04-06-2008, 22:16
|
|
|
|
חבר מתאריך: 03.11.02
הודעות: 21,199
|
|
מדובר בתהליך שלא הייתי ממליץ לעשות בבית, במיוחד אם אין לך הכשרה מתאימה.
בגדול התהליך כולל שני שלבים: שלב התססה ושלב זיקוק.
שלב ההתססה הינו זהה לשלב התססה בהכנת בירות או יין, מתסיסים את חומרי הגלם במיכל (לרוב ע"י הוספת שמרים מתורבתים) כך שסוכרים שהיו בחורמ הגלם הופכים לאלכוהול. לאחר שלב זה מקבלים לרוב משקה עם 5%-14% אלכוהול (תלוי בריכוז הסוכר ההתחלתי ובסוג השמרים).
כדי לקבל משקה בעל אחוז אלכוהול גדול יותר יש צורך לזקקו. המזקקות הביתיות משתמשות בתהליך הנקרא זיקוק דודי. יש לך דוד בו אתה מכניס את חומר הגלם לאחר ההתססה ואותו אתה שם על מקור חום. החום גורם לנוזלים שבדוד להתאדות ומפני שאלכוהול מתאדה בטמפ' נמוכה יותר מאשר מים, אם תקפיד להשאר בטמפ' מסוימת אחוז גבוה יותר של אלכוהול יתאדה יחסית למים.
האדים עוברים דרך צינורות עיבוי (בד"כ צינור שסביבו יש צינור בו מזרימים מים קרים) והנוזל שהתעבה יורד לכלי נוסף. כך אתה יכול לקבל נוזל עם אחוז אלכוהול גבוה יותר.
במקרים רבים מבצעים זיקוקים נוספים, כל זיקוק מגדיל את אחוז האלכוהול.
אתה יכול לקנות מזקקות ביתיות בנפחים של ליטר או שלושה ליטרים. לרוב ניתן למצוא אותן בחנויות לציוד להכנת יין, לדוגמא:
ציוד להכנת גראפה (אבל בפועל אתה יכול לזקק איתו גם דברים אחרים)
מזקקה 3 ליטרים
כמה מילות אזהרה, זיקוק אלכוהול בבית יכול להיות מסוכן. התהליך כולל אידוי אלכוהול. אלכוהול הוא חומר דליק ואדי אלכוהול דליקים מאוד. תוסיף לכך את העובדה שאתה צריך מקור חום (להבה או מקור חום חשמלי) ותקבל סיכוי גדול לפיצוץ במידה והדבר לא נעשה בחלל מאוורר מספיק.
כמו כן, בתהליךם התסיסה נוצרים חומרים נוספים חוץ מאלכוהול, חלק רעילים כגון מתנול אשר טמפ' הרתיחה שלהם קרובה למדי לטמפ' הרתיחה של אלכוהול. במשקה לא מזוקק האחוז שלהם קטןמספיק על מנת לא לגרום לנזק, אולם ביקוק לא נכון אתה עלול לקבל משקה עם אחוז מתנול גבוה והדבר יכול להגמר בעיוורון ואף במוות.
|