26-02-2009, 21:00
|
|
|
|
חבר מתאריך: 11.08.04
הודעות: 5,005
|
|
הכנת הארוחה
הכנת הארוחה - גיוון והעשרת הלשון
מתוך: "ילקוט תיקוני לשון" מאת חנה מגיד, הוצאת ספרים קרני, 1980.
הכתב הוגדל לצורך קריאה נוחה והבחנה מהירה בניקוד.
ציטוט:
עורכים שולחן, שמים מלח במִּמְלָחָה.
שוטפים את הפירות והירקות.
מַסּיקים את התנור.
מבשלים מרק; אם המרק קָלוּשׁ, מסמיכים אותו בִּגריסים או מעַבִּים אותו, ע"י שֶמְמַחִים קמח לתוכו - שמים בו כַּף מְחוּקָה (=כף מלאה עד גדותיה ולא גדושה).
יוצקים מהמָּגֵס (=קערה גדולה למרק) לצלחת בּמַצֶּקֶת (=כף גדולה למרק), צולים אומצה (סטיק בלעז) על האש. משחימים אותה (לצבע חום כהה), ולפני הצלייה כותשים אותה בכַּתִּיש (=פטיש עץ שראשו מחורץ).
מטגנים כתיתה (שניצל בלעז) במחבת. את הכתיתה מְקַמְּחִים (=מכסים בשכבת קמח) וטובלים בביצה טרופה.
מְאַדִּים בשר, דגים ויָרָק (=מבשלים באדים). בוזקים (זוֹרים) על המאכלים מלח, סוכר ומיני תבלינים במִבְזֶקֶת (=כלי לבזיקת אבקה).
קולים קפה, גרעינים, בוטני אדמה, ערמונים וכיו"ב.
מכינים מְליאים (מָלִיא = עלה יָרָק ממולא בשר, אורז וכו').
ממלאים את המליאים בִּמְלית (=דבר מאכל, שממלאים בו את המליאים).
מכינים מְחית (=ירקות או פירות מעוכים או טחונים לאחר בישולם).
מכינים תְפיחה (=מאכל של אטריות, אורז, ירקות, פירות, בשר או דגים מעורב בביצים מוקצפות, המתפיחות אותו בשעת האפייה).
טוֹמנין חמין (צ'ולנט לשבּת) - מַנּיחים בתנור או במַטְמֵן (=מכשיר לשמירת החום).
שולקים ביצה, כרובית וכיו"ב. (שָלַק = חלט ברותחים, יצק מים על מזון או שָׁרָה אותו ברותחים כדי לבשלו ולהכשירו לאכילה).
מכינים קָציץ (=כעין כיכר גדולה עשויה בשר קצוץ; קלוֹפּס).
מגישים לשולחן מַחֲמַצִּים (=פירות וירקות כבושים בחומץ), ותוקעים בהם שַׁפּוּדִיּוֹת (שַׁפּוּדִית = שַׁפּוּד קטן, שתוקעים בזיתים, בנתחי דג מלוח, בגבינה וכו').
|
בתיאבון
_____________________________________
|