוהג מנהג את הטיל הוא חשוב, חשוב הרבה יותר ב- BLOS. הכיוון היום, לדעתי, הוא שהפשטת תהליך הניהוג, ומהנמצא היום אני יכול להגיד בוודאות שאחרי הכשרה לא ארוכה במיוחד אחוזי הפגיעה הם פנטסטיים. כמעט שאי אפשר לפספס. ב-BLOS המצב שונה, בשני המקרים (עם אדם ובלעדיו) BLOS מסתמך על מודיעין, וכאשר המודיעין איכותי ומדויק הנוהג יכול לפגוע במדויק. יש לזה יתרונות וחסרונות - מע' אוטו' תזהה יותר מהר את המטרה אך האדם יוכל לקבל החלטות מהירות יותר אם המטרה בתנועה או שעומדת להיכנס להסתר מסוים וכו'.

על נושא חתימת מכ"מ לא חשבתי, מדהים כמה יתרונות וכמה כיוונים יש לטיל להתפתח אליהם בהשוואה למערכות מיגון כנראה שאני בתחום הנכון
_____________________________________
'Choose life, choose a job, choose a career, choose a family, choose a fucking big television. Choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed interest mortgage repayments, choose a starter home, choose your friends. Choose leisure-wear and matching luggage. Choose a three-piece suite and higher purchase and a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked up brats you've spawned to replace yourself. Choose your future, choose life. Choose Canon.
Canon 350D Gripped
Sigma 17-70 2.8-4.5
Sigma 70-300 APO DG Macro
LowePro Orion II

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #60  
ישן 20-03-2007, 23:58
  ה"שמל" ה"שמל" אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.06
הודעות: 497
קטונתי אבל... סיפורון
בתגובה להודעה מספר 43 שנכתבה על ידי מיקיטל שמתחילה ב "הנה התורה על קצה המזלג...."

א סקירה מעולה, תודה לבני
ב. "סקירונת" על אורכי גל "מאירת עינים", תודה מיקיטל.
אבל:
ציטוט:
מדי טווח לייזר (מגל"ז) בטנקים ונשק נ"ט לוזרים היום באורך גל בטוח עין (מציע שלא לסמוך על ההגדרה הזאת!!!) של 1.54 או 1.57 מיקרון (תלוי בסוג המגל"ז). על כן אינם נראים בעין בלתי מזוינת או במא"כ ואף לא בפלירים (אמצעי תצפית וכוונות תרמיות)

בתור תותחן(ומט"ק) בז- מהTV (תצוגה ירוק לבן של קלט ממצלמת "ווידאו" שחור לבן של הבק"ש)
הייתי רואה לזירות של המט"ל (המכונה מג"ב-מט"ל גל בז)(מט"ל-מד טווח ליזר) רואים פשוט כתם אור -בטווחים מאוד קצרים הוא ממש ברור, למשך "הרבה" זמן- מספיק כדי להבחין בו.
אני לא יודע באיזה אורכי גל הCCD של הTV רואה, ולא הספקתי לנסות אותו עם "צקצוק" של עכבר, או "מקל"-הציין של המ"פ, אבל אין ספק שיש פה משהו מעניין.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #66  
ישן 08-08-2006, 03:48
  מיקיטל מיקיטל אינו מחובר  
מערכות מודיעין חוזי (IMINT), מערכות חישה גילוי והתרעה - חלל, אויר, ים ויבשה. התנהלות ביטחונית, תעשייתית וחוזית בינלאומית
 
חבר מתאריך: 08.03.05
הודעות: 2,996
מערכות מיגון...
בתגובה להודעה מספר 64 שנכתבה על ידי the bomber שמתחילה ב "ישנן 2 מערכות"

בעיקרון קיימות שתי משפחות של מערכות מיגון נגד נ"ט:
1. מערכות Soft Kill - המבוססות על הטעיית הטיל או שיבוש תהליך הירי והכינון

2. מערכות Hard Kill - שאמורות ליירט את הטיל ולפגוע בו בעת מעופו.




כל נושא המיגון נקרא DAS - Defensive Aid Suite

המשפחה הראשונה כוללת אמצעים בתחום האופטי , ובתחום המיסוך.


המשפחה השנייה כוללת מערכות כדוגמת המערכות של רפא"ל Tropehy ושל תע"ש Iron Fist . אולם יש גם מערכות אמריקאיות במשפחה הזאת - הן לחברת Northrop Grumman והן לחברת Raytheon.

מיגון ריאקטיבי משוייך בדרך כלל למשפחה השניה.

נערך לאחרונה ע"י מיקיטל בתאריך 08-08-2006 בשעה 03:50.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #67  
ישן 08-08-2006, 03:37
  מיקיטל מיקיטל אינו מחובר  
מערכות מודיעין חוזי (IMINT), מערכות חישה גילוי והתרעה - חלל, אויר, ים ויבשה. התנהלות ביטחונית, תעשייתית וחוזית בינלאומית
 
חבר מתאריך: 08.03.05
הודעות: 2,996
קיימות כמה שיטות...
בתגובה להודעה מספר 63 שנכתבה על ידי shlomolol שמתחילה ב "סקירה ממצה אבל לנושא אחד לא..."

בעיקרון, וללא כניסה לפרטים מבצעיים:
א. בשלב זיהוי ההכנה לירי - תלוי בסוג הטיל. בחלק נכבד מטילי הנ"ט ינסה המשלח לבדוק שאכן הטווח למטרה הינו במעטפת טווח הטיל. מדידת טווח כזו מבוצעת בדרך כלל בעזרת מד טווח לייזר. ניתן לזהות את קרן הלייזר בעזרת מגלי ליזר (מגל"ז) ולהגיב בהתאם ( תלוי בתו"ל "תורת הלחימה").

ב. בשלב ביצוע הירי ומעוף הטיל - ניתן לזהות את מעופו באמצעים אלאקטרו-אופטיים - IR או ראדארים- RF. ושוב במספר השניות שנותרו ניתן להגיב בהתאם לתו"ל.

ג. ברגע פגיעתו - ניתן לנסות ולהשמידו לפני חדירה ע"י אמצעי מיגון ראקטיבים המפוצצים את הטיל לפני החדירה.
קיימים אמצעים שונים בעולם שאמורים לתת מענה על כל אחד מהשלבים הנ"ל. אף אחד מהאמצעים הללו אינו מושלם אולם גם לא כל טיל שנורה פוגע.... וטיל שפוגע לא תמיד פוגע בנקודות התורפה של הטנק....
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #68  
ישן 17-09-2006, 18:41
  noamlaw noamlaw אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 08.08.06
הודעות: 3,778
תגובה בשטח....
בתגובה להודעה מספר 67 שנכתבה על ידי מיקיטל שמתחילה ב "קיימות כמה שיטות..."

לסאגר לפחות יש שובל עשן ויציאה של כמה מאות מטר שבהם הוא עולה למעלה ואז הכוון משתלט עליו. על שטח 'מת' זה מחפה בדרך כלל חולית RPG המכסה טוחח של כמה מאות מטר קדימה.
אם זיהית את העשן מצבך כבר טוב, כי על הכוון לאתר אותך לעקוב אחריך ובעזרת הג'ויסטיק לכוון את הטיל במעופו אליך ולהכניסו לתוך צלב הכיוון שלו.
יש זמן מה לפתוח עשן, מיסוך או לבצע כל תימרוני הטעייה העולים בראשך.
בטילים המתקדמים אני מניח שהמצב כבר יותר קשה כי אני לא יודע באיזה טווח הם נדרכים ואיך הם מתנהגים.
אם אנחנו לא ב'נחילים' בטח אפשרי ללמוד את זה לא ככה?
בכל מקרה נט זה לא אגדה כמו שעושים מזה ולא נשק יום הדין. החוליות חשופות ואפשר להטרידן בירי מרגמות וכל נפיץ-רסס אחר שיגרום להם אבידות נזק ולהוריד את הראש.
_____________________________________

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #70  
ישן 08-08-2006, 09:05
  desertowl desertowl אינו מחובר  
מומחה טכנולוגיות צבאיות חיישנים ומערכות תצפית
 
חבר מתאריך: 18.10.03
הודעות: 3,749
שים לב...
בתגובה להודעה מספר 63 שנכתבה על ידי shlomolol שמתחילה ב "סקירה ממצה אבל לנושא אחד לא..."

באחת התגובות פרסמתי לינקים מומלצים לקריאה נוספת.
בין היתר יש לינק לסקירה ישנה שלי בנושא הגנה אקטיבית (שיטות המיגון שתיאר מיקיטל בתגובות האחרונות מפורטות שם בהרחבה).
סקירת ההגנה האקטיבית ישנה יחסית ובזמנו לא ניתן היה לחשוף את מערכות "מעיל רוח" ו "IRON FIST " של תע"ש ובכלל נוספו מספר מערכות בעולם, אך קונספט הפעולה הכללי מובהר היטב.
קיימת הסקירה של זיו על חשיפת מערכת "מעיל רוח" להשלמת התמונה.

לגבי מיגון פסיבי וראקטיבי, יש צורך בסקירה נפרדת לתחום זה שכן גם שם יש פיתוחים מעניינים מאד (CHOBHAM בפסיבי , NERA ו SLERA בראקטיבי , הבהרת מונח ה RHA וכו').

אם יש שאלות ספציפיות אתה מוזמן לשאול...
_____________________________________
===========================
If the radiance of a thousand suns
were to burst at once into the sky
That would be like the splendor of the mighty One…
I am became death,the shatter of Worlds.
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #102  
ישן 30-12-2011, 00:19
צלמית המשתמש של efekt
  efekt efekt אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 31.12.08
הודעות: 14,245
בסדר גמור
בתגובה להודעה מספר 101 שנכתבה על ידי gutman76 שמתחילה ב "משקל נוסף ונפח, הפרעה לציוד..."

אבל עדיין - אני לא מבין איך בדיוק מיגון ריאקטיבי כפול מסרבל יותר מאשר נניח, המודולים על טנקי מרכבה, או הקיטים של ריימנטל (revolution) לטנקי הלאופרד? אתה מודע לזה שניתן לשים 'קסטות' של מיגון ריאקטיבי במרווח קטן מאוד אחת מעל השניה, וזה עדיין נותן את את אפקט המיגון הרצוי?
בנוסף, איך טיל נ"ט יכול "לדעת מראש" מה המרווח בין 'קסטות' כאלה אם הן מורכבות אחת על גבי השניה?
_____________________________________
"אילו שמוכנים לוותר על חירות חיונית כדי להרוויח ביטחון זמני, לא ראויים לא לחירות ולא לביטחון - ומהר מאוד חסרים את שניהם."
-בנג'מין פרנקלין

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Carl Sagan
"If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe"


תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #103  
ישן 30-12-2011, 11:02
  gutman76 gutman76 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 08.10.11
הודעות: 389
בתגובה להודעה מספר 102 שנכתבה על ידי efekt שמתחילה ב "בסדר גמור"

הוא לא צריך לדעת מראש מה כל קסטה, הולכים על ממוצע או על המקרההגרוע יותר ומראש יש לך פתרון טוב לקסטה

קח בחשבון שאתה לא תמגן כל טנק בכל אמצעי המיגון הקיימים, העלות עדירה ובסופו של דבר מגיע לך חיזבלון ומטווח 500 מטר דופק לך טנק עם תחמושת שעולה אלפיים דולר לכל היותר לרקטה RPG29 ועלות הטנק מיליוני דולרים.

שאלה אחרת היא איך משתלבים כל האמצעים על כלי אחד מבלי לפגוע אחד ביכולות של השני ומה האמינות של נמערכות המתוחכמות , ראה כיפת ברזל השבוע.
הרי כל כשל של מערכת בשעת אמת הלך כלי.
אני יודע שבשנות השמונים הגרמנים פיתחו מיגון עמיד בפני רש"ק טנדם , עם מטען עיקרי בקוטר 115 מ"מ.
לגבי מרווח קטן בין הקסטות יש בעייה שהיעילות נגד מטען חלול שני ( עיקרי יורדת ) יש ערך רב למרחק , לעובי ושאר נתוני הקסטות. כל פרטמר יש לו השפעה לכאן או לכאן . אי אפשר לקבוע מרווח קטן וזהוא זה לא עובד ככה.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #104  
ישן 30-12-2011, 11:37
צלמית המשתמש של efekt
  efekt efekt אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 31.12.08
הודעות: 14,245
למה אי אפשר לקבוע מרווח קטן וזהו?
בתגובה להודעה מספר 103 שנכתבה על ידי gutman76 שמתחילה ב "הוא לא צריך לדעת מראש מה כל..."

הקסטה הראשונה ניזמת, ועיקר הפיצוץ וההדף מופנים כלפי חוץ (מדופן הטנק כלפי טיל הנ"ט). הקסטה השניה, זו שמתחתיה (וקרובה יותר לדופן הטנק) עשויה מחומרים קצת יותר חזקים כך שתשרוד את הפיצוץ של הקסטה הראשונה (זו שמעליה), וזהו פחות או יותר.
אגב, אם מורכבת על טנק מערכת של מיגון ריאקטיבי כפול, אז גם PG-29 (תיאורטית) לא יצליח לחדור אותה, שכן ל-PG-29 יש רש"ק טאנדם. אני לא מכיר טיל נ"ט עם רש"ק משולש, כך שניתן לומר שרוב הטנקים שמוגנים בעזרת מיגון ריאקטיבי כפול - שוב, תאורטית - מוגנים היטב בפני איום הנ"ט הנפוץ בשדה הקרב.
_____________________________________
"אילו שמוכנים לוותר על חירות חיונית כדי להרוויח ביטחון זמני, לא ראויים לא לחירות ולא לביטחון - ומהר מאוד חסרים את שניהם."
-בנג'מין פרנקלין

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Carl Sagan
"If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe"


תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #105  
ישן 30-12-2011, 17:34
  gutman76 gutman76 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 08.10.11
הודעות: 389
בתגובה להודעה מספר 104 שנכתבה על ידי efekt שמתחילה ב "למה אי אפשר לקבוע מרווח קטן וזהו?"

לדעתי הרש"ק הקידמי ייזום גם את הקסטה השנייה אם אין מספיק מרווח ביניהן כי גם הפלטה הפנימית לוקחת חלק בהורדת יעילות הרש"ק.
תקטין מרווח יצרת קסטה אחת עם שלש פלטות ( בהקצנה) כמובן תלוי בקוטר הרש"ק הקידמי. חלול יכול לעבור קסטה ריאקטיבית וליזום קסטה שנייה הוא לא צריך לעבור את השנייה כי לאחר הייזום אין קסטה והדרך פנוייה לרש"ק הראשי.

בכל מיקרה אין סוף למאבק בין מפתחי הטנק ומפתחי הנ"ט. ולדעתי היתרון בדרך כלל לטובת מפתחי הנ"ט. מפתחי המיגון יגידו הפוך.
למרות שלכאורה קיים מיגון כמו חליפת רוח ואחרים אני משוכנע במאה אחוז שהחברים של המפתחים האלה יש להם כבר מענה גם למיגון הזה. בהבדל עיקרי זמן וכסף.פחות זמן והרבה יותר זול בפיתוח ובייצור.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #112  
ישן 30-12-2011, 23:20
צלמית המשתמש של efekt
  efekt efekt אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 31.12.08
הודעות: 14,245
אני לא בטוח שאתה צודק
בתגובה להודעה מספר 105 שנכתבה על ידי gutman76 שמתחילה ב "לדעתי הרש"ק הקידמי ייזום גם..."

אני יודע שמה שיוזם את קסטת המיגון הראקטיבי הוא הפיצוץ עצמו של רש"ק הנ"ט (ולא הליינר) - אם רש"ק הנ"ט מתפוצץ, ומיד כתגובה קסטת המיגון הראקטיבי ניזמת וכיוון הפיצוץ וההדף שלה הם כלפי חוץ, אז אני לא חושב שצריכה להיות לקסטת מיגון ראקטיבי נוספת שתהיה מתחתיה בעיה לשרוד פיצוץ כזה ולהיות מוכנה לפגיעה נוספת.

עכשיו כשאני חושב על זה, אולי בכלל עדיף שהקסטה השניה תייזם בכל מקרה בחלקיק שניה לאחר הראשונה שמעליה: הרי רש"ק טאנדם לא מתפוצץ פעמיים, אלא רק פעם אחת - ומייד לאחר מכן הוא יוזם את חומר הנפץ שיוצר את הליינר הראשון, וחלקיק שניה לאחר מכן את חומר הנפץ שיוצר את הליינר השני (והראשי), אז אם הוא יפגוש בעוד קסטת מיגון שניזמת חלקיק שניה לאחר שהראשונה ניזמת, תאורטית זה אמור להספיק כדי לפגוע בליינר השני הראשי שנוצר ולפגוע קשות ביכולת החדירה שלו.
_____________________________________
"אילו שמוכנים לוותר על חירות חיונית כדי להרוויח ביטחון זמני, לא ראויים לא לחירות ולא לביטחון - ומהר מאוד חסרים את שניהם."
-בנג'מין פרנקלין

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Carl Sagan
"If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe"


תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #113  
ישן 31-12-2011, 00:18
  gutman76 gutman76 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 08.10.11
הודעות: 389
אז לא זה פועל אחרת
בתגובה להודעה מספר 112 שנכתבה על ידי efekt שמתחילה ב "אני לא בטוח שאתה צודק"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי efekt
אני יודע שמה שיוזם את קסטת המיגון הראקטיבי הוא הפיצוץ עצמו של רש"ק הנ"ט (ולא הליינר) - אם רש"ק הנ"ט מתפוצץ, ומיד כתגובה קסטת המיגון הראקטיבי ניזמת וכיוון הפיצוץ וההדף שלה הם כלפי חוץ, אז אני לא חושב שצריכה להיות לקסטת מיגון ראקטיבי נוספת שתהיה מתחתיה בעיה לשרוד פיצוץ כזה ולהיות מוכנה לפגיעה נוספת.

עכשיו כשאני חושב על זה, אולי בכלל עדיף שהקסטה השניה תייזם בכל מקרה בחלקיק שניה לאחר הראשונה שמעליה: הרי רש"ק טאנדם לא מתפוצץ פעמיים, אלא רק פעם אחת - ומייד לאחר מכן הוא יוזם את חומר הנפץ שיוצר את הליינר הראשון, וחלקיק שניה לאחר מכן את חומר הנפץ שיוצר את הליינר השני (והראשי), אז אם הוא יפגוש בעוד קסטת מיגון שניזמת חלקיק שניה לאחר שהראשונה ניזמת, תאורטית זה אמור להספיק כדי לפגוע בליינר השני הראשי שנוצר ולפגוע קשות ביכולת החדירה שלו.



אני מכיר היטב איך פועל הטנדם.
מטען קידמי מתפוצץ לפי חיישן מכל סוג שהוא. קיים מיגון בין שני המטענים לכן המטען השני יכול להתפוצץ עם השהייה מתאימה ( כל השהייה שמוצאים לנכון).
הסילון שנוצר מהמטען הקידמי יוזם את חומר הנפץ בבלטן, ומספיק שהוא חודר את הראשון הוא ייזום כבר את השני ( אני לא מאמין שמשריינים את הקסטה השנייה ביותר ממ"מ בודדים של פלדה) בנוסף הפלטה האחורית של הבלטן הראשון תגרום נזק לבלטן התחתון, אלא אם עובדים היום עם חומרים שונים מפלטות מתכת.
קח בחשבון שהפלטות עפות במהירות של לפחות 1000 אלף מטר לשנייה תחשוב מה יקרה לקסטה שפוגעת בה פלטה כזו ואחרי הפלטה מגיע גם סילון מהמטען הקידמי - מישני.
יתכן והפתרון ישים אנחנו סתם מאמצים את הראש בלי לבצע חישובים וניסויים.
בכל אופן לפני שנים כשעסקתי בתחום הרש"קים היה נראה שדי קל לחדור את הבלטנים. וגם ייצרנו דגמים וביצענו ניסויים בארץ ובחול , הבלטנים ממש לא היוו בעייה.
כבר ציינתי קודם שהגרמנים כן הצליחו לייצר מיגון פסיבי שעמד היטב בפני טנדם( הכל בערבון מוגבל) תלוי מה קוטר הנש"ק המישני ומה קוטר הרש"ק הראשי.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #119  
ישן 31-12-2011, 20:54
  gutman76 gutman76 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 08.10.11
הודעות: 389
מה זה קטן?
בתגובה להודעה מספר 118 שנכתבה על ידי hthr שמתחילה ב "דבר ראשון: טעות שלי..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי hthr
ודבר שני: אם אני לא טועה אז הרשק המשני אמור להיות קטן מאוד,כי היעוד שלו אינו לחדור את הטנק אלא רק להפעיל את המיגון הריאקטיבי כך שלפי ההגיון שלי (באמת אך ורק היגיון, שום ידע מקדים) מיגון די קטן אמור להספיק בשביל מניעת היזימה של המיגון הריאקטיבי לא?


קוטר 40 חלול שחודר 170 מ"מ פלדת שיריון זה קטן, נכון. אפשר לשים קוטר גדול יותר שיעלה את משקל הטיל ויגרום לבעיות מכניות בפיצוץ . אין לזה סוף.
מחפשים מענה למה שקיים ולמה שעתיד לצאת ולא לעוד מספר דורות כי הפתרון היותר עתידי לא תמיד עונה לבעיות הקיימות.

פיתוח מוצר חדש הוא בעייתי בעיקר בהיבט של מתן פתרון לבעייה שאתה יודע שתצתרך להתמודד איתה בטווח שנים סביר ולא מתן פתרון החלטי וסופי, אין מצב כזה.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #120  
ישן 31-12-2011, 20:48
  gutman76 gutman76 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 08.10.11
הודעות: 389
בשנות השמונים עלו גם אפשרויות כאלה.
בתגובה להודעה מספר 116 שנכתבה על ידי hthr שמתחילה ב "מה אם במקום מיגון ריאקטי כפול..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי hthr
מה אם במקום מיגון ריאקטי כפול נשים פשוט מיגון "רגיל" דק מלפני המיגון הריאקטי כך שהרש"ק המשני לא יזום את המיגון הריאקטי, אלא הרש"ק הראשי יפעיל אותו ובעצם כך ביטלנו את הפעולה והיתרון של רש"ק כפול וחזרנו לימים לפני המצאת הרש"ק הכפול.
נכון שצריך קצת לפתח את זה, לפתור בעיות, ושזה קצת מייקר ומסרבל את הטנק, אבל לפי הידע המועט שלי זה אמור להיות פתרון זול, יעיל, וכמובן אם זה יציל את הצוות ואת הטנק ששווה מיליונים, ויאפשר לו להמשיך בלחימה, אז זה כדאי


תמיד אתה חושב קדימה אין לזה סוף.השאלה היא מה הנושא שעובדים עליו כעת ומה יהיה בעוד כך וכך שנים.
גם אם יש לך פתרון אז ליישם אותו ( בעיקר במיגון) לוקח הרבה שנים.
תמיד יש את ה"קונטרה" והרקונטרה".
אחרי א יבוא ב וכו.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 08:59

הדף נוצר ב 0.42 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר